Binjurestress 2: kortisolets roll

Vår kropp har ett väldigt känsligt stresssystem som kontrolleras av hjärnan och binjurarna. När binjurarna inte producerar de hormoner som de ska, så försämras kroppens förmåga att hantera stress och bekämpa infektioner. Här tar jag upp inverkan av kortisol på kroppen, och sedan kommer den positiva inverkan av DHEA och därefter hur man kan få ordning på sin trötthet och binjuretrötthet – eller ”binjurestress”.

Vi mår bra av att ha stress i livet (utmaning och anspänning) för det gör att vi skärper oss. Bland annat frisätter det hormonet dopamin, vilket gör oss också mer skärpta, alerta och koncentrerade så att vi kan få det vi söker. Dopamin stimulerar lust och belöning genom att sätta igång en intensiv storm av glädje, det som kan beskrivas som flow. Det får vi bara av att anstränga oss och vara fokuserade på en uppgift.  Vi är inte gjorda för att sitta i soffan och dega…

Så stress är positivt – men i lagom dos. Problemet är när det får pågå för länge utan återhämtning. Som jag skrev i förra inlägget så kan trötthet ha en rad orsaker, och här ser vi på hormonella samband. Se även första inlägget om binjurestress.

Kortisolets roll

Stresshormonet kortisol produceras också av binjurarna, och det har en rad positiva effekter på kroppen som att motverka allergier och inflammationer och bevara emotionell stabilitet. Men vid höga halter av kortisol börjar musklerna att brytas ner samtidigt som det motverkar könshormonerna, hämmar immunförsvaret och höjer kolesterolhalten. Förhöjda nivåer av kortisol under en längre tid är dessutom skadligt för hjärnans minnesfunktioner.

Högt kortisol sänker koncentrationsförmågan, ger åldersglömska och nedsatt energi i förtid.

Långvarig stress utan återhämtning har alltså en rad förödande effekter. Det leder sedan till en minskad kortisolproduktion av binjurarna. Dessa behöver en signal med ACTH från hypofysen för att producera kortisol, och långvarig stress sänker nivåerna av lugnande serotonin. Efter långvarig stress töms förråden på signalsubstansen serotonin och feedback-systemet av kortisol till hypofysen fungerar inte så bra längre.

FAKTA: Serotonin har en lugnande och behaglig effekt på kropp och sinne, och massage är en riktig booster av serotonin. Forskning visar att det höjs ca 30 procent och stresshormonet kortisol sänks i motsvarande utsträckning. Att kramas eller smeka pälsen på ett husdjur går lika bra. Serotonin frisätts även direkt efter sexuellt klimax, vilket ger inre lugn, tillfredsställelse och är avstressande.

Vid för låga nivåer av serotonin får binjurarna inte längre signalerna från hjärnan att producera kortisol och DHEA. Därför får du symtom som ofta beskrivs som binjuretrötthet. Men det är således ett multifaktorellt systemfel – och därför tappas bort av sjukvården eftersom de ännu inte intresserar sig för Systemhälsan utan fortfarande har en detaljsyn. Tänk bara på hur länge Fibromyalgi kallades för ”Sveda-, värk- och brännkärring”. Så förnedrande att inte bli tagen på allvar… och jag hoppas innerligt att systemproblemet som resulterar i binjuretrötthet kan tas på allvar snarast möjligt.

Tecken och symptom på lågt kortisol:

 • Mild depression eller oro.
 • Flera olika slags matallergier och/eller inhalationsallergier.
 • Orkeslöshet och brist på energi.
 • Ökad ansträngning för att utföra dagliga sysslor.
 • Sämre förmåga att hantera stress.
 • Torr och tunn hud.
 • Lågt blodsocker.
 • Låg kroppstemperatur.
 • Hjärtklappning.
 • Oförklarligt håravfall.
 • Omväxlande diarré eller förstoppning.

Vad orsakar binjuretrötthet?

Under perioder av kronisk och ihållande stress förblir nivåerna av kortisol höga. Med tiden leder den ökade kortisolproduktionen till att receptorerna för kortisol i hypotalamus blir okänsliga och inte längre reagerar lika snabbt. Detta resulterar i att binjurarna inte producerar tillräckliga mängder kortisol vilket då leder till låga kortisolnivåer eller binjuretrötthet. En negativ cykel sätts igång.

Utan en korrekt nivå av kortisol i kroppen kan vi inte hantera fly-eller-fäkta situationer som vi ska. När kroppen fortsätter in i en negativ återkopplingsloop av för högt kortisol till för lågt kortisol börjar vi känna oss trötta och utmattade.

Problemet är även mer komplext än så. Kronisk stress leder också till låga nivåer av serotonin i hjärnan. Lågt serotonin i sin tur orsakar en störning i sköldkörtelns normala funktion vilket kan leda till sekundär hypotyreos – underfunktion i sköldkörteln – vilket också kan leda till depression. (Detta stycke kommer från Mia Lundin, leg sjuksköterska o nurse practitioner, som arbetar just med att balansera hormonerna i kroppen och öppnar klinik i Sverige i höst för detta.)

Hög sockerkonsumtion ökar stressens negativa effekter.

Hantera stressen

Förmågan att hantera såväl fysisk som psykisk stress är extremt viktigt för människans överlevnad. Man behöver vidta flera åtgärder för att få ordning på det. Att se till att lägga sig tidigt och få ett par timmars sömn redan före midnatt gör att binjurarna kan återhämta sig inför nästa dag.

I hormonet DHEA har kroppen utvecklat en skyddsmekanism mot stressens negativa effekter. Därför är balansen mellan kortisol och DHEA särskilt viktig. DHEA kan förbättra såväl hjärnans funktion som minnet och immunförsvaret samt motverka muskelsvaghet och benskörhet. Nästa inlägg tar upp det lugnande DHEA och hur man aktiverar det.

Man kan ta tillskott men det handlar också om balansen mellan hormonerna. Där är tarmfloran mycket viktig, stress, dålig kost och överanvändning av antibiotika slår hårt mot den friska, stärkande tarmfloran.

FAKTA: Tarmfloran är mycket betydelsefull för vår hormonella status. för den är inblandad vid omvandling av flera av kroppens viktigaste hormoner från sköldkörteln, binjurebarken och könskörtlarna. Hormonerna utsöndras från levern via gallan och transporteras ett stycke i tarmen, innan de återupptas av tarmslemhinnan för vidare transport till levern. Under färden genom tarmen kan bakterierna påverka mängden och kvaliteten på de hormonprodukter som återvänder till levern. Alltså är det oerhört viktigt att tillföra hälsosamma tarmbakterier via kosten (surkål, kvass etc) eller via tillskott. Läs Tio sätt att stödja magen 

 • Ur Nya Självläkande människan, © Sanna Ehdin, 2014.
 • Visste du att ”Klimakteriet” oftast är en icke-diagnostiserad dysfunktion i sköldkörtel tillsammans med olika grader av binjureutmattning. Det kan balanseras med bioidentiska hormoner, kosttillskott och ändrad kost.
 • Läs mer om hormonell balans i Mia Lundins böcker och i hennes blogg.

.

16 Kommentarer
 1. Lise-Lott
  Lise-Lott says:

  Hej
  Jag är 60 år och har bara en njure och en binjurar kvar. Har symtom på hypotyreos och binjureutmattning. Tar alla tillskott du rekommenderar men mår ändå inte bra. Något speciellt jag bör tänka på som bara har en binjure? Jag är överviktig och har jättesvårt att gå ner i vikt.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja vad äter du? Bort med allt socker, gluten o komjölksprodukter och bästa sättet att komma igång med viktminskning är att fasta – minst en veckan o helst tre veckor. Det kickar gener som är mkt hälsosamma o friska. Duscha kallt varje morgon kickar också igång systemet liksom att motionera. Räcker inte bara med tillskott, kan behövas lite starka örter o detox. forts…

   Svara
 2. Narlee
  Narlee says:

  Jag vet ovanstående. Men läkarna på vårdcentralerna vet inte och tror inte på detta. Inte heller hormonläkare i Nyköping.
  Vad göra då?
  Jag klarar inte att läsa långa texter och info på din webb förvirrat mig. ..

  Svara
 3. Kim Carlsson
  Kim Carlsson says:

  Hej, jag har under ett års tid rensat kroppen med bla örtmedecin av olika slag
  Metaller, njure blåsa , körtelextrakr, binjure. Dessutom t3 och sänkt le vacin. Jag fick också örter för lymfsystemet. Jag har mått fruktansvärt dåligt av sistnämnda mot lymfan kräktes jag. Igår tog jag ettbeslut. Att börja äta levaxin igen känns bättre.
  Min kropp känns väldigt skör huvudet är inte som det ska.
  Äter ekologiskt ren mat men kaffe

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Vänta o läs vad jag har att skriva om sköldkörteln nästa vecka. Toppen att du rensat, men det viktig är även kosten i övrigt (bort med gluten, socker, snabba kolhydrater), på med bra fett/olja, sömn/meditation och viktigt att du tränar. Ta bort gluten speciellt viktigt vid sköldkörtelproblem. forts…

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   forts. Med åldern rek jag att man halverar matintaget, tuggar maten dubbelt så länge, inte dricker med måltider – och tränar dubbelt så mycket. För att bromsa upp och motverka det som kallas åldrande.

   Svara
 4. Britt Jakobsson
  Britt Jakobsson says:

  När jag sökte vården för förstoppning, tog de blodprov som visade att binjurarna tar kalcium från skelettet och för ut i blodet = trötthet och förstoppning. Eftersom min käke och hals lider svårt av sena biverkningar efter strålbehandling och hindrar operation, finns inget att göra.Vad anser du? Jag är född 1933,

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Finns alltid mkt att göra. Gröna Kuren är oslagbart bra för att rena kroppen. Fasta och tarmsköljning är mkt bra för att få ordning på förstoppad mage. Ayervediska örter kan hjälpa från https://sattwaherbs.com Pröva att äta kanel, halv tsk morgon och kväll – men ekologisk Ceylonkanel – i ett kopp varmt vatten. Det är mkt bra för hela kroppen o får alltid fart på magen. Och är gott!

   Svara
 5. Åsa Wennström
  Åsa Wennström says:

  Tack för intressant läsning.
  Jag är sjukskriven sedan februari för utmattning (efter många år av kronisk stress som accelererade i januari). Har dessutom beordrats av min gynekolog att ta tillskott för att förebygga osteoporos- av ärftliga skäl) Läser i din bok och ser kopplingen – binjurarna?? Skulle vilja träffa ng som har koll och ev testa mina värden… inte bara ”stoppa i mig”.. är 57 år. Tar tillskotten: EyeQ Ca Mg Zn K2
  vit D

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   MSM m svavel är mkt bra f hela kroppen då svavel är den 4e vanligaste mineralen. Jag lägger nästa vecka vilka tillskott sol är bra för binjurarna.

   Svara
 6. Maria
  Maria says:

  Hej, har ESS men sjukvården anser inte att den ger mig hormonella problem. Låtit ta egna prover som eg var ok, TSH över 2,5 & kortisol under 150 nmol/L trots att jag försov mig & stressade en timme till lab. Borde ha ökat halten? Symtom; extrem skört hår & naglar, trötthet, ibland kan jag få mjölksyra & träningsvärk & vara trött i ett dygn av att ha lyft ett mjölkpaket, ibland (dock sällan) kan jag springa flera km utan påverkan, hjärndimma, minns ingenting, 36 temp, frusenhet men kokar vid över 22 grader mm. Känner att något är fel. Äter aldrig processad mat & håller mig till strikt lågkolhydratskost – äter aldrig socker el mjöl. Vågar du dig på en kommentar om vad du spontant känner över detta o vad kan/bör jag göra?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Omöjligt säga nåt men kan vara parasiter i tarmarna o inre organ. Man sväller av det och den inflammation det skapar. Man får rensa grundligt o jag tar upp det i kommande böcker. Ät histaminlåg kost och Gröna kuren.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *