(21/11-08) Oj vad tiden swischar förbi nu! Jag tänker på något som jag vill skriva här på hemsidan och plötsligt har det gått flera dagar. Det är väl när vi är i den mörka perioden så känns det som att dagarna går fortare. Nu fildelar (!) jag de tankarna jag haft senaste veckan och det blir en del ägg, matproduktion och svart jord.

Jag har precis gjort de obehagliga telefonsamtalen som man skjuter på. Du vet de som står längst ner på “att göra”-listan och tenderar att åka vidare från vecka till vecka. Det tar ju bara än mer energi att skjuta på det så det är bara att göra – så känns det bra efteråt! Kom dock bara igenom hälften för en del var inte där, men det är alltid en start.

En sak som jag tog tag i med en gång var att skicka ett mejl till Coop och Ica angående att de ska ta bort äggen från de höns som inte är frigående. Fick ett bra svar av Coop som varit de som tidigast drev på ekologiskt i affärerna – långt innan det blivit trend. Passade på att fråga vad de ekologiska hönsen får i foder, eftersom jag upptäckt att jag tål inte ägg. Det kan bero på att jag äter mycket (ca 5-12 per vecka) eller för att det är något i äggen som inte är bra.

Höns får glutenkost

Då visar det sig att halva hönskosten består av vete! Och jag som inte tål vete, det är troligen där problemet ligger. Dagens ekologiska och frigående höns får följande foder att äta (enligt Coop konsumentkontakt):

Det ekologiska fodret kommer från två foderleverantörer i Sverige är ekologiskt till 80-85% och består av:

  • Vete 45-55%
  • Havre 15-20%
  • Korn 5-15%
  • Halterna varierar beroende på proteininnehåll. Fiskmjöl 6-8% eller Soja 10-15%
    Varierar över tiden och leverantör.
  • Majsgluten 7-10%
  • Vetekli 2%
  • Snäckskal 2%
  • Grönmjöl (torkat malt gräs)
  • Kalk
  • +vitaminer och mineraler

Hönsen går fritt inomhus och har möjlighet att gå ute under sommarhalvåret.

Ja, det var intressant att få reda på. Dvs att så stor andel av kosten är vete. Vi har ju fått ett spannmålifierad samhälle där det är spannmål (spec vete och majs) överallt och i hög andel – i människors, boskaps, fjäderfä’s och fiskars föda. Inte bra med tanke på att spannmål främjar inflammation. Det ökar bl a risken för att boskap ska få diabetes.

Jag ställde givetvis frågan till Coop om de kan tänka sig att ta fram glutenfria ägg – och nu väntar jag på svaret. Så länge har jag slutat äta ägg – och blivit märkbart piggare, speciellt på morgonen. Det var intressant. Så nu får jag äta lite annat, sallader, misosoppa m fisk, smoothies, havregrynsgröt – det är en lite utmaning. Det kan tänkas att jag tål ägg bättre när jag låtit bli sex, sju veckor. Det är så lång tid det tar för IgG-antikropparna att försvinna, och IgG är det vanliga vid födoämnesallergi.

Matboken går strålande och det är roligt. Den verkar fylla ett behov och jag tar fortsatt fram goda och nyttiga recept. Glädjande är att härliga Torekov Hotel & Spa på Bjärehalvön har tagit fram en Spa-meny i samarbete med mig – så det är den första restaurangen i Sverige som serverar IFD-maten! Det är väldigt gott också. Läs mer nedan o se menyn här: www.torekovhotell.se

Samägande globala industrin för livsmedel, läkemedel, olja, kemikalier, jordbruk osv

Visste du förresten att den globala livsmedelsindustrin (ja det finns bara ett par stora aktörer och mycket korsägande mellan oljeindustrin, läkemedelsindustrin, bekämpningsmedelsindustrin, kemikalieindustrin…) satsar bara på fyra grödor: vete, majs, ris och soja. Storindustriell tillverkning går helt på tvärsen till det som är bra för oss människor – de vill ha få grödor som de kan kontrollera, ha genmanipulation som gör att de kan bespruta mer – och de är totalt ointresserade av ekologiskt, naturvänligt etc. Det är ju bara att sluta köpa deras slimmade produkter och köpa bra, rejäla råvaror typ de jag rekommenderar i Sannas Matbok.

Ändå är det visat gång på gång att även om den konventionella odlingen med konstgödning ger mer avkastning till en början är det ingen volymskillnad till den ekologiska odlingen efter ett tag. Den senare ger dock mer kvalitativ avkastning – och inga gifter eller bekämpningsmedel. Vad väljer du?

Pris till Saltå Kvarn

Roligt är ju då ändå att den svenska livsmedelsindustrin och LRF gav livmedelsindustrins uppstickarpris till Saltå kvarn – som bara säljer ekologiska och biodynamiskt odlade produkter. Frågan är om det är en fingervisning av vad som skulle vara på väg eller att de inser sprängkraften in det som Saltå kvarn står för. De vill kanske visa sig moderna, uppdaterade och få en släng av sleven på detta nya som folk vill ha. Läs mer här:

Svart jord

Sedan vill jag slå ett slag för en ny och mycket intressant bok – som jag rekommenderar alla att läsa samman med Mats-Eric Nilssons nya bok “Äkta vara”: det är boken “Svart jord” av den granskande ekonomijournalisten Gunnar Lindstedt (utgiven på Frank förlag). Den ger bilden av vad det är som händer med vårt oljebaserade jordbruk den dagen oljan sinar.

Överallt i världen satsas enorma belopp på så kallade förnyelsebara drivmedel som ska ersätta oljan. Frågan är om världens åkermark verkligen räcker för att framställa både mat och drivmedel? Nu väntar oljebrist med förödande konsekvenser. Ett allt varmare klimat på grund av koldioxidutsläppen, vattenbrist och fortsatt befolkningstillväxt i världen kommer att sätta fokus på världens matproduktion. Vårt sätt att leva och livnära oss måste förändras och detta skriver Gunnar Lindstedt om i boken. Han är journalist i Veckans affärer och avslöjade Trustorhärvan 1998 och har skrivit om it-bubblan som sprack och oljeindustrin. Läs mer här: Svart jord

Läkemedelsindustrin på Hälsomässan…

Nästa observation som jag tänkte dela med mig av är att på Hälsomässan var nu både Läkemedelsverket och Karolinska Insitutet (KI) väl synliga och de senare gav flertalet föreläsningar. Jag var inte där men såg det på hälsomässans hemsida.

Det är en intressant utveckling med tanke på att det som den moderna hälsorörelsen står för, är något som både KI och LV knappt tog i med tång tidigare. Nu skickar KI sin kundtidning till mig och det är väl bara en tidsfråga innan jag blir inbjuden igen att föreläsa. Det innebär bara att tiden har hunnit ifatt mig. Det är lite ensamt och jobbigt att alltid vara först och före med något, men jag vet ju att detta är solitt och sant. Dessutom är jag oerhört glad och tacksam för de 12 år som jag lade på biomedicinsk utbildning och forskning, för utan detta hade jag inte haft den bredd, djup och insikt som jag har idag. Det bästa är att kombinera den “konventionella” biomedicinen med det nya hälsomedvetandet.

Hälsomässan är för allmänheten och hälsokostpreparat säljs nu för 1/3 del av den summan som läkemedel säljer – och ändå är läkemedlen subventionerade och skrivs ut av läkare medan hälsokostpreparat väljer vi själva. Intressant eller hur? Snart kommer hälsokosten att vara uppe i halv mängden av läkemedelskostnaden, vilket är bra eftersom den bästa hälsan får man genom att förebygga och långsamt bygga en god och stabil hälsa.

Blogg Arkiv 2008Dr Sanna Ehdins blogg