Saltvattenflush tömmer tarmen

Saltvattenflush är en effektiv ”bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen!

 • OBS mina hälsoråd är alltid för välmående personer som lever med en hälsosam livsstil. Något annat kan jag inte uttala mig om.

Saltvattenflush är mycket effektiv, enkel och en billig metod – du behöver vatten och havssalt! Du kan göra den hemma på morgonen, och den är klar inom 1-2 timmar, så perfekt att göra på helgen.

Varför flusha tarmen? Tarmens hälsa är kroppens hälsa. Magen och tarmarna är ett stort kraftcentrum, där vi hämtar näring och energi ur maten. Tarmen är central för immunförsvaret och hormonerna – och vi är beroende av att ha positiva synergister i den rikliga tarmfloran! Över hälften av alla svenskar har problem med tarmen, väldigt ofta tröghet och förstoppning.

Saltvattenflush är en bra och skonsam rengöring av de inre rören, både tunntarmen och tjocktarmen. Saltvattnet man dricker går inte via njurarna utan kroppen gör sig av med det snabbast möjligt, så det tömmer tarmen väl. Hela vägen, inklusive tarmfickor… Man kan behöva upprepa för grundligare resultat.

Jag började testa Saltvattenflush när jag sökte efter sätt att avlägsna skadlig biofilm ur tarmen. Det fungerade mycket väl för mig, och jag har upprepat var eller varannan helg ett tag. Det ger en lätt och behaglig känsla efteråt. Var svårast att göra första gången, nu gillar kroppen märkligt att dricka saltvattnet!

Förstorad tjocktarm

Saltvattenflush kan vara hjälpsamt vid förstoppning, ett problem som är vanligt numera. Visste du att idag har många förstorad colon – tjocktarm? En obducent berättade att 60–80 procent av alla människor hon obducerar, från små barn till gamlingar, har en tjocktarm som är två till tre gånger förstorad! Uttänjd alltså… Allvarligt med tanke på att colt cancer i colon och ändtarmen (rectum) ökat stort på relativt kort tid.

Detta har flera orsaker såsom fel mat, försämrad bakterieflora (antibiotika och kohydratskost som gynnar jästsvampar). Men också av om man inte går på toaletten och tömmer när signalen kommer – för att man ”inte hinner”. Eller att man sitter för kort tid, och inte hinner tömma ut. Ha med dig en god tidning och läs, ta tid på dig.

 • Tips: sätt upp fötterna på en pall eller kartong 20-30 cm upp så att du hukar lätt, det är så vi är skapta för att tömma tarmen – hukandes. Vi har en spärr mot att tömma när vi står upp eller i stolssittning.

Visste du att tunntarmen är cirka två och en halv meter lång, men i avslappnat tillstånd är den två till tre gånger längre – det vill säga upp till 7,5 meter! Tjocktarmen ser man på med hjälp av koloskopi, men långa och väl veckade tunntarmen är lite av en svart box. Det är svårt eller omöjligt att få reda på hur den ser ut och mår.

Många har problem med SIBO idag, överväxt av bakterier i tunntarmen och då kan saltvattenflushen vara hjälpsam att rensa ur. Colonics är populärt, men den påverkar inte tunntarmen – och det är i tunntarmen som parasiterna (inklusive mask) frodas för där finns den lättflytande näringen.

.

Förberedelse

Du behöver havssalt eller äkta himalyasalt (absolut INTE bordssalt eller liknande som är 99,9% NaCl, läs på förpackningen och köp i hälsokosten för att vara säker). Lös upp saltet i 0,5 l hett vatten och späd med vatten enligt nedan till 30-gradig temperatur, så att du inte kyler ner kroppen för mkt.

Mängd saltvatten att dricka:

• för kvinnor upp till 60–70 kg är en liter saltvatten (2 tsk havssalt eller Himalyasalt löses i en liter vatten)

• för män och kvinnor ca 70-110 kg dricker 1,5 liter saltvatten (lös upp 3 tsk salt i totalt 1,5 liter vatten).

Samt epsomsalt (Magnesiumsulfat) till att blanda Epsomsulfatlösningen: rör ut 4 msk epsomsalt i 8 dl vatten och skaka om till det löses. Epsomsaltlösning har en viss bitter smak, och det är valfritt att använda det här.

 • OBS viktigt intag ingenting alls på morgonen innan du dricker saltvattnet, annars fungerar det inte. Om det ändå inte blir någon tömning (flush), så beror det sannolikt på att du har brist på mineralsalter i kroppen. Många har nämligen saltbrist idag. Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.

.

Saltvatten Flush protokoll:

Görs på fastande mage, det första du gör på morgonen när kroppen. Det är på morgonen och förmiddagen som kroppen ändå tömmer (den biologiska klockan för tömning är kl 06-11 enligt traditionell Kinesisk Medicin).

1, Drick 1 dl epsomsaltlösning (valfritt, man kan hoppa över det) och därefter

2. Drick 1 liter eller 1,5 liter saltvatten (2 tsk himalyasalt/liter) så snabbt du kan, helst inom 10–15 minuter.

4. Vila på höger sida i sängen en kvart – för att hålla saltvattnet nere… Det är vanligt att känna sig övermätt, lite svag och kanske lätt illamående – så lägg dig ner med en gång och andas lugnt och stilla. Fokusera på nåt positivt, inte hur du mår eller känslan av att vara övermätt av vattnet. Släpp dig inte!

5. Håll igen så länge du kan innan första toalettbesöket, för sen på toaletten tömmer det fort! Ha toalett tillgänglig i 1-2 timmar för det tömmer flera gånger. Flush… Lägg gärna märke till det som kommer ut, du kan bli förvånad. Allt från mörka slemklumpar och förhårdnader (plack) till inälvsmaskar kan komma ut.

6. Drick sen närmaste timmarna 2-3 liter sötvatten, gärna i form av té gjort på fänkål, timjan eller kummin eller pepparmintsté. Eller rent vatten. Det kan vara bra att fasta eller halvfasta samma dag. Ät helst inte före kl 12 så att din matsmältning får en paus.

7. Att promenera, yoga eller lätt motion är bra för att stimulera cirkulationen.

8. Vill du förstärka och göra djupare rening inta då 1-2 tsk zeolit när du druckit saltvattnet, för det hjälper både att absorbera gifter och dra loss saker från tarmväggen. Det kan vara skadlig biofilm, slembildning, tarmplack etc.

Saltvattenflush kan vara bra att upprepa flera gånger, typ 1-2 ggr per vecka tills man tömt ut. Saltvattenflush är effektivt för att rensa ut skadlig biofilm, läs om biofilm här.

.

Epsomsaltflush

Rör ut 4 msk epsomsalt i 8 dl vatten. OBS det är viktigt att dricka mycket mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska till tarmen. Du kan köpa bra kvalitét på epsomsalt i hälsokosten.

Variant 1: Drick 1,5 dl epsomsaltlösning på kvällen, påföljande morgonen vid 11-tiden och sedan på sen på eftermiddag och kanske på kvällen igen, så tömmer tarmen rejält.

Variant 2. Direkt på morgonen 1 dl epsomsaltlösning (smakar minst kall) och därefter skölj ner allt med ett stort glas vatten. Upprepa på kvällen.

Denna epsomsaltprocedur tömmer mer och djupare och det blir lösare tömning. Det kan vara bra att pröva båda, separat. Epsomsalt med sig magnesium och svavel är främjande för bukspottskörtelns verksamhet, visar erfarenhet.

 • Ta det aktsamt och lyssna på din kropp. Dessa protokoll är för välmående personer med en hälsosam livsstil.

.

Periodisk fasta

Jag rekommenderar perodisk (intermittent fasta), så intag av fast, lagad föda en (eller två) gång per dag och helst mitt på dagen. Vi mår mycket bra av längre pauser utan mat, det aktiverar autofagi (självstädning), självläkningen för tillväxthormoner och stamceller aktiveras, blodsockret stabiliseras då man får lägre nivåer av insulin och socker i blodet med mera. En rad fördelar och nu skriver jag på ”Sannas Fastebok” som ger fakta, protokoll och recept för olika sorters fasta.

Vi äter alldeles för mycket mat, och folk åt 80 procent mindre mängd mat skulle massa sjukdomar försvinna. Efter 45–50 års ålder rekommenderar jag att man halverar portionerna och tuggar dubbelt så länge. Det ger oerhört förbättrat näringsupptag, och mindre massa i magen o tarmarna. Magen är stor som en knyten näve… ät därefter.

Tips: Drick gärna ett start glas GrönPower-juice på förmiddagen: mixa selleri, grönkål, lök, citron och havssalt i vatten så det blir fint. Filtrera genom finmaskig stor sil och drick direkt, men sakta. Blanda gärna ner 1-2 tsk Dr Sannas Alkaline Greens. Jag har märker att parasiter (alla organismer som inte främjar kroppen) avskyr denna dusch av vital (besk) grön klorofyllenergi!

Saltvattenflushen är en variant av Hawaiiansk tarmrening, en metod som utförts länge på Hawaii och sedan spridit sig över världen – för att den hjälp många till bättre tarmhälsa. Kommentera gärna hur det gick för er om ni gör dessa protokoll!

Skandinaviska Yoga och Meditationsskolan erbjuder de workshop i  tarmsköljning med Saltvatten på detta sätt för den som önskar ledning av erfaren lärare.

 • Till skillnad från vad många tror är naturliga mineralsalter lika viktigt för kroppen som vatten (det gäller havssalt med 80 olika mineraler och spårämnen samt himalayasalt). Det gör att kroppen producerar hydroelektrisk energi, bibehålla en god kemisk balans i blodet, balansera mängden vatten i blodet och i cellerna, ha en bra matsmältning och främja en bra fungerande muskelfunktion och nervsystem. Utan mineralsalt kan man varken tänka eller agera! Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.
 • Exempel på bra havssalt: Urtekram havssalt  & Celtic havssalt
 • Himalaya salt t ex från Rawfood shop – obs inte de i affären som kallas ”Himalayan” men är 99% NaCl!
26 Kommentarer
 1. Pia Carlsson
  Pia Carlsson says:

  Hej,
  blev lite sugen på att testa en saltvattenflush, men funderar nu över mitt salt.
  Jag har blandat ditt supersalt något år, jag använder Falksalt Himalaya. Det är väl ett äkta Himalayasalt? Det står NaCI, men ingen procentangivelse…Är jag lurad?

  Tacksam för svar

  Svara
 2. Ann
  Ann says:

  Jaha, gjorde samma misstag som Pia. Köpte Falksalt Himalaya, ringde dom och de konfirmerade att 98 % är NaCl. De hävdade dock att det är samma procenthalt i alla Himalaya salter.
  Kommer ändå byta ut till annat salt, Celtic, nästa gång, men vill bara säga att Flushen fungerade även med Falksalt
  Sedan vill jag säga att jag köpt din ansiktssåpan och multikrämen och är supernöjd med dessa
  Har även en fråga om du vet någon svensk/ utländsk expert på endokrina systemet? Min son fått bisköldkörteln problem vilket bl.a orsakat njursten(kalcium) där vi är nu utreds och utreds det men de kommer ingenstans.
  Väldigt tacksam för svar
  ❤️

  Svara
 3. Monika
  Monika says:

  Hej. Har precis gjort tarmflushen. Jag drack 1 1/2 liter inom 10 min. Hade rätt salt o precis eft anvisningarna. Tog Epsom salt innan som också va bra. Men det hände inte så mycket mer än att vätskan kom ut men inte så mycket mer än det.
  Ska testa igen om en vecka men det va inget obehagligt på ngt sätt o jag förväntade mig lite mer men får försöka igen.

  Svara
 4. Katarina
  Katarina says:

  Hej, har gjort en saltvattenflush nu på morgonen och det funkade. Men funderar på skillnaden mot den jag gjorde på Håå Kursgård för några år sedan. Då drack man ett glas, gjorde några enkla yogaövningar, drack ett glas till, gjorde övningarna, drack ett glas osv osv. Så höll man på tills det som kom ut var helt klart vatten och tarmen kändes verkligen ren. Det blev totalt ca 16 glas vatten och man varvade alltså toabesök med mer vatten och övningar. Skulle man kunna göra så med din saltvattenflush också, eller är det någon skillnad på saltlösningen?
  Mvh Katarina

  Svara
 5. Ninni
  Ninni says:

  Ser verkligen fram mot att läsa dig kommande bok….så intressant Har gjort de olika fluscherna och testar nu epsomsaltfluschen. Kan en äta en lättare frukost efter första intaget där på morgonen?
  Dör t ex springmask av detta, eller kan de överleva? Är till 95% fri från en sådan infektion där medicin inte har tagit till 100%. Har du någon erfarenhet av detta och om så är fallet, finns det något mer att ta till?

  Svara
 6. Åsa
  Åsa says:

  Är det Celtic seasalt som innehåller endast 34% natrium som du kan rekommendera? Jag har Jozo havssalt hemma, men det står bara att den innehåller nacl, så det kanske är 100% då.
  Vill ju att det ska bli rätt 🙂
  Mitt himalayasalt innehåller 98% nacl.
  help me :-/

  Svara
 7. Tina
  Tina says:

  Hej! Tidigare i veckan skrev du om ”Saltbaskur”, vad är skillnaden mellan den och saltvattenflushen när det gäller effekt? Jag testade göra den och jag tömde rejält men kom inte förrens på kvällen och jag gjorde baskuren på morgonen på tom mage. Tack!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Olika sätt att rensa. Intressant saltbaskuren tömde först på kvällen, då var du nog igensatt. Testa igen o se hur det blir då. Saltvattenflusha blåser rent också. Bra variera.

   Svara
 8. Wilma
  Wilma says:

  Hej
  Jag har nu provat din saltvatten cleanse 2 ggr. Men inget har hänt.

  När jag googlar på flushen på nätet o även söker på youtibe står det att det skall vara salt ytan JOD. Stämmer det? Du nämner ju inte det.

  Varför kan det annars inte funka? Jag har ätit havssalt i ca 1 år så tror inte jag har just brist som du skriver om i instruktionerna till saltvatten flushen.

  Hälsningar
  Wilma

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jod spelar ingen som helst roll. Den ska göras på fastande mage, och om den inte funkar öka till 1,5 liter som du dricker och drick 1-2 liter sötvatten rätt snart efter.

   Svara
  • Ninni
   Ninni says:

   Så är det för mig med, ingen flush. När senast på kvällen ska man ha ätit? Hur länge fastande alltså?

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag kan inte råda någon annan om detta. Själv hade jag gjort det utan problem för det är skonsamt och bättre för växande fostret att tarmen inte innehåller ”dynga” och inflammation. Men det är enbart vad jag själv skulle gjort, råder ingen annan.

   Svara
 9. Lena
  Lena says:

  Verkar väldigt intressant. Är det ok att göra saltvattenflushen om man alltid är lös i magen och aldrig förstoppad?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag vet inte. Har läst att en del kan ha avlagringar på tarmväggen och ändå lös avföring, så antar att man får göra valet själv om man vill pröva metoden.

   Svara
 10. Ellinor
  Ellinor says:

  Hej! Gjorde flushen efter din anvisning- det enda som hände var att jag knappt kissade ut något förutom när jag sedan druckit sötvatten (ca 1- 2 liter efter två Tim). Mådde illa och kände mig svag/ yr ett tag.. fråga- var försvann saltvattnet? Blir orolig över om jag inte gjort något skadligt för kroppen istället? Gjorde mer research och det rekommenderas inte till vissa med en del ”åkommor” såsom högt blodtryck tex. Det borde nämnas även här tycker jag! Jag är frisk men har efter research avrekommenderat min sambo att testa detta pga högt blodtryck ex.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Precis som jag skriver så kan det hända att man inte får flush om man har brist på salter i kroppen, och det är vanligt idag se min bloggartikel om Havssalt och saltbrist OBS man får absolut inte inta något innan flushen, inte ens ett glas vatten eller kaffe för det kan sabotera det. Man känner sig alltid lite svag efter att ha druckit en liter saltvatten, och kan ha illamående så därför säger jag att lägg er ner. Jag mådde lite illa de första två gångerna, nu aldrig mer. Gör den varannan vecka – toppensätt flusha tarmen.
   Det står att mina råd är för hyfsat friska personer med en hälsosam livsstil, något annat kan jag inte uttala mig om.

   Svara
 11. Nichole
  Nichole says:

  Hej!
  Jag försökte mig på flushen enligt anvisning imorse. Köpte äkta Himalayasalt och Epsom salt på hälsokost, samt Zeolithpulver. Jag är överviktig och blandade 1,5 l saltvattenlösning med 3 tsk Himalayasalt, men redan första klunken så reagerade kroppen med att vilja stöta bort saltlösningen. Jag är verkligen inte den som är känslig och brukar klara det mesta, men efter att jag kämpat i mig över litern på 20 min, så skulle jag ta sista deciliterna men det var droppen. Kroppen stötte bort allt genom att jag kräktes ut det.
  Hur kommer det sig att det blev så? Har jag blandat fel?
  Är jag mer överkänslig än andra?
  Andra verkar det nämligen ha gått bra för att flusha.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Börja med en liter, viktigaste är att lyssna på din kropp. Du kan ta lite längre tid på dig o lägga dig ner halvvägs. Det finns flera skäl till att det kan vara svårt att svälja saltvattenlösning o första 1-2 ggr är det nog inte lätt för någon. Om man har mkt inälvsmask liger i tunntarmen direkt efter magsäcken, o de kan protestera hej vilt mot saltvattnet. Gör med mindra mängd o kan öka på därefter.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *