Mat på tapeten

(27/10 2008) Ser inte på TV särskilt ofta men såg två utmärkta program om mat igår (tre om man räknar in parlamentet som var ovanligt lyckat!). Dels Matakuten som är på Bert Karlsson initiativ för att berätta om bristerna inom skolmaten i Sverige. De har tre kockar på tre olika skolor som försöker förbättra situationen med konkreta förslag på åtgärder. Det är bra, det är praktiskt användbart och det är ytterst nödvändigt – hurra för Bert här som tagit tag i detta!
(Jag såg reprisen igår och i kväll måndag kl 21 på TV4 kan ni se nästa del.)

Sedan såg jag Jamie Olivers fantastiska och obehagliga program om kycklingindustrin i England (och den är stort sett samma här). Se det programmet i repris om det går (kolla hemsidan nedan). Tack och lov slutade jag äta kyckling för över tio år sedan för det stämmer inte med min blodgrupp (får ont i magen av det). Jag har vetat om hur kycklingindustrin fungerar ungefär lika länge och det var lika starkt vägande skäl när jag slutade köpa eller äta kyckling. Dock äter jag ägg från frigående ekologiskt ”odlade” höns.

Tyvärr är ju Ingelsta Kalkon lika storskalig numera så jag äter numera kalkon från Jenny på Hageby Fågelfarm. Jag säger bara det – du har inte ätit kalkon förrän du smakat Jennys Kalkon! Hon har kyckling också och kolla hemsidan för att se vart den finns att köpa.

Jamie granskar kycklingindustrin

Hagby Fågelfarm

Konstigt förresten, absolut ingen reklam från livsmedelsindustrin i ”Matakuten”. Tänkte på det hur livsmedelsindustrin tagit över skolmaten med sina frysta och färdigförpackade halvfabrikat. Så ska det grundläggas en dålig hälsa för barn och ungdomar, och sedan har läkemedelsindustrin lagt beslag på den svenska sjukvården och vidareutbildningen av läkare. Fint system, gör dem sjuka som unga och sedan tjänar ni pengar på dem hela vuxna åldern…

Tänker på den nya statistiken som Socialstyrelsen presenterat där det nu är fem gånger vanligare att unga personer (15-24 år) vårdas på sjukhus för sitt narkotikabruk i dag och tre gånger vanligare med vård på grund av alkohol än för tjugo år sedan. Det handlar inte om akutbesök utan istället det som bedöms som psykiska störningar där huvuddiagnosen är missbruket, ibland kombinerat med psykoser och andra psykiska sjukdomar. Är det konstigt att det blir missbruk och psykisk sjukdom när de har allvarliga näringsbrister? Hjärnorna har ju obalans.

Vågar inte tänka på hur det ser ut om femton år – det är ju denna generation som ska jobba och försörja oss när vi blir gamla. Det kortsiktiga, ”smarta”, egoistiska ekonomiska systemet kommer att få en vidrig baksmälla.

Varför är det ingen som protesterar mer?! Det är ju ett dubbelt sjukt system. Har vi inte en rätt till bra kvalitetsmat för barn och ungdomar i skolan, så att de får en god hälsa? Har vi inte en rätt till att vara friska? Här finns det utrymme för fler granskande böcker…
Arg Sanna