London healing crisis

(16/10 2008) Sitter på Heathrow express på väg hem efter att ha föreläst för ca 100 personer i SWEA-London i tisdags kväll. Vilken härligt publik det var och vilken energi det blev i den vackra Svenska kyrkan i London! Verkligen roligt och givande för mig med en publik som responderar och följer med uppmärksammat. Det är i dynamiken mellan två parter, genom att ge och ta emot som energin höjs! Kvällen innan talade jag på Rival i Stockholm för en stor publik, och roligt att berätta om nya IFD-maten och alla goda recept som är så inspirerande och aptitligt fotograferade av Paulina Westerlind. Högen med matböcker smälter som ekologiskt smör i solen!

På föreläsningarna tog jag upp den finansiella krisen och all den oro och rädsla som det orsakar. Alla påverkas av det – direkt eller indirekt. Det första den engelska taxichaffören frågade mig var ”Var är du från – har finanskrisen drabbat er?” Det är rejält omskakat här i London, det är London Fever. Braskande rubriker om sänkta bostadspriser på 20 %, börspendlingarna och snabbaste ökningen i arbetslöshet. Finans- och bankfolk oroar sig för att de ska behöva bli bönder för att överleva – och det är på allvar och inget skämt. Då är det desto viktigare att inte låta sig ryckas med utan stanna i sitt center.

Inget blir bättre av att vi går omkring och är rädda – det ger bara handlingsförlamning. Rädsla gör att vi stänger för positiva känslor och får ännu mer rädsla. Det blir en negativ spiral som inte är konstruktiv. Håll huvudet högt och kallt. Glöm inte att vi hela tiden har ett val och kan välja hur vi förhåller oss till något. Vi behöver inte bli ett offer för emotionerna.

Det hela måste sättas i proportion och ses långsiktigt – i Londons innerstad har till exempel bostadspriserna fördubblats på 2000-talet och är det normalt? Den ständiga tillväxt som vi haft – är det normalt? Expansion, expansion och sen vad? Jag har hela tiden varnat för att ständig tillväxt är samma som cancer, och hur friskt blir det i längden?

Ekonomin är sjuk, ur balans. Det är kronisk inflammation i systemet pga av onaturligt framdriven tillväxt, ungefär som att leva på socker, kaffe o droger skulle göra att vår kropp kollapsade. Det finns naturlagar och dem sätter man sig inte över. Vi har haft ett flertal pågående infektionshärder, men nu har det slagit igenom på hela systemet. Det är feber i globala ekonomin – och moder Jord är inte i balans. Jämförelsen med en kropp i kronisk inflammation är slående.

Symtomen på detta (för mycket yang) är att personen är hyperaktiv och manisk, aggressiv och lättirriterad, svettas mycket lätt och ymnigt med kraftig viktökning och rödbrusigt utseende. Expansion, stress och drivna kurser på ett konstgjort sätt. Det hela är orsakat av oss människor, och det är bara vi som kan ställa det till rätta. Det vi ser nu är en ”healing crisis”. För att kunna bli frisk måste man ibland bli sjuk först…

Det intressanta är att än så länge verkar ingen hållas ansvarig för det hela, ungefär som att det är OK att belåna och göra en massa spekulativa affärer. Jag är inte ekonom, men jag vet vad organisk tillväxt är och jag vet vad addictive tillväxt är. Det vi har och har haft är osunt, och förhoppningsvis kan vi lära oss något denna gång så att det inte upprepas flera gånger.

Apropå den oro och rädsla som finns överallt så frågade jag publiken hur många som var nöjda med det system som vi nu har, som kände att det var utmärkt och inte ville förändra något. Ingen räckte upp en hand. Jag frågade hur många som ville ha ett annat samhälle, byggd på andra värderingar än de vi har idag. De flesta räckte upp händerna. Men då är det väl inget att vara rädd för, det nuvarande systemet behöver kollapsa för att vi ska få något annat, något bättre. Allt är som det ska vara.

Jag har skrivit och talat om detta de senaste tio åren och kallar det för ”den tysta revolutionen”. Den som sker i det tysta, genom förändringen i vårt undermedvetna, och plötsligt slår det bara om. Det sker nu, och de närmaste par åren. Utvecklingen går vanligtvis på detta vis, står stilla länge för att sedan ta ett plötsligt språng framåt. Det är välkänt inom biologin och naturens och människans utveckling. Vi har ju haft flera revolutioner de senaste par hundra åren, men denna gång huggs det inte av några huvuden på gatorna. Dinosaurerna försvann en gång, och Neandertalarna dog ut de också. Saker förändras med förändrade tider.

Som sagt tidigare kan vi inte ana vidden av det som kommer att ske, och exakt vilket samhälle det kommer att leda till. För det är upp till oss. Det är inte hugget i sten, men jag skönjer potentialen till något nytt och friskt. Att pumpa in pengar i systemet är ingen lösning, för systemet behöver ändras i grunden. Detta som kommer att ske de närmaste fem till tio åren.

Det finns många positiva rörelser igång och ta fasta på dem, ge dem energi och uppmärksamhet. Glöm inte att du röstar på framtiden varje gång du handlar, det är då du väljer vilket samhälle vi skapar. Rösta medvetet och på bra produkter som ger ett hållbart och miljövänligt samhälle. Köp färre saker och med högre kvalitét.

Du kan hjälpa till i processen genom att stanna upp när det känns som mest oroligt och säga till dig själv ”All is well” – allt är väl. Om du är lugn, i balans och i din kärna fattar du bättre beslut. Det är just detta som vi behöver idag.

Lev väl!
Sanna Ehdin