Ghee är magiskt

Ghee är så gott och nyttigt! Det är klarnat smör – utan proteiner – och innehåller nyttiga smörsyran, som är näring för tarmslemhinnan och massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayervedan.

Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkel att göra oas tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.

Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80%. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men jag själv och många andra tål inte kasein…  Först när jag gick över till att bara äta ghee kunde jag gå ner de där två kilona extra som aldrig ville släppa! Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Ghee anses som medicin inom Ayurvedan. Den innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).

Jag använde ghee till allt: matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie!! Ghee kan förvaras framme i flera veckor om man tar med rent redskap ur burken. Då är den mjuk, annars blir den hård i kylskåpet.

Det flytande guldet, ghee, anses vara rena medicinen inom den ayurvediska medicinen.

FAKTA: Nyttiga smöret!

Smör har en är en fjädedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttig för växande barn.

OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra på att det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta på sommarhalvåret.

Ghee som medicin

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.

Ghee mot vanliga besvär (enligt Ayervediska läkare)

 • Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
 • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
 • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
 • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta. Massera fotsulorna med ghee.
 • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
 • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
 • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.
 • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.

Recept på Ghee

 1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.

4. Du ser bottensatsen som blir kvar i nedre bilden till vänster. Skrapa ur det med en sked och slänh i soporna – INTE i vasken. Fettet stelnar och samman med det hårda ”gruset” kan det sätta igen rören.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. När det stelnar blir den klara gula oljan ogenomskinlig. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge…enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!

Här tar jag upp om intolerans mot kasein, vilket är mycket vanligare än folk vet om. Folk vet om glutenintolerans idag, men få känner till kaseinintolerans.

Referenser:

52 Kommentarer
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rekommenderar bara ekologiskt smör – och inte extrasaltat. Bäst är osaltat som du saltar själv med havssalt. Det är billiga skräpsalter i vanligt saltat smör. Att handlar om att tjäna max pengar i livsmedelsindustrin, alltså är det billiga bulkprodukter överallt… välj sparsmakat, kvalitet och ekologiskt så spar du pengar i längden för du får mer näring och mindre gifter.

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Inga! Tack för din fråga! Visst kan du använda laktosfritt smör till ghee, men eftersom alla mjölkandelar tas bort när man gör det blir ghee laktosfritt ändå. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag äter nästan aldrig bröd, undviker mjölmaten även glutenfri mjölmat bl annat pga nanopartiklar vid industrimalning. Så googla eller köp böcker om det.

   Svara
   • Inga
    Inga says:

    Du skrev -”matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie”, och därför blev jag intresserad)) äter annars inte glutenfribröd heller..men saknar brödibland..

    Svara
    • Maggie
     Maggie says:

     Jag saknade också bröd. Nu bakar jag bröd själv med teffmjöl, rismjöl, majsmjöl.
     Har aldrig mått Så bra I magen sedan jag började äta glutenfri.

     Svara
 1. Karin Lind
  Karin Lind says:

  Hej Sanna!
  Du är fantastisk!!! Tack för allt du gör!

  Jag har två frågor!
  1. Finns det något märke av havssalt och himalayasalt som du rekommenderar? Jag vill ju gärna ha det bästa 🙂
  2. Jag lever efter periodisk fasta, d v s jag äter enbart mellan tolv på dagen och åtta på kvällen. På förmiddagarna dricker jag bara, ex kaffe, citronvatten m m. Nu undrar jag, kan jag använda din soldryck (heter den va?) på förmiddagarna också? För det som är viktigt är att den inte innehåller kalorier och höjer insulinnivåerna. Jag tycker den verkar väldigt nyttig och undrar om den kan användas under dygnets fasteperiod, det var min fråga!

  Tack så jättemycket på förhand!
  Med vänlig hälsning Karin Lind

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Karin!

   Tack för dina frågor och dina fina ord! Sanna är så glad och tacksam för att det hon gör och arbetar så hårt för uppskattas.

   1. T.ex. Falksalt är ett havssalt man hittar i de flesta matbutiker. Det är ingen större skillnad på saltmärken, så länge det är rent havssalt eller himalayasalt de erbjuder.
   2. När det gäller periodisk fasta beror det på hur du vill göra. Endel väntar till och med med att ta sina kosttillskott tills de äter det första målet mat, medan andra tycker att de får den effekt de önskar även om de dricker t.ex. fettkaffe på morgonen. Allt man äter som inte är rent vatten innehåller ju kalorier, så om det är målet skulle jag vänta med soldrycken tills det är dags att äta.

   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej kan du ställa den på rätt ställe svarar jag. Meningen är att samla info o fakta så man lätt finner det 🙂

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Camilla! Det är ju precis mjölkproteinet man tar bort när man tillagar ghee, så det ska fungera. Prova gärna med lite grann först för att se hur just du reagerar. Hälsa & välmående,
   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det kan man. Jag är kaseinintolerant o det går utmärkt. Är man extremt känslig så kan man reagera för omöjligt bli av med 100%.

   Svara
 2. Ana-Teresa
  Ana-Teresa says:

  Forskning på Ghee ? Dina källor till ifrån det du skriver ,vartifrån refererar du? Vad / vem styrker det du skriver är sant.?

  Svara
 3. Malin R
  Malin R says:

  Hej,
  jag undrar hur det går med tillväxthormonerna i komjölken, försvinner även de vid tillverkningen av ghee?
  Jag äter glutenfria mjöler och blev intresserad av att läsa mer om nanopartiklar vid industrimalning, som du skrev om ovan. Finns det något tidigare inlägg om detta?

  Tack på förhand!
  //Malin

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Med största sannolikhet försvinner tillväxthormonerna eftersom proteinet faller ut, men jag får leta studier för att veta. Jag har inte skrivit nåt om nanopartiklar o industrimalning – så googla o du finner info.

   Svara
 4. Monalisa
  Monalisa says:

  Hjälper ghee på alla slemhinnor i kroppen? Även för utvärtes bruk? Har hört att jamsrotsgelé kan vara effektfullt. Men det innehåller progesteron. Är det mer hälsosamt med ghee? Jag har själv lämnat klimakteriet och dess besvär bakom mig, men slemhinnor i ögon, mun och underliv är torra.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det bästa för att stärka slemhinnorna är omega 3-fettsyror (fiskolja) och det motverkar torrhet. Samman med att ta bort sockret. för överväxt av candidasvamp ger t ex torrhet i slemhinnor. Progesteron i form av jamsrotskräm kan vara bra också.

   Svara
   • Monalisa
    Monalisa says:

    Har läst att du förordar linfröolja, är inte den lika bra för slemhinnorna som fiskolja?
    Skall man inta båda oljorna ?

    Svara
 5. Berit Östling
  Berit Östling says:

  Hej!
  Eftersom smörsyran är så nyttig undrar jag om den även finns i smöret innan man gör ghee?
  Med vänlig hälsning
  Berit

  Svara
 6. Pia
  Pia says:

  Hej,
  Jag har lärt mej att göra ghee i ugnen. Får stå minst 2 timmar, men gärna upp till 4, i 50 grader. Din skall ju koka? Vad tror du skillnade blir i slutänden? Detta är ett indiskt recept.
  Mvh Pia

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Bara om du ändå ska laga mat i ugnen, energislöseri annars. Tar bara 20-25 min på plattan låg värme så enkelt. Ska du göra stor mängd ghee är ugn kanske smidigt.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Osaltat ekologiskt o det är bara danska Thise smör vad jag vet. Ta saltat annars o salta lite extra m havssalt.

   Svara
 7. Ulla
  Ulla says:

  Hej
  Har gjort ghee för första gången, men det blev löst och är ”smuligt”. Vad har jag gjort för fel? 500 g osaltat fick småputtra i ca 25-35 min och så skummade jag under tiden. Har köpt färdigt någon gång och då var det ganska stelt och helt slätt.
  Jag förstår att jag fortfarande kan steka i det, men det blev inte som jag tänkt mig.

