Solen skiner

(22/10 2008) Sitter på tåget på vägen till Stockholm – och fantastiskt positiv överraskning att de har nu ekologiskt, rättvisemärkt grönt te i tågets sortiment! Utvecklingen går onekligen på rätt håll. Känner mig glad för att solen skiner, föreläsningen igår i Göteborg gick väldigt bra – för en toppenpublik – och jag träffade trevliga personer i samband med den! Viktigt att stanna upp och njuta av det.

Sedan är jag glad för att Matboken just nu ligger på 4.e resp 6.e plats på Bokus och Adlibris listor på populäraste böcker denna vecka! Adlibris är ju Sveriges största bokhandel så det är häftigt. Flera av mina böcker har ju sålt väldigt bra men det är absolut inget jag tar för givet. Det är den största hedersbetydelsen jag kan få som författare – att läsarna tycker om och köper mina böcker. Utan er, kära läsare, är jag inget!

Har lite uppdatering att göra. Det har rullat på så fort i ett par veckor att jag inte hunnit med det. Talade om den nya maten på härliga Torekov hotel häromveckan och de ska nu använda IFD-kunskapen i sin spa-meny på helgen! Väldigt roligt och de är kanske först med ett uttalad hälsoinriktning på spamenyn. Det blir givetvis mycket läckert och gott också, jag har provsmakat, och deras duktige kock Andreas Jönsson lagar fantastisk mat. Torekov hotel är Sveriges mysigaste spahotell, lite mindre med snygg design och vid härliga Skälderviken och Torekov – det känns nära helt enkelt. Sedan har de sköna spabehandlingar också och jag landar där med jämna mellanrum och fyller på med livsenergi.

www.torekovhotel.se

På hälsokvällen i Torekov var det även modevisning med ekologiska sköna kläder från Spirit of Maya och jag passade på att köpa flera plagg. En favorit är plyschtajtsen och tröjan av 70% bambu i min favoritfärg cerise som har trycket ”The art of living is giving”. Spana gärna på deras fina kläder, rättvisemärkta, många växtfärgade (colororganic) och ekologiskt producerade!

www.spiritofmaya.com

Apropå finanskrisen läste jag en kommentar i en affärstidning:
”Om detta skriver en av världens främsta analytiker när det gäller globaliseringen, Thomas Friedman, i New York Times: Meanwhile, the police department of Northumbria, England, had invested some of its extra cash in Iceland, and, now that those accounts are frozen, it may have to reduce street patrols this weekend. And therein lies the central truth of globalization today: We’re all connected and nobody is in charge.

Visst vi är alla connected, hallå och varmt välkommen till den insikten (som alternativrörelsen omfamnat länge). Men att ingen är ansvarig håller inte. Det låter som (ursäkta) manligt, oansvarigt resonerande. Ingen kvinna skulle väl säga ”oj hoppsan barnen fick visst ingen mat idag men ingen är ansvarig för det”. Det skulle inte en mogen, ansvarsfull man säga heller. Hur kommer det sig att när det går bra och folk tjänar storkovan så pekas specifika personer ut som hjältar. Men när det går dåligt så kan ingen rå för det… Var tog den berömda manliga handlingskraften vägen då? Var finns antihjältarna?

Nu blir jag lite giftigt ironisk, men det är hög tid att vakna upp och ta sitt ansvar – mänskligt och ekonomiskt. Det är inte OK att spela bort en företags- eller statskassa på vidlyftiga spekulationer. Mittförslag är att de gör en ADDIS, en vetenskapligt framtagen metod att utvärdera av alkohol- och drogproblematik enl. ICD-10 och DSM-IV:s diagnoskriterier. Det är ett strukturerat intervjuformulär som får fram en bedömning/diagnos:

ADDIS® (Alkohol Drog Diagnos InStrument)
Att tro att någon är missbrukare eller beroende i någon form är lätt – det är svårare att veta. Ibland måste man tränga ner på djupet för att finna ett säkert svar. Då krävs ett verktyg – en metod som behandlar alla lika. ADDIS grundar sig på insikten om att det är oerhört viktigt för både vårdgivare och klienter att få en säker bedömning som tillsammans med annan relevant information kan ligga till grund för en klinisk diagnos. Först då kan man gå vidare och ta tag i problemet. ADDIS är en metod som inte bara skrapar på ytan och ger en fingervisning om problem. ADDIS söker på djupet och ger dig och klienten/patienten en väg att gå vidare på.

Varför inte testa blivande företagsledare och toppolitiker i god tid så man kan få reda på vilka som kan uppvisa lite för stort riskbetteende. Det vore lite kreativt, ansvarfullt tänkande.
Läs mer här!

www.addis.se

Det var lite av varje. Jag ser ut genom tågfönstret där solen skiner på gula höstlöv mot ljusblå sidenhimmel. Livet känns bra, just nu ivarje fall!

Ha en bra dag!
Sanna