Omega-7-fettsyror

Omega7-fettsyror mot torra slemhinnor och hud – nytt hälsosamt fett!

Vi får Omega 7 främst från kött, och i frukt- och bärriket är det enbart havtornsbär som innehåller Omega 7 (enligt litteraturen). Asiatisk tradition och vetenskapliga studier har visat på positiva effekter av fettsyran Omega 7 vid symtom som t.ex. känsliga, ömtåliga slemhinnor och hud. Forskning av professor Heikki Kallio och medarbetare vid Åbo Universitet har bekräftat detta. De har under många arbetat med att dokumentera havtornsbärens kemiska och kliniska egenskaper.

Problem med känsliga och ömtåliga slemhinnor är utbrett. Enligt oberoende studier lider närmare 20 procent av alla kvinnor över 40 år av olika problem som troligtvis kan avhjälpas med Omega7-fettsyran. Pilotstudier från Kina visar att 50 procent av kvinnorna med vaginala slemhinneförändringar blev bättre med havtornsolja.

Problem med sår i munslemhinnan, afte, är ett vanligt förekommande problem där flera fall har blivit hjälpt av havtornolja. Troligen finns Omega7 i tillräcklig mängd hos barn men ej hos vuxna, vilket kan vara en orsak till äldres problem med torra slemhinnor.

Fettsyror fyller viktiga funktioner i våra kroppar, men det måste råda balans mellan de olika fettsyrorna. Forskning visar att havtornsbär har en sådan balanserad sammansättning, men framförallt innehåller den Omega 7-fettsyra. Extraktet SBA 24 som utvinns ur havstornsbär, innehåller den sällsynta fettsyran Omega7. I Sverige lanseras extraktet SBA 24 under namnet Membrasin.