De vanligaste mineralbristerna

Vitaminer och mineraler är centrala för livets processer i vår kropp. Mineralerna är bärare av energi och tändsti en i livets kemi, medan vitaminerna påskyndar cellprocesser och reaktioner i kroppen. Utan dem får vi dysfunktion och det påverkar åt båda hållen, det vill säga närings- brist och stress påverkar psyket och känslorna negativt och stress, oro och ohälsosam livsstil skapar näringsbrist.

Näringsbrister ger såväl psykiska som fysiska symtom. Många viktiga vitaminer och mineraler hänger samman med olika psykologiska tillstånd. De kallas somatopsykiska och innebär att näringsbrister ger negativa psykologiska och fysiologiska effekter.

De livsviktiga mineralerna

Mineralerna är egentligen viktigare än vitaminerna eftersom de inte kan syntetiseras (tillverkas) av levande materia. Energiutbytet i levande organismer är helt beroende av mineralerna – utan dem förlorar vi vår ”laddning” och känner oss mindre vitala. Mineraler i form av laddade joner har en central roll i kroppen som beståndsdelar av enzymer och hormoner, och speciellt genom att snabba på enzymernas funktion. De verkar mycket specifikt och påskyndar kroppens alla livsprocesser.

Brist på mineraler kan visa sig som följande symtom:

Zink
Dålig aptit, sämre hudläkning, illaluktande kroppslukt, vit beläggning på tungan, hudförändringar (akne, eksem, bölder, hudsprickor, vita fläckar på naglarna, sträckmärken och bristningar efter förlossning). Zink lagras främst i ögonen och låga zinkvärden kan medföra syn förändringar och svårt att skilja på blåa och gröna nyanser. Begär efter salt och kolhydrater vanligt vid zinkbrist.

Järn
Trötthet, energibrist, blodsockerstörningar, nedsatt mental funktion, blek hy, andfådd, dimmig syn, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, myrkrypningar i benen, tarmproblem. Sug efter salt vanligt vid järnbrist.

Kalcium
Muskelkramp, svårt att somna in, sköra naglar och hud/hårproblem, blödande tandkött, karies, nervositet, ryckningar i ögonlocken, domningar och stickningar i armar och ben, allergier.

Magnesium
Dålig aptit, irritation, stress- och ljudkänslig, allmän svaghet, kroniskt trötthetssymtom, PMS, vaknar tidigt på morgonen, alla slags kramper, ansiktsryckningar och stelhet, nervproblem, förvirring, personlighetsförändringar. Begär efter choklad vanligt vid magnesiumbrist.

Krom
Låga kromhalter (utarmas av sockerkonsumtion) hämmar proteinsyntesen samt omsättningen av socker och fett. Är involverat i diabetes, lågt blodsocker, åderförfettning, nervösa besvär, förvirring, ögonproblem som grumlig hornhinna. Brist ger sug efter socker.

 

  • Eftersom vi inte själva kan tillverka de livsnödvändiga mineralerna och ett par av vitaminerna, är det viktigt att äta näringstät mat och göra näringsbalansering. En överväldigande mängd data har visat att näringsinnehållet i jorden är helt avgörande för näringsinnehållet i den odlade maten, vilket i sin tur i högsta grad påverkar vår självläkande förmåga.
  • Att ta kosttillskott är ett effektivt och kraftfullt sätt att motverka sjukdom och skapa hälsa. I perioder är det utmärkt att ta höga doser för att snabbare kunna återställa balansen i kroppen.

.