Ekonomiskak och underjordiska tempel

(17/9 2008) Började skriva på detta för en knapp vecka sedan har tiden gått åt till allt annat. Det är uppstart. Nyhetsbrev har skickats ut, planering och info om föreläsningar och nya workshopen ”Den visa kvinnans väg” m.m. En del praktiskt fix och det är minsann ett multikreativt arbete jag har och det är roligt! Nu sitter jag åter i det underbara växthuset i Bergianska trädgården och njuter av doftande blommor, frodig grönska och värme. För det var värst så snabbt den lilla sommarvärme vi hade försvann i augusti och nu är det ju vinterkalla vindar ute. Inte roligt alls. Var blev det av de härliga soliga septembermånader som vi upplevt tidigare?

Här inne i växthusets ”puppa” är det dock lugnt och skönt, axlarna åker ner och jag hämtar energi och frid. Jag rekommenderar alla som kan att komma hit , och ett årskort för 200 kr det är bästa och billigaste friskvården. Alla större arbetsplatser borde ha vinterträdgårdar för det är så avstressande med gröna, syrerika miljöer. Vi är ju gjorda för att existera i naturen inte i betong- och stålhus!

Det är tyvärr bistert klimat även i andra avseenden. I förra veckan sa jag till en vän att det nog blir en svart september och tyvärr verkar det stämma. Det är intressant hur allt hänger samman idag: när det börjar gunga någonstans så skakar eller faller det på flera ställen. Det jobbiga är den stress och osäkerhet det medfört för många. Klart att den amerikanska ekonomin varit svag och urholkad ett tag, och stora affärer från kända kedjor stänger igen på löpande band där borta. Men nu är det snart val i USA, ett spännande ödesval känns det som, och frågan är hur det påverkar ekonomin.

Det sägs att vi behöver en ekonomisk tillnyktring, och om pengar kan anses vara en drog stämmer det verkligen. Om vi ska gå över till ett hållbart samhälle på en relativt kort tid, så behövs det lite drastiska åtgärder. Om man ska se det hela positivt så är det väl så att moder natur (stormar etc) och ekonomin hjälper till med detta. Det skakar om ordentligt nu.

Desto viktigare är det att fokusera på här och nu. Inte låta sig dras med för mycket i rädslan och oro, för media driver ju på detta. De lever på och frossar i konflikter och emotioner. Ju mer spänningar och dramatik, desto bättre. Det är ju själva bränslet för en stor del av deras existens. Se nyktert på situationen och tänk långsiktigt!

Jag vill dela med mig av min fantastiska upplevelse härom veckan av det underjordiska templet i Damanhur i bergen i nordvästra Italien. Stället ligger en knapp timme norr om Torino och 1,5 timme från Milano. Damanhur är en community från 1970-talet med knappt tusen medlemmar som har skapat som ett eget samhälle med skolor, konsthantverk, gemensamma lokaler, egen valuta etc. De vill leva mer medvetet och andligt, och bor i kollektiv utspridda i det vanliga samhället. Man kan se på deras hemsida vad det innebär och själv bilda sig en egen uppfattning.

Men det som är absolut värt att uppleva är det tempel som de under 30 års tid grävt ut i berget och målat och dekorerat på de mest fantastiska vis. Det är verkligen en hyllning till det mänskliga skapandet, och gå gärna in på länken nedan för att se hur templet ser ut. Jag kan varmt rekommendera ett besök med guidad rundtur i templet – det måste upplevas! Med alla målningar på väggar och tak, mosaiker i golv och gigantiska dekorativa tiffanyglas kupoler i taken är den skapelse av mycket annorlunda slag. Beundransvärd dedikation att de har byggt detta med sina händer. Templet i Damanhur har fått en hel del internationell uppmärksamhet och speciellt är japanerna förtjusta i det. Jag brukar vara tidig med saker, och detta tempel kommer att låta tala om sig än mer!

Se templet i Damanhur

Mer uppdatering: jag har ännu inte berättat om härliga Mundekulla musikfestival som jag var på helgen 8–10 september. Mundekulla kursgård ligger utanför Emmaboda i Småland, och när man kör genom grönskade skog och vild natur öppnar sig plötsligt ett område med flera små och stora trähus, vackert och genuint. Den årliga musikfestivalen bjöd på ett omväxlande och kvalitativt musik- och föreläsningsprogram och hundratals människor kom för att lyssna och delta i aktiviteter som dans, sång, rörelse, yoga, målning och träffa nya människor. Festivalen ordnas av grundarna till kursgården Mundekulla Peter och Anne Elmberg med alla sina medhjälpare.

Jag deltog i panelsamtal om ”Klimatet och freden” med KG Hammar, fd ärkebiskop, och Pär Holmberg, meterologen från SvT, och vi diskuterade problemen utifrån möjliga lösningar. Det är fantastiskt positivt att det gått så fort: från att klimatfrågan var ointressant för de flesta till att vara högst upp på agendan. Speciellt roligt att se alla de företag som anstränger sig för att skapa bra miljöpolicys.

Sedan gav jag workshopen ”Den visa kvinnan – celebrate the feminine soul” för första gången och det var lyckat. Många deltagare kom fram och uttryckte hur väl de behövde höra det jag sa, och att det är på tiden att dessa saker kommer fram ordentligt. Nedan finns en PDF-fil med info om den kommande workshopen som ges i Stockholm den 9 nov (obs nytt datum pga novembelov).

I morgon är det bokrelease för nya boken ”Sannas matbok för den självläkande människan” och det är ju spännande! Jag hoppas att du och andra ska finna glädje och inspiration i den.

Det var mycket att rapportera om! Hoppas du har det bra och tar en lugn paus i en någon fin oas som finns omkring dig.
Sanna

Kolla fina Mundekulla