Professorn: därför behöver vi kosttillskott

Visste du att vanliga kosttillskott kan motverka genetiska felaktigheter? Forskning under de senaste decennierna har visat att extra stora intag av vitaminer och mineraler som vitamin B6, B12, folsyra, zink och C-vitamin kan kompensera för felaktiga genetiska signaler som gör att människor annars lättare eller tidigare utvecklar sjukdomar.

Regelbundet intag av kosttillskott minskar också risken att våra barn drabbas av vanliga sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes och cancer.

Professor Mikael Björnstedt

Men Livsmedelsverket rekommenderar mycket låga nivåer av alla tillskott, och till exempel endast 50 mikrogram selen till kvinnor och 60 mikrogram till män. Professor Mikael Björnstedt, vid Karolinska Institutet, tycker det är för lite och menar att vi ligger farligt nära gränserna för selenbrist i Sverige. Selen är en mycket viktig antioxidant.

Han har över 25 års erfarenhet från forskningen kring selen och Q10 och han säger:
– Idag räcker det inte med maten vi äter, för det är mycket svårt för oss att få i oss alla nödvändiga ämnen, på grund av urlakade jordar och processad mat.

Professor Mikael Björnstedt berättar att vår moderna diet är fattig på viktiga ämnen som magnesium, kalium och kalcium och han är övertygad om att detta leder till negativa hälsoeffekter.

Maten ger inte längre tillräcklig näring

P-piller, gifter och utarmade jordar. Vi får inte i oss den näring vi behöver via maten utan att komplettera vår mat med bra kosttillskott, menar näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson som listar fem av de tyngsta argumenten för varför vi behöver kosttillskott.

”Stress gör att vi inte tillgodogör oss näringen i maten lika bra. Stress gör också att vi förbrukar och tappar mer näring, det vill säga mineraler, vitaminer och antioxidanter, ” säger Bertil Wosk som är en av Sveriges främsta hälsoinspiratör och näringsterapeut. På frågan om varför folk äter kosttillskott svarar han att det är i huvudsak av tre anledningar:

 1. För att förebygga problem och sjukdomar.
 2. För att komma till rätta med symtom eller sjukdomar.
 3. För att leva ett långt liv utan att degenerera kroppsligt eller mentalt.

Immunförsvaret behöver mycket näring

Vid brist på magnesium eller vitamin B6 hjälper inte probiotika! Man behöver även en bra tarmflora:
Ny forskning visar att tarmen och dess innehåll av bakterier är viktigare än vi tidigare trott. Förutom en positiv livshållning och bra mat är tarmfloran viktigast för att hålla oss friska. Det har alternativmedicinen sagt i flera decennier men idag finns det dessutom väldigt många vetenskapliga studier, berättar Bertil Wosk. Läs mer nedan i länkarna.

.

13 Kommentarer
 1. Susanne Wikström
  Susanne Wikström says:

  Hej Sanna! Finns det något bra, kosttillskott eller dyk, som fungerar mot sömnproblem? Skulle vilja byta ut sömntabletterna mot något bättre. Har svår tinnitus med efterföljande sömnproblem.
  Med vänlig hälsning, Susanne

  Svara
 2. Lotta Nilsson
  Lotta Nilsson says:

  Hej Sanna,
  Jag har nyss läst Peter Wilhelmssons artikel https://kurera.se/kosttillskott-for-gravida-och-barn/ och tänkte köpa ett hälsopaket till min dotter som jag precis fick veta att hon är gravid. Men jag har lite problem med vilket av paketen jag ska välja, och ifall det är något annat som skulle vara bra att komplettera med just under en graviditet? Så, jag vore så tacksam för en rekommendation från dig!
  Vänliga hälsningar
  Lotta Nilsson

  Svara
 3. Christina Skoog Bender
  Christina Skoog Bender says:

  Hej Sanna!
  Mitt barnbarn 22 år har fått diagnoser; Posttraumatisk stress och djup depression hon får tabletter för detta. Jag skulle vilja tillföra vitaminer, mineraler men vilka går ihop med läkemedel?
  Tack till dig och mina varmaste hälsningar Christina

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har ingen aning om vilka som går samman med tabletter, har själv kämpat med PTSD och ibland dalar av depression (som att förlora mitt barn) men valt att aldrig ta medicin. Det finns bra metoder som ögonrörelseterapi, Tankefältsterapi och EFT som jag kan rek. Ska skriva snart om metod som mkt effektivt tar bort PTSD, funkar oväntat bra. Här ser du vilka näringsämnen som åtgår vid stress – så välj själva. Men C- och D-vitamin, B-vitaminmix och Mg är viktiga. stress ger närinsförlust Tack för du bryr dig och varm hälsning tillbaka, Dr Sanna

   Svara
 4. Krister
  Krister says:

  Hej Sanna!

  Jag fick diagnosen hjärtsvikt för några år sen och undrar om det finns något jag kan göra för att förbättra pumpförmågan förutom de konventionella läkemedlen typ enalapril?
  Hälsningar Krister

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ta magnesium och mega-b-komplex, det är det allra viktigaste för hjärtat – då den är en muskel och behöver Mg för kontraktioner etc. Ändra kosten till IFD-maten som i ”Mat som läker” och gurkmeja, allt för att få ner inflammation eftersom denna slamar igen blodkärlen. Varmt lycka till!

   Svara
 5. Kristina
  Kristina says:

  Hej!
  Jag har inte brist på vitaminer eller minareter enligt läkare som gjorde flera tester. Behöver jag ändå dricka kosttillskott i form av magnesium osv? Tack!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   De har sannolikt testat i blodet, utanför cellerna och man måste in i cellerna för att veta hur det är ställt. Så ja kan alltså inte svara på din fråga. läs på symtomen för magnesiuem och se om du har dem.

   Svara
 6. Anneli
  Anneli says:

  Hej!
  Jag ska åka till vietnam och kambodja två månader, vad rekomenderar du för tillskott att ta med sig (förutom probotika:)
  Vi kommer resa med handbagage. Mvh Anneli

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *