Margarin-bluffen

Margarinreklamen är nu konsumentgranskad och deras reklamargumenten i den nu aktuella annonskampanjen kan sammanfattas som ett stort hot emot folkhälsan.

Unilevers reklam ”Välj bra fett. MARGARIN DET GODA FETTET.” lyser mot oss i höstmörkret med guldgula rapsfält i bakgrunden – men det är med mörkande ”sanningar”. Påstående som ”Margarin ger dig det goda omättade fettet från växtriket” har nu granskats av Sveriges Konsumenter i Samverkan (SKIS), den konsumentstyrda frivilligorganisationen för konsumenter.

Reklampåståendena är så grava och innehåller en mängd grova felaktigheter, att de valt att omedelbart offentliggöra synpunkterna i en pressrelease och på hemsidan.

Unilevers fettfusk
• Det påstås allmänt att rapsolja är basen, men i en av produkterna, Milda, är den Omega-6 rika solrosoljan största ingrediens.

• Innehållet av mättade fetter, är i denna produkt t o m högre än enkelomättade fetter, de man påstår vara så nyttiga, och kommer dessutom från palmolja som ju är mycket ifrågasatt.

• Becel har t o m lägre halt enkelomättade fetter jämfört med smörbaserade Bregott. Denna innehåller dessutom inte någon omestrad palmolja utan naturligt animaliskt fett och rapsolja.

• Både LÄTTA och Becel 38% har vatten som största ingrediens, som inte tillför några nyttiga näringsämnen, mer än att det krävs emulgeringsmedel Lecitin E 471. Det lägre priset på margarinerna har här sin enkla förklaring – upp till 60% vatten! Det är ett lysande exempel på konsten att sälja vatten med mördande reklam, säger Bengt Ingerstam, ordförande i SKIS.

• Margarin innehåller för hög halt fleromättade Omega-6 fettsyror, vilket en uppenbar risk för hälsan eftersom det är inflammationsskapande.

• Det värsta är att de s k essentiella fettsyrorna, som döljer sig i de fleromättade fetterna, Omega-3 och Omega-6, inte kan utnyttjas av kroppen då de kommer från växter som solrosolja. Det är den långkedjade Omega-3 från t ex fisk vi ska ha mer av och kan tillgodogöra oss. Talet (och reklamen) om de essentiella fettsyrorna är alltså inte ett korrekt påstående utan vilseledande reklam.

I rapporten över granskningen har Konsumentföreningen också bemött ett flertal av de 10 ”sanningarna” om margarin och även angett referenser till vetenskapliga rapporter (se länk nedan).

Detta är ett led i kampanjen ”Rädda vår mat”. Stöd denna verksamhet genom att bli medlem i Sveriges Konsumenter i Samverkan!

Margaringranskningen

Välj Bregott framför Becel

”Samtliga av Becels margariner är hälsosamma alternativ till smör och matfettsblandningar på smörgåsen. De är baserade på de goda oljorna från växtriket” (Becel original).

Läs prof Göran Petersson, ”Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta”. Han är professor i Kemisk Miljövetenskap, Kemi- och Bioteknik, Chalmers, Göteborg. Summering:

Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta
• Myten att hjärt-kärlsjukdomar beror på ett högt intag av mättat fett har nu övertygande avfärdats. Mjölkfett utgörs främst av mättat och enkelomättat fett och framstår inte som hälsofarligt.

• I stället kopplas hjärt-kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6-fettsyror från fröoljor. De skadar via metabolisk bildning av eikosanoider och oxidation av LDL.

• Bland bordsmargarinerna utmärker sig Becel genom ett särskilt högt innehåll av omega-6-fett. Andra margariner som Lätta och Milda har nu en hög andel mättat fett och en låg andel omega-6.

• Bregott har med hänsyn till nuvarande kunskapsläge en hälsomässigt fördelaktig sammansättning. Det består av mjölkfett och en mindre del rapsolja med mycket enkelomättat fett.

• Trots dessa förhållanden påstår sig Becel arbeta för friskare hjärtan tillsammans med Hjärt-Lungfonden. Becel har också under lång tid framställts som bättre än mjölkfett i Unilevers reklamskrifter.