Att lugna uppblåst mage

Irriterad tarm har blivit allt vanligare. Det yttrar sig som att man blir uppblåst och öm i buken efter måltider. Över en miljon svenskar lider av ballongmage, även kallat IBS (irriterat tarmsyndrom), och genom att ändra kosten är det god chans att underlätta eller bli av med besvären. Det kan även bero på intolerans eller allergi mot komjölksprotein eller gluten.

En mage som är uppblåst kan vara det av samma skön som att en bulle jäser: för mycket jäsningar i tarmarna. Det kan orsakas av för högt intag av kolhydrater. Studier har visat att de som har inflammatoriska tarmsjukdomar (ulcerös colit, irriterad tarm och Crohns sjukdom) äter mycket bröd, potatis och socker. Till exempel åt patienter med Crohns sjukdom 20–220 procent mer socker än de som inte utvecklade denna sjukdom. Det logiska är då att ändra kosten och ta bort kolhydraterna under en längre tid.

Irriterad och inflammerad mage och tarm – hur det kan se ut när det är som värst.

Irriterad tarm beror vanligen på att tarmslemhinnan är skadad av ohälsosamma bakterier och jästsvampar. För stor konsumtion av penicillinkurer och högt kolhydratintag kan ha satt tarmfloran ur balans, så sammantaget är det inte så märkligt att ohälsan har skenat.

En skadad tarm har betydligt mindre tarmludd och därmed för lite enzymer som bryter ner stärkelse och disackarider (sukros, laktos och maltos) till enkla sockerarter. Detta gynnar jästsvamparnas tillväxt, vilket ytterligare skadar tarmen och så vidare.

 • Tillstånd som kan hänga samman med en sjuklig tarmbiofilm är: kroniskt trötthetssyndrom och bromyalgi, parasiter, candidaöverväxt på flera ställen i kroppen, halsbränna, irriterad tarm med uppblåsthet, gas och magkramper, hjärndimma (oklart tänkande), artrit, akne och andra hudåkommor.

   

För att komma ur denna negativa cykel behöver man ett åtgärdsprogram. Jag rekommenderar:

 • uteslut helt disackarider och stärkelse ur kosten tills tarmen har hämtat sig (dvs undvik allt som kan ge jäsningar). Så det blir mest protein och fett/olja som man äter.
 • tillför hälsosamma tarmbakterier (som mjölksyre- och bifidusbakterier) för att motverka jäsningar och återskapa en frisk tarmflora.
 • inta rikligt med ghee (klarnat smör utan proteiner) eftersom smörsyra är näring till tarmväggens celler.
 • drick en kopp benbuljong (innehåller kollagen) varje dag, eftersom det främjar tarmens reparation.
 • Inta 1 msk glutamin varje dag, det är mycket läkande för tarmen.
 • Kokosolja: ta 1-3 msk per dag som mellanmål, men börja helst med en direkt på morgonen och drick en kopp hett vatten eller te sen. Det innehåller mycket mellanlånga fettsyror som är mycket nyttiga för kroppen.
 • Fiskolja (i flytande form) har hög halt av omega 3-fettsyror, vilket är bland det mest anti-inflammatoriska man kan äta.

Det finns givetvis mer man kan säga om detta, och irriterad tarm och uppblåst mage kan ha flera orsaker. Men detta bör vara en liten hjälp på vägen.

Efter en längre tid med denna diet kan slemhinnan återhämta sig, och då kan man successivt lägga till stärkelse (råris, kokta rotfrukter) i kosten. Var fortsatt försiktig med råkost. Alternativt behåller man en kost som liknar LCHF eller Paleo. Hur detta går och hur lång tid det tar är individuellt, konsultera gärna experter på detta för hjälp – då dessa rekommendationer är generella.

 • Tips på nyttig dryck med mycket färska mjölksyrebakterier:
  Finriv 5 dl vitkål och pressa en till två vitlöksklyftor. Lägg det i en glasburk och slå på kallt vatten så att det täcker, sätt på locket och låt stå tre dagar i rumstemperatur. Häll upp 2 dl av den svagt syrliga drycken och drick den – den är laddad med hälsosamma mjölksyrebakterier! Om du tillsätter mer vatten kan kålen och vitlöken användas flera gånger tills smaken känns fadd. Om du har två vikålsburkar på gång samtidigt kan du alltid få vitala mjölksyrebakterier.

.