  Svara
 8. Cammi
  Cammi says:

  Jag har ett mkt enklare sätt att göra ghee. Lägg ett pkt smör i en kastrull och sätt på ettan på plattan. Efter kanske ca 10 minuter har smöroljan separerat sig från det övriga och det har lagt sig som en vit massa på botten. Häll sedan försiktigt av smöroljan utan att göra några hastiga rörelser så att det vita inte blandas in i oljan igen. Man behöver alltså inte koka det i typ 25-30 minute plus att det smakar mkt bättre än den nötiga kokta gheen. Det är ju ändå smöroljan man vill åt, det har inga extra magiska egenskaper bara för att det kokas.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja visst, gjorde det igår med lyckat resultat men mkt låg värme bara 2 – så tar lite längre tid. Blir annan värmefördelning på nåt vis.

   Svara
 9. Diana
  Diana says:

  Hej ..
  Såg att du dricker kaffe&choklad.
  Är inte det histaminbomb!
  Vill väldigt gärna börja dricka mitt morgonkaffe igen.

  Svara
 10. Alma
  Alma says:

  Hej!
  Mejerier innehåller ju även andra ämnen som är skadliga för oss. Exempelvis höga halter hormoner. Hur ser du på det? Försvinner/förstörs de när man gör ghee?
  Mvh

  Svara
   • Alma
    Alma says:

    Du svarade dock inte på min fråga. Idag är det mkt höga hormonnivåer i mejerier eftersom man vill kunna mjölka så mkt som möjligt (gäller även svenskt krav). Är exempelvis hormoner i mejerier inget du anser skapar inflammation?
    Mvh

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Jag rekommenderar inga mejeriprodukter, just för att de kan ge inflammation. Äter endast ghee själv.

     Svara
 11. c b:bom
  c b:bom says:

  hej, kollade igenom frågor och undrar själv över kolesterin – ghee?
  ps ghee blir ” grynigt ” och löst, då smörproducent blandar olja i smöret!!
  ur 500gr smör blev grynig ghee, pressade ur 0,75 ml olja!
  bäst blir det att göra smöret själv av riktig grädde ( utan karragen ) kärna- tvätta-osv.
  med vänlig hälsning

  Svara
 12. Lysa
  Lysa says:

  Hej!

  Jag köper koncentrerat smör, dvs ghee, på hink, 1,8 kg. Kan vara svårt att få tag på men kan finnas på ex Citygross. Finns det inte tar de hem. Arlas.

  Gourmetkockar använder detta supersmör, som inte bränner, i sin matlagning. Därför kan det gå att få tag på hos storcashar.

  Popcorn blir galet goda poppade i ghee. Med havssalt.

  Bara ett tips!

  Tack för ditt viktiga arbete!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för din uppskattning! Bra du skriver för tyvärr är Arlas ”klarnade smör” – obs heter inte ghee – en riktig skräpptodukt. Jag har melkat o frågat om hur den tillverkas o riktigt dålig, förstörd o kemiskt preppad – sönderdelad – produkt. Stor VARNING!!
   Idag fixar industrin allt m kemikslier, aromer o konsistensmedel. Lita inte på nåt.

   Svara
 13. Kerstin
  Kerstin says:

  Hej,jag har precis börjat med ghee från Cosmoveda och känner en torrhet och sträv känsla i munnen och tungan,Kan det bli någon slags reaktion i början på slemmhinnorna eller utläkning?Annars tål jag vanligt smör.

  Svara
 14. Alexander
  Alexander says:

  Det bästa saltet är Celtic Sea Salt Deep Makai el Celtic Sea Salt Light Grey finns på bodystore.com å köpa det innehåller mer mineraler än Himalaya som endast innehåller 4.1% vilket är väldigt lågt. Celtic Sea Salt tas upp från 600 m djup där människans föroreningar aldrig har påverkats. Det är grått oraffinerat salt och lite fuktikt och smakar gott i maten.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *