Tarmens hälsa är A och O

Följande är hämtat ur ”Kokkonst för den Självläkande människan”.

Tarmflorans bakteriesammansättning påverkas av det vi äter, vilket i sin tur inverkar på hur vi mår. Därför är matsmältningsapparaten att betrakta som ett eget organ – ett helt ekosystem som samverkar med resten av kroppen. Bakterierna lever och utvecklas i enlighet med den näring de får och hur väl de kan tävla om sin plats i ekosystemet. Den goda nyheten är att de olika hälsosamma tarmbakterierna samverkar och främjar varandra, vilket leder till en avsevärd minskning av antalet ohälsosamma bakterier.

En sund tarmflora med mycket mjölksyrebakterier producerar en rad ämnen som är positiva och stärkande för kroppen. De bildar viktiga vitaminer som B1, B2, B6 och K, folsyra samt essentiella fettsyror (som smörsyra). Barn som har gott om laktobaciller i tarmfloran har allergier i betydligt mindre utsträckning än andra. Studier på spädbarn med atopiska eksem och komjölksallergi har visat att laktobaciller stimulerar skyddet i kroppens barriärer (slemhinnor och hud) samt lindrar tarminflammation.

Tarmfloran behövs också för omvandling av hormoner från sköldkörteln, binjurebarken och könskörtlarna. Hormonerna utsöndras från levern via gallan och transporteras ett stycke i tarmen innan de återupptas av tarmslemhinnan för vidare transport till levern. Under färden genom tarmen kan bakterierna påverka mängden och kvaliteten på de produkter som återvänder till levern.

Tarmen är ett eget ekologiskt system. Mat som innehåller olösliga fibrer (stärkelse och oligosackarider) är näring för bland annat bifidusbakterier. Dessa bakterier producerar i sin tur fettsyror som är viktig näring för tarmslemhinnan och hormonproduktionen. Men de producerar även ämnen som är antibiotiska och hämmar cancerbildning. Studier har visat att när man äter oligosackarider ger det en minskad kolesterolhalt i blodet, en ökad vitaminsyntes och en stimulering av immunsystemet. Oligosackarider är vanligt förekommande i de flesta österländska örtmediciner som förbättrar immunförsvaret.

Det ligger nära till hands att tänka på magen och tarmarna som vår insida eftersom de finns inuti oss. Men själva tarminnehållet tillhör utsidan av kroppen, och via tarmkanalen utsätts vi dagligen för en rad främmande ämnen. Det är en lång kanal med två mynningar i vardera änden där mindre hälsosamma ämnen kan ta sig in. Därför finns också en mängd signalsubstanser (neuropeptider) och cirka 70-80 procent av immunförsvarets celler i mag-tarmområdet.

Tidigare ansåg man att immunförsvarets funktion var att skilja mellan främmande och icke främmande ämnen, så att bakterier eller virus skulle kunna oskadliggöras och ett främmande organ stötas bort. Numera har man förstått att immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen genom att skilja farligt från icke farligt.

I mag-tarmkanalen kan vi utsättas för farliga eller giftiga ämnen från en mindre hälsosam tarmflora med jästsvampar eller olika bakterier som klostridier och campylobakter. Dessa bakterier kan producera avfallsämnen som är retande för tarmväggen och som blir direkt giftiga för oss om de tas upp av blodet. Beroende på vilken typ av bakterier som bor i våra tarmar är de antingen till glädje eller skapar problem för oss.

Tyvärr ställer den moderna livsstilen till mycket problem för tarmen och därigenom vår hälsa. Överanvändningen av antibiotika i kombination med den kraftigt ökade konsumtionen av socker, godis, läsk, vitt bröd, pasta, pizza etcetera bäddar för överväxt av jästsvampar. Dessa producerar en mängd ämnen som belastar kroppen och gör att vi fungerar allt sämre. Följden blir en stressad kropp som lättare blir infekterad och som får allt sämre möjlighet att försvara sig mot de fria radikalernas verkan.

Så i sjukvårdens nit att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier glömdes de hälsosamma bakterierna bort. I stället för att vi mår bättre har det skapats ännu fler problem och sjukdomar än tidigare. Det är heller inte konstigt att vi har fått denna utveckling eftersom sjukvården länge envist har hävdat att det inte spelar någon roll vad vi äter. Nu har detta dock svängt om och medvetenheten ökar.