Ghee är magiskt

Ghee är så gott och nyttigt! Det är klarnat smör – utan proteiner – och innehåller nyttiga smörsyran, som är näring för tarmslemhinnan och massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayervedan.

Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkel att göra oas tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.

Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80%. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men jag själv och många andra tål inte kasein…  Först när jag gick över till att bara äta ghee kunde jag gå ner de där två kilona extra som aldrig ville släppa! Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Ghee anses som medicin inom Ayurvedan.

 • Imorgon tar jag upp om intolerans mot kasein, vilket är mycket vanligare än folk vet om. Folk vet om glutenintolerans idag, men få känner till kaseinintolerans.

Jag använde ghee till allt: matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie!! Ghee kan förvaras framme i flera veckor om man tar med rent redskap ur burken. Då är den mjuk, annars blir den hård i kylskåpet.

FAKTA: Nyttiga smöret!

Smör har en är en fjädedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttig för växande barn.

OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra på att det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta på sommarhalvåret.

Recept på Ghee

 1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock. Du ser bottensatsen som blir kvar i nedre bilden till vänster.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge…enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.

 • Du kan även köpa färdigt ekologiskt Ghee i vanliga affärer från Kung Markatta eller Pukka.
 • Det ekologiska osaltade smör jag använt för att göra ghee heter Thise

Dr. Sanna Ehdin

Så här ser det ut när man gör ghee:

https://www.facebook.com/sannashealth/videos/1092319624123569/

16 Kommentarer
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rekommenderar bara ekologiskt smör – och inte extrasaltat. Bäst är osaltat som du saltar själv med havssalt. Det är billiga skräpsalter i vanligt saltat smör. Att handlar om att tjäna max pengar i livsmedelsindustrin, alltså är det billiga bulkprodukter överallt… välj sparsmakat, kvalitet och ekologiskt så spar du pengar i längden för du får mer näring och mindre gifter.

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Inga! Tack för din fråga! Visst kan du använda laktosfritt smör till ghee, men eftersom alla mjölkandelar tas bort när man gör det blir ghee laktosfritt ändå. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag äter nästan aldrig bröd, undviker mjölmaten även glutenfri mjölmat bl annat pga nanopartiklar vid industrimalning. Så googla eller köp böcker om det.

   Svara
   • Inga
    Inga says:

    Du skrev -”matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie”, och därför blev jag intresserad)) äter annars inte glutenfribröd heller..men saknar brödibland..

    Svara
 1. Karin Lind
  Karin Lind says:

  Hej Sanna!
  Du är fantastisk!!! Tack för allt du gör!

  Jag har två frågor!
  1. Finns det något märke av havssalt och himalayasalt som du rekommenderar? Jag vill ju gärna ha det bästa 🙂
  2. Jag lever efter periodisk fasta, d v s jag äter enbart mellan tolv på dagen och åtta på kvällen. På förmiddagarna dricker jag bara, ex kaffe, citronvatten m m. Nu undrar jag, kan jag använda din soldryck (heter den va?) på förmiddagarna också? För det som är viktigt är att den inte innehåller kalorier och höjer insulinnivåerna. Jag tycker den verkar väldigt nyttig och undrar om den kan användas under dygnets fasteperiod, det var min fråga!

  Tack så jättemycket på förhand!
  Med vänlig hälsning Karin Lind

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Karin!

   Tack för dina frågor och dina fina ord! Sanna är så glad och tacksam för att det hon gör och arbetar så hårt för uppskattas.

   1. T.ex. Falksalt är ett havssalt man hittar i de flesta matbutiker. Det är ingen större skillnad på saltmärken, så länge det är rent havssalt eller himalayasalt de erbjuder.
   2. När det gäller periodisk fasta beror det på hur du vill göra. Endel väntar till och med med att ta sina kosttillskott tills de äter det första målet mat, medan andra tycker att de får den effekt de önskar även om de dricker t.ex. fettkaffe på morgonen. Allt man äter som inte är rent vatten innehåller ju kalorier, så om det är målet skulle jag vänta med soldrycken tills det är dags att äta.

   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej kan du ställa den på rätt ställe svarar jag. Meningen är att samla info o fakta så man lätt finner det 🙂

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Camilla! Det är ju precis mjölkproteinet man tar bort när man tillagar ghee, så det ska fungera. Prova gärna med lite grann först för att se hur just du reagerar. Hälsa & välmående,
   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det kan man. Jag är kaseinintolerant o det går utmärkt. Är man extremt känslig så kan man reagera för omöjligt bli av med 100%.

   Svara

Lämna en kommentar

Lämna gärna en kommentar!
Min blogg syftar till att inspirera dig som läsare till ett friskare och gladare liv. Kommentera och fråga gärna – men håll en vänlig och respektfull ton. Reklam undanbedes. Tack att du bidrar till mer hälsointresse! Happy Heart ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *