Vitaminer

Ordet vitamin kommer av latinets vita som betyder ”liv”. Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Vitaminerna indelas i fettlösliga vitaminer (A, D, E, F och K) och vattenlösliga (vitamin B, C och H).

Brist på A-vitamin kan leda till nattblindhet, vilket man kände till redan för 3500 år sedan då egyptierna rekommenderades att äta tupp-lever för att se bättre i svagt ljus. Brist på betakaroten och A-vitamin ökar risken för olika typer av cancer med upp till 800 procent.

B-vitamingruppen består av B1, B2, B3, B5, B6, B10 och B12. De har viktiga funktioner i de flesta av kroppens aktiviteter. Till exempel deltar vitamin B6 i nära hundra olika enzymreaktioner i kroppen. Lindrig brist på B-vitaminer kan ge huvudvärk, trötthet, dålig aptit, ångest, depression, förstoppning och minskad vitalitet.

C-vitamin behövs för att höja motståndskraften mot infektioner. Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. I det amerikanska inbördeskriget dog 30000 soldater av denna orsak. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning.

D-vitamin är viktigt för kalciumomsättningen i kroppen. Vid brister uppstår skelettförändringar som kallas för rakitis eller engelska sjukan. Denna var särskilt vanlig bland de fattiga under koleldningens tid i England.

E-vitamin motverkar blodpropp och ärrbildning och är därför viktigt i samband med operation. Det är också viktigt för fertiliteten eftersom E-vitamin reglerar balansen mellan progesteron och östrogen. Vitamin E behövs också för kroppens virusbekämpning.

Av dessa är det endast D-vitamin vi kan tillverka själva – genom solbestrålning av huden. En frisk tarmflora har förmågan att producera vitamin K och vissa B-vitaminer. De övriga måste tillföras via maten. Vitamininnehållet kan försämras av både odling med konstgjord gödning och genom att frukt och grönsaker skördas innan de är mogna för att transporteras över världen. Även tillagningen av maten kan sänka halten av vitaminer. Dessutom inaktiveras enzymerna vid upphettning.

Hälsofrämjande effekter hos vitaminerna

Vitamin A Viktigt för ögats funktion, behövs för funktionsdugliga cellmembran, viktigt för huden och stärker slemhinnorna, förbättrar immunförsvaret, befrämjar matsmältningen, ger balans mellan könshormonerna, krävs för leverns avgiftning av fettlösliga gifter och sänker förhöjda kolesterolvärden.

Betakaroten Ett förstadium till vitamin A som har samma effekter men även fungerar som antioxidant: skyddar mot cellskador (speciellt på DNA och membran).

Vitamin B Det finns en hel grupp av B-vitaminer som behövs för en rad viktiga funktioner i kroppen såsom omsättningen av kolhydrater, fett och protein, celldelning, immunförsvar, antioxidation, matsmältning, nerv- och hormonfunktion.

Folsyra Är särskilt betydelsefullt för proteinomsättningen och därför synnerligen viktigt under graviditeten, krävs för normalt näringsupptag genom tarmen, avgörande för cellförnyelsen i vävnaderna, nödvändigt för läkningsprocesser, friskt hår och hud samt viktigt för bildandet av vita och röda blodkroppar.

Vitamin C Stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, krävs för proteinsyntesen, motverkar för tidigt åldrande, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

Bioflavonoider Kallas också vitamin C2, behövs för att kroppen ska kunna ta upp och använda vitamin C på rätt sätt, är antiinflammatoriska och antioxidanter.

Vitamin D Förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering.

Vitamin E Bevarar cellmembranens integritet, är en viktig antioxidant, upprätthåller prostaglandinsyntesen och förbättrar oxidationen i cellerna.
Vitamin F Essentiella fettsyror som behövs för cellerna och hälsan, bidrar till att hålla cellmembranen smidiga och skapa elektrisk laddning mellan membranets insida och utsida, styr tillväxt, vitalitet och mentalt tillstånd, behövs för en frisk, smidig hud och starka tänder, viktigt för oxidationen i cellerna och nödvändigt för bildandet av hormoner till inflammatoriska processer och bibehållande av normalt blodtryck.

Vitamin H Ämnet biotin som behövs vid nybildning och oxidation av fettsyror samt vid nedbrytningen av aminosyror. En frisk tarmflora producerar tillräckligt för att täcka vårt behov.

Vitamin K Nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K.

(Källa P. Wilhelmsson, Friskare liv med rätt kost + vitaminer och mineraler)

Hitta de kosttillskott du behöver här