Grönkål är supernyttigt!

Grönkål ligger högst på skalan över näringstäthet (ANDI). Det innehåller cancerhämmande ämnen som till exempel indoler, vilka reglerar östrogenomsättningen och skyddar mot bröst- och livmodercancer.

Fakta: Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel, innehåller bl.a. mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål innehåller svavel. Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Kålväxter är bra för magen, innehåller nyttobakterier som främjar tarmens aktivitet.

Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bl.a. ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bl.a. i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning.

Tips!  Ett bra morgon- eller lunchmål är att tugga i sig grönkål från två stora färska blad samman med exepelvis morot, selleri och lite tranbär. Ta gärna ett kokt ägg och 2 msk dl kallpressad olivolja eller Kokosolja – allt ekologiskt förstås.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm. Tuggandet frisätter mycket saliv som främjar både matsmältningen och immunförsvaret. Har man bråttom kan man göra en ‘greenie’…

Grönkålsgreenie
1,5 dl rivet grönkålsblad
1-2 tsk lök
1 tsk ingefära (pulver eller färsk riven)
2 msk proteinpulver, t ex malda hempfrön
1-2 msk Kokosolja
2 dl vatten
Havssalt

Riv grönkålsblad och skär ner lök. Blanda alla ingredienser och mixa. En riktigt energiboost som ger styrka och energi med säsongens färska grönkål!


Och ett från Mat som läker (Sannas matbok):

Grönkålsfräs med sesamlök (4 port)
4 stånd färsk grönkål eller 400 g frusen grönkål
1/2 dl hackad lök
1 msk smör (ghee)
1 tsk sesamolja (helst kallpressad, ekologisk)
1 msk soja
2 msk olivolja
salt
vitlökspulver

Skölj grönkålen, repa av bladen från stjälkarna (eller ta de frusna från påsen) och ångkoka dem kort tills de sjunker samman (obs, stor volym blir liten). Hetta under tiden upp en stekpanna och fräs löken sakta i smör tills den blir lite mjuk. Rör i grönkålen och övriga ingredienser och fräs en minut före servering.

Grönkål är väldigt enkelt, billigt och näringsrikt!

2 Kommentarer
 1. Cilla
  Cilla says:

  Hej ! Har hört att man ska undvika rå grönkål om man har haft utmattade binjurar. Det är något ämne (som jag inte kommer ihåg) i rå grönkål som tydligen inte är bra, stämmer detta ?

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Cilla! Tack för din kommentar! Du menar säkert goitrogener, något som finns till viss del i de flesta kålsorter. Däremot måste man äta väldigt stora mängder rå grönkål för att det ska ha någon effekt på främst sköldkörteln men även binjurarna. I måttliga mängder väger det positiva ut det negativa alla gånger! Om du vill vara helt säker kan du förvälla kålen innan du äter den. Ha en fin dag! Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *