Välkommen till: Sannas blogg

På denna nya stora hemsida finns tusentals sidor hälsoinformation. Det blir basen för denna min nya hälsoblogg och utökas med hundratals sidor hälsoartiklar; med tanke att bli en uppslagsbok för friskvård, självläkning och helhetshälsa på nätet.

Jag slutade mitt framgångsrika bloggande 2012 pga. att det tog för mycket tid från skrivandet av böcker, föreläsningar och andra projekt. Min dåvarande blogg utsågs 2011 och 2012 till Sveriges bästa hälsoblogg, och det känns väldigt roligt nu att dra igång bloggande igen. Jag centrerar nu min verksamhet kring dagliga nya blogginlägg och nya hälsoartiklar – vilka sedan delas i mina sociala mediakanaler på FacebookLinkedIn och ibland Instagram.

Mitt mission är att få fler människor att upptäcka fördelarna med att leva ett hälsosamt liv och att det egentligen är rätt enkelt – när man väl anammat hälsofilosofin!

Det är som att laga mat, man behöver rätt inköpslista för affären eller marknaden, och sedan kan man tilllaga den allra bästa och näringsrikaste maten! Här samlas kunskaperna från mina 25 år av fristående forskning inom hälsoområdet. Jag har även stor nytta och glädje av mina 12 år som forskare inom biomedicin och immunologi.

Jag är tillbaka tack vare alla era mail och förfrågningar om att börja blogga igen! Samt att det blivit så mycket sidor kunskap på sociala media att folk hela tiden frågar mig efter var jag skrivit det eller det. Nu kan ni finna vad ni söker via den utmärkta sökfunktionen. Saknar du något så fråga efter det och vi (jag eller näringsexpert och webredaktör Hanna) lägger in det.

Kom med förslag på det du vill läsa om!

Hemsidan är långt ifrån färdig och den tar en klarare form närmaste månaden. Ibland gör jag en serie om tex kosttillskott och belyser det ur olika vinklar varje dag. Hur påverkar näringsbrist vår sömn till exempel. Ge gärna förslag vad ni vill läsa om i kommentarsfältet nedan!

Jag ser fram emot att sprida mycket kunskap under 2017. Jag har själv lärt mig mycket nytt bara senaste halvåret; det är min hobby att ”dammsuga” efter nya hälsoinformation och bästa sättet att göra saker, ta tillskott, äta etc. Det är ett forskarjobb i sig – och det är väldigt roligt!

Välkommen att titta runt på denna sida där de flesta artiklarna finns samlade i en rad kategorier under ”Hälsoråd”. blogginläggen kommer förstås att fyllas på varje dag – och jag hoppas att du vill hitta hit ofta!

Sanna Ehdin

PhD, Författare, föreläsare och fri forskare

PS. för den kära nostalgins skull låter vi lite gamla blogginlägg vara med i början. De finns här nedan för dig som vill botanisera och få lite perspektiv på hur mycket som hänt inom Hälsa på relativt kort tid.  

 

.

 

34 Kommentarer
 1. Jessika Kätting
  Jessika Kätting says:

  Hej! Jag har diabetes och hypotyreos. Antagligen otroligt sockerberoende. Mycket stress och sömnbrist pga två funktionshindrade barn. Vill väldigt gärna förbättra hälsan. Min fråga: Vilka kosttillskott rekommenderar du? När jag läser på om det så verkar det som man ska ta så många olika tillskott. Hur vet man vad som går att kombinera utan problem? Varma hälsningar! Jessika

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Jessica, i ditt fall är det viktigt att börja med att ta bort socker och annat stor ställer till det för din kropp. Jag kommer att lägga bloggar om fasta och kostomläggning som du kan inspireras av. Börja med att läs det jag lade om Powermaten, handla hem enligt den och skaffa Mat som läker är du redan på gång med ett annat mat- och hälsotänk! Att balansera stressade hormorkörtlar blir ett eget inlägg. Detta är inga quickfix, det handlar om omläggning av din livsstil.

   Svara
 2. Eva-maria herweg-racutanu
  Eva-maria herweg-racutanu says:

  Hej Sanna! Bästa hälsofrämjaren!
  Gärna artikkar om energimedicin
  Musik som läker och hur/varför det läker❣❤
  Tack

  Svara
 3. Lillemor
  Lillemor says:

  Hej! Fick just nu nyhetsbrev via mail o din blogg är numera bokmärkt o kommer att följas av mig! Sjuk i många år efter boende i mögel o jag ser fram emot tips o ideer som kan bli hälsofrämjande! Inväntar just nu lite skattepengar som jag ska investera i en ir-bastu och det är ett spännande område! Kanske något att kolla upp o sprida? Allt gott till dig!!! Lycka till med bloggen!!!
  Lillemor

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för de fina orden Lillemor! Ja, jag kommer att ge många råd och förslag till de som drabbats av mögel och andra liknande parasiter, vilka tar alldeles för mycket kraft o näring. Men man kan komma tillbaka snabbare med rätt åtgärder. Infrarött är jag en stor anhängare av, så det kommer också. Allt gott!

   Svara
 4. Varvara
  Varvara says:

  Välkommen tillbaka fina Sanna! Det ska bli spännande att följa denna utveckling!!
  Lycka till! Happy Heart <3

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack fina Varvara! En glädje för mig att vara tillbaka på en egen plattform att dela massa hälsoinformation med er. Happy Heart! 🙂 <3

   Svara
 5. Karin Taflin
  Karin Taflin says:

  Hej, Sanna!
  Så roligt o inspirerande med alla dina tankar!
  Varmt lycka till med din blogg!
  Tack för allt du ger o för att du håller ihop alla oss, som strävar efter ett hälsosamt liv! Detta är i sig en kraftfull energi för mig, att vi är många, o att vi har en sammanhållande kraft i dig! Du som kämpat ensam- tack att du ger oss gratisskjuts! Nu kör vi vidare!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Karin varmt tack för de stärkande orden! Ja, nu är vi många som driver på den positiva hälsoutvecklingen – och tillsammans är vi oslagbara! 🙂

   Svara
 6. Margaretha Noole
  Margaretha Noole says:

  Hej, och tack för inspirerande läsning för kropp o själ. Allt fler får diagnoser såsom Add o Asperger. Min undran till dig är om det finns hjälp till dessa fina människor såsom specialkost/träning/ coachning eller något annat?
  Tack på förhand.

  Hälsning
  Margaretha Noole

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja visst finns det och ett seminarium i Stockholm tog upp det precis. Jag lägger länk och bloggar om det. Bra att du frågar!

   Svara
 7. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Hej och lycka till med din blogg!
  Läste Jessika Kättings fråga ovan och har samma fråga, man blir alldeles snurrig av det stora utbudet av kosttillskott. Svårt att kombinera olika eftersom det ofta ingår flera olika produkter i en burk( vilket iochförsig är bra, så det inte blir så många kapslar att stoppa i sig), lätt att det blir dubbelt av något. Och hur ska jag veta vad just jag behöver?

  Ruth

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag för står det och tar upp ämnet i flera bloggar. Samt kommer sätta samman paket till DrSannas shop. 🙂

   Svara
 8. Torbjörn Frostmyr
  Torbjörn Frostmyr says:

  Hej Sanna

  Jag fick diagnosen ulcerös colit för ett 10 år sedan och har sökt efter hjälp enormt mycket. Jag har haft bättre och sämre perioder (5 år nästan helt bra) har provat många olika kost och näringsrekommendationer men nu biter inte medicin eller kostråden längre. Jag behöver hjälp av någon som dig. Tack på förhand.

  MVH Torbjörn

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Torbjörn!

   Ja, UC är ett intressant ämne. Vi ska se vad vi kan göra och kanske Sanna kan ta upp det i ett blogginlägg eller en artikel i framtiden.

   Hälsa och välmående,

   Hanna

   Svara
 9. Inga-Britt Jönsson
  Inga-Britt Jönsson says:

  Tacksam få ta del av dina kunskaper!
  Hej Sanna!
  Såg programmet om jorden och förfärades‼️ Odlar bl a egna svarta vinbär och grönsaker. Har läst om biokol men inte hittat i handeln…
  Även läst om resistent stärkelse, som låter mycket intressant tycker

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Zink och B-vitaminer samt biotin är viktigast. Ta även kollagen (gelatin) alt koka benmärgsbuljong.

   Svara
 10. Karin
  Karin says:

  Hej Sanna Kan du ge mig förslag på ett B-vitamin som ej innehåller färgämne Jag är allergisk mot morötter o gurkmeja. Har även en hudallergi mot nickel ,krom, anilin, kobolt, kvicksilver, lanolin m.m sedan lång tid tillbaka Jag verkar bli allergisk mot fler o fler ämnen Många mediciner t.ex mot högt blodtryck ger mig högre tryck. Läkarna förstår ingenting. Nu ska jag göra en hjärtkärls undersökning Förra gången reagerade jag kraftigt med kräkningar på kontrastvätskan Tacksam för svar

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det bästa är att ta med ett par B-vitamin preparat till en kinesiolog o testa vad din kropp tål. Fullkomligt omöjligt f mig att ange. Jag rek dig att börja träna Happy Heart-metoden var gång känslighet är på väg stt triggas o du kan få ner din reaktion enormt, kanske även bli av med den. https://ehdin.com/article/happy-heart-metoden-3/

   Svara
 11. susanne petrini
  susanne petrini says:

  Om man har svamp i underlivet och fått medicin 4 ggr mot svamp
  Om veckor är medicinering klar
  Kan man börja med att svälta ut svampen redan nu och ta tex grapefrukt extrakt ?
  hur länge måste man gå på diet?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Svullet lymfsystem indikerar oftast att man antingen äter fel eller har för lågt flöde (nedsatt cirkulation aha musklerna). Så mitt råd är att äta Histaminlåg kost (gärna mindre mängd mat och tugga dubbelt så länge) samt motionera mer och fr a stretcha mer, med catyoga till exempel. Att sträcka ut kort fem gånger om dagen och rotera med armarna är bra, enkla sätt att stimulera lymfan.

   Svara
 12. Christina Winblad
  Christina Winblad says:

  Hej Sanna!
  Jag har frågor kring Magnesium. Du beskriver magnesiumglycinat och magnesiumtreonat som lättasorberat för kroppen. Men jag kan inte utläsa att varken du eller svensk hälsokost använder det i era produkter som ni marknadsför. Är tacksam för klargörande av mina frågor från dig.
  Med vänliga hälsningar
  Christina

  Svara
 13. Marie Lind
  Marie Lind says:

  Hej Sanna,
  Jag har lyssnat på podden för någon dag sedan.
  Jag undrar om pepparmyntsolja i tevattnet? Kan inte hitta någonstans på din blogg om Pepparmyntsolja, kan du inte skriva lite om det vid något tillfälle? 🙂
  Blev lite osäker på mängd, då jag läste att det kunde vara farligt om man överdoserar. ( inte för att jag tänkte det) 😉
  Tack för intressant blogg <3
  Kram
  Marie

  Svara
 14. Göran Mellquist
  Göran Mellquist says:

  Hej Sanna,
  Jag har läst flera av dina böcker, för din helhetssyn på hälsa är väldigt övertygande!
  Göran Me Jag har rekommenderats sellerijuice för magens saltsyreproduktion. Jag läste att du själv ”knaprar” selleri. Jag har tittat efter juicemaskiner av alla de slag, men vad dyrt! Räcker det inte att skiva den tunt för att få nytta av den fullt ut?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det viktiga är att du tuggar ordentligt och länge. Den bästa juicerna är den billigaste, käkarna! Det är kroppen starkaste muskel så motionera den varje dag ordentligt.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *