Sommarstorm

(6/8-08) Höll du i hatten häromdagen? Jag körde på motorvägen i Skåne i ett av de värsta ovädren jag upplevt körandes – och då har jag har kört mycket och i alla möjliga väder. En gång styrde jag även en segelbåt med halvrevade segel i hamn i snabbt uppkommen stark vind och massivt regn. Men när himlen fullkomligt öppnade sig och stormbyarna daskade till långtradarna från sidan så de skakade rejält var det ingen lek. Det kom runt 60–70 regn mm på ett dygn.

Det var tydligen bitvis orkan och det blåste allra mest på Hallands Väderö utanför Bjärehalvön, och det var dit jag var på väg (inte ön dock). Men av någon anledning slutade det regna strax innan jag kom fram och allt bagage kunde bäras in torrt – sedan började det regna igen. Stormen höll på till tvåtiden på natten, och ovädret kom och gick lika snabbt. Det var märkligt.

Det är obehagligt med storm på sommaren, för det hör till hösten. Men inget är som det ska och vad kan man göra annat än att känna sig liten som människa inför Naturens rasande krafter! Det är mycket som är ur balans nu och vi behöver tänka om massivt – inte bara köra miljöbil utan så mycket mer kursomläggning behövs. Trots allt är vi beroende av kära Naturen för vår överlevnad, det är oundvikligt. Vi står och faller med dess hälsa och välmående.

Apropå välmående så var det tydligen många som sett inslaget i TV4 Nyhetsmorgon när jag talade om bland annat transfetter och andra kemiskt processade industrifetter. Min hemsida har haft dubbelt så många besök som vanligt sedan dess – kul – och jag har fått många hejarop via mejl. Det var ingen från livsmedelsverket som ville möta mig i en debatt i studion, men de hade en taleskvinna som via telefon kommenterade Kaliforniens beslut att ta bort transfetter på restauranger och den svenska situationen.

Tyvärr har det svenska livsmedelsverket (slv) gjort vad de kunnat för att förhala information om skadliga transfetter och förbud med motivationer att ”vi äter så lite i Sverige, det är inget problem här” etc. Men tidigare fanns det överallt i mat, glass, såser, godis, bakverk, pommes frites m.m. Det är påverkan från upplysta journalister i media, Sveriges konsumenter i samverkan och hälsoböcker som gett resultat i form av massiv opinion mot transfetter.

Redan i början av 2000-talet varnade jag för transfetter och kemiskt processade fetter och då ville slv inte höra talas om det. Vad finns det nu som de vet om inte är bra med maten men som de inte upplyser oss om? Till och börja med kan de titta närmare på hälsoeffekterna av de industriellt bearbetade fetterna. I väntan på att det ska ske så rekommenderar jag att du äter så mycket naturliga, ickekemiskt processade fetter och kallpressade oljor som möjligt (se mer info på sidan om fett).

På söndagen var jag med i en paneldebatt om ekologisk mat och hälsa på den första ekologiska festivalen i Sverige på Mossagården vid Veberöd utanför Malmö. Det var väldigt positivt arrangemang och även mycket härlig musik och underhållning som det bjöds på och det lockade mycket folk. Bra initiativ Mossagården! och det blir säkert fler ekologiska festivaler runt om i landet.

Snart är det 080808 och det känns lite speciellt med de talen. Vad kommer att hända den dagen? I Stockholm är det en stor musikfestival och det låter kul men tyvärr är jag inte där då. Däremot är jag på en härlig sådan nästa helg på Mundekullas musikfestival den 14-17 augusti. Det är en rad artister och många konserter och även uttryck för kropp och själ som yoga, ringdanser, målning etc. Mundekulla kursgård har 10 årsjubileum och drivs av Peter och Anne Elmberg.

På fredag kl 16 medverkar jag i ett panelsamtal om ”Klimatet och freden” med förre ärkebiskopen K-G Hammar och Pär Holmgren, miljöengagerad metereolog. På lördagen håller jag en workshop för kvinnor omkring ”Den visa kvinnans väg – celebrate the feminine soul”. Om att vara en sann kvinna, leva enligt den man är och använda sin inre energi för att forma/skapa sitt liv. Vilka utmaningar och belöningar vi möter idag och vad vi behöver ha med oss in i den nya tiden. Se presentation av alla medverkande och program nedan.

Kanske ses vi framöver! Det blir en hel del föreläsningar kring nya matboken i höst också. Ha de så gott!
Sanna

Mundekulla musikfestival