Hur jag sköter min hud

Huden är vårt skydd mot omgivningen, och det är kroppens största organ. Jag har alltid varit noga med att sköta om min hud, eftersom jag har den ljusa och tunnare Skandinaviska hudtypen. Sedan jag blev mer hälsomedveten för 25 år sedan har jag alltid sökt ut så naturliga, giftfria och hälsosamma hudvårdsprodukter som möjligt. Därför är jag extra lycklig nu att vi själva tillverkar det bästa nu hos Dr Sannas – och här berättar jag hur jag använder våra produkter.

 • Detta blogginlägg är skrivet av mig i samarbete med Dr Sannas AB.

Huden är en känslig, levande vävnad som andas och känner. Vi behöver vårda och sköta den med rätt produkter – på både utsidan och insidan. Huden är genomtränglig och porös, vilket innebär att den kan ta upp ingredienser i krämer… Så egentligen borde vi bara lägga det på huden som vi kan äta!! Speciellt viktigt är det vad vi lägger på småbarnens hud.

 • Varning för gifter! Tyvärr innehåller de flesta av våra dagliga hudvårdsprodukter ämnen som orsakar ständig irritation och obalans för huden eller är giftiga för kroppen, såsom syntetiska tensider (lödderämnen), mineralolja/vaselin och tillsatser av kemikalier. Vanliga hudprodukter innehåller flera carcinogener samt mineraloljor utvunna från råolja, och de täpper till porerna som om man lade en plastpåse på huden. Jag skrev om detta redan år 2000 i Dagens Industri och har beskrivit detta här: Skumma hudprodukter

.

Stöd hudens naturliga balans

Bästa sättet att stödja hudens naturliga balans är att använda naturliga vegetabiliska oljor, så mkt ekologiskt som möjligt och giftfritt (utan toxisk konservering, doft och konsistensgivare). Fina vegetabiliska oljor som håller huden mjuk och smidig, samt probiotika som tillför hälsosamma bakterier till huden. Nästan inga hudprodukter ger probiotika idag, men vi har det i Dr Sannas hudvård. Probiotika innehåller även peptider som hjälper till att hålla en bra fuktbalans i huden utan att kännas kladdig.

Allt handlar om balansen mellan olika aktiva ingredienser, och Dr Sannas produktchef Theresia Dibinger är Sveriges bästa på ekologisk hudvård. Du kan läsa mer vad jag skrivit om enskilda produkter i länkarna sist.

Visste du att rent embryologiskt har tarmslemhinnan, hjärnan och huden samma ursprung – så viktigt att bibehålla integriteten i dess oerhört viktiga organ.

Många har frågat mig hur jag använder Dr Sannas hudprodukter, så här är hur jag gör och min erfarenhet:

Kroppen

Först ut var Dr Sannas Hälsosåpa (som lanserades redan 2014) och det är en underbart skön tvål för huden.  Den är gjort på förtvålad tallolja – så en ren och naturlig produkt ur svenska skogen.

Jag tvättar mig överallt med den – händer, ansiktet och kroppen – men bara en gång om dagen och oftast efter träning på kvällen. Det är inte bra att tvätta sig för mycket för huden är designad att klara av mycket själv. Tvätta inte bort naturligt fett och bra bakterier, och gå ifrån de vanliga kommersiella märkena då syntetiska lödderämnen de facto skadar huden.

Att tvätta sig med hälsosåpan lämnar en behagligt ren och skön känsla på kroppen.

Därefter smörjer jag in kroppen med Dr Sannas Bodylotion. Den innehåller bl a ekologisk broccolifröolja, kokosolja och tistelolja som gör huden mjuk och smidig samtidigt som den återfuktar och ger ett skydd mot uttorkning hela dagen. Kombinationen av olika fettsyror (Omega 3, 6 och 9) och fuktgivare hjälper den till att återfukta huden på djupet. Det där är en hel vetenskap, jag är tacksam att det finns färdigt och jag bara kan använda det! 🙂

.

Ansiktet

Varje morgon sköljer jag ansiktet med filtrerat vatten o duttar huden lite halvtorr. Tar sedan 6-7 droppar Dr Sannas Face oil på ena handens fingrar och fördelar det över ansikte och hals. Ofta klappar jag in ansiksiktoljan på huden på bröstbenet också; dekolltaget! Sedan tar jag ofta lite handkräm också i ansiktet, för det känns bra och ger bl a probiotika.

Varje kväll tvättar jag ansiktet med Dr Sannas Hälsosåpa och kniper ihop ögonen tills jag torkat ansiktet. Viktigt vara lite försikt här, för det svider om man får in lite i ögonen så skölj av med rikligt med vatten. Sedan smörjer jag in Dr Sannas Multikräm, gärna i ett litet lager ibland och låter det gå in – och det är som manna; min hud i ansiktet är verkligen lycklig och tacksam för den! Den har ju varit med i 57 år nu… 🙂

Multikrämen är vårdande för torr hud. Den innehåller fem ekologiska vegetabiliska oljor som på olika sätt bidrar till hudens goda balans – från ekologiska Svartvinbär, baobab, sheasmör, kokos och svensk rapsolja samt Probiotika. Multikrämen skyddar torr och känslig hud mot uttorkning.  Även den känsligaste med trasig hudbarriär kan använda den, så bra om man har torr, känslig, reaktiv hud.

Krämen heter Multi för att den kan användas på hela kroppen, så jag smörjer alla små områden som behöver lite extra kärlek och fukt! Den är doftfri och passar lika bra för män som barn. Många kvinnor berättar att de inte får ha den ifred i badrumsskåpet! Det tycker jag är en underbar nyhet. Ju fler om upptäcker vad naturliga produkter gör för huden, desto bättre!

.

Händerna

Mycket okomplicerat – jag smörjer händerna med Dr Sannas handkräm ofta! Har med den i handväska också, och den går in så fort och doftar gott – bara behagligt och skönt för huden.

 

Ur naturen är bäst för oss – för vi kommer också ur naturen och mår bästa av det Naturliga!

Fötterna

Att ta fotbad är så skönt, och då tar jag en msk av Dr Sannas hälsosåpa i en liten balja med varmt vatten och sitter minst en halvtimme. Ofta har jag den under bordet när jag skriver, och skrapar sedan av all död hud med en trubbig kniv och fixar till tånaglar o allt. Fötterna blir mjuka och lena som barnhud – och att vårda dem så är kärlek det!

Sedan smörjer jag med Dr Sannas Fotbalm. Man kan även göra en inpackning  med footbalm plus multikräm och ta fötterna i en plastpåse ett slag så det får dra in ordentligt.

På nattduksbordet står alltid denna fotbalsam och jag smörjer in fötterna varje kväll – och lyfter dem mot taket och gör lite lymfstimulerande rörelse. Drar neråt längs smalbenen med fingrarna, det gör skönt och bra med avslappnande kvällsritualer.

Kroppsbad

Jag älskar att ta sköna varma bad! Då tappar jag upp varmt vatten i badkaret och tar i 2 dl hälsosåpa, kliver ner och andas ut…  Jag ligger sen kvar minst en timme och gärna två timmar, och då får man tömma ut lite vatten och fylla på nytt hett vatten.

Att ta varma bad är välgörande för huden, muskler och stela leder. Det är skönt och avslappnande. Jag började med dessa såpabad 2014 och tar då två dl Hälsosåpa i ett badkar varmt (inte hett) vatten.

Jag har gjort flera omgångar med fem bad i veckan under tre veckor, då kallar jag det för ”Detoxbad” – dvs det är mitt namn. I vart fall blir badrumskanten alldeles svart första gången man gör ett Såpabad, och det minskar sedan. Så nåt blir renare.

Jag dricker mycket vatten efter badet för man tappar vätska. Eftersom huden är viktigt för utrensningar kan man hjälpa den genom att göra en såpabads-kur med 3 bad per vecka i 3 veckor

.

Multifunktionell användning

Det jag tycker så mycket om är att Dr Sannas Hälsosåpa kan användas till mycket. Traditionellt har vi använt såpa i Norden sedan Vikingatiden, och den användes till att tvätta såväl kroppar som hår, kläder och bostäderna! Inom folkmedicinen har den använts också för en rad hudåkommor. Samma borde ju gälla idag, och jag tvättar mina kläder i lite såpa och för mig funkar det fint att smörja smalbenen och raka dem samt smörja lite såpa i armhålan mot ev mindre angenäm doft. Jag borstar tänderna i den ibland, och det känns lent o bra. Smörjer även direkt på insektsbett och småsår och låt vara kvar en längre stund. Fint om man är ute i naturen för då är Hälsosåpan verkligen en allt-i-ett-produkt! 

Det går även att tvätta håret i hälsosåpan, dock är det lite svårare att få ut när man har tunna hårstrån som jag. Men med jämna mellanrum smörjer jag in hårbotten med såpan och låter sitta minst en halvtimme innan jag schamponerar håret. För att det känns bra och stimulerande för hårbotten!

Jag har alltid med mig en liten 100 ml flaska i handväskan och det är den enda tvål jag använder, vilket är mer hygieniskt. Använder alltså inte tvålar på offentliga ställen… en bra hygienisk åtgärd.

 • Fråga: Vad är skillnaden mellan Dr Sannas Hälso Såpa och vanlig såpa?
  Svar: Vanlig såpatvål är en billig, parfymerad och ibland färgad industribulkprodukt. Dr Sannas hälsotvål är destillerad tallolja till den högsta reningsgraden så att hartsämnen är borttagna. Den innehåller gott om antioxidater. Den har inga parfymer, konserverings- eller tillsatsämnen. Den är drygare och torkar inte ut huden utan återfettar den. Den har stabilt pH10 och inte 11 eller 12 som andra kan ha.
 • Fråga: Vilka effekter har tallolja?
  Svar: Talloljan innehåller många potentiella ämnen, som exempelvis den starka antioxidanten pycnogeneol. Den är vetenskapligt bevisat att det främjar kollagentillväxt i huden samt ökar tillväxt av små blodkärl (mikrovaskularisering).

.

Slutligen, avsikten med naturliga hudprodukter med ekologiska oljor är att ni kan omhulda och vårda er fina hud.  Kunna skydda kroppens barriär – kroppens största organ och immunförsvarets första gräns: huden! Ge dig själv den goda gåvan. 💚

.

Läs mer:

3 Kommentarer
 1. Christina Nieminen
  Christina Nieminen says:

  Vill gärna beställa Multicream med svartvinbärsolja och Hälsosåpa Lemon Myrtle 250 men det går inte. När jag skriver mitt personnr. blir det fel. Säkert för att jag är i Finland. Hur ska jag göra? min adress är Kyrkvärdsvägen 14 68600 Jakobstad Finland

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Kolla med Stjärndistribution – finns mejl till kundservice för butiken! Tror det sker på annat sätt än personnummer när det beställs utomlands.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] om det: Att skada huden 1 2 3: https://ehdin.com/doden-for-huden-1-2-3/ Hur jag sköter min hud: https://ehdin.com/hur-jag-skoter-min-hud/ #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *