Saltbrist och havssalt

”Minska saltet” basuneras ut med jämna mellanrum – stämmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som industrimaten är full av. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt.

Ständigt denna saltfråga. I Almedalen diskuterades på torsdagen hur vi kan dra ner på saltet. Livsmedelsverket säger alltid ”Mindre salt! Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.” Inte en rad om skillnaden mellan NaCl och havssalt, de rek bara att byta till örtsalt och äta mindre salt.

Så mycket av kostråden har varit galna, som från att vi skulle äta 6-8 skivor bröd per dag, undvika allt mättat fett som det var paria till att vi skulle äta massa sojaolja, bomullsfröolja m.m. obskyra vegetabilisk oljor som människan aldrig ätit förut etc – och mycket kolhydrater. Aha…

Så stämmer verkligen de råden?

Vad vi behöver göra av med är natriumklorid (NaCl) – dvs. släng allt vanligt salt med klumpförebyggande medel i (!) – det är ohälsosamt. För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

 1. Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll NaCl.
 2. Salta istället med havssalt och himalayasalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt.

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. 

 

Vi behöver havssalt

Kroppens extracellulära vätska (den utanför cellerna) är cirka 15 liter – 20 procent av kroppsvikten (se bild till höger). Vi har exakt samma mineralkoncentration som urhavet vilket vi en gång kommer ifrån. Vi har kokt och lagat mat i havsvatten sen urminnes tider.

Ett skäl till att fisk är så nyttigt är att den badar i havsvattnets alla mineraler, 80-100 olika mineraler och spårämnen. Vilket INTE finns i våra urlakade odlingsjordar idag.

FAKTA:  När de första livsformerna tog sig ur havet och upp på land bar de också med sig en del av havet i sina organismer. Därför har den extracellulära vätskan utanför cellerna – vilket utgör en femtedel av kroppsvikten – ett liknande mineralinnehåll som det förhistoriska havet. Kroppen stjäl från sina olika depåer, inklusive skelettet, för att bibehålla mineralinnehållet i den extracellulära vätskan. Det kan förstås leda till mineralobalanser inne i cellerna.

Brist på natrium är en faktor vid nedsatt sköldkörtelfunktion. Och saltbrist i kroppen ger sötsug…

Den ledande hjärtkärlläkaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp ner på lågsaltsmyten, och han menar att salt snarare kan vara lösningen på – än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en massa saker: som insulinresistens, inre hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Läs mer om boken Salt fix här.

FAKTA bordssalt vs. havssalt: Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprung, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

Min kommentar:

Det är sorgligt att Livsmedelