Vitamin + mineral = god hälsa 

Mineraler, spårämnen och vitaminer kan inte fungera var för sig utan står hela tiden i relation till varandra. Därför är balansen mellan dem viktig, och genom att tillföra högre doser av specifika näringsämnen kan man återställa normal funktion vid många obalanser. Detta är basen i Modern Näringsterapi (Funktionsmedicin), vilket handlar om om hur man kan använda vitaminer och mineraler i optimala doser för att återställa ohälsa – dvs obalanser. 

 • Det är viktigt att lyfta denna grundläggande kunskap och vitaminer och mineralers betydelse, då sämre näringsstatus är direkt relaterad till sämre funktion på immunförsvaret, hjärnan, näringsupptaget och självläkningens reparation. Idag kan vi nämligen äta oss mätta gång på gång – utan att kroppen får tillräckligt med näring… Övergödning och undernäring är tyvärr verklighet.

Ordet vitamin kommer av latinets vita som betyder ”liv”. Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Det finns fettlösliga vitaminer (A, D, E, F och K) och vattenlösliga vitaminer (B, C och H).

Naturliga källor för magnesium, mineralen som åtgår fr a vid stress och brist kan ge hjärtklappning och sömnbesvär.

Av vår kroppsvikt utgörs hela fem procent av mineraler. Det är ungefär 3,5 kg hos en person som väger 70 kg – en ganska ansenlig mängd. Det är mer än dubbelt så mycket som andelen kolhydrater, medan vi till 17 procent består av proteiner och till cirka 15 procent av fett (för en vuxen man). Resterande två tredjedelar utgörs av vatten.

Mineraler är egentligen viktigare än vitaminer eftersom de inte kan syntetiseras (tillverkas) av levande materia. De är tändstiften i livets kemi, och energiutbytet i levande organismer är beroende av mineralerna. Mineralerna har (i form av laddade joner) en central roll i kroppen som beståndsdelar av enzymer och hormoner. De verkar mycket specifikt, och genom att förändra enzymernas funktion påskyndar mineralerna viktiga livsprocesser i kroppen. Det går således trögt och långsamt vid brist på mineraler.

Mineralerna är bärare av energi – utan dem förlorar vi vår ”laddning” och känner oss mindre vitala.

Samverkan i cellerna

Inuti cellerna arbetar näringsämnena synergistiskt. Exempelvis behövs koppar och järn samtidigt för att de ska kunna tas upp av hemoglobinet (det syrebindande ämnet i röda blodkroppar). Kalcium, fosfor och magnesium arbetar tillsammans för att bibehålla ett starkt skelett. Fosfor förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar. C-vitamin ökar upptaget av järn medan D-vitamin ökar kalciumupptaget.

När ett enstaka mineral påverkas i kroppen, så att det finns för lite eller för mycket, inverkar det på minst två andra mineraler.

Antagonism kan exempelvis förekomma i tarmens slemhinna och i cellerna. Om vi äter för mycket kalcium kan det leda till minskat upptag av zink, järn, fosfor och magnesium. Utan optimala näringsnivåer i kroppen kan inte heller de andra näringsämnena utnyttjas effektivt. Det är som synes en hel vetenskap. Därför kan det vara lämpligt att konsultera en legitimerad näringsterapeut och göra en mineralanalys, om man överväger att ta större doser av vitaminer och mineraler. (Se lista nederst.)

 • Fråga: Vilket är det enda vitamin vi kan tillverka själva av kroppens celler? (svar nederst)

.

Starten för Näringsterapi

Vitamin- och mineralbehandling är en mycket ung läkekonst. De första stapplande stegen togs i början av vårt århundrade i och med upptäckten av enstaka vitaminer, och under andra världskriget började man sedan räkna ut minsta dos för att undvika allvarliga bristsjukdomar hos unga soldater.

Mellan 1935 och 1945 blev många vitaminer tillgängliga i ren form till ett lågt pris. Forskarna fann att höga intag av vitaminer kunde förebygga och skydda mot sjukdomar, men av någon anledning dog intresset ut. Troligen var det på grund av utvecklingen av sulfapreparat och annan antibiotika – man hade då hittat den magic bullet som likt en målsökande robot skulle förinta sjukdomarna istället för att förebygga dem. Betydelsen av god näring för att bibehålla hälsan och förhindra sjukdom har fram tills helt nyligen ignorerats av det medicinska etablissemanget och de statliga hälsoinstanserna.

Men tillbaka i tiden till  Linus Pauling, den dubble nobelpristagaren som var en stor förespråkare för vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling myntade begreppet ortomolekylär medicin som innebär att man rättar till molekylära obalanser i kroppen. Det bygger på biokemiska principer om vad kroppen behöver för att kunna fungera. Den är egentligen grundläggande inom medicinen och representerar den syn som fanns på 1930-talet – då näringslära fortfarande utgjorde viktig medicinsk kunskap som man gav Nobelpris till.

Pauling menade att många mentala sjukdomar kunde korrigeras genom stora tillskott av specifika näringsämnen och molekyler. Tyvärr nappade inte psykiatrin på det, utan har inriktat sig på främst psykofarmaka och elchocker. Numera har sambandet mellan näringsbrister och mentala störningar visats, där exempelvis brist på vitamin B3 och B6 leder till förändrad verklighetsuppfattning, vanligen illusioner som ofta utvecklas till hallucinationer. Schizofrena personer har som regel brist på vitamin B6 och zink (samt att det är vanligt med svåra födoämnesallergier). Underskott på vitamin B12 kan ge tvångsföreställningar och tvångsmässigt beteende. Vid självmord är näringsstatusen oftast mycket låg.

En vanlig orsak till neuroser är undernäring, orsakad av för stor konsumtion av industriprocessad, raffinerad mat – vilket leder till flera B-vitaminbrister.

 • HISTORIK: C-vitamin behövs för att höja motståndskraften mot infektioner. Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. I det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av denna orsak. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning. År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg (som beror på C-vitaminbrist). Men det dröjde ända till 1795, efter det att 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg, innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

Den kanadensiske läkaren och forskaren Abram Hoffer gick vidare i Linus Paulings fotspår och visade 1955 att höga doser av vitamin B3 (niacin) sänker kolesterolhalten. År 1978 utkom hans första bok Orthomolecular Nutrition. Vitamin B3 fungerar som ett coenzym till en grupp enzymer som kallas de-hydrogenaser, vilka behövs för en mängd biokemiska reaktioner, och speciellt för att avgifta alkohol.

Studier har visat att 1,5–3 g vitamin B3 sänker det skadliga LDL-kolesterolet med 16–23 procent och höjer det goda HDL-kolesterolet med 20–33 procent. Bilden visar naturliga källor för B3: ägg, mandlar, spenat, sparris, morötter, sötpotatis, avocado, broccoli och mangold.

Näringsterapi

Bland allmänheten finns idag ett stort intresse för vitaminers och mineralers positiva inverkan på hälsan och välbefinnandet, och många tar kosttillskott. Eftersom både matens näringsinnehåll och kostvanorna har försämrats behöver de flesta ta multivitaminpreparat. Vad man behöver beror på om man har en snabb eller långsam ämnesomsättning, och jag skriver mer om det i mina böcker och det kommer även i en artikel i veckan.

 • Min generella rekommendation är att de flesta mår bra av ett dagligt intag av en multivitamintablett samt C-vitamin (minst 1 g), selen (eftersom vi har selenfattiga jordar och det är central antioxidant), fiskolja (för de essentiella 0mega 3-fettsyrorna och i flytande form bäst då det lätt härsknar i kapslar) samt D-vitamin på det mörkare vinterhalvåret. På grund av all stress och luftföroreningar etc så rekommenderar jag även Magnesium, multi B-vitamin och zink. Dessa kosttillskott hjälper mig att bibehålla en klar och fungerande hjärna med god minnesfunktion, ett gott immunförsvar och ha en hög fysisk prestanda.

Näringsterapi med högre doser av kosttillskott görs alltid tillsammans med koständringar och att man ser till tarmens funktion, för bakteriefloran i tarmen är central för vårt välbefinnande. Man kan tycka att vi ska klara oss på att äta mat, men den moderna maten har allt lägre näringsinnehåll idag pga urlakade jordar och industriprocessning. Jag chansar inte – eftersom jag märker skillnad rätt fort om jag inte tar kosttillskott.

Faktum är att vi människor är energivarelser, för det är energin som driver våra kroppar och lägre energi = lägre funktion. Som jag skrev i inledningen gör brist på mineraler att vi förlorar vår ”laddning” och känner oss mindre vitala. Därför är det viktigt att energi (näring) tillförs för då stabiliseras hela systemet och vi får optimal funktion. Precis så enkelt är det.

Alla sanningar går igenom tre stadier. Först blir de förlöjligade.
Sedan blir de våldsamt motarbetade.
Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara. 

A. Schopenhauer (1788–1860)

 

Fakta: Hälsofrämjande effekter hos mineraler och spårämnen

 • Kalcium. Nödvändigt för att utveckla och bibehålla skelett och tänder. Medverkar vid blodets koagulering, muskelarbete, nervsignaler, hormoner och enzym.
 • Magnesium. Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs för att ha ett öppet och flexibelt sinne och humör.
 • Svavel. Behövs för muskelprotein och håret. Deltar i kroppens avgiftning.
 • Fosfor. Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder. Förstärker e ekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
 • Jod. Behövs för sköldkörtelns hormonproduktion och ämnesomsättningen.
 • Järn. Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktigt för hjärnans funktion.
 • Zink. Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och för hjärnans perception av omvärlden.
 • Kalium. Reglerar hjärtslag och vätskebalans och hjälper musklerna att dra ihop sig. Behövs för hormonbalans och nervsignaler. (Natrium uträttar ungefär samma saker och är lika viktigt.)
 • Kisel. Krävs för benbildning, kollagenets tredimensionella struktur, hudens och blodkärlsväggarnas elasticitet, samt sårläkning.
 • Kobolt. Stimulerar bildningen av röda blodkroppar.
 • Koppar. Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. Väsentligt för bildningen av myelin (fettskidan) runt nerverna och för hormoners funktion, speciellt östrogen.
 • Krom. Hjälper till vid nedbrytningen av glukos och reglerar blodsockerhalten.
 • Selen. Ingår i ett viktigt antioxiderande enzym. Väsentligt för normal tillväxt och utveckling. Skandinavien har selenfattiga jordar.

Läs mer:

.

11 Kommentarer
 1. Maj-Britt Bernhardsson
  Maj-Britt Bernhardsson says:

  Hej Sanna! Jag har följt dig i många år och har även några böcker som du har skrivit. Lärt mig väldigt mycket av dig. Nu en fråga ang C-vitamin. Jag har tagit Ester-C regelbundet. Har även Holistic C-vitamin. Ester C är kanske tveksam. Askorbinsyra växlar jag med ibland. Vilken C-vitamin är bäst?

  Svara
 2. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Hej! Vad är det för skillnad på naturterapeut och näringsterapeut ?
  Vänliga hälsningar
  Ruth

  Svara
 3. Finbar Luthman
  Finbar Luthman says:

  Såg ett inlägg från en Dr Jason Fung (njurspecialist som förespråkar kostomläggning för att reversera typ 2 diabetes bla.) Jag gillar läkare som ser maten som en stor del av västvärldens problem. Han varnar lite för B-vitaminer, frågan är hur mycket som kan vara lagom, säkert väldigt individuellt men många B-komplex innehåller ganska rejäla doser om man ska utgår från RDI som visserligen ofta är i underkant men ändå. Kan jag lägga in länken här? ta bort annars om jag gjort något tokigt 🙂

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jason Fung säger bra saker om fasta men hans info om vitaminer o kosttillskott är bristfällig. På läkarutbildningen lär man sig inget om näringslära och modern nutrition.

   Svara
 4. Ulla Böcker
  Ulla Böcker says:

  Hej Sanna! Jag är penisionär och prenumerar på Fit Line vitaminer! En påse power cocktail blandat med vatten på morgonen plus en påse mineraler på kvällen! Känner mig mycket piggare av detta, men tycker det kostar för mycket betalar 860kr i månaden! Känner du till detta preparat?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag uttalar mig inte om andras preparat. Har aldrig använt Fitline och skulle aldrig använda det för är alldeles för mycket sockerarter och för syntetisk produkt för mig.

   Svara
 5. Lisa Öjrell
  Lisa Öjrell says:

  Hej Sanna! Jag har för mig att någonstans i det du skrivit finns råd hur man fixar en sköldkörtel i obalans. Jag har anledning att tro att min fungerar dåligt, men har ännu inte fått provsvar. Kan du snälla säga mig var jag hittar info om det eller berätta. Tack och Kram Lisa

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det står om det i min bok Nya Självläkande människan, annars lite info här Har inte info om Sköldkörtelpaketet, eftersom vi inte säljer det. Gå gärna till näringsterapeut o få hjälp.

   Svara
 6. Anki Johansson
  Anki Johansson says:

  Hej! Jag tycker det är svårt att få till det med kosttillskott. Äter D-vitamin, C-vitamin(pulver), Magnesium, Omega 3, Selen och Silicea för hår och hud. Äter alla på en gång vid sänggående. Skulle kanske även behöva B-vitamin, Zink m fl. men känner mig osäker.
  Är det ok att ta alla på en gång eller bör jag sprida ut dem under dagen och kanske är det några som går bättre ihop än andra o s v? Tack på förhand!
  Har nu investerat i flera produkter från din webbshop och det jag hunnit testa känns riktigt sköna.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för det o glad du uppskattar hudprodukterna! 🙂 Jag brukar ta mina tillskott i samband med mat på fm och sedan ev mot kvällen till, men tillsammans med mat. Att ta innan man lägger sig o ev på fastande mage rek jag inte. Men gå till en näringsterapeut och konsultera dem om det och dina behov. Du behöver inte vara orolig för att överdosera mer än järn. De flesta har näringsbrister idag, och blir det överskott sparar kroppen eller gör av med det. Viktigt att ta ett fullgott spektra – och ta gärna raw food, mkt näringsrikt som Alkaline Greens och Vitality mix.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *