Läk irriterad tarm

Irriterad tarm har blivit allt vanligare. Det yttrar sig som att man blir uppblåst och öm i buken efter måltider. Över en miljon svenskar lider av ballongmage, även kallat IBS (irriterat tarmsyndrom), och här är hur du själv utan mediciner kan läka dessa saker. OBS! bör man kolla sig så att det inte beror på intolerans mot mjölk eller gluten.

Genom att ändra kosten går det att bli av med olika inflammatoriska tarmsjukdomar (ulcerös colit, irriterad tarm och Crohns sjukdom). Studier har visat att de som har dessa sjukdomar äter mycket bröd, potatis och socker. Till exempel åt patienter med Crohns sjukdom 20–220 procent mer socker än de som inte utvecklade denna sjukdom.

Irriterad tarm beror vanligen på att tarmslemhinnan är skadad av ohälsosamma bakterier och jästsvampar. Det finns betydligt mindre tarmludd och därmed för lite enzymer som bryter ner stärkelse och disackarider (sukros, laktos och maltos) till enkla sockerarter. Detta gynnar jästsvamparnas tillväxt, vilket ytterligare skadar tarmen och så vidare.

För att komma ur denna negativa cykel behöver patienten helt utesluta disackarider och stärkelse ur kosten tills tarmen har hämtat sig. Läkningen underlättas av att man tillför hälsosamma tarmbakterier (som mjölksyre- och bifidusbakterier). Efter en tid med denna diet har slemhinnan återhämtat sig, och då kan man successivt lägga till stärkelse (råris, rotfrukter med mera) i kosten.

Här är ett bra tips på en nyttig dryck som innehåller massor av färska mjölksyrebakterier:
Finriv 5 dl vitkål och pressa en till två vitlöksklyftor. Lägg det i en glasburk och slå på kallt vatten så att det täcker, sätt på locket och låt stå tre dagar i rumstemperatur. Häll upp 2 dl av den svagt syrliga drycken och drick den – den är laddad med hälsosamma mjölksyrebakterier! Om du tillsätter mer vatten kan kålen och vitlöken användas flera gånger tills smaken känns fadd. Om du har två vikålsburkar på gång samtidigt kan du alltid få vitala mjölksyrebakterier.