Lycka på duken

(9/8-09) Jag går omkring med ett leende på läpparna! Kom precis från den nya filmen ”Julie & Julia” med bl a Meryl Streep, Amy Adams och Stanley Tucci (han som var Meryls assistent i ”The devil wears Prada”) och den var helt sagolik! Vilken upplevelse och Meryl är till och med ännu bättre och mer njutbar än i ”Mamma mia”. Hon gör så strålande filmer att gudarna som skickade ner henne måste sitta i sitt universum och skrocka av glädje!

Filmen är baserad på en bok med samma namn, skriven av en kvinna Julie som hade ett vanligt, tråkigt och slitsamt kontorsjobb på Manhattan. En dag bestämmer hon sig för att laga sig igenom den legendariska Julia Childs kokbok, med 524 recept på 365 dagar i sitt lilla lägenhetskök, och samtidigt blogga om det. Så hon får gå upp kl halv sex för att hinna skriva och laga maten vid åtta-niotiden på kvällen när hon kommer från arbetet. Hennes man inspirerar henne till det och hejar på henne, vilket han får ångra sen när hon blir helt obsessed med bloggen och matlagandet… Men jag säger bara det, det blir inga böcker om man inte kan tåla att bli lite obsessed, I know for sure!

Filmen väver samman Julias liv på 1950-talet och hur hon lagade sig fram till sin bok med den moderna Julies prövningar och bravader i köket år 2002. Behöver jag säga att filmen är fylld av underbart läcker mat och matlagning… Jag blir bara påmind om varför jag älskar mat och matlagning så mycket. För det är själva livet i dess kärna, det är glädjen och lusten och sinnligheten – och näring för hela vår varelse – allt i ett och samma paket! Det är den goda modern förkroppsligad.

Jag har en kärleksrelation till god mat och nyttig mat, så är det bara. Och den som inte blir påverkad av att se denna film och börjar spendera mer tid i köket finns nog inte. Mat och sex hör också samman, på ett sensuellt sätt, vilket visas fint i filmen.

Du får ta och gå och se den – och ta med dig vänner och väninnor, mammor, fastrar, barn och barnbarn för det är en levande film! Det var publik i alla åldrar och till och med personer med kryckor o rullatorer som såg filmen, och det var en av de få filmer jag gått på som folk spontant applåderade efteråt. Kollade precis o filmen har premiär i Sverige den 9 oktober så boka i kalendern om den faller dig i smaken.

Filmen är en hyllning till den goda modern och riktig matlagning med riktiga råvaror! Inte en syntetisk smäck någonstans i filmen och jag njuter stort! Inte en livsmedelsindustriburk ens en gång. No processed food. Det är en befrielse, precis som jag äter själv med äkta råvaror inhandlade av handlare i stånd eller över disk för det mesta. Man sitter ner och äter tillsammans och njuter maten ihop. Se filmens trailer nedan.

Bon Appetit!!

Filmens trailer