Solande skyddar och förlänger livet

Vi har blivit varnade för att sola – när solande i själva verket är hälsofrämjande. Det skyddar mot en rad sjukdomar och ger ett längre liv. Att smörja sig med ”solskyddskrämer” ger motsatt effekt, för det minskar vitamin D-produktionen och ökar risken för dödlig hudcancer, melanom. Vanliga solkrämer skyddar nämligen inte mot melanom. Det är allvarligt, och folk måste få vetskap om detta.

Ny forskning visar:

 • Att undvika solande är en riskfaktor som är på lika hög nivå som rökning!
 • Kvinnor med aktiva solvanor har lägre risk för hjärtkärlsjukdom, typ 2-diabetes, livmodercancer – och de lever längre än de som undviker solen.
 • Solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken för man är längre i solen och bränner huden.
 • Faktum är att risken att dö (av olika sjukdomer) ökar om man undviker solen. Dels beror detta på lågt D-vitamin, men även för att solexponering gör att det produceras kväveoxid i huden, vilket sänker blodtrycket och därmed ger lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Vetenskapliga studier visar att kokosolja och olivolja ger solskydd, med ett in vitro SPF-värde på 8.

Varför har melanom­förekomsten i Sverige dubblerats på 10–20 år?

Professor Håkan Olsson, onkologi/ tumörepidemiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

I 40 år har devisen ”smörj in dig med solkrämer så kan du vara ute länge i solen” gällt i Sverige – men den är fel. Att ­smörja in med solkräm minskar inte melanomrisken, tvärtom ökar den för man blir invaggade i en falsk säkerhet och är för länge i solen.

– Vi bör vistas ute i solen så mycket vi kan utan att bränna oss.

Det menar Håkan Olsson, professor i onkologi/tumörepidemiologi vid Lunds universitet. Deras stora melanomstudie MISS publicerades 2014 och var en 20 års uppföljning av nästan 30 000 svenska kvinnor i åldrarna 25–64. Denna studie bekräftade att all skrämsel runt solande är felaktigt. Den visade på ökad dödlighet hos de som vistades mindre ute i solen. Att undvika solen ökar alltså risken för ökad dödlighet. Att äta lunchen i solen under sommarhalvåret är en lämplig dos, menar Håkan Olsson.

I en debattartikel och intervju i SvD från 2016 är han kritisk till solkräm och säger att ”våra studier visar att solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Däremot skyddar den förmodligen mot basalcellscancer och skivepitelcancer.

Den ökande dödligheten i melanom i Sverige från 1912 till 2006. Skrämmande data…

Risken för malignt melanom ökar med solskyddskrämer!

Håkan Olsson tror att det har att göra med att man inte bränner sig när man har solkräm, vilket betyder att man missar en varningssignal. Inget är mer fel än att ”så länge man smörjer in sig kan man vara ute länge i solen”. Vi har blivit invaggade i falsk trygghet och tyvärr lurade att solkrämer skulle skydda mot hudcancer.

Solkräm skyddar alltså mot solbränna (rödhet), men inte mot malignt melanom.

Strålsäkerhets­myndigheten konstaterade 2015: ”De tidiga förväntningarna på att solskyddsmedel som skyddar mot solbränna, främst orsakad av UVB-strålning, också skulle skydda mot melanom har inte visat sig stämma. Användning av solskyddsmedel för att sedan avsiktligt kunna spendera mer tid i solen har visat sig öka melanom­risken.”

Detta skulle basuneras ut ordentligt, för hur många har egentligen fått reda på detta?!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

FAKTA EvolutionMänniskan var starkt pigmenterad (mörkhyad) när vi utvandrade från Afrika för 40 000 år sedan (eller 300 000 år enligt senaste kunskapen). Vi som bosatte oss i områden med låg sol­intensitet blev genom årtusendena alltmer bleka. För att denna förändring skulle ske krävs starka evolutionära krafter. Det måste vara en fördel att ha en blek solkänslig hud, annars skulle vi alla fortfarande vara mycket mörkhyade.

Hudfärgen spelar stor roll. I Afrika ser man inte malignt melanom hos den färgade befolkningen – utom i handflator där man saknar pigment. Istället behöver personer som är färgade se till att sola mer så att de för i sig D-vitamin.

Solskyddskrämer är en ny förekomst i mänsklighetens historia. Den första rapporterade användningen av en solskyddsmedel var i USA 1928, med kommersiell introduktion av en emulsion innehållande bensylsalicylat och bensylcinnamat. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Det är bra att vara i solen

Professor Håkan Olsson säger: ”I våra studier som är gjorda i södra Sverige finner vi att människor som vistas i solen lever längre. Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och diabetes. Det är lägre risk att få dessa om man är mycket ute men utan att bränna sig.”

Han säger att de som jobbar ute har lägre risk att få malignt melanom, men kontorsarbetare har en ökad risk för hudcancer. Är du ute ofta och blir brun ger det dig ett bättre skydd. Men att sitta inne på vintern och sedan åka till Thailand och bränna sig är inte bra, eftersom huden inte är van.

Alltså är det själva solbrännan man ska undvika eller förhindra, inte själva solandet.

Solen är förutsättning för liv. Den ger många livbringande funktioner, och vi behöver sol på huden för att producera D-vitamin.

Om man har känslig hud är det bra att skydda sig mot solen genom att använda lite mer täckande kläder och solhatt. Men alla vi andra kan gärna vistas ute så mycket vi kan utan att bränna oss. Där är anti-inflammatorisk kost och att äta kosttillskott är viktigt menar jag, samt även vad man smörjer in huden med – se lite längre ner.

Slutsats: Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: Hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och typ 2-diabetes. Det är lägre risk att få det om man är mycket ute i solen (men utan att bränna sig). 

Att sola – utan att bränna sig röd – är stärkande för hälsan.

 

Dr. Sanna Ehdins råd

När det gäller solskydd behöver man vara medveten om VAD det är man vill skydda. Solande är alltså inte farligt i sig, och solen har funnits under hela människans utveckling – vilket är 300 000 år. Vi har överlevt väldigt länge utan kemiska solskydd, så något kanske inte är helt rätt med den gigantiska solkrämsindustri vi nu har – och det faktum att vi har mer hudcancer än någonsin. Modern kunskap och kost till trots…

Solbränna är en inflammation, det vill säga att bli röd av solen är en form av brännskada (kan vara i olika grader). Att ha en solbrun pigmentering är inte inflammation, utan ett naturlig skydd i huden. Jag rekommenderar att man undviker att bli bränd av solen och ser till att motverka själva inflammationen.

Mina sex bästa råd:

 1. Ät anti-inflammatorisk kost och speciellt IFD-kryddorna gurkmeja, vitlök, ingefära, lök, chili och cayennepeppar – såsom jag beskriver i Mat som läker.
 2. Smörj huden med vegetabiliska fröoljor eller hudlotion (med antiinflammatorisk effekt se nedan). Jag rek Dr Sannas AfterSun som ger snygg solbränna – en naturlig produkt med ekologiska vegetabiliska oljor och havrelipider (glutenfritt). Det är min bodylotion nu på sommaren 😀☀👍🏻
 3. Ta kosttillskott som motverkar inflammation, främst fiskolja, C-vitamin, zink, multivitamin och flera antioxidanter.
 4. Undvik solen när den är som starkast ca kl 11-14 under sommarmånaderna eller skydda dig med kläder, parasoll, skugga etc.
 5. Mjukstarta alltid med solen så att du bygger upp pigmentering i huden.
 6. Vistas gärna i solen 20-30 minuter om dagen. Men undvik överdrivet solande och speciellt att hetta upp huden länge för det blir inflammation… Kalla bad är utmärkt att svalka huden med – var i halvskugga eller lägg en sarong eller handduk över dig om du vill ligga i solen längre.

Redan 2002 skrev jag om kopplingen mellan inflammation i kroppen och ökad risk för sjukdom och förtidig död. Ämnet har således intresserat mig länge, och jag har tagit fram en näringstät Dr Sannas Soldryck. Jag dricker den varje morgon med olivolja eller kokosolja minst sex dagar i veckan! Gurkmeja (curcumin) motverkar inflammation och läs mer om gurkmeja här!

UVB absorberas och ger D-vitamin och solbrunda färgen. UVA absorberas i dermis och kan ge åldrande och rynkor.

FAKTA: UV-strålning kan delas in i tre kategorier, UVC, UVB och UVA, baserat på våglängdsområdena 200-280, 280-315 respektive 315-400 nm. UV-strålning är hälsofrämjande då det stimulerar produktion av vitamin D3 (cholecalciferol) , vilken behövs för en rad funktioner i kroppen som att bygga starka ben, starkt immunförsvar samt att D-vitamin skyddar mot cancer. Vidare används UV-strålning för att behandla vissa hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo. 

Vad ska man smörja med?

Mitt råd är: undvik vanliga solkrämer. De innehåller flera giftiga kemikalier och konserveringsmedel – och de förhindrar bildandet av nyttigt D-vitamin som motverkar benskörhet, depression, cancer mm. Själv slutade jag med kommersiella solkrämer 2000 eftersom jag fått reda på vilken kemisk smörja och carcinogena ämnen de flesta innehöll.

Att smörja in sig med giftiga ämnen och sedan gå ut och hetta upp huden i solen, vilket ökar upptaget i huden betydligt, är inte friskt. I Australien smörjer de sig frenetiskt och vad har det resulterat i? Högst andel malignt melanom och nästan alla australiensare har D-vitaminbrist…

Vad man kan smörja huden med är kallpressade vegetabiliska oljor, och de är även nyttiga för huden med bra fettsyror och näring. Vetenskapliga studier visar att kokosolja och olivolja ger solskydd med in vitro SPF-värde på 8.

Växtbaserad hudvård är vägen att gå. Olika vegetabiliska fröoljor skyddar huden mot solstrålning, eftersom de innehåller polyfenoler som flavonoider och karotenoider. Karotenoider, såsom b-karoten, lutein och lykopen, är ansvariga för röd, gul och orange färgning av frukter, grönsaker, rötter, blommor, fisk, ryggradslösa djur och fåglar. Lykopen (som gör tomater röda) verkar vara den mest effektiva mot de fria syreradikalerna, vilket är potentiellt den farligaste för huden efter solljusexponering.

Flavonoider innehåller höga nivåer av quercetin. Rutin och quercetin används i solskyddsmedel, och de är de mest studerade växtföreningarna med skyddande effekter mot solstrålningen. När de kombinerades med titandioxid uppvisade blandningen en SPF på cirka 30 (se Plant-based ref nedan). Således sker en synergistisk SPF-förstärkning med flavonoider i kombination med fysiska filter.

Jag blandar själv en specialare för min hud med lika stor del av Dr Sannas Body Lotion och Dr Sannas hälsosåpa i handen och smörjer mig med det.  Om jag är ute i stark sol så tar jag även på hudlotion som innehåller zink-skydd. Men detta är var jag själv använder som privatperson.

Jag prioriterar en frisk och välmående hud utan inflammation.

Jag är noga med att poängtera att detta är vad jag själv valt att använda – och att var och en själv fattar beslut om sin hud och vad man vill skydda den med.

Dr. Sanna Ehdin

Tiofaldig ökning av malignt melanom sedan 1960. Människans gener har inte ändrats, så vi gör något fundamentalt fel… Lika länge har vi fått höra: ”smörj in dig med solkrämer så kan du vara ute länge i solen”. Solkrämer har inte hjälpt alls, tvärtom.

 

FAKTA Hudcancer: Över 40 000 svenskar drabbas årligen av hudcancer, varav cirka 600 dör. Mellan 1997 och 2014 ökade antalet döda i hudcancer med 40 procent. Det finns tre sorters hudcancer: vanligast är basalcellscancer, följt av skivepitelcancer och malignt melanom. Basalcellscancer och skivepitelcancer är nästan aldrig dödliga och drabbar oftast äldre personer som vistats mycket ute i solen under ett helt liv. De skiljer sig från malignt melanom, som kan drabba personer som sällan vistas i solen, men som bränner sig när de gör det. Malignt melanom är den allvarligaste formen, den ökar mest och diagnosticeras vanligen runt 55 års ålder. Hela 80% av de som drabbas av malignt melanom blir botade, så positivt. Ju tidigare melamon upptäcks, ju bättre är prognosen. 

Referenser:

 • Riskten för malignt melanom ökar med solskydd.
 • Felaktiga råd om solkrämer.
 • Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG et al., J Intern Med. 2014 Jul;276(1):77-86.
 • Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG1, J Intern Med.  2016 Oct;280(4):375-87
 • Plant-based active photoprotectants for sunscreens. Review Article.  L. C. Cefali, et al., Int J Cosmetic Science, 2016, 38, 346–353.

Foto: Paulina Westerlind

Läs mer:

.

19 Kommentarer
 1. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  Otäcka kemikalier och carcinogena ämnen, som parabener och akrylater i Niveas SUN LOTION BARN, SPF 30:
  Aqua, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Glycerin, Octocrylene, C12-15 Alkyl Benzoate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Alcohol Denat., Titanium Dioxide (nano), Dicaprylyl Carbonate, Glyceryl Stearate Citrate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Panthenol, Diethylhexyl Butamido Triazone, Hydrogenated Coco-Glycerides, Myristyl Myristate | Ethylhexyl Methoxycinnamate, Tocopheryl Acetate, Stearyl Alcohol, VP/Hexadecene Copolymer, … forts

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   forts… Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Trisodium EDTA, Sodium Citrate, Citric Acid, Trimethoxycaprylylsilane, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Methylparaben, Ethylparaben, Linalool, Limonene, Benzyl Alcohol, Geraniol, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Benzyl Salicylate, Cinnamyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Citral, Parfum. Usch och Urk – vilket bedrägeri!

   Svara
   • Dr. Sanna Ehdin
    Dr. Sanna Ehdin says:

    Som säljs med falsk reklam: ”Ger säkert och pålitligt solskydd, så att barnet tryggt kan leka i vattnet. Produkten innehåller ett högeffektivt UVA- och UVB-filtersystem för ett omedelbart och långvarigt solskydd, och är vattenresistent under lång tid. Berikad med dexpantenol för att skydda barns känsliga hud mot uttorkning.”

    Svara
 2. Annette
  Annette says:

  Hej!
  Jag har misstänkt att det är så att solkrämerna inte är då bra för oss. Om jag väljer olivolja, funkar det att enbart smörja sig med det? Och funkar vilken som eller någon speciell sort?
  Funkar det på barn oxå?
  Hälsn
  Annette

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har inte testat olivolja själv, men det har mkt starka antioxidanter så borde vara bra. Läste om en som blandade 50/50 kokosolja och olivolja o var mkt nöjd med det solskyddet, blev aldrig röd.

   Svara
 3. Ingrid Bergqvist
  Ingrid Bergqvist says:

  Hur ska man göra med barn som har väldigt känslig hy och bränner sig lätt och som samtidigt älskar att vara ute?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag arbetar inte med hudcancer utan med självläkning och friskfaktorer, så ber dig vända dit till de som arbetar med detta för ett svar.

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Lismari! Tack för din kommentar och fråga! De allra flesta solarium har fel lampor, och därav hjälper de inte till med vitamin D-produktionen i huden. Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna

   Svara
 4. Anna
  Anna says:

  Det har kommit nya studier som visat att tillskott av antioxidanter kraftigt ökar mestastaseringen vid malignt melanom. Att antioxidanter alltid är bra har därmed ifrågasatts. Det stämmer säkert fortfarande att antioxidanter förebygger uppkomsten av NY cancer men om man däremot redan har cancer så kan antioxidanter tvärtom hjälpa cancercellerna att spridas. De nya studierna gjordes på möss och bör tolkas med försiktighet men andra studier har visat att antioxidanter även ökar mestastaseringen vid lungcancer. Forskarna ansåg också att resultatet var så signifikant att patienter med diagnosticerad MM bör avrådas från att äta t.ex. multivitamin med antioxidanter. Vore bra att nämna detta i din artikel ovan.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag känner till de studierna och de är bristfälliga. Därför att man behöver ha hela panelen med antioxidanter, för de verkar i en stege o accepterar den fria syreradikalen. Om man bara tillsätter högre doser av enstaka, som vitamin E – så får man tvärtom en förstärkningseffekt av det negativa. Det ökar alltså effekten av den fria syreradikalen, alltså mer oxidativ stress och inflammation. Korkat. Återigen – när den medicinska forskningen ger sig in på näringsmedicin och inte kan tillräckligt så blir det bara fel…

   Svara
 5. Susanne Elmäng
  Susanne Elmäng says:

  Hej! Fint att du vädrar detta ämne Sanna.
  För min del så slutade jag under 80-talets senare del att använda hudvårdsprodukter av olika slag. Den första och mest använda produkt för mig har sedan dess varit Olivolja till huden, som smörjmedel och solskyddsfaktor, fast jag visste inte att den var solskyddande, utan upptäckte det, min avsikt var att bli brun, vilket jag alltid blir utan att bränna mig.

  På senare år har jag även lärt mig om Kokosoljans stärkande och skyddande egenskaper, karotinets likaså samt att använda Aloe Vera (har provat i förebyggande = ok) efter solandet,
  Forts följer…

  Svara
 6. Susanne Elmäng
  Susanne Elmäng says:

  forts…
  vilket svalkar och stillar hudens påverkan av solen.
  Så – var och en måste ta sitt ansvar för sig och sina barn, testa t.ex först på underarmarna och var ute kort tid i solen de första dagarna, utvärdera hur kroppen reagerar på de växtbaserade oljorna, även om de är solskyddande, så är varje kropp unik!
  Öka successivt och var uppmärksam.
  (Det finns en fantastisk sololja (Tanoil) i denna Webshop: www. camillaofsweden.com)
  I mitt yrke använder jag också kallpressad ekologisk olivolja på mina klienter i massagen.
  Hälsn.
  Susanne Elmäng,
  Friskvårdsterapeut/massör
  Gott Å Leva,
  Alingsås

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Härligt Susanne! Där tycker jag du tar upp något väldigt viktigt, nämligen att det inte finns något universellt tips man kan ge när det gäller solande. Var och en måste prova vad som fungerar för dem, eftersom vi alla har en hud som reagerar annorlunda. Ha en härligt sommar i solen! Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *