NPH-program ger lugn

Uppdaterad version 12 maj 2019: Dr Sanna Ehdins nya NPH-programmering hjälper människor att snabbt bryta med inre stress och kunna känna inre frid och vara nöjda utan dåligt samvete. Detta trots ökande stress i vardagen, oro, ångest eller kroppslig smärta. Att regelbundet träna NPH-programmering ökar din personliga resilience, motståndskraft, och ger sann Peace om Mind – lugn och frid i hjärtat. Det hjälper dig att släppa fram det du innerst inne önskar att förverkliga.

NPH-program står för NeuroPlastic Heart-programmering, vilket är fd Happy Heart-metoden som Dr Sanna Ehdin utvecklade 2014-16. Tusentals har använt programmet med mycket bra resultat.

NPH-programmering anger vad metoden går ut på – att dra om nervbanorna i vår plastiska hjärna och nervsystem genom upprepad, daglig träning. ”Happy Heart” står fortfarande för slutresultatet – att vi skapar lugn och frid samt glädje i hjärtat. Det är största välbefinnande, bliss, och det som hela vår kropp är designad att fungera bäst under. Du får gärna fortsätta kalla det för Happy Heart-träning om det fungerar bäst för dig!

I korthet innebär NPH-programmet en reprogrammering – eller att nerbanorna rewire till att fungera på ett nytt sätt. NPH tar bara 4-5 minuter varje gång, och jag rekommenderar minst tre gånger per dag – så 3 x NPH-programmet tar mindre än en kvart av din dag. Ta gärna hjälp av nära vänner i din omgivning, så att ni kan peppa varandra att träna programmet och förbättra era liv!

Att träna NPH-programmering gör att du får tillgång till en enorm reservoar av energi – som kan använda för att skapa ditt liv utifrån den du är. Det hjälper dig att släppa fram det du innerst inne önskar att förverkliga.

Du blir inte av med något dåligt bara genom att plocka bort det – utan du måste ersätta det med något positivt för att få ett bestående, förbättrat resultat.

.

 • Ny uppdaterad! NPH-programmet har nu även med specifik aktivering av djupandning och vagusnerven. Metoden kostar inget, är extremt effektivt då du fångar dig direkt när det sker och det enda som behövs är din medvetna insats i knappt 5 minuter och upprepad träning. 

.

Att bryta vardagsstressen

Idag går allt så fort att stressen har som fått ett eget liv. Det kräver en medveten insats för att bryta detta, och man behöver göra det ofta. Så starkt är de yttre trycken. Men det som kommer inifrån är det viktigaste.

För vad är det som gör att man lätt fortsätter i invanda mönster fast man innerst inne vet att det leder till ohälsa? Idag har många återkommande smärta och diffusa symtom som ger oro och obehag i vardagen. Konstant oro och kronisk stress tar mycket energi, och hur kan man hantera det i vardagen –och bryta det? Går det att skapa något bättre?

Daglig träning ger färdighet, uråldrig kunskap… Precis som vi behöver träna våra muskler för att bli starka, behöver vi fokusera på och träna inre lugn – för att få inre lugn!

Du kan bryta stress, oro, ångest, ohälsa, negativa tankar etc. – direkt när det sker och gå över i Lugnet. Du kan bryta stress och orosmönster för alltid – genom att börja träna NPH-programmet. Detta program gör att du bryter negativa mönster och samtidigt drar om dina nervbanor. Briljant rewiring!

Effekten av NPH-programmet är att du snabbt tar dig ur de så kallade stress-autolooperna (LSA) som aktiveras i vår känslohjärna (limbiska systemet). Du bryter av och stoppar stress-autoloopen när de är på väg att aktiveras – så att din hjärna INTE går i spinn med automatiska, repeterande, negativa tankar. 

Genom att upprepade gånger bryta det negativa och träna om, så bygger du en ny hjärna. Att regelbundet tillämpa NPH-program medför rent konkret att du tar dig ur kampen (stressen). Det sker genom ett teamwork; där du använder dina inre styrkor – ditt oslagbara dream-team:

 • hjärnans högra center
 • hjärtats kraft
 • vagusnerven
 • ditt högre/visa jag (viljekraft)

Här får du konkreta råd och övningar, baserat både på fakta och forskning och min egen långa, beprövade erfarenhet.

.

Så här gör du!

I korthet omfattar NPH-programmeringen följande punkter:

Steg 1. Bli medveten – Gå ur den begynnande blockeringen genom att fånga dig själv kognitivt när du är på väg in i en limbisk stress-autoloop (LSA), det vill säga när du börjar reagera starkt på något i din omgivning, får negativa, bestraffande tankar eller känner stark oro eller begynnande ångest eller något annat som besvärar dig.

Steg 2. Använd det högre/visa jaget (viljan) – Välj nu att ändra din inställning eller reaktion. Bryt den begynnande aktiveringen av negativ energi/tankar – genom att säga ”stopp” högt medan du korsar armarna växelvis framför bröstkorgen två gånger och släpp sedan ner armarna längs sidorna och utåt medan du säger ”släpp taget”. Upprepa denna cykel av ”stopp, stopp och släpp taget” flera gånger – tills du känner att laddningen på det som stör har klingat av.

Steg 3. Aktivera djupandning – Sätt långfingret på gropen på sternum (bröstbenet) ungefär mellan bröstvårtorna. Tryck lätt och ev massera mjukt, för det sätter igång djupandning direkt. Håll i cirka en halv minut medan du tar ett par djupa andtetag mha näsandning.

Steg 4. Aktivera vagusnerven  – Sätt samman fingertopparna på vänster hand och håll dem på huden slutet av nackens kotor mot kroppen till, medan höger hand läggs på buken (på kläderna går fint). Ta ett par långsamma djupandningar där du andas in medan du räknar till sju och andas ut när man räknar till tio – näsandning hela tiden. Beröringen i nacken ger aktivering av vagusnerven, handen på magen lugnar bukhjärnan.

Steg 5. Använd hjärtats kraft  – 3 minuter då du laddar ner positiva, vänliga, kärleksfulla ord i hjärtat, ”pump love & bliss energy”. Det stoppar omedelbart det limbiska systemets begynnande destruktiva cykliska mönster. Det förhindrar att kampkroppen (slåss/rädsla) aktiveras – och hela ditt inre lugnas istället för att dra på med alla växlar. Det räcker med 2-3 minuter för att svänga över allt till kärlekskroppens lugnare harmoni, vilket är gynnsamt för hela vårt väsen.

Det vi tror på blir vår verklighet, och hjärnan hjälper oss att agera så vi kan främja och manifestera detta. Uttala gärna positiva affirmationer ofta!

Steg 6. Programmera det nya genom att åter sätta samman vänster hands fingertippar till en fingerblomma, och tryck lägg på början av kinden alldeles framför mitten på vänstra örat. Det befäster och permanentar det man gjorde, ungeför som att trycka på spara och enter på datorn  

Steg 7. Använd det högre/visa jaget – Tacka dig själv för att du gjorde denna gynnsamma förändring. Belöna dig själv på konstruktiva sätt.

.

Valfritt tillägg: Använd positiva bilder direkt efter steg 5 och innan 6 –  Plocka fram glädjefyllda minnesbilder alternativt positivt laddade målbilder på vad du önskar framöver och vill befinna dig. Därigenom förs din medvetenhet (din skapande förmåga) över till det som du önskar skapa. Det du visualiserar och laddar med gynnsam energi blir både verkligt för hjärnan och skapar en starkt attraherande kraft för det du önskar.

Varmt lycka till! ❤️

 

Resultat av NPH-program

Resultatet av daglig träning är att din ork och hälsa förbättras avsevärt och du får ett helt annat inre lugn. Ett lugnare inre system, baserat i hjärtat gör att din sociala förmåga och kompetens ökar. För är man för trött orkar man inte med andra… Du tränar på följande:

 • Lär dig att koppla loss från dina mönster – bryt, inaktivera och neutralisera gamla mönster.
 • Ersätt dem med friskare och mer medvetna reaktioner – lär om.
 • Sätt fokus på att stärka alternativa nervbanor i hjärnan – repetera in med upplyftande, stärkande tankar och emotioner. Pumpa kärlek i ditt hjärta så att det blir ett Happy Heart! Repetera, repetera och reparera!
 • Upprepa, upprepa så att det nya positiva nöts in.
 • Omge dig med gynnsamt inställda människor och positiva sinnesintryck som stärker och underlättar processen.

Genom att bli medveten om vad som sker inom dig och lyfta det till ytan, öppnar du för möjlighet till förändring.

Du vet inte hur frid känns, förrän du släpper på spänningarna.

.

Varför utvecklade jag NPH?

Jag har tränat Mindfulness sedan 1992, och tyckte mycket om det direkt när jag läste Dr Jon Kabat Zinns bok ”Var du än är, är du där”. Men det förändrarde inte tillräckligt mycket – det mest bara lugnade saker. Vilket givetvis fyller en funktion också. Men jag upptäckte 2014 att trots mycket terapi, meditation, mindfulness etc så hade jag fortfarande kvar beteendet att oroa mig och bestraffande, kritiska tankar. Det var något som ärvts/förvärvats hemifrån, och som funnits där som ett mönster hela livet.

Därför utvecklade jag NHP-programmering för att aktivt rewire hjärnan och få bestående resultat. För att du blir inte av med något dåligt bara genom att plocka bort det – utan du måste ersätta det med något positivt för att få ett bestående, förbättrat resultat. Det är min syn på det efter 40 års erfarenhet av meditation och 27 års erfarenhet av Mindfulness.

 •  
 • Läs mer i kapitel 5, ”Happy Heart- metoden”. i ”Nya Sluta kämpa – börja leva ”.
 • I en kommande blogg förklaras underlaget för hur hjärnan är plastisk, hjärtat är så kraftfullt och Vagusnervens funktion.

.

Visste du att hjärnan kan inte skilja på vad vi tror på – och vad som är verklighet. Så väldigt viktigt vilka tankar vi matar hjärnan med…

Feedback

Tack Sanna, för att du delar med dig av hur du utvidgar din inre kärleksenergi! Det är precis så vi alla kan hjälpas åt som motkraft till den smärtkropp som vi göder i oss själva och därmed i oss alla gemensamt. Du beskriver på ett enkelt och tydligt sätt ett av vår tids största hot mot hälsan och ger hopp om att vi kan bekämpa den.  
– Annica Ackemo

Jag börjar dagen med happy heart övningen, love it! Nu kan och vill jag inte vara utan den. – Helena Mattsson 

Mitt liv har förändrats mycket redan till det positiva sedan jag var på din föreläsning i Gbg. Jag har gjort denna övning varje dag sedan dess och känner mig mycket mer harmonisk än på länge! Detta är en resa och jag har bara börjat… Älskar mitt liv nu tack Sanna för att du delar med dig av din kunskap. – Veronica Östling Svanström