SvD granskar kostråden

När ingen vill betala för dyr forskning kring mat och hälsa får konsumenterna betala priset.” Mycket bra granskning av Livsmedelsverkets råd av Henrik Ennart m fl på Svenska Dagbladet.

Han skriver: ”Myndigheternas kostråd är viktiga för folkhälsan – men det behövs en öppenhet runt felaktigheter och nya rön.

Decennier av rekommenderad lågfettdiet la grunden till processad skräpmat fylld av e-märkta kemiska tillsatser, för utan smör fungerade inte längre de traditionella recepten.

Varningarna för mättat fett fick som bieffekt att industrin härdade känsliga vegetabiliska oljor till transfett för att uppnå smörets hållbarhet. I dag vet vi att transfettet var det större hälsoproblemet som globalt orsakat miljontals hjärtinfarkter och strokepatienter.

I fettskräckens kölvatten följde också länge en okritisk syn på kolhydrater med högt glykemiskt index – och i dess spår en global fetmaepidemi med kraftig ökning av typ-2-diabetes.”

SvDs artiklar tar upp bland annat:

Sjukvården uppvisar totalt ointresse för diabetikers kost.

Godisindustrin betalade forskarna – spred fettskräck.  Chokladtillverkaren Marabou uppvaktade eliten av näringsforskare i Sverige. I USA betalade sockerindustrin forskarna. 1960-talets sockerlobby lyckades tona ner att sockerrik mat kan orsaka hjärt-kärlsjukdom – istället fick vi nyckelhålsmärkning mot fett.

• Äldre fettstudie gömdes – ger en ny bild av faran Varningarna för smör och grädde verkar ha varit ogrundade. Att byta mättat fett mot fleromättat sänker visserligen kolesterolet – men inte risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, enligt världens hittills största studie i sitt slag.

Min kommentar: Detta är mycket allvarligt – de sjuka kosttåden kan liknas vid folkmord… För det är ju resultatet. Jämte gigantiska vinster för läkemedelsindustrin.

25 års ifrågasättande

Livsmedelsverket letar efter kostråd.

Jag har talat och skrivit om de galna och sjuka kostråden i 25 år. Jag har granskat och ifrågasatt Livsmedelsverket lika länge, och är starkt kritisk till dem i ”Den Självläkande människan” 1999, vilket gjorde att jag året efter angreps i flera av Livsmedelsindustrins stora tidningar. De stämplade mig som ”oseriös” och ”inte tillförlitlig”.  Med andra ord – de beskrev sig själva

När min ”Kokkonsten för den självläkande människan” kom år 2000 – den första i sitt slag med recept och kunskap direkt från senaste forskningen – så brändes boken på bål – symboliskt – av dåvarande näringsrådsexperten vid Livsmedelsverket, professor Åke Bruce.

Det är dags att ta detta på allvar och avsätta nuvarande Livsmedelsverk och ersätta dem med kompetenta personer som inte låter sig köpas av livsmedelsindustrin.

Vi förtjänar sunda och hälsosamma kostråd uppdaterade med senaste forskningen!

Nu är det 2018 – gör om, gör nytt.

Läs mer i länkarna och värt en prenumeration för att stödja SvD i detta fantastiska och behövliga initiativ! 💙🙏🏻

Läs mer:

 

2 Kommentarer
 1. Anna Hjerpe
  Anna Hjerpe says:

  Hej
  Jag har länge undrat över varför inälvsmat skulle vara så inflammatorisk som du skriver att det är? Det brukar ju av de flesta sägas att det, tvärtom är bra? Tacksam för svar mvh Anna

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Förmodligen för att det innehåller högre histaminhalter, samt att det är aktiva ställen för biokemiska processer och därmed högre innehåll av avfallsprodukter. Är min tanke om det, men har inte forskat i det.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *