Gurkmeja stoppar sjukdomar

Det blir en gul jul i år! Gurkmeja med den härliga gula färgen är en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande IFD-maten. Nu får den får allt större intresse för sina hälsobringande effekter. Gurkmejan kan stoppa sjukdomsförloppet hos alzheimer och hejda tillväxten av cancer visar laboratorieförsök.

Professor emeritus Stig Bengmark publicerade 2006 en genomgång av en lång rad studier som gjorts om gurkmeja (ref nedan). Resultat från djurförsök har visat att gurkmejan ger skydd mot arteroskleros, som leder till hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor. Laboratorieförsök med gurkmeja har visat hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.

Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska, och därför är gurkmeja så viktigt. Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmeja är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Den finns rikligt i det indiska köket, och en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. Det är gurkmejan som ger curry den gula färgen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2). Det hämmar inflammatoriska mediatorer som NFkappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS).

Den rekommenderade dosen per dag (enligt forskningslitteraturen) är en rågad matsked per dag.

Gurkmeja är en tropisk ört
Gurkmeja ingår i familjen ingefärsväxter och heter Curcuma longa på latin.
Det är en flerårig ört med kraftig jordstam, som innehåller färgämnet curcumin. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är också en viktig beståndsdel i curry. Den härstammar från tropiska delar av Asien, finns fler än 30 Curcumin varianter (Ziniberaceae) och den odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java. Inom folkmedicinen har den bland annat använts för att bota inflammatoriska åkommor.

Aktiva delen är curcuminoider och bisabolane-type sesquiterpenes (ja det heter så). Senare forskning har kunnat visa på de molekylära mekanismerna för dess biologiska funktion (se artikeln nedan).

Referenser
Hideji Itokawa et al., Recent advances in the investigation of curcuminoids, Chinese Medicine 2008, 3:11.

Bengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.

Läs även Dr Mercolas sammanställning på hälsoeffekter av gurkmejan:

• stärker och förbättrar matsmältningen
• stödjer hälsosam leverfunktion och detox
• är renande för blodet
• innehåller curcumin som motverkar bl a cancer, artrit och alzheimer.

ref är för lång så sök på ”turmeric” och artikeln heter Super Spice Secrets: Can Miracle Spice Stop Cancer

Gurkmeja magic