Slow film

(20/5-08) Det är fullmåne nu – såg du den i går kväll? Den var magnifik och magisk där jag var – ute i naturen och med lätta molnslöjor på nattblå himmel.

Hyrde en film som är bland de bästa jag sett: Evening (2007) som handlar om en äldre kvinna som ligger för döden och blickar tillbaks på sitt liv och undrar om hon fattade rätt beslut. Det är tillbakablickar kring en dramatisk helg på 50-talet och nutid med hennes två vuxna döttrar. Den har en fantastiks rollbesättning med bl a Vanessa Redbrave, Claire Danes, Toni Colette, Natasha Richardsson, Glenn Close, Meryl Streep och hennes dotter Maimi Gummer + ett par skickliga manliga skådespelare. Bonusmaterialet med författaren till den bästsäljande boken som ligger bakom + regissören och han som anpassade boken till film är givande.

Filmen har ett härligt och vackert bildspråk, är livsbejakande och ger tittaren tid att ta in. Den är så skön för att den skildrar i första hand Människor och inte kvinnor eller män. Mänskliga val och tankar, beslut och tillkortakommanden. Hur svårt är det inte att veta vad som är rätt och vad man ska göra? Att ge utrymme för sin egen existens i gemenskap med andra människor. Skönt att stanna upp och få en äldre människas perspektiv på livet.

Ett stort plus är att filmen skildrar flera äldre kvinnor på ett positivt och seriöst sätt – och det är vi inte bortskämda med. ”Driving Miss Daisy” var ett strålande exempel men det är ett tag sedan. Har du en kväll att vika så rekommenderar jag varmt filmen ”Evening”!