Histaminintolerans allt vanligare

Histaminintolerans (HIT) är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.  Histaminintolerans beror på att kroppen inte tolererar eller klarar av att bryta ned det histamin som finns naturligt i en del mat. Genom att äta en kost som är histaminlåg kan man bli besvärsfri och må bättre än på länge.

Histamin är ett naturligt ämne vid alla allergiska reaktioner och hjälper immunförsvaret att försvarar sig mot främmande ämnen. Histaminintolerans beror på att kroppen upptar för mycket histamin från maten, på grund av brist på enzymet DAO eller dålig enzymfunktion. Då kan kroppen inte kan ta hand om och bryta ner det histamin som redan finns maten eller triggas av viss mat.

Enzymet diaminoxidas (DAO) bryter ner och oskadliggör matens histamin, och det finns i tunntarmen. Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd eller förvärvad. Det kan bero på dålig tarmflora och hög alkoholkonsumtion. Men det orsakas även av medicin såsom; smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.

Jag upptäckte i början av 2017 att jag inte tål histamin i maten, och det har gjort enormt stor skillnad för min hälsa, energinivå och välmående att numera äta en histaminfri kost. För min del är det sannolikt ärftligt, för min mamma visade samma symtom vid stigande ålder. Jag slutade dricka alkohol nyår 2015 och det var fantastiskt bra för hela mitt system.  Jag kan varmt rekommendera att testa detta!

Nu är det dags att introducera nya begrepp i Sverige – och väldigt många kommer att bli hjälpta av att äta histaminfri kost. 

Symtom vid HIT

 • Mag-tarmbesvär – illamående, kräkningar, magknip, buksmärtor, gaser, ballongmage och tillfälliga diarréer.
 • Hudbesvär – eksem, nässelfeber, värmekänsla, flush (rödflammig hud), klåda och rodnad.
 • Huvudvärk och migrän
 • Kronisk trötthet
 • Hos barndom och ungdom har DAO-brist kopplats ihop med koncentrationsproblem och hyperaktivitetsstörning (ADHD).
 • Astmaliknande besvär som nästäppa, nysningar och rinnande näsa.
 • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall, yrsel, brännande känsla i mun och svalg.

Hur vanligt är HIT?

Det är oklart hur många som idag har HIT, men i Storbritannien räknar man med att 2 procent av befolkningen har allvarlig histaminintolerans och upp till 10 procent har någon reaktion mot histaminhaltiga livsmedel. Det kan jämföras med att cirka 15 procent av Sveriges befolkning har någon form av matintolerans eller matallergi (inte inräknat histamin intolerans).

I Sverige är histaminintolerans tyvärr väldigt okänt, och det kan vara svårt att få hjälp i sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. (Referens till analys finns längst ner.)

Vilka livsmedel innehåller histamin?

Livsmedel som mognar eller lagras under längre perioder har höga halter av histamin. Dessutom fungerar en rad livsmedel som så kallade histaminfrigörare, eftersom de också frisätter histamin i tarmarna. Exempel på dessa är:

 • Alkohol, särskilt rödvin och mousserande vin (champagne)
 • Fisk, fisksåser och skaldjur, – speciellt tonfisk, makrill, sardiner. Undvik all fisk i konservburk.
 • Vinäger och livsmedel med vinäger som t.ex. dressing, majonäs, ketchup, senap
 • Tofu och sojasås
 • Korvar och pålägg t ex skinka, salami, bacon
 • Rökt köttprodukter – salami, skinka, korv
 • Ost och fonduer
 • Syltad eller konserverad mat inkl surkål
 • Nattskuggeväxter (potatis, tomater, paprika och auberginer) samt spenat och ruccola.
 • Olika typer av frukt (t.ex. jordgubbar, ananas och bananer)
 • Bönor, kikärter, sojabönor och jordnötter
 • Svampar och quorn
 • Torkad frukt, nötter, frön
 • Färdigmat
 • Jäst extrakt, jäst
 • Salta snacks (chips typ)
 • Godis med konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen
 • Choklad och andra kakaobaserade produkter, cola

Det finns även mat som innehåller Diaminoxidas (DAO)–blockerare, och det är alkohol, svart te, energidrycker, grönt te, mate te.

Sedan finns det även histaminfrigörare, dvs. mat som frigör ytterligare histamin i tunntarmen. Exempel på dessa livsmedelsgrupper är alkohol, särskilt rödvin och champagne, ost, havsmat, fisk och fisksåser, rå och rökt köttkorv (t ex salami), frukt (speciellt kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya, jordgubbar), citrusfrukter, tillsatser – bensoat, sulfiter, nitrit, glutamat, livsmedelsfärger, vetegroddar, nötter.

Generella råd: undvik histaminmaten

Histaminnivåerna i livsmedel varierar beroende på hur moget, mognat eller hygieniskt livsmedlet är. Undvik eller minska att äta mogna och fermenterade livsmedel (äldre ostar, alkoholhaltiga drycker, produkter som innehåller jäst, inte helt färsk fisk).

Låt bli eller undvik att äta konserverade livsmedel och färdiga måltider. Köp och ät färska produkter så mycket som du kan. Lär dig laga mat – och laga från råvaror.

Ät bara färsk mat för histamin bildas hela tiden förutom i frysen.

Mathygien är även viktigt. Se till att ditt matlagningsområde (kök) alltid hålls rent (bli dock inte manisk). Låt inte livsmedel ligga utanför kylskåpet – särskilt köttprodukter. Histamin bildas hela tiden förutom i frysen. Därför är det viktigt att t ex alltid frysa in matrester direkt efter tillagning istället för att förvara dom i kylen.

Man kan även ta tablett med tillskott av DAO, men risken är att effekten avtar efter en tid. Så säkrast att ändra sin kost och undvika histaminmaten.

FAKTA: Biogena aminer (histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, fenyletylamin) uppstår när aminosyror omvandlas (dekarboxyleras) till olika aminer. Det sker vid bakteriell aktivitet som en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. Fisk-, kött- och mjölkprodukter är särskilt utsatta för ackumulering av biogena aminer. Makrillfisk eller tonfisk som förvaras i burk med öppet lock, innehåller efter några dagar mycket stora mängder histamin. (Från Wikipedia)

Histaminlåg kost

Lösningen är att äta mat som innehåller lite histamin, eller med så lågt histamin som möjligt. Färskt och tillagat från icke processad mat, så typ Paleo.

Livsmedel med låg histaminnivå:

 • Färskt kött (kylt eller fryst)
 • Nyfångad fisk
 • Kyckling (skinnad och färsk)
 • Äggula och väl tillagad äggvita
 • Färska frukter – med undantag för jordgubbar, kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya.
 • Färska grönsaker – med undantag för tomater, aubergine, paprika, potatis, spenat, ruccola.
 • Glutenfritt och puffade riskakor (dock är det snabba kolhydrater så var försiktig med det)
 • Kokosmjölk, rismjölk
 • Färskost fetaost av får- och getfetaost kan fungera
 • Smör och ghee
 • De flesta vegetabiliska kallpressade matoljor.
 • De flesta gröna bladörter (kontrollera lämplighet före användning)
 • Örtte

Kan eventuellt fungera: Yoghurt – beror på använd bakteriekultur, Äggvita som är väl tillagad, för det är en histaminfrigörare endast i sin råa tillstånd.

Enligt histaminlistor kan man äta färska komjölksprodukter och vissa spannmål som korn, men eftersom komjölk o spannmål ökar risken för autoimmuna sjukdomar kan jag inte rekommendera det här.

DAO-test: Genom analys av ett blodprov mäter man aktiviteten hos det DAO som finns i blodet och utvärderar graden av histaminintolerans. Då får man ej stå på histaminfri kost. Analys kan ske via t ex Amado Medical.

stress och hormonbalans

Att minska stress samt meditera och slappna av är viktigt. Kortisol är vårt stresskydd, och det byggs av progesteron. Men progesteron behövs för att hålla nivåerna av DAO på en bra och hög nivå. Brist på progesteron skapar alltså brist på DAO. För mycket östrogen minskar också DAO. Bönor, linser, baljväxter och mejeriprodukter ökar östrogenet – vilket minskar DAO.

Det finns även en koppling till sköldkörtelns funktion. Progesteron behövs för att bygga om energilager-hormonet T4 (tyroxin) till sin aktiva form av T3 (Trijodtyronin) för att kunna reglera kroppens ämnesomsättning. Det sker i lever, njure och andra organ. Om man har mycket stress och oro så används progesteronet till kortisol, och då känner man sig energilös för kroppen kan inte omvandla T4 till energiformen T3. Det gör att DAO minskar ännu mer.

Hormonell obalans, histamin och DAO hänger alltså samman. Så avstressande aktiviteter och koständring kan förbättra mycket!

Välkommen till ditt nya liv!

Ja som du ser är det en ordentlig kostomläggning, men det blir bra när man väl ställt om. Som du ser är det en hel del mat som försvinner. Mitt enkla råd är att låt bli all industriprocessad mat, rökt och fermenteras mat, konservburksmat, sockermat, gluten och komjölksprodukter samt nattskuggeväxterna. Det går väldigt fort att handla mat! 

Gröna kuren kan fungera rätt väl bara man låter bli spenat och ruccola. Hälsofördelarna överväger stort det besvär det tar att ställa om kosten, samt att det är så mycket godare!

Jag vill poängtera att histamininnehållet beroende på kvalitet o hantering av matämnet, och t ex går viss ekologisk kako bra men inte den vanliga, alkaliskt behandlade kakaon.  Det bästa är att lära sig muskeltestning o testa sig själv eller maten. Då kan man se dels hur mkt histamin en matvara innehåller på relativ skala 1-10, och dels hurvida ens system tål det. Man kan ju ha fler känsligheter än HIT.

Jag är övertygad om att mycket av de diffusa symtom som finns idag med dåliga magar, trötthet, utmattning, allergier etc, vilka inte direkt kan härledas till någon dysfunktion i organ – beror just på HIT – histaminintolerans. Du kan göra en analys för 950 kr eller bara lägga om kosten och lyssna på hur din kropp reagerar. Berätta gärna om det i kommentarsfältet nedan.

20 Kommentarer
 1. Anne
  Anne says:

  Tack för mycket bra artikel men ytterligare pusselbitar, jag har lärt mig mycket genom FB och Low histamin chef. Men just hormonbiten och särskilt progesteron har inte kommit upp tidigare. Jag har haft problem till och från när jag var yngre och särkilt åren efter jag fick barn, men då visste jag inte att det var hit. Kunde man då inte utöver låg histamin kost kunna tillföra progesteroncreme eller munkpeppar
  Har du skrivit något om det tidigare

  Svara
 2. Charlotta
  Charlotta says:

  Det finns inte histaminfri mat, men mat med lägre mängd histamin. Histamin finns i alla proteiner. Men all proteinmat påverkar inte histaminintolerans.

  Histaminer behövs för matsmältningen. Utan histaminer dör vi. Vi kan inte bryta ner maten.

  DAO finns inte i magsäcken. Där är miljön för sur, men i tunntarmen. Så fort du har magproblem så kan man räkna med att man har en histaminobalans. Om tarmväggen är skadad så kan inte DAO bildas ordentligt.
  För lite DAO gör att histaminer inte kan brytas ner i maten. En hel och frisk tarmvägg är därför avgörande, men också tillgången på tex B-vitamin. Om inte metylering och avgiftning funkar optimalt så ökar risken för problem med histaminbalansen.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för utförlig info o korrigerade histaminfri mat. Jag följer upp med artikel om metylering, mkt intressant.

   Svara
  • Sjau
   Sjau says:

   Dersom man reparerer sin tarm, kan man då uppleva at symptomen blir mindre och at tilstanden går över? (Jag har läst at man reparerer sin tarm ved at undvika mjölk gluten socker, samt äta kraftbaserad og fermenterad mat – detta stämmer inte med histaminintolerans….what to do…..? 😉

   Svara
 3. Charlotta
  Charlotta says:

  DAO kan vara lågt från födseln, men det innebär inte per automatik att man alltid har symptom.

  Omgivande faktorer påverkar alltid och tarmfloran är av avgörande betydelse. Jag har själv en genvariant med lägre DAO-aktivitet men kan äta massor med surkål osv. Min son har samma genvariant men har histaminintolerans. När jag var gravid med sonen så hade jag histaminintolerans. Hans histaminintolerans skulle med andra ord kunna sägas vara medfödd, men samtidigt så tror jag allt handlar om epigenetik i slutändan och att allt går att påverka.

  Man kan också ha för lite histamin. Då kan man få svårt att bryta ner maten eftersom man får för lite magsyra. Då är surkål fantastiskt. Men då pratar vi histaminbrist. Balans är alltid eftersträvansvärt.

  Svara
 4. Ulla Eriksson
  Ulla Eriksson says:

  Jag har helt nyligen kommit på att jag nog har HIT.
  Får kraftig rodnad i ansiktet av röd vin och sista månaderna torr och eksem liknade hud i pannan, kinder och näsa. Har även fått klåda i ögon, näsa och öronen.
  Diffus huvudvärk som jag inte haft tidigare.
  Svårt att veta vilka födoämnen jag ska ta bort men får väl prova mig fram.
  Känner mig ofta trött och hängig och får ofta infektioner.
  Misstänker att det handlar om HIT?
  Gillat röd vin och mögelost som ju inte är det bästa.
  Tagit bort gluten och minskat på mjölkprodukter.
  Min syster får migrän av röd vin.
  Några tips!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det är bara till att följa listan o ta bort allt det som jag skriver. Skulle jag dricka rödvin och äta mögelost skulle jag bli akut sjuk med förgiftningssymtom… Var snäll mot din kropp! Du har en o en ska räcka hela livet. <3

   Svara
   • Ulla Eriksson
    Ulla Eriksson says:

    Tack Sanna!
    Oj blir du så sjuk av rödvin och mögelost.
    Mina symtom kommit mera de sista åren och nu förstår jag mera att jag bör ta bort mycket som du skriver på listorna. Har verkligen inte mått helt bra de sista åren.
    Jag är 69 år och med en ”utmattning” bakom mig så trott att tröttheten berott på det men så enkelt var det inte.
    Kram

    Svara
 5. Jessica
  Jessica says:

  Hej!
  Har sen ett år ätit flera olika mediciner mot vad läkaren säger är nässelutslag. Har i korta perioder blivit bra men dom sista veckorna har jag fått klåda i hela kroppen och utslag i en annan form är tidigare. Misstänker själv hit och vill sluta med alla mina tabletter och i ännu större mått korrigera kosten. Jag upplever det jättesvårt att kunna veta vad jag reagerar på och på så vis kunna utesluta saker när jag mer eller mindre har en reaktion hela tiden. Om man börjar äta efter SIGHI listan, hur länge kan man förvänta sig att det tar innan symptomerna lägger sig så man inte behöver fundera på om det är nåt annat än hit ?

  Har du nå erfarenhet av DAO tabletter samt MSM (organiskt svavel) för att hjälpa kroppen mot hit?
  Hälsningar/ Jessica

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag märkte skillnad på ett par dagar, och ordentlig skillnad bara efter en vecka. Då hade jag ändå gradvis slutat med mycket av maten med högt histamin, för jag märkte att jag inte mådde bra. Hade slutat med alkohol t ex. Jag har inte använd DAO ännu men det bör fungerar bra, men kan ge mättnad o sen inte fungera. Jag tar mkt positiva saker, bland annat MSM men rek verkligen du tar Dr Sannas Soldryck! Använd gärna våra hudprodukter också för de balanserar den friska huden. Varmt lycka till!

   Svara
 6. Hanna
  Hanna says:

  Tack för en bra artikel. Jag har också trolig histaminintolerans och äter en låg histaminkost. Tror vi har detta i släkten då min mor och mormor haft liknade besvär. Jag efterfrågar mer information till vårdcentralerna då jag tycker att det fortfarande är ganska okänt. Går det att diagnostisera då det troliga problemet är hnmt- enzymet? Kommer det ny forskning eller någon medicin?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   För låg medvetenhet på Vårdcentraler, men går att göra ett test om man kan tjata sig till det. Finns ingen bra medicin mer än att låta bli den maten med högt histamin och ev ta enzymet Daosin. Min rek är glöm mediciner och ät och lev så du stärker det friska. Mediciner har alltid bieffekter, det är ingen fördel. Och medicin är tredje dödsorsaken – så varför vilja ta det annat är kort vid operation, tillfälliga besvär eller dylikt? Ändra kosten och du mår prima, det är värt massor!

   Svara
 7. Catarina S Gunnarsson
  Catarina S Gunnarsson says:

  Hej!
  En hel vetenskap verkar det som. Misstänker att jag också har HIT. Har läst att risken är större för oss med celiaki. Ska försöka dra ned på livsmedel med högt histamin men funderar även på att testa Daosin. Då kommer nästa fråga; är det ok att ta detta när man äter blodryckssänkande medicin? Undrar också om det är glutenfritt?
  Tack för intressant läsning!
  Med vänlig hälsning
  Catarina

  Svara
 8. Christina Vollmer
  Christina Vollmer says:

  Läser i olika HIT listor o bloggar som finns i ämnet. Kaffe får man dricka i någon lista men inte i en annan. Vad rekommenderar du? Jag drack tidigare frystorkat kaffe, ICA Columbia. Bra eller dåligt?

  Svara
 9. Jessica Lewin Gruvnäs
  Jessica Lewin Gruvnäs says:

  Hej! Jag undrar bara hur muskeltestet går till?
  Hittar inte den informationen någonstans
  Hälsningar Jessica 🙂

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det står i min bok ”Nya Självläkande människan”: Kinesiologi, en manuell teknik som baseras på att all information nns lagrad i kroppens celler (såsom tidigare beskrivits). Det är en kombination av modern västerländsk fysiologi och den flertusenåriga österländska synen på vårt energisystem. Grundtanken är att stress, obalanser och blockeringar kan upptäckas genom muskeltestning.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Forts Kinesiologi: Man har funnit att alla muskler i kroppen är kopplade till olika inre organ, endokrina körtlar, meridianer, vitaminer, mineraler och andra delar av krop- pens nerv- och energisystem. Genom att testa spänningen i en muskel kan man relativt snabbt få en bild av var blockeringarna nns. En kinesiolog arbetar ge- nom att balansera blockerad energi fysiskt och psykiskt, vilket underlättar kroppens självläkning. Du kan läsa dig kinesiologi hos Pernilla Carrier.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *