Saltbrist och havssalt

”Minska saltet” basuneras ut med jämna mellanrum – stämmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som industrimaten är full av. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt.

Ständigt denna saltfråga. I Almedalen diskuterades på torsdagen hur vi kan dra ner på saltet. Livsmedelsverket säger alltid ”Mindre salt! Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.” Inte en rad om skillnaden mellan NaCl och havssalt, de rek bara att byta till örtsalt och äta mindre salt.

Så mycket av kostråden har varit galna, som från att vi skulle äta 6-8 skivor bröd per dag, undvika allt mättat fett som det var paria till att vi skulle äta massa sojaolja, bomullsfröolja m.m. obskyra vegetabilisk oljor som människan aldrig ätit förut etc – och mycket kolhydrater. Aha…

Så stämmer verkligen de råden?

Vad vi behöver göra av med är natriumklorid (NaCl) – dvs. släng allt vanligt salt med klumpförebyggande medel i (!) – det är ohälsosamt. För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

 1. Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll NaCl.
 2. Salta istället med havssalt och himalayasalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt.

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. 

 

Vi behöver havssalt

Kroppens extracellulära vätska (den utanför cellerna) är cirka 15 liter – 20 procent av kroppsvikten (se bild till höger). Vi har exakt samma mineralkoncentration som urhavet vilket vi en gång kommer ifrån. Vi har kokt och lagat mat i havsvatten sen urminnes tider.

Ett skäl till att fisk är så nyttigt är att den badar i havsvattnets alla mineraler, 80-100 olika mineraler och spårämnen. Vilket INTE finns i våra urlakade odlingsjordar idag.

FAKTA:  När de första livsformerna tog sig ur havet och upp på land bar de också med sig en del av havet i sina organismer. Därför har den extracellulära vätskan utanför cellerna – vilket utgör en femtedel av kroppsvikten – ett liknande mineralinnehåll som det förhistoriska havet. Kroppen stjäl från sina olika depåer, inklusive skelettet, för att bibehålla mineralinnehållet i den extracellulära vätskan. Det kan förstås leda till mineralobalanser inne i cellerna.

Brist på natrium är en faktor vid nedsatt sköldkörtel. Och saltbrist i kroppen ger sötsug…

Den ledande hjärtkärlläkaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp ner på lågsaltsmyten, och han menar att salt snarare kan vara lösningen på – än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en massa saker: som insulinresistens, inre hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Läs mer om boken Salt fix här.

FAKTA bordssalt vs. havssalt: Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprung, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

Min kommentar:

Det är sorgligt att Livsmedelsverket skuldbelägger svenska folket för högt saltintag – samtidigt som de tillåter hur mycket industriella transfetter som helst! Det är det absolut värsta för hälsan! Dubbelmoral och de bidrar fint till Folk-ohälsan, vårt fina, semistatliga Livsmedelsindustriverk…

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. Jamen så varför begränsar inte Livsmedelsverket saltmängden i industrimaten? De ska väl skydda folkets intressen, inte livsmedelsindustrins intressen… Istället för att skydda oss tillåter de höga salthalter och ohälsosamt bordssalt – och attackerar oss!? Snälla livsmedelsverket – nu får ni tänka om

Så salta du med havssalt och goda, nyttiga örter, ät mycket fett och speciellt mättat fett från Kokosolja (som är nyttigt) och smör (ghee) – men låt bli alla snabba kolhydrater, stärkelsesirap, carbs och speciellt industriprocessat fett (sky transfetter som pesten) – så lever du länge, gott och lyckligt! 😀👍🏼

Låt även bli Seltin och köp t ex Sea salt från Hälsokosten – det är värt att ta en sväng till en butik som faktiskt säljer livs-medel…

Dr. Sanna Ehdin

Läs också:

FAKTA: Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorid och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.

Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finns en koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet torkas i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klorid anses bidra till hjärtkärlsjukdom.

För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

Intag av vanligt bordssalt (NaCl) ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till – och låta bli industrimaten. (källa: Kanariefåglarna ryter)

.

28 Kommentarer
 1. Helena Smedberg
  Helena Smedberg says:

  Hej! Tack för intressant läsning! Bordssaltet har ju ofta jod tillsatt, behöver vi det? Jag som oftast har valt havssalt och himalayasalt, får jag i mig jod då? Med vänlig hälsning, Helena

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Helena! Tack för din kommentar och fråga!

   Så här skriver Sanna om jodet i bordssalt: ”Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorjoner och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.” Äter man i stället himalayasalt eller havssalt får man i sig en del jod, men även mycket flera andra mineraler som gör kroppen gott. Det är väldigt bra för elektrolyterna i kroppen.

   Ha en fin dag!

   Hälsa & välmående,

   Hanna – Team Sanna

   Svara
 2. Britt-Marie Ahlin
  Britt-Marie Ahlin says:

  Hej!
  Tack för denna viktiga information! Jag har i många år haft lågt natrium, vilket ingen läkare har något svar på varför. Det enda de säger är att jag ska salta mer, men har ifrågasatt det pga högt blodtryck, men det här med havssalt verkar ju vara perfekt för mig. Ökar natriumet av det? Var kan man köpa havssalt! Tacksam för svar!

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Britt-Marie! Tack för din kommentar och fråga! Havssalt är bra för många processer i kroppen, däribland att hjälpa till att normalisera blodtrycket. Havssalt hittar du antingen i salthyllan i din matbutik, t.ex. från Falksalt, eller i vilken hälsokostbutik som helst, där du även kan hitta Himalayasalt som är vackert rosa till färgen (och har samma goda egenskaper som havssalt).

   Ha en fin dag!

   Hälsa & välmående,

   Hanna – Team Sanna

   Svara
 3. Annika
  Annika says:

  Kan ni förtydliga, om man äter mineralsalt, får man tillräckligt med jod då, eller ska man ta tillskott? Har övergått till havssalt, men vill ibland ha vanligt salt. Känner att jag behöver det. Mindre behöver jag celluliterna och reumatiska värken.
  Är hyfsat påläst f ö. Ändå har Sannas sidor varit en stor uppenbarelse. Har vågat släppa ”påläsandet” och faktiskt lita till min kropp till mkt större del. Egentligen har jag alltid gjort det men nu fått så mkt bekräftelse på att jag gjort rätt. Alltid ätit mättat fett. Inte velat ha bröd med mera. Därför har jag ätit vanligt salt emellanåt också. För att kroppen tycks vilja ha det.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Bra att du lyssnar på din kropp. Men jod är i bättre upptaglig form i halvsalger som kelp. Jag tar det i form av jodlösning, ex Lugols lösning.

   Svara
 4. Sven
  Sven says:

  Vad är den kemiska formeln för saltet i ”havssalt”?
  Jag sätter en peng på att det också är NaCl . Dvs samma vanliga salt måhända ”förorenat” med massa andra mineraler som ev är bra. Men saltet i sig är nog detsamma.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

   Svara
 5. Madeleine Möller
  Madeleine Möller says:

  Tack för att du delar med dig av dina kunskaper/forskning . Jag har läst dig i flera år. Varma hälsningar madeleine

  Svara
 6. Inger G.
  Inger G. says:

  Hej, bra att du tar upp saltskrämselpropragandan.

  Men havssalt är väl också natriumklorid? Det är det som ÄR salt.

  Sen tror jag ändå havssalt är bättre.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

   Svara
 7. Iréne Fredriksson
  Iréne Fredriksson says:

  Hej Sanna,
  Du skriver om sötsuget…….kan det inte vara Krom brist eller Candida?
  Sen är det tyvärr så att mycket handlar om TIDSBRIST. Man hinner inte alltid laga mat utan det får bli halvfabrikat etc
  Jag önskar verkligen att jag skulle ha mera TID men…….
  Detta måste väl vara många fler än jag som känner.

  Svara
 8. Berit Wik
  Berit Wik says:

  Mycket intressant, ska genast söka havssalt ( bor i Portugal ). Tror du att man kan få inflammation i cellerna om man nästan inte äter salt alls. Kortison i åratal är det enda läkarna ger . Viktuppgång (ca 35 kg på 2år ) högt blodtryck osv. Kanske havssalt kan hjälpa

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja saltbrist är allvarligt för kroppen. Pröva även att läta bli mat med histamin, dvs jäst o fermenterad mat o dryck, rökt och burkkonserverad. Ingen gluten o komjölksprodukter el nattskuggeväxter. Ät enligt Gröna Kuren (sök här) o jag ska blogga om histaminfri mat.

   Svara
 9. Carina Collstam
  Carina Collstam says:

  Hej! Har gått över till att använda örtsalt. Hur är det med det? Synd om man går omkring och tror att man får i sig bra grejer, och så är det tvärtom.

  Svara
 10. Birgitta Olsson
  Birgitta Olsson says:

  Hej Sanna,
  Jag bor i Västernorrland och har hört att vi behöver salt med jod, att vi norrlänningar behöver mer jod än de som bor i södra Sverige, är det tillräckligt med jod för oss norrlänningar i Havssalt och Himalayasalt? Om vi väljer dessa alternativ måste vi då köpa tillskott av jod? Vid nedsatt Sköldkörtel funktion skiver du att då har man även en brist av Natrium, vad skall man tänka på då när det gäller kosten och vilket salt man ska använda för att förbättra natrium bristen?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rek havssslt el himalyasalt, av bästa kvalitet på båda, och att man köper joddroppar och tar lite då o då. Det gör jag, o sköldkörteln är mitt känsliga organ samman m levern.

   Svara
 11. Hillevi Kvist
  Hillevi Kvist says:

  Hej. Jag undrar om det är bra för hälsan att dricka vätskeersättning när man dricker vatten?
  Mvh Hillevi

  Svara
 12. Ing-Marie Magnusson
  Ing-Marie Magnusson says:

  Hej!
  Tack för att du delar med dig av din kunskap. Jag följer dig och får lära mig mycket.
  Jag är intresserad av vad du anser om åderbråck, ådernät och celluliter. Hänger det ihop? Kan man göra något själv åt begynnande åderbråck?
  Har under de senaste åren fått mycket ådernät runt knä och på låren. Benen börjar verkligen bli fula.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det är att äta fiskolja/fet fisk, undvika socker, äta IFD-mat som dämpar inflammation och morionera. Samt lymfmassage. En del har ärftligt mer, och det finns bra tekniker stt ta bort dem men inte insatt i det.

   Svara
 13. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Hej du skriver att du tar joddroppar lite då och då, är lite då och då, några gånger om dagen eller?
  Jag har inflamerad sköldkörtel, saltbrist, slutat med syntetiskt
  T-4 och T-3, då det ej hjälper mig+biverkningar.
  Jag tar 200mcg A.Vogels kelpasan tabletter på morgonen. Funderar då på att prova ”dropparna”.
  ☀️

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna gärna en kommentar!
Min blogg syftar till att inspirera dig som läsare till ett friskare och gladare liv. Kommentera och fråga gärna – men håll en vänlig och respektfull ton. Reklam undanbedes. Tack att du bidrar till mer hälsointresse! Happy Heart ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *