Medel mot halsbränna och dålig mage

Många människor besväras av halsbränna, magkatarr, väderspänningar och sura uppstötningar, det som med ett finare uttryck heter dyspepsi. Men det finns ett effektivt sätt att bli av med besvären för gott. En 50-årig manlig chef hade besvärats av halsbränna dagligen i tio år. Det förvärrades av kaffe och han tog allt större doser av Novalucol, Samarin och Losec. När han ändrade kosten blev han av med alla symtom på en dag och slutade helt med medicinerna.

Det handlar om att äta lite kolhydrater under en viss tid eftersom det tar bort näringen till de tarmbakterier som skapar obehagen. Däremot kan man äta obegränsat med protein och fett – det vill säga kött, fisk, ost eller ägg – som äts tillsammans med sallad och stärkelsefattiga grönsaker. Nedan finns en lista på de stärkelserika grönsaker och frukter som ska undvikas.

I en första fas begränsas kolhydratintaget till 20 gram per dag och det innebär inget bröd, pasta, ris, flingor, potatis eller stärkelserika grönsaker. Samma sak gäller för frukt och juicer, läsk och efterrätter.

Besvären brukar försvinna inom en dag till två veckor och kosten gör att man går ner i vikt. Efter ett par veckor kan man försöka lägga till mer grönsaker, nötter och frukter, men var då observant på hur magen reagerar. Det är lämpligt att undvika de snabba kolhydraterna tills läget stabiliserats under en längre tid.

Stärkelserika (15–10 procent kolhydrater)
grönsaker och bönor:
jordärtskockor, morot, palsternacka, ärter, linser, bönor, majs, potatis, sötpotatis

frukt:
ananas (färsk), blåbär, druvor, körsbär, mango, äpple och päron, all torkad frukt, banan, katrinplommon