Patrik är en hjälte

Patrik Olsson är en fantastisk person som har kunnat vända svåra utmaningar och sorg till något starkt – som är till hjälp för många. Han har överkommit en livshotande sjukdom och svår förlust, och ska nu tävla i Tough Viking i Stockholm i helgen – som förste blinda person i världen!

Patrik har varit typ 1-diabetiker sedan han var fyra år, och nu är han är 43 år. Den sjukdomen har kostat honom mycket. För sju år sedan blev han helt blind, vilket är en komplikation av diabetes; många år med svängande blodsockernivåer förstörde ögonen. För två år sedan avled hans flickvän, som också hade typ 1-diabetes, av njursvikt efter sin andra transplantation.

Men Patrik vände motgångarna till medgång. Efter att ha läst på och lyssnat på otaliga ljudböcker, samt kontaktat andra diabetiker som redan provat, började han äta lågkolhydratkost. Sedan dess har han mycket bättre kontroll både på sitt blodsocker och insulinbehov.

Ca 5-10 procent av alla diabetiker är typ 1-diabetiker och måste dagligen tillföra insulin samt balansera det med mat och andra faktorer som påverkar blodsockret, till exempel motion och stress.

Bästa blodsockervärden

I dag har Patrik bättre blodsockervärden än en frisk människa. Han är grundare till facebookgruppen ”Smarta Diabetiker” med över 18.000 medlemmar som hjälper andra diabetiker att få bättre kontroll på sin sjukdom och minska risken för komplikationer, ett löfte han avgav när han själv blev blind.

Patrik vet av egen och andras erfarenhet att lågkolhydratkost är den absolut viktigaste förutsättningen för att underlätta livet med diabetes.

Det gällande rådet för diabetiker är att man kan äta vad man vill, bara man tar insulin till det. Vården hänvisar till att det saknas vetenskapliga underlag när det kommer till kostrekommendationer vid typ 1-diabetes. Visst, vetenskapliga studier saknas, men 25 procent av svenska typ 1-diabetiker har stora problem med att kontrollera sitt blodsocker med vårdens rekommendationer.

Därför satsar nu den ideella oberoende organisationen ”Kostfonden” på en insamling till en studie, där forskare vid Karolinska Sjukhuset ska utvärdera vilken kost som är bäst vid typ 1-diabetes.

– Mitt mål är att hjälpa andra. Om jag hade vetat det här tidigare hade mycket kunnat vara annorlunda. Jag hade förmodligen inte blivit blind och Marie kunde ha varit i livet.

Tough Viking som blind

Till förmån för den här studien kommer Patrik att springa det mycket krävande loppet Tough Viking: ”det mest utmanande hinderbaneloppet i Norden”. Det går av stapeln i Stockholm på lördagen 13:e maj. Patrik blir den förste blinda personen i världen att genomföra ett liknande lopp, det är en fantastisk prestation!

Fredrik och Patrik (t.h.) är Team Blindstyre

Patrik får hjälp genom den tuffa banan av yrkesofficeraren Fredrik Söderlund. Fredrik är Patriks ledsagare, och ett kort rep förbinder dem när de springer loppet som ”Team Blindstyre”.

Vill du stötta och hedra Patriks insats – och samtidigt bidra till att fler människor med typ 1-diabetes får en bättre hälsa – skänk då pengar till Kostfondens studie för kostval för typ 1-diabetes!

Du kan swisha ett bidrag till nummer 123 900 42 43 eller donera ett bidrag via Paypal. Skriv gärna ”Blindstyre” som meddelande! Stort tack för det!

I samband med Tough Viking-loppet ordnar Smarta Diabetiker också en välgörenhetstillställning till förmån för Kostfonden och studien. Där kan man träffa Patrik, Fredrik och Ann Fernholm från Kostfonden och köpa ett signerat exemplar av Patrik och Lars-Erik Litsfeldts nya bok ”Låt Bönor Förändra Ditt Liv” (se nedan). Allt överskott går direkt till forskningen. Du hittar mer information här!

– Det man inte har i ögonen får man ha i armarna.

Patrik släpper en bok

Men Patrik ska inte bara springa Tough Viking – han är även nybilven författare! Tillsammans med legenden inom lågkolhydratkost: Lars-Erik Litsfeldt har han skrivit boken ”Låt bönor förändra ditt liv”, vilken redan toppar AdLibris försäljningslista. Boken och Patrik har redan fått stor uppmärksamhet i media.

Bokförlaget Bladh by Bladh beskriver boken:

Låt bönor förändra ditt liv

Låt bönor förändra ditt liv

Låt bönor förändra ditt liv
– en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret

Likt den kände engelske läkaren och författaren Michael Mosley, mannen bakom bland annat 5:2-dieten, har bokens författare experimenterat på sig själva. 

Idag lever var elfte vuxen på jorden med diabetes. Det blir ungefär 415 miljoner människor och det kan dessutom finnas ett mörkertal utöver det. Bara i Sverige räknar man med att det finns cirka 450 000 diabetiker. Antalet i världen som lider av fetma är runt 500 miljoner och i Sverige rör det sig om ungefär 800 000. Vi har alltså allvarliga problem…

Under ungefär ett decennium har det blivit allt vanligare att de som har diabetes- och överviktsproblem provar att äta mindre mängd kolhydrater och istället mer fett. Med åren har det förstås uppkommit tankar kring att förbättra hälsa och vikt ytterligare, och nu står vi inför ett stort steg.

Den nya metoden går ut på lågkolhydratmat med tillägg av sådant som för med sig goda magbakterier såsom surkål eller yoghurt. Till detta läggs magbakteriernas egen föda i form av resistent stärkelse, ofta i form av bönor.

Effekten går att testa. Patriks flickvän Mia har ätit en mindre mängd kolhydrater men surkål och bönor och har tappat 40 kilo sedan november 2015. Det är fantastiska resultat. Boken innehåller även recept, tips och instruktioner, som att syrar sina egna grönsaker, samt vilken träning som maxar resultatet.

Patrik har idag trots minimala insulininjektioner ett friskvärde på sitt blodsocker. Hade han som ung vetat vad han vet idag, så hade den här boken inte blivit skriven – och han hade haft synen i behåll. Men idag behövs verkligen denna bok för hopp och glädje.”

Sedan Patrik började äta bönor i sin kost har han gått ner 25 kilo på 2,5 månader. För Patrik Olsson är detta en revolution och han säger:

Om jag vissa dagar optimerar allt jag lärt om resistent stärkelse i kombination med träning så behöver jag inte något snabbinsulin alls, utöver det långtidsverkande. Vanliga dagar behöver jag inte längre ta det vid varje måltid.

Patrik fortsätter: ”Jag har tagit insulin till varje måltid i 40 år. Ingen läkare har någonsin sagt till mig att detta kunde vara möjligt. Det märkliga är att jag har inte behövt plocka bort något, bara lägga till bönorna. Faktum är att blodsockret då till och med kunnat minska i samband med måltiden”.

Förutom bönorna äter Patrik en vanlig lågkolhydratkost med grönsaker, kött och fett. Förklaringen till fenomenet är troligen att bönor har mycket resistent stärkelse, en typ av stärkelse som inte absorberas i tunntarmen utan når hela vägen ner till tjocktarmen där den blir mat för våra tarmbakterier. Och det mår vi mycket bra av: att ha en riklig och väl fungerande tarmflora i tjocktarmen, något som även kan förbättras med hjälp av probiotika.

Slutsatsen är att bönor har en effekt på blodsockret. och i vissa fall slår de ut blodsockertoppen helt så blodsockerhalten ligger jämn och stabil.

När Patrik åt enligt den rekommenderade ”tallriksmodellen”, svängde hans blodsocker som en berg-och-dalbana. Men att äta bönorna har förändrat hans liv. Vid typ 1-diabetes kan det vara svårt att få ett jämt blodsocker även om man minskar kraftigt på mängden kolhydrater i maten. Men med bönornas hjälp har Patriks blodsocker blivit mer stabilt än någonsin.

Var med och stötta Patriks kamp för bra kostforskning för typ 1-diabetes genom att swisha ett bidrag till nummer 123 900 42 43 eller donera ett bidrag via Paypal. Skriv gärna ”Blindstyre” – och stort tack för det!

Dr. Sanna Ehdin

SvD: Forskare: ”Spännande – vi tror stenhårt på bönor” 

4 Kommentarer
 1. Magnus
  Magnus says:

  Jag äter själv ganska mycket ärtsoppa, mest för att det är billigt och hyfsat gott. Kanske jag ska börja äta lite mer bönor också!

  Ett annat blindstyre är min favoritgitarrist Johnny Hiland. Han är nästan helt blind men trots det, en av världens bästa gitarrister enligt mitt förmenande! 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=IWBHLRzQUTM

  Svara
 2. Anna
  Anna says:

  Å andra sidan är många lc-förespråkare kritiska till bönor. Anna Hallén säger t.ex. att de inte är ”artegen föda” och denna uppfattning delas bl a av personen som driver bloggen 56kilo.
  Jag älskar själv bönor och äter det dagligen. Men det är ett kontroversiellt ämne i lc-världen och åsikterna går isär bland lc-kostrådgivare.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag vet det och förespråkar själv lektinlåg kost sedan länge. Men delar också från olika hälsosyner.

   Svara
 3. Catherine
  Catherine says:

  Ursäkta, men jag tycker inte att detta ställningstagande är seriöst. Antingen anser man att bönor är bra eller inte ur lc-synpunkt, men man kan inte inta en ställning någonstans mittemellan. Personligen tycker jag att olika lc-förespråkares vitt skilda uppfattning börjar göra kostråden förvirrande och inte särskilt övertygande.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *