Histaminintolerans allt vanligare

Histaminintolerans (HIT) är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.  Histaminintolerans beror på att kroppen inte tolererar eller klarar av att bryta ned det histamin som finns naturligt i en del mat. Genom att äta en kost som är histaminlåg kan man bli besvärsfri och må bättre än på länge.

Histamin är ett naturligt ämne vid alla allergiska reaktioner och hjälper immunförsvaret att försvarar sig mot främmande ämnen. Histaminintolerans beror på att kroppen upptar för mycket histamin från maten, på grund av brist på enzymet DAO eller dålig enzymfunktion. Då kan kroppen inte kan ta hand om och bryta ner det histamin som redan finns maten eller triggas av viss mat.

Enzymet diaminoxidas (DAO) bryter ner och oskadliggör matens histamin, och det finns i tunntarmen. Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd eller förvärvad. Det kan bero på dålig tarmflora och hög alkoholkonsumtion. Men det orsakas även av medicin såsom; smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.

Jag upptäckte i början av 2017 att jag inte tål histamin i maten, och det har gjort enormt stor skillnad för min hälsa, energinivå och välmående att numera äta en histaminfri kost. För min del är det sannolikt ärftligt, för min mamma visade samma symtom vid stigande ålder. Jag slutade dricka alkohol nyår 2015 och det var fantastiskt bra för hela mitt system.  Jag kan varmt rekommendera att testa detta!

Nu är det dags att introducera nya begrepp i Sverige – och väldigt många kommer att bli hjälpta av att äta histaminfri kost. 

Symtom vid HIT

 • Mag-tarmbesvär – illamående, kräkningar, magknip, buksmärtor, gaser, ballongmage och tillfälliga diarréer.
 • Hudbesvär – eksem, nässelfeber, värmekänsla, flush (rödflammig hud), klåda och rodnad.
 • Huvudvärk och migrän
 • Kronisk trötthet
 • Hos barndom och ungdom har DAO-brist kopplats ihop med koncentrationsproblem och hyperaktivitetsstörning (ADHD).
 • Astmaliknande besvär som nästäppa, nysningar och rinnande näsa.
 • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall, yrsel, brännande känsla i mun och svalg.

Hur vanligt är HIT?

Det är oklart hur många som idag har HIT, men i Storbritannien räknar man med att 2 procent av befolkningen har allvarlig histaminintolerans och upp till 10 procent har någon reaktion mot histaminhaltiga livsmedel. Det kan jämföras med att cirka 15 procent av Sveriges befolkning har någon form av matintolerans eller matallergi (inte inräknat histamin intolerans).

I Sverige är histaminintolerans tyvärr väldigt okänt, och det kan vara svårt att få hjälp i sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. (Referens till analys finns längst ner.)

Vilka livsmedel innehåller histamin?

Livsmedel som mognar eller lagras under längre perioder har höga halter av histamin. Dessutom fungerar en rad livsmedel som så kallade histaminfrigörare, eftersom de också frisätter histamin i tarmarna. Exempel på dessa är:

 • Alkohol, särskilt rödvin och mousserande vin (champagne)
 • Fisk, fisksåser och skaldjur, – speciellt tonfisk, makrill, sardiner. Undvik all fisk i konservburk.
 • Vinäger och livsmedel med vinäger som t.ex. dressing, majonäs, ketchup, senap
 • Tofu och sojasås
 • Korvar och pålägg t ex skinka, salami, bacon
 • Rökt köttprodukter – salami, skinka, korv
 • Ost och fonduer
 • Syltad eller konserverad mat inkl surkål
 • Nattskuggeväxter (potatis, tomater, paprika och auberginer) samt spenat och ruccola.
 • Olika typer av frukt (t.ex. jordgubbar, ananas och bananer)
 • Bönor, kikärter, sojabönor och jordnötter
 • Svampar och quorn
 • Torkad frukt, nötter, frön
 • Färdigmat
 • Jäst extrakt, jäst
 • Salta snacks (chips typ)
 • Godis med konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen
 • Choklad och andra kakaobaserade produkter, cola

Det finns även mat som innehåller Diaminoxidas (DAO)–blockerare, och det är alkohol, svart te, energidrycker, grönt te, mate te.

Sedan finns det även histaminfrigörare, dvs. mat som frigör ytterligare histamin i tunntarmen. Exempel på dessa livsmedelsgrupper är alkohol, särskilt rödvin och champagne, ost, havsmat, fisk och fisksåser, rå och rökt köttkorv (t ex salami), frukt (speciellt kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya, jordgubbar), citrusfrukter, tillsatser – bensoat, sulfiter, nitrit, glutamat, livsmedelsfärger, vetegroddar, nötter.

Generella råd: undvik histaminmaten

Histaminnivåerna i livsmedel varierar beroende på hur moget, mognat eller hygieniskt livsmedlet är. Undvik eller minska att äta mogna och fermenterade livsmedel (äldre ostar, alkoholhaltiga drycker, produkter som innehåller jäst, inte helt färsk fisk).

Låt bli eller undvik att äta konserverade livsmedel och färdiga måltider. Köp och ät färska produkter så mycket som du kan. Lär dig laga mat – och laga från råvaror.

Ät bara färsk mat för histamin bildas hela tiden förutom i frysen.

Mathygien är även viktigt. Se till att ditt matlagningsområde (kök) alltid hålls rent (bli dock inte manisk). Låt inte livsmedel ligga utanför kylskåpet – särskilt köttprodukter. Histamin bildas hela tiden förutom i frysen. Därför är det viktigt att t ex alltid frysa in matrester direkt efter tillagning istället för att förvara dom i kylen.

Man kan även ta tablett med tillskott av DAO. Men lämpligt är att ändra sin kost och undvika histaminmaten.

FAKTA: Biogena aminer (histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, fenyletylamin) uppstår när aminosyror omvandlas (dekarboxyleras) till olika aminer. Det sker vid bakteriell aktivitet som en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. Fisk-, kött- och mjölkprodukter är särskilt utsatta för ackumulering av biogena aminer. Makrillfisk eller tonfisk som förvaras i burk med öppet lock, innehåller efter några dagar mycket stora mängder histamin. (Från Wikipedia)

Histaminlåg kost

Lösningen är att äta mat som innehåller lite histamin, eller med så lågt histamin som möjligt. Färskt och tillagat från icke processad mat.

Livsmedel med låg histaminnivå:

 • Färskt kött (kylt eller fryst)
 • Nyfångad fisk
 • Kyckling (skinnad och färsk)
 • Äggula och väl tillagad äggvita
 • Färska frukter – med undantag för jordgubbar, kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya.
 • Färska grönsaker – med undantag för tomater, aubergine, paprika, potatis, spenat, ruccola.
 • Glutenfritt och puffade riskakor (dock är det snabba kolhydrater så var försiktig med det)
 • Kokosmjölk, rismjölk
 • Färskost fetaost av får- och getfetaost kan fungera
 • Smör och ghee
 • De flesta vegetabiliska kallpressade matoljor.
 • De flesta gröna bladörter (kontrollera lämplighet före användning)
 • Örtte

Kan eventuellt fungera: Yoghurt – beror på använd bakteriekultur, Äggvita som är väl tillagad, för det är en histaminfrigörare endast i sin råa tillstånd.

Enligt histaminlistor kan man äta färska komjölksprodukter och vissa spannmål som korn, men eftersom komjölk o spannmål ökar risken för autoimmuna sjukdomar kan jag inte rekommendera det här.

DAO-test: Genom analys av ett blodprov mäter man aktiviteten hos det DAO som finns i blodet och utvärderar graden av histaminintolerans. Då får man ej stå på histaminfri kost. Analys kan ske via t ex Amado Medical.

Stress och hormonbalans

Att minska stress samt meditera och slappna av är viktigt. Kortisol är vårt stresskydd, och det byggs av progesteron. Men progesteron behövs för att hålla nivåerna av DAO på en bra och hög nivå. Brist på progesteron skapar alltså brist på DAO. För mycket östrogen minskar också DAO. Bönor, linser, baljväxter och mejeriprodukter ökar östrogenet – vilket minskar DAO.

Det finns även en koppling till sköldkörtelns funktion. Progesteron behövs för att bygga om energilager-hormonet T4 (tyroxin) till sin aktiva form av T3 (Trijodtyronin) för att kunna reglera kroppens ämnesomsättning. Det sker i lever, njure och andra organ. Om man har mycket stress och oro så används progesteronet till kortisol, och då känner man sig energilös för kroppen kan inte omvandla T4 till energiformen T3. Det gör att DAO minskar ännu mer.

Hormonell obalans, histamin och DAO hänger alltså samman. Så avstressande aktiviteter och koständring kan förbättra mycket!

Välkommen till ditt nya liv!

Ja som du ser är det en ordentlig kostomläggning, men det blir bra när man väl ställt om. Som du ser är det en hel del mat som försvinner. Mitt enkla råd är att låt bli all industriprocessad mat, rökt och fermenteras mat, konservburksmat, sockermat, gluten och komjölksprodukter samt nattskuggeväxterna. Det går väldigt fort att handla mat! 

Gröna Kuren kan fungera rätt väl bara man låter bli spenat och ruccola. Hälsofördelarna överväger stort det besvär det tar att ställa om kosten, samt att det är så mycket godare!

Jag vill poängtera att histamininnehållet beroende på kvalitet o hantering av matämnet, och t ex går viss ekologisk kako bra men inte den vanliga, alkaliskt behandlade kakaon.  Det bästa är att lära sig muskeltestning o testa sig själv eller maten. Då kan man se dels hur mkt histamin en matvara innehåller på relativ skala 1-10, och dels hurvida ens system tål det. Man kan ju ha fler känsligheter än HIT.

Jag är övertygad om att mycket av de diffusa symtom som finns idag med dåliga magar, trötthet, utmattning, allergier etc, vilka inte direkt kan härledas till någon dysfunktion i organ – beror just på HIT – histaminintolerans. Du kan göra en analys för 950 kr eller bara lägga om kosten och lyssna på hur din kropp reagerar. Berätta gärna om det i kommentarsfältet nedan.

102 Kommentarer
 1. Anne
  Anne says:

  Tack för mycket bra artikel men ytterligare pusselbitar, jag har lärt mig mycket genom FB och Low histamin chef. Men just hormonbiten och särskilt progesteron har inte kommit upp tidigare. Jag har haft problem till och från när jag var yngre och särkilt åren efter jag fick barn, men då visste jag inte att det var hit. Kunde man då inte utöver låg histamin kost kunna tillföra progesteroncreme eller munkpeppar
  Har du skrivit något om det tidigare

  Svara
 2. Charlotta
  Charlotta says:

  Det finns inte histaminfri mat, men mat med lägre mängd histamin. Histamin finns i alla proteiner. Men all proteinmat påverkar inte histaminintolerans.

  Histaminer behövs för matsmältningen. Utan histaminer dör vi. Vi kan inte bryta ner maten.

  DAO finns inte i magsäcken. Där är miljön för sur, men i tunntarmen. Så fort du har magproblem så kan man räkna med att man har en histaminobalans. Om tarmväggen är skadad så kan inte DAO bildas ordentligt.
  För lite DAO gör att histaminer inte kan brytas ner i maten. En hel och frisk tarmvägg är därför avgörande, men också tillgången på tex B-vitamin. Om inte metylering och avgiftning funkar optimalt så ökar risken för problem med histaminbalansen.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för utförlig info o korrigerade histaminfri mat. Jag följer upp med artikel om metylering, mkt intressant.

   Svara
  • Sjau
   Sjau says:

   Dersom man reparerer sin tarm, kan man då uppleva at symptomen blir mindre och at tilstanden går över? (Jag har läst at man reparerer sin tarm ved at undvika mjölk gluten socker, samt äta kraftbaserad og fermenterad mat – detta stämmer inte med histaminintolerans….what to do…..? 😉

   Svara
 3. Charlotta
  Charlotta says:

  DAO kan vara lågt från födseln, men det innebär inte per automatik att man alltid har symptom.

  Omgivande faktorer påverkar alltid och tarmfloran är av avgörande betydelse. Jag har själv en genvariant med lägre DAO-aktivitet men kan äta massor med surkål osv. Min son har samma genvariant men har histaminintolerans. När jag var gravid med sonen så hade jag histaminintolerans. Hans histaminintolerans skulle med andra ord kunna sägas vara medfödd, men samtidigt så tror jag allt handlar om epigenetik i slutändan och att allt går att påverka.

  Man kan också ha för lite histamin. Då kan man få svårt att bryta ner maten eftersom man får för lite magsyra. Då är surkål fantastiskt. Men då pratar vi histaminbrist. Balans är alltid eftersträvansvärt.

  Svara
  • Zarah
   Zarah says:

   Hej Charlotta,
   du verkar ha bra koll på detta. Jag misstänker att min IBS-diagnos egentligen är orsakad av HIT. Pratade med min husläkare som inte alls förstod vad jag menade med histaminintolerans när jag frågade om det fanns något test. Så min fråga till dig är: hur har du lycktas bli testad? Det verkar ju väldigt svårt att bli det i Sverige. Jag skulle gärna vilja kunna vända mig till en vårdcentral/sjukhus för att få hjälp med detta och undrar om du har något tips.
   Stort tack på förhand.
   /Zarah

   Svara
   • Dr. Sanna Ehdin
    Dr. Sanna Ehdin says:

    Hej det går att testa på ens nivå av daosin, enzymet som bryter ner hstamin. Men jag gick på symtom, hade redan plockat bort det mesta inkl alkohol. Slutat med chark, varmrökt lax etc för mådde inte bra på det. Lyssna på din kropp, gå av histaminmaten och se hur du reagerar.
    Jag muskeltestar numera allt jag köper eller är osäker om. Gör en fiktiv skala 1-10 på hstamininnehåll och äter allt som är 3 och lägre. Det funkar fint!

    Svara
   • Charlotta
    Charlotta says:

    Vissa vårdcentraler kan ta DAO-test men enklast är om du får remiss till en kunnig allergolog. Ofta får man kämpa ganska länge för att få vården att ta testerna.

    Vi har tex fått info om att inte bara sonen har histaminintolerans utan även dottern. En låghistamin kost har gjort stor skillnad på hennes eksem och förmåga att klara skolarbetet. Koncentrationen har blivit mycket bättre.

    Vi har också gjort gentest för att se hur generna påverkar DAO. Tex kan man beställa ett kit från 23andme och använda rådata för att se ens egen genvariant.

    Man spottar i ett rör och skickar till ett labb för analys. Det tar ca 8 veckor.

    Rådata kan användas i många olika sammanhang om man vill veta hur generna kan påverka ens hälsa.

    Svara
 4. Ulla Eriksson
  Ulla Eriksson says:

  Jag har helt nyligen kommit på att jag nog har HIT.
  Får kraftig rodnad i ansiktet av röd vin och sista månaderna torr och eksem liknade hud i pannan, kinder och näsa. Har även fått klåda i ögon, näsa och öronen.
  Diffus huvudvärk som jag inte haft tidigare.
  Svårt att veta vilka födoämnen jag ska ta bort men får väl prova mig fram.
  Känner mig ofta trött och hängig och får ofta infektioner.
  Misstänker att det handlar om HIT?
  Gillat röd vin och mögelost som ju inte är det bästa.
  Tagit bort gluten och minskat på mjölkprodukter.
  Min syster får migrän av röd vin.
  Några tips!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det är bara till att följa listan o ta bort allt det som jag skriver. Skulle jag dricka rödvin och äta mögelost skulle jag bli akut sjuk med förgiftningssymtom… Var snäll mot din kropp! Du har en o en ska räcka hela livet. <3

   Svara
   • Ulla Eriksson
    Ulla Eriksson says:

    Tack Sanna!
    Oj blir du så sjuk av rödvin och mögelost.
    Mina symtom kommit mera de sista åren och nu förstår jag mera att jag bör ta bort mycket som du skriver på listorna. Har verkligen inte mått helt bra de sista åren.
    Jag är 69 år och med en ”utmattning” bakom mig så trott att tröttheten berott på det men så enkelt var det inte.
    Kram

    Svara
 5. Jessica
  Jessica says:

  Hej!
  Har sen ett år ätit flera olika mediciner mot vad läkaren säger är nässelutslag. Har i korta perioder blivit bra men dom sista veckorna har jag fått klåda i hela kroppen och utslag i en annan form är tidigare. Misstänker själv hit och vill sluta med alla mina tabletter och i ännu större mått korrigera kosten. Jag upplever det jättesvårt att kunna veta vad jag reagerar på och på så vis kunna utesluta saker när jag mer eller mindre har en reaktion hela tiden. Om man börjar äta efter SIGHI listan, hur länge kan man förvänta sig att det tar innan symptomerna lägger sig så man inte behöver fundera på om det är nåt annat än hit ?

  Har du nå erfarenhet av DAO tabletter samt MSM (organiskt svavel) för att hjälpa kroppen mot hit?
  Hälsningar/ Jessica

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag märkte skillnad på ett par dagar, och ordentlig skillnad bara efter en vecka. Då hade jag ändå gradvis slutat med mycket av maten med högt histamin, för jag märkte att jag inte mådde bra. Hade slutat med alkohol t ex. Jag har inte använd DAO ännu men det bör fungerar bra, men kan ge mättnad o sen inte fungera. Jag tar mkt positiva saker, bland annat MSM men rek verkligen du tar Dr Sannas Soldryck! Använd gärna våra hudprodukter också för de balanserar den friska huden. Varmt lycka till!

   Svara
 6. Hanna
  Hanna says:

  Tack för en bra artikel. Jag har också trolig histaminintolerans och äter en låg histaminkost. Tror vi har detta i släkten då min mor och mormor haft liknade besvär. Jag efterfrågar mer information till vårdcentralerna då jag tycker att det fortfarande är ganska okänt. Går det att diagnostisera då det troliga problemet är hnmt- enzymet? Kommer det ny forskning eller någon medicin?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   För låg medvetenhet på Vårdcentraler, men går att göra ett test om man kan tjata sig till det. Finns ingen bra medicin mer än att låta bli den maten med högt histamin och ev ta enzymet Daosin. Min rek är glöm mediciner och ät och lev så du stärker det friska. Mediciner har alltid bieffekter, det är ingen fördel. Och medicin är tredje dödsorsaken – så varför vilja ta det annat är kort vid operation, tillfälliga besvär eller dylikt? Ändra kosten och du mår prima, det är värt massor!

   Svara
 7. Catarina S Gunnarsson
  Catarina S Gunnarsson says:

  Hej!
  En hel vetenskap verkar det som. Misstänker att jag också har HIT. Har läst att risken är större för oss med celiaki. Ska försöka dra ned på livsmedel med högt histamin men funderar även på att testa Daosin. Då kommer nästa fråga; är det ok att ta detta när man äter blodryckssänkande medicin? Undrar också om det är glutenfritt?
  Tack för intressant läsning!
  Med vänlig hälsning
  Catarina

  Svara
  • Charlotta
   Charlotta says:

   Om tarmväggen är skadad blir det svårare att bilda DAO som finns i tarmväggen.

   DAO behöver en frisk tarmvägg för att produceras.

   Svara
 8. Christina Vollmer
  Christina Vollmer says:

  Läser i olika HIT listor o bloggar som finns i ämnet. Kaffe får man dricka i någon lista men inte i en annan. Vad rekommenderar du? Jag drack tidigare frystorkat kaffe, ICA Columbia. Bra eller dåligt?

  Svara
 9. Jessica Lewin Gruvnäs
  Jessica Lewin Gruvnäs says:

  Hej! Jag undrar bara hur muskeltestet går till?
  Hittar inte den informationen någonstans
  Hälsningar Jessica 🙂

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det står i min bok ”Nya Självläkande människan”: Kinesiologi, en manuell teknik som baseras på att all information nns lagrad i kroppens celler (såsom tidigare beskrivits). Det är en kombination av modern västerländsk fysiologi och den flertusenåriga österländska synen på vårt energisystem. Grundtanken är att stress, obalanser och blockeringar kan upptäckas genom muskeltestning.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Forts Kinesiologi: Man har funnit att alla muskler i kroppen är kopplade till olika inre organ, endokrina körtlar, meridianer, vitaminer, mineraler och andra delar av krop- pens nerv- och energisystem. Genom att testa spänningen i en muskel kan man relativt snabbt få en bild av var blockeringarna nns. En kinesiolog arbetar ge- nom att balansera blockerad energi fysiskt och psykiskt, vilket underlättar kroppens självläkning. Du kan läsa dig kinesiologi hos Pernilla Carrier.

   Svara
 10. kristina
  kristina says:

  Jag gillar verkligen din blogg och är väldigt intresserad av hälsa, sprituella, kroppen m.m
  ska också säga att Dr har man varit till ett antal ggr
  jag känner att min kropp är i obalans med bla värk och jag skulle vilja göra kinesologi och gå till någon bra men det kostar. Min fråga är vad gör man när man inte har dem pengarna. Tänkte att alla har inte råd att betala tex 2800 kr.
  När det gäller ens hälsa så borde man ge tusan i vad det
  kostar utan bara betala men om man inte har råd.?!
  Vad kan du rekommenderar då?!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rekommenderar att man fastar en till tre veckor. Billigt och enkelt, kostar mycket lite och ger kroppen möjlighet att kicka friskgener och föryngringsgener. Duscha iskallt, fasta och motionera samt basta och sova mycket – det är enkla och extremt billiga metoder som främjar en god hälsa.

   Svara
 11. Lena Magnusson
  Lena Magnusson says:

  Hej Sanna! Kan du rekommendera någon kinesiolog i Skåne. Min son får ”kli i halsen” av råa grönsaker och frukter och har nu ett eksem i ansiktet som kommer och går. Tror det hade varit bra att träffa en kinesiolog.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tyvärr känner jag ingen i Skåne så du får söka vidare, finns säkert bra eller be Pernilla Carrier rek någon. Hon är i Malmö ibland.

   Svara
  • Anna
   Anna says:

   Bengtssons Naturmedicin i Helsingborg. Kan ta lite tid att få en tid, har du tur kan ett återbud dyka upp. Stefan Bengtsson heter han som driver stället tillsammans med sin fru. Han har lång erfarenhet och flera utbildningar. Har själv fått hjälp via honom med olika saker.

   Svara
 12. Pernilla
  Pernilla says:

  Hej Sanna!
  Har du någon teori om varför histaminintolerans har blivit vanligare?
  Jag blir extremt trött och väldigt vattenfylld (särskilt i ansiktet), yr, illamående, frånvarande och låg till humöret. Känner mig nästan förgiftad. Tyvärr verkar det bara bli värre och värre och jag reagerar nu på minsta lilla. Nu misstänker jag att ett av de tillskott jag tar, L-Acetyl-Carnitine, kan påverka. Vet du något om det?
  Förutom att äta så lite histamin som möjligt har jag har nyligen lagt till Lactobacillus Plantarum som jag läst ska hjälpa till att bryta ner histamin och hoppas det ska hjälpa.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det har sannolikt att göra med myckna antibiotikaätandet som försämrat tarmfloran hos massor, och det ger utrymme för mer skadliga tarmbakterier också.

   Svara
  • Charlotta
   Charlotta says:

   Lactobacillus funkar tyvärr inte för sonen. Inte ens L. plantarum. Han blöder näsblod. Det finns en probiotika som är särskilt framtagen för histaminintolerans i mat. Det är Seeking health Probiota HistaminX. Sen finns en som sägs funka bättre vid histaminintolerans pga bakterier i magtarmfloran som frisätter histamin. Den heter Probiota Bifido, också från Seeking health.

   Om histaminerna istället frisätts pga överaktiva mastceller så är det inte säkert att probiotika hjälper. Kompetensen om detta är dock väldigt begränsad. Dr. Afrin och Dr. Theofarides har kommit längst i forskningen tillsammans med en tysk forskare som heter Molderings.

   Svara
 13. marie
  marie says:

  Hej Sanna,

  Symptomen beskrivna ovan är vad man kan läsa att många haft innan de amalgamsanerat sina tänder så det är något att ta i beaktande när det gäller alla former av ’allergi’. Med vänlig hälsning , Marie

  Svara
 14. Therese Sjöberg
  Therese Sjöberg says:

  Hej!
  Vad menas med Dao-blockerade?
  Har haft enorma problem med min hy i ansiktet, äter, på riktigt, helt rent och naturligt. Har besökt homeopat, fått bra hjälp med annat som kan störa men får ALDRIG till det. Blir snart tokig. Använder bara rena produkter(dina) på kropp o i ansikte. Men en sak som jag tänkt mycket på är just histamin, det ända jag inte riktigt tänkt på fullt ut. Jag dricker alltid en kopp grönt ekologiskt Tea på morgonen, vet att magen inte mår riktigt hundra på det. Därför undrar jag vad just dao-blockerare betyder? Är det eventuellt inte bra för mig att dricka te då, kanske ?
  Med vänlig hälsning, Therese

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Daosin är namnet på enzymet som bryter ner histamin. Du ska undvika grönt te om du har denna känslighet, läs på listan och ändra i din kost och var strikt. Du bör alltså undvika alla mat med högt histmininnehåll.

   Svara
  • Charlotta
   Charlotta says:

   Grönt te är fermenterat. Kanske rött eller vitt te funkar bättre? Undvik dock smaksättningar som är histaminfrisättande.

   Pukka tulsi är vårt favoritte. Det har antihistamin effekt.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja så är det, jag undviker jordgubbar – om de inte är ekologiska och jag plockar själv mogna direkt. Man ska vara försiktig med jordgubbar o frukt/bär med rött färgämne till små barn.

   Svara
 15. Mattias
  Mattias says:

  Hej,
  Jag lidit av histaminintolerans i över 15 år utan att veta om det, illamående och extrem trötthet knappt tagit mig ur sängen dagen efter jag druckit alkohol. Upptäckte det av en slump när jag knappt tog mig ur sängen efter ha ätit en massa jordgubbar och gjorde en googling. Nu till min fråga jag mår väldigt bra när jag äter allergimedicin varje dag finns det någon nackdel med att ta den varje dag och typ ”köra på som vanligt” undvika dom värsta histaminbomberna bara? Jag förstår såklart att bra kost är det bästa 🙂

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det klokaste är att lägga om sin kost, för det är i längden inte bra att äta anti-histamintabletter. De saker man behöver avstå ifrån är det ändå bra att inte äta, i de allra flesta fall. Se det som en gåva att vara känslig som person, och att det bara kräver lite omställning så blir allt bättre. Dock kan vara värt att kolla att du inte har parasiter i tarmen, för det kan ge värre histaminbesvär. Kolla med en frekvensscanning, till exempel här på AC-bodylife i Stockholm.

   Svara
 16. Sonja
  Sonja says:

  Jag kör en eliminationskost för att se om jag är allergisk mot någon föda. Sedan tänkte jag test/provocera de vanligaste allergener som jag undviker under 2 veckor: Nu fick jag nys om histaminintolerans, har starka misstankar om att det är det jag har. (Är allergisk mot mycket annat, gräs, pollen, katt, häst m.m. Mått dåligt sedan länge, är 60+, har jätteproblem med sur och kass mage, extremt trött, okoncentrerad, täppt i näsa, m.m.
  Tycker du att jag ska fortsätta med det jag håller på med och därefter, när jag testat och utvärderat det jag uteslutit, börja ta bort mat med histamin ur kosten?

  Svara
 17. Maria
  Maria says:

  Jag har alla symtom som beskrivs i HIT och de senaste åren blir det värre o värre. Vad är din syn på i fall HIT kan försämras efter en gastric bypass om man redan innan den utfördes hade dessa HIT symtom?
  Kan du rekommendera något företag som genomför de tester som det skrivs om?
  Jag håller på att bli knäpp, är från och till hemma från jobbet då klådan på kroppen, trötthet samt mina otroligt irriterade ögon/ögonlock gör att jag inte kan vara på jobbet.
  Mycket bra artikel, underbart att läsa om en förklaring som passar in på mina problem, och den är skriven i närtid.
  Tack!

  Svara
 18. Angelica
  Angelica says:

  Hej, finns det någon kostrådgivare eller liknande som kan detta med histamin som man kan vända sig till om man vill lägga om kosten?
  Tänkte om nån hade nån rekommendation.

  Svara
 19. Gigi Jaouad
  Gigi Jaouad says:

  Hej! Jag har Alla symptom som skrivs. Du har nämnt att man kan fasta 3 veckor . Kan du förklara lite mer? Skön avstå från maten och bara dricka vatten eller fasta bara några timmar ?
  / gigi

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   En veckas helfasta med vatten, örtte, grönsaksjuice, grönsaksbuljong, mixade blåbär etc. Sedan kan man göra två veckors halvfasta: lägga till lite protein, kokt ägg, fisk eller ekologisk kött – i låg dos.

   Svara
   • Susanne
    Susanne says:

    Hej 🙂
    Hmm, jag undrar om det är okej att fasta när man har problem med hypotyreos samt misstänker svaga binjurar?
    Jag skulle gärna vilja fasta men vet inte om jag bör med dem problemen.
    Tack.

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Kan inte ge svar på den frågan, beror helt på ens egen status o livssituation. Men fasta kickar alltid igång ämnesomsättningen och aktiverar självläkande gener, efter initial svaghet o trötthet. Kan vara att man har nersatt funktion pga igenslammade tarm. Jag lägger snart ett nytt protokoll med ett fiberpuler, Fibremune, vänta o ta det 1-2 månader o sen kan du fasta 1-2 dagar i veckan. Göra det lite gradvis.

     Svara
 20. Johanna
  Johanna says:

  Hej Sanna!
  Jag är 34 år och har haft problem med utslag i ansikte, armar och rygg i cirka 4 år på grund av oklar allergi och histaminintolerans. Det senaste året har jag fått mer bukt på det med hjälp av olika avslappningsövningar och magnesium (verkar som det hjälper i alla fall). Överarmarna tenderar dock få utslag, och även nedre delen av ryggen på höger sida. Vet du om det beror på något speciellt att utslagen kommer på vissa ställen? Med vänlig hälsning Johanna

  Svara
 21. BirgittaEvers
  BirgittaEvers says:

  Hej.
  känner mig som om jag blivit överkörd av tåget, varje morgon. Speciellt överarmarna – måste dra med andra armen om jag ska byta sida. Hela kroppen bara gallskriker.
  Har artros, skolios och fibromyalgi (ja, jag vet = svbk). Men HUR ska jag hantera allt detta? Jo, med PILLER, Alvedon
  665×8 per dag, Citodon, Tramadol. Treo Comp mm.
  Har du något bättre och hälsosammare förslag? Känner bara att jag belastar kroppen – lever/njurar – ännu mer.
  Mvh
  Birgitta Evers

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det låter som massiv inflammation. Bästa sättet är fasta i minst en vecka gärna två, låt bli att äta tar du bort det som ger inflammation o skada. Lägg sedan till en sak i taget o se hur din kropp reagerar. Ät IFD-mat som dämpar inflammation och stärker det friska, se Mat som läker. Jag rek även att under fastan inta ett nytt pulver med högt fiber och 35 örter, du beställer på info@biobalance.se – Det finns nästan inte nåt som inte fasta tar hand om! Finns läkare som rekommenderar tre veckors fasta och fantastiska resultat. Har du problem med hjärta eller nåt, gör det i kontakt med läkare. varmt lycka till!

   Svara
 22. Cris
  Cris says:

  Intressant läsning, använder astma mediciner dagligen och min HIT blir bara sämre, hade inte en aning om att dessa påverkade HIT. Vad ska man göra? Jag kan ju tyvärr inte sluta med min astma medicin.

  Med vänlig hälsning, Cris

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ändra kosten som anges och allt förbättras. Gör andningsträning via http://www.medvetenandning.se för astmatiker överandas, så träna in en bättre andning. Meditation och avstress även viktigt. Jag rek alla att bra en månad med nytt pulver med högt fibrer och 35 örter, kan inte säga vad det gör för då skulle det vara läkemedelsregistrering på det. Beställer via annat företag här: info@biobalance.se

   Svara
 23. Carin
  Carin says:

  Hej! Jag har tydliga symptom på histaminintolerans. Har tagit bort allt från listan sedan en tid och mår mkt bra på kost med endast färsk mat. Men du som reser mkt har du några tips om hur man kan göra på resa, vid besök hos vänner, på jobbet osv, när man inte har möjlighet att ställa sig vid spisen och tillaga färsk mat? Jag äter mest kött, fisk, kokosfett, olivolja, grönkål, och vissa andra närodlade grönsaker.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Carin, bra fråga. Man får ha med sig färska grönsaker och tugga i sig samt jag har Dr Sannas Raw Food blandningar i pulver, https://drsannas.se/produkt-kategori/rawfood/. Det brukar finnas nåt att äta, annars låter jag bli att äta. Bra att fasta regelbundet, varannan dag är inga problem, bättre än att äta fel. Men det är lite hopplöst för dagens lunch funkar ju inte för alla har 25 olika saker i o aromer från flaskor med massa i – inkl E330 mögelcitronsyran överallt. Inte konstigt många har problem med magarna…

   Svara
   • Carin
    Carin says:

    Tack för svaren Sanna! Ja det är nästan omöjligt att äta ute när man väl fått kunskap om vad som finns i maträtterna och hur det påverkar kroppen.
    Intressant och hoppfullt att histamin problemet kan rensas ur! Jag har dock mkt känsliga tarmar och har varit tvungen att ta bort de flesta grönsaker samt fiberrika saker. Har troligen IBS eller något mer än det. Så jag blir lite tveksam till fiberpulver då jag sväller upp och fåt magproblem av fiberrik kost.

    Svara
 24. Agneta
  Agneta says:

  Hej!
  Jag får sedan 2 år tillbaka svåra histaminreaktioner av olika födoämnen. Jag har även IBS/blod i avföringen och behöver göra en koloskopi. Har det senaste året tackat nej till 2 koloskopier då jag ej fått hjälp med att hitta läkemedel utan histaminfrisättning, att ta i samband med en koloskopi. Min fråga till dig är om det finns laxermedel, lugnande samt smärtstillande utan histaminfrisättning, el åtminstone väldigt liten sådan, att ta vid koloskopin?
  Tar tacksamt emot svar från dig!

  Vänligen
  Agneta

  Svara
 25. Simona
  Simona says:

  Jag hittar ingen info om fibremune på nätet förutom från återförsäljare och då blir det svårt att lita på känner jag.. men jag tycker alltid du har bra råd så ska nog testa ändå.. 🙂 är dock känslig för fibrer- har testat att basa kroppen men fick sluta pga av konstant diarré. Jag är typ 100% på att jag har låg DAO (förutom mina matintolleranser) ibs- .. tror du fibremune skulle funka på mig eller hur skulle jag kunna läka min mage så jag kan börja ta upp nyheter optimalt tror du?… just nu så funkar min mage bäst på ljust bröd/ris och dåliga saker som inte har fibrer i sig så jag vet inte var jag ska börja för att läka kroppen..

  Svara
 26. Bitte
  Bitte says:

  Hej Sanna!
  Jag har HIT och eventuellt även reagerar på sulfur. Intressant det här med Fibremune men ser att det innehåller saker som kroppen kan reagera på och just nu verkar jag reagera på det mesta. Är det någon risk att man inte tål det om har har mina problem? Det var ganska dyrt.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag reagerade på i princip allt innan Fibremune – nu är min HIT som borta. Rätt trevligt kunna äta brie igen… Men jag tänker ndo fortsätta med låghistamin för det är em bra sak för kroppen. Sannolikt kan du lugnt äta Fibremune, men du får pröva och se hur det är för dig. I början reagerar de flesta kraftigt, tömmer tarmen mkt etc men inget att bli orolig för. Utvärdera efter en månad t ex.

   Svara
   • Rosa Woltersdorf
    Rosa Woltersdorf says:

    Hej Sanna,
    Jag har mailat den adressen men inte fått något svar. Vill gärna ha lite mer info men är intresserad av produkten.

    Med vänlig hälsning Rosa Woltersdorf

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     ULTIMATA FIBRER pulvret (fd Fibremune), vilket är klassat som mat och har högt fiberinnehåll och 35 örter (som använts länge inom traditionell medicin). Folk har fått fantastiskt bra resultat och återvänd hälsa, kraft, plattare o lugn mage samt bättre kropp på alla sätt efter att göra en Ultimata Fibrer-kur om vanligen 2-5 månader.

     • DU BESTÄLLER
     genom att mejla info@brabalance.se med information om namn, adress, telefon samt antal burkar så kommer en förskottsfaktura i retur.
     Priset är 900 kr/burk med 500 gram Ultimata Fibrer + 100 kr för frakt (inkl moms) för två burkar = 1900 kr (minsta beställning).
     Det räcker 4-6 veckor beroende på dosering.

     Svara
 27. Mamma M
  Mamma M says:

  Hej, jag har blivit utsatt för skadlig inneluft under några år på jobbet.
  Fick allergisk reaktion på jobbet och strax efter det reagerade jag på rödvin. Verkar också reagera på spannmål. Jag kan ev. ha en matallergi nu som jag inte har någon som helst kontroll över. Det verkar som att histaminfri kost hjälper.

  Vet inte om rågbröd med malt gav allergisk reaktion eller om det blev panikångest då armar och ben blev slaka och hjärtat bultade hårt.

  Jag äter immunosupressiv medicin sedan 18 år (pga Crohns).

  Kommer känsligheten att avta då jag inte utsätts för luften på jobbet?
  Vet du andra som tvingats gå över till histaminfri kost pga skador av dålig inneluft?
  Tacksam för tips och svar.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Var det mögel i luften så kan det ha gått in i ditt system, o skapa en hel rad problem. Mitt råd vid alla hälsoproblem är att börja med att rensa tarmen! Nu finns en utmärkt Fiberpulver Ultimata Fibrer med ekologiska örter, och jag har haft stor glädje av det Rek dig att testa det, det är mat så rörs ut i glas vatten och dricks. Jag lägger blogg om det senare paus nu.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Du beställer på info@brabalance.se och det kostar 900 kr per 500 g burk och minimum två burkar, räcker 4-6 veckor. Viktigt äta enligt Gröna kuren, Från vad jag sett på andra är det gott hopp när det gäller att få ut skräp ur kroppen och balansera den när man får en friskare tarm.
   Eftersom du har Crohns så var vet du säkert redan vad du ska undvika o vara försiktig med, följ det också. Varmt lycka till!

   Svara
   • Mamma M
    Mamma M says:

    Tack! Låter logiskt och vettigt, samtidigt känns det skrämmande att testa en helt ny produkt ifall jag får allergisk reaktion. Men jag får väl helt enkelt börja väldigt försiktigt.
    Ska definitivt kolla in Gröna kuren.
    Hoppfullt att höra att det är gott hopp. Det är extremt stressande att plötsligt ha blivit känslig och allergisk, men jag kämpar.

    Svara
 28. Thomas Karlsson
  Thomas Karlsson says:

  Hej Sanna,
  I din artikel ovan skriver du: ”Man kan även ta tablett med tillskott av DAO, men risken är att effekten avtar efter en tid. Så säkrast att ändra sin kost och undvika histaminmaten.” Samma text finns hos Kurera: https://kurera.se/det-ar-dags-att-introducera-ett-nytt-begrepp/.
  Min fråga är vilket underlag du har när du skriver att ”risken är att effekten avtar efter en tid”?

  Med vänlig hälsning
  Thomas Karlssonb

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Från andra som tagit det, eller arbetar med det professionellt. Ingen vetenskaplig grund för det, har inte sett studier på just det. Jag har inte köpt o tagit det, jag har blivit av med min histaminintolerans istället genom att inta Ultimata Fibrer, mat med mkt fibrer o 32 ekologiska örter. Finns här

   Svara
 29. Thomas Karlsson
  Thomas Karlsson says:

  Tack Sanna.
  Jag har jobbat med histaminintolerans i 9 år i mitt företag RevivaBio AB och min erfarenhet är att Daosin aldrig har lett till att effekten avtar med tiden. Vi har tusentals kunder och min erfarenhet är att man ofta kan reducera dosen efter att ha använt Daosin under några månader även när man äter och vill njuta av histaminrik mat. Min teori här är att när belastningen från ett överskott av histamin reduceras med hjälp av Daosin så återhämtar kroppen sin egen förmåga att producera mer diaminoxidas. Ett överskott av histamin leder ju till inflammation som i sin tur leder till att kroppens produktion av olika enzymer degraderas. Med den långa erfarenhet vi har av Daosin är det helt klart att effekten inte avtar med tiden.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Svar 2: Tack för att du säger det, och jag tycker det låter helt rimligt. Vad som spelar in här är även en rad andra faktorer som påverkar både histamin samt daosin, såsom intag av vanliga läkemedel. Man kan alltså få histaminintolerans, klåda och allergiska besvär av vanliga läkemedel som ibuprofen, syrahämmare, antidepressiva medel, mm. Rätt obehaglig information, förklarar de många biverkningarna – toxeffekterna av läkemedel. Jag lägger en blogg om det.

   Svara
 30. Maria Säflund
  Maria Säflund says:

  Jag har nyligen upptäckt att jag reagerar på histamin, med symptom som kliande näsa, trång känsla i bihålorna, huvudvärk mm. Om symptomen visar sig på kvällen (efter ostförtäring) och jag sover en natt efter det, kan jag ha förkylningskänsla på morgonen som sen går över. Därför undrar jag hur länge symptomen brukar sitta i.
  Maria

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   De kan sitta i 1-3 dagar, lika för olika personer och hur mycket som aktiverats. Låt bli ost är mitt tips. Jag blev av med min histaminimintolerans med fiberpulvret Ultimata Fibrer med 32 örter.

   Svara
 31. Joanna Ilke
  Joanna Ilke says:

  Hej !
  Vad kan man göra för att blir bättre eller fri från reumatism ? Äter inte gluten , nästan ingen socker , ingen kött …Det blir bara värre o värre . Är 64 år gammal .

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det kan ha flera orsaker, omöjligt ge individuella råd utan att känna till mycket om personen. Men jag rek dig att tillföra det som motverkar inflammation – som fiskolja, äta benbuljong (köpa kollagen går bra också) och ghee – bra med fett är viktigt. Låt bli glutenfria produkter för majs dåligt dem med, ät paleo. Jag rek även fiberpulvret Ultimata Fibrer med 32 örter.

   Svara
 32. Jonas Mark
  Jonas Mark says:

  Hej. Jag är så tacksam för att jag hittade denna artikeln om HIT. Jag har på bara 3-5 veckor i princip blivit av med 6-7 års helvete med stora bölder, rodnader, nässelutslag eller kliande utslag på framförallt bröstet, armarna, axlarna och i hårbotten. Det har varit riktigt jobbigt. Då har jag ändå gått och besökt västra Sveriges mest kompetenta hudläkare!? Jag har vid minst 4 tillfällen fått höra att jag har haft Rosacea och de har velat skriva ut penicillin i dubbel dos för att äta i minst 20 veckor eller mer. Helt sjukt tycker jag. Min hud har på flera ställen på kroppen blivit 20 år yngre, Så tacksam för detta. Jag älskar att laga mat men detta gör självklart att man inte kan njuta som förut. Men det är faktiskt värt det! TACK

  Svara
 33. Gudrun
  Gudrun says:

  Jag har tagit Dao i många år och det har inte avtagit effekten??
  Jag äter också låghistaminkost så långt det går..
  Var kommer det ifrån att det skulle avta.?
  Det är ju en enzym som tillförs..jag har bara märkt att jag kan minska på dem i mellan åt.
  Kan du förklara varför eftfekten skulle avta?
  Mvh Gudrun

  Svara
 34. Thomas
  Thomas says:

  Sanna, för att du själv inte ska drabbas av uppfattningen att du vilseleder dina läsare med din information är det nog dags att ändra i din text ovan och i samma artikel på Kureras hemsida om att ”risken är att effekten avtar efter en tid” när man använder Daosin. En helt ny studie visar tvärtom att behovet av Daosin minskar efter en tids användning. Läs mer om detta här:
  https://www.revivabio.se/fakta-och-forskning/histaminintolerans-1/ny-forskningsstudie-tillskott-av-dao-forbattrar-symptom-hos-patienter-med-histaminintolerans?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=informativt%20utskick&utm_campaign=ny%20forskningsstudie%20om%20dao&utm_content=text1

  Kontakta mig gärna om detta.
  Med vänlig hälsning
  Thomas Karlsson

  Svara
 35. Sarah
  Sarah says:

  Finns listan på svenska någonstans? Receptbok på låghistaminkost? Hjälper antihistamintabletter, typ Clarityn?

  Svara
 36. Angela
  Angela says:

  Hej Sanna!
  Du skriver i texten ”… Som typ paleokost” men livsmedlen som sedan Rafa upp ingår inte ska I Paleo. Kan missförstås.

  Svara
 37. Johanna
  Johanna says:

  Hej, jag har haft problem med magen sen ca 15 år tillbaka. Det kom när jag pluggade. Mycket alkohol, en huvudvärkstablett dagen efter, stress. Ja jag sabbade verkligen magen. Deb har blivit sämre och sämre. Får illamående lätt. Maten passerar snabbt. Magen är ok med Ranitidin i kombination med saroten. Sen 2 år tillbaka har jag även klåda i hårbotten. Det ser ut som små finnar. Dessa försvann när jag tog antihistamin, deslorotadin i våras.

  Kan magen och klådan egentligen bero på en histaminproblematik?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det kan det absolut göra. de flesta läkemedel ställer till det med mer histamin och sämre histaminnerbrytning. Lägg tid på att skapa balans i mag-tarmkanalen för det är ditt stora energicenter. Jag delar i bok hur jag gjorde i januari 2020, kan inspirera. 🙂

   Svara
 38. Agneta Viklund
  Agneta Viklund says:

  Hej! Hur är det med antihistamintabletter vid HIT, kan det hjälpa tillfälligt om man skulle må mycket dåligt? Tacksam för tips på vilken sort liksom tips på naturliga antihistaminer. Jag brukar äta äpplen för att neutralisera symtomen, för att äpple innehåller quercetin. Tycker att det hjälper mig. Nu ska jag ut och resa och skulle vilja gardera mig med lite mer ifall jag äter något histaminrikt. Mvh Agneta Viklund

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Vet inte vad jag ska svara, undvek allt histamin när jag hade HIT. Nu är jag av med det och delar i bok i januari hur jag gick till väga, kan vara inspirerande! 🙂

   Svara
 39. Flora Lindén
  Flora Lindén says:

  Jag har histaminintolerans och jag använder Daosin och undviker kost med höga histamin halter. Jag mår bra på vissa dagar men jag får utslag ändå på vissa dagar och vet inte vad ska göra. Jag misstänker att visa andra mediciner som äter innehåller histamin eller på sätt och vis påverkar det negativet. Hur ska jag ta reda på det om läkaren på allergicentrum säger att han själv inte vet så mycket om histaminintolerans ?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *