Kulturchock

(24/1-09) Nu är jag tillbaks i Sverige, landande en grådisig och kall morgon på Arlanda och kontrasten är slående mot det jag kom ifrån. Inte bara vädret var varmare där jag var i USA utan att det var en sådan positiv anda i samband med installationen av den nye presidenten Barack Obama.

Hundratusentals människor samlades i Washington, inte för att protestera som brukligt, utan med positiva känslor och intentioner för att gemensamt glädjas åt den nya regeringen. Det USA jag var i denna gång är ett helt annat USA än det som varit på 2000-talet. Det har varit mycket rädsla, chock och pessimism innan, vilket inte är det USA som jag lärt känna sedan 30 år tillbaks.

En amerikansk väninna, som är välbärgad och röstar på demokratiska partiet, sa att nu kan man äntligen tala politik igen. Innan kunde man inte det på samma sätt, för om man t ex talade illa om Irakkriget var det samma som att inte vara patriot för en del. Den fanns mycket rädsla, men inte konstigt eftersom den förra regeringen hade satt det i system med sina ”red alert” orange alert” etc på flygplatserna. Fast det aldrig hände något… Plus att polisen nu kan arrestera vem som helst och inte behöver ha annan orsak för husrannsakan än ”landets säkerhet”. Prima diktaturfasoner med andra ord i det land som kallar sig för världens frihetsland…

Nu är det en regering som sätter hopp och tillit högst – och snacka om regimskifte. Tala om att folk önskar det, längtar efter det. Obama är en sann ledare för han ger människor inspiration och möjligheter att längta efter något bättre. Han är klok och vädjar till ansvar och kloka handlingar hos andra – det är ju just det som skapar förändringar. Inte att en i toppen bestämmer saker, utan att människor vaknar till sin egen power.

Detta vi nu upplever är en milstolpe in i den nya tiden, och vi kommer att se fler dramatiska skiften framöver. En bra början är att tänka på det som utmärker hans valkampanj – att ”be the change” och ”Yes we can!

Allt börjar med detta, och ju mer vi lever enligt de nya idealen desto snabbare kan vi skapa den värld som är fungerande, mänsklig och hållbar för miljön och därmed oss själva.
• • • • • • • • •

Så här skriver Olle Wästberg, generaldirektör för svenska institutet, om Obama-skiftet i sitt nyhetsbrev:

Det har från början stått klart att Obama-kampanjen ska leva vidare in i presidentskapet. Nu börjar det också klarna hur det ska ske. För det första kommer Obamas folk att ta över det demokratiska partiet och man kommer att slussa in de nya anhängarna så att de bildar en ny majoritet inom det ganska elitistiska demokratiska partiet.

Obama och hans medarbetare kopmmer att använda nätet till en fortsatt dialog med ”The Movement”, också för att undvika besvikelser när förväntningar inte uppfylls. Dessutom ska anhängarna inspireras till att tala om för de demokratiska politikerna i kongressen att de ska följa Obamas politik, inte sin egen.

Den som vill få en försmak av hur det hela kommer att vara uppbyggt kan gå till:

http://change.gov/content/home

Samma minut Obama svurit eden bytt Vita huset hemsida till en ny som inbjuder medborgarna till insyn och kommunikation:

www.whitehouse.gov