Om influensahysterin…

(7/11-09) Flera har skrivit och bett mig uttala mig om svininfluensan och hurvida man ska vaccinera sig eller inte. Då vill jag börja med att citera en expert på influensavirus, Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet som svarade på läsarfrågor i Aftonbladet. Hon säger att i princip alla rekommenderas att vaccinera sig och skälen är:

• för sin egen skull
• för att minska smittspridningen i samhället
• för att hjälpa till att samhället fortsätter att rulla trots en pandemi.

Det är uppenbart att det främst är samhälleliga skäl (och därmed ekonomiska) – och hon nämner inget om att det är för att man inte ska dö. Detta med dödsfall är något som media fastnat på, för det säljer helt enkelt. Det dör ju folk dagligen hela tiden, och det dör alltid folk av influensa varje vinter så det är inget nytt. Media ska inte gå ut med dödsfall förrän orsaken är fastställd, det är bara onödig skrämselpropaganda.

Givetvis är det starka finansiella skäl bakom vaccinationskampanjen för läkemedelsindustrin har inga nya, bra produkter och den är på väg att gå under. De överlever på konstgjord väg genom att fusioner stora bolag och köpa upp mindre bolag. Men inget nytt händer, eftersom det nuvarande sjukkonceptet i Västvärlden är baserat på felaktigt grund – och kan följaktligen inte överleva.

Så här skriver leg läkaren Jaan Suurküla på sin hemsida om svinflunsan: Först o främst är det nu uppenbart att ryktena om farligheten har varit starkt överdriven. Visserligen sprids den mycket snabbt, men det är nu helt klart att svininfluensan hos det stora flertalet har ett milt förlopp – lindrigare än ”vanlig influensa”.

Svininfluensan är så mild i de flesta fall att man tror det är en förkylning varför myndigheterna nu räknar med en kraftig underrapportering av fallen. USA:s hälsomyndigheter anser att troligen omkr 20 ggr fler insjuknat än de fall som rapporterats. Det är alltså en mycket liten risk för att man skall drabbas allvarligt.

Det var den ena sidan, den andra är att jag som immunolog menar att det bästa försvaret är ett starkt immunförsvar och att man skyddar sig mot själv smittospridningen. Tvättar händer, undviker smittoplatser, tar med handskar eller näsduk på dörrhandtag etc där virus kan leva i en till ett par dagar. Dessutom, om de nu vill vårt bästa så skulle de genast förbjuda allt socker, godis och andra produkter gjorda av sockerarter – eftersom socker är kraftigt immunsänkande. De skulle förbjuda härdat fett som är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta osv. Men detta görs inte, man upplyser inte ens om det. Inte heller ges några kost och näringsråd.

Det är ointelligent att skrämma upp folk och bara ge vaccination som alternativ. Inte heller får läkare uttala skepsis mot vaccinationen, det har socialstyrelsen fastslaget. Jag som trodde ”1984” var passerat, vi lever tydligen i en mer totalitär stat än vi tror.

Detta är upphausat och det är en hysteri i Sverige har jag förstått från media och mejl. Tyvärr handlar detta egentligen om en sak – pengar. Det är enorma pengar som går åt, av våra skattade medel. I vanlig ordning ser man inte till vad som är det bästa för den enskilda individen. Det får vi själva göra och ta vårt personliga ansvar!

Här är en annan intressant aspekt – att svenskar blir så rädda när myndigheterna säger att vi ska göra något. Rädda för vad de hotar med och rädda för om vi inte är ”till lags” och gör detta. Det finns en auktoritetstro och utbredd rädsla för att gå emot auktoriteter. Mitt råd är: fatta ditt eget beslut och stå för det. Myndigheterna är partiska…

Det handlar om att blåsa liv i ett sjuksystem som redan spelat ut sin roll. Ju mer vi byggt ut sjukvården, desto sjukare har folk blivit. Sjukvård behövs, speciellt akutsjukvård – den är helt fenomenal. Men hela systemet behöver rivas upp och göras om från grunden där man integerar en helhetssyn och friskvårdstänkande i nuvarande systemet. Detta sker redan hos företagen, men tröga staten blir väl sista att tänka om!

Kunskap är A och O här och här har jag samlat mer info om

Vaccination och svininfluensan