Läskigt med läsk

En undersökning från Livsmedelsverket år 2003 visade att fyraåringar drack läsk i snitt två gånger i veckan. År 2006 hade intaget ökat till två dl läsk om dagen.

När Livsmedelsverket för första gången på 24 år gjorde en stor kostundersökning inriktad på barn var upp till 20 procent överviktiga. Barn på dagis och i skolans lägre årskurser behöver halvera konsumtionen av godis och läsk. Barnen, inklusive fyraåringarna, drack i snitt två deciliter läsk om dagen, och åt godis tre till fem dagar i veckan. 13 procent av barnen åt godis varje dag.

Överviktiga nyfödda ökar
Antalet extremt överviktiga nyfödda barn ökar och det innebär en vikt över 4,5 kilo eller mer. 2001 var det 4,6 procent av antalet födda, vilket var en ökning på nästan en procent från 1992. Orsaken är en ökad övervikt bland mammorna, och det ökar risken betydligt att barnen ska utveckla övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdom alldeles för tidigt.

Läsk orsak till övervikt och sockersjuka
En läsk om dagen fördubblar risken för sockersjuka och ger en genomsnittlig viktökning på ett kg per år. Det visar en amerikansk undersökning som publicerades i JAMA 24/8 -04. Undersökningen bygger på data från fler än 90 000 kvinnliga sjuksköterskor som följt under många år och studien är en del av den stora Harvard Nurses’ Health Study. Resultaten från studien kan givetvis överföras till andra sockrade matvaror som till exempel sockrade yoghurts och flingor.

…och fräter sönder tänderna
Svenska tandläkare har larmat flera gånger om att allt fler barn har allvarliga frätskador på tänderna. Fosforsyran i läsken fräter på tänderna så att tandytan försvinner lager för lager. Det kan ge ilningar och värk i tänderna och i värsta fall kan tandkronan försvinna. Risken för skador är lika stor varesig det är lightläsk eller sockerläsk.

Tandläkare vill förbjuda läsk
Sveriges tandläkarförbund vill bannlysa läsk helt och hållet från skolorna eftersom många barn har allvarliga frätskador på tänderna. Mellan 10 och 40 procent av barnen och ungdomarna får svårlagade frätskador på tänderna orsakade av den syra (citronsyra och fosforsyra) som finns i läskedrycker och juicer. Det visar en internationell avhandling som får stöd i en ny svensk avhandling. Därför vill Sveriges Tandläkarförbund ha förbud för all läskedrycksförtäring på skolornas områden.

Tandstatus och fema hör samman därför att överviktiga har mindre salivutsöndring, vilket leder till fler hål och ökar risken för inflammation i tandköttet.