Fruktos ger snabb fetma

Ny forskning visar att fruktos omvandlas till kroppsfett i högre grad än vanligt socker, och det går häpnadsväckande snabbt och även blodfetterna höjs rejält.

Fruktsocker finns ofta som sötningsmedel i läsk och en rad andra produkter inom industrimaten. Den vanligaste formen är raffinerade HFCS, high fructose corn syrup, som tillverkas genom att enzymatiskt klyva ner (korta) glukoskedjorna i majssirap. Denna raffinerade produkt har i flera år misstänkts spela en central roll i den globala fetmaepidemin, skriver SvD i en mycket uppmärksammad artikel 22/9-08.

Nya amerikanska forskningsresultat visar att dessa aningar stämmer: fruktos omvandlas till kroppsfett i högre grad än vanligt socker, och det går häpnadsväckande snabbt och på ett något annorlunda sätt. När fruktoslösningen kom in i kroppen som socker, plockade levern isär molekylerna som legobitar och satte ihop dem igen som fett. Allt detta skedde inom fyra timmar efter att fruktosen dracks. Det trista är att när kroppen väl vant sig vid att bilda fett via fruktos var det nämligen svårt att bromsa.

Friska försökspersoner fick dricka tre blandningar, en med bara glukos, en med lika delar glukos och fruktos och en med 75 procent fruktos. Mätningarna visade att fettinlagringen dubblerades från 7,8 procent för glukosdrycken till 15,9 respektive 16,9 procent för blandningarna med mer fruktos. Samtidigt ökade halterna av triglycerider i blodet med upp till 29 procent.

Fruktos är ungefär dubbelt så sött som vanligt socker och triggar sockerbegäret via kroppens belöningsmekanism. Det är särskilt svårt att hantera socker som dricks i form av exempelvis läsk, saft, juice eller yoghurt.

”Kroppen behöver inte fruktos till någonting, det enda det är till för är att leda oss till frukter som innehåller andra nyttigheter. Då är det bättre med vanligt socker, det innehåller även glukos som styr viktiga funktioner i kroppen”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson som är professor vid Lunds universitet till journalisten Henrik Ennart på SvD.

De halter av fruktos som finns i frukter är mycket lägre och frukt innehåller en rad näringsämnen så det behöver man inte vara rädd för. Dock bör man vara medveten om att om man äter mycket och söta frukter så får man i sig en hel del fruktos.

Jag använde fruktos i början i mina recept men använder det inte sedan ett antal år, utan har tvärtom varnat för det eftersom det tas upp av levern direkt och därigenom får större genomslag än annat socker. Intressant att det raffinerade fruktosets ohälsosamhet nu bekräftas.

Livsmedelsverken i Sverige och Norge har nu startat en gemensam kartläggning av marknadsföringen av socker. Vanliga brister är att de märks med ”utan tillsatt socker” trots att de har sötats med fruktos, glukos, honung eller frukt- och bärkoncentrat. Det händer också att produkter saknar tillräcklig märkning om sötningsmedel.