Arnika oslagbar som första hjälp

Arnika montana (slåttergubbe) är det viktigaste homeopatiska medlet vid behandling av trauma och dess skadliga effekter. Den omnämns tidigt som läkeväxt för sårbehandling och den används än idag för behandling av sår, svullnader och insektsbett. Ett alkoholextrakt från blommorna ingår till exempel i många salvor.

Arnika liknar en gul tusensköna förutom att några av dess kronblad är vridna och böjda. Efter dess introduktion i homeopatin har speciellt beredda doser förbättrat dess effekt avsevärt; den fungerar snabbare och djupare än när den används som tonikum. Man kan med fördel ta Arnika före och efter operationer för att minska kroppens chock och blåmärken av operationen.

Homeopatiska medel kan vanligen införskaffas från hälsokostaffärer eller på homeopatiska apotek. En lämplig styrka av det homeopatiska medlet för första hjälpen är C30. Kontrollera vid köpet vad som är rekommenderad dos men lämpligt kan vara att ta ett par under tungar varje timme före och efter operationen samma dag, och sedan ta ett par gånger per dag de följande dagarna. Lös även upp sockerpillrena i vatten, doppa en bomullsrondell och lägg sedan direkt på blåmärket (obs inte på själva såret när det är nytt).

Arnika namngavs av Linné. Förutom Arnika kallas den slåttergubbe, hästfibbla, nysblad, ulfsört, ulferleja, horsafibel, märrblomster, johannisört (ej att förväxla med johannesört). Var vanlig förr i Sverige men har minskat kraftigt, och är idag ganska vanlig bara i sydvästra Sverige upp till Närke, Härjedalen och Hälsingland.

Dess ursprung är antagligen bergstrakterna i Europa (en alpväxt) och den nämns inte av antikens författare. Arnika har dock använts som abortmedel och magiskt medel i folkmedicinen i långa tider. På 1100-talet nämner Hildegard av Bingen att örten används i tysk folkmedicin. I Tyskland har man hittat en burk ögonsalva från romartiden med bland annat arnikablommor.

Inom skolmedicinen började den användas först i slutet av 1500-talet och mer allmänt på 1600–1700-talen. I lappländska floran 1737 berättar Linné att han sett bönder i Småland samla och röka örten som ersättning för för tobak och han listar den också i Materia Medica 1759. Växtens febernedsättande effekt gjorde att den kallades för ”de fattigas kinabark”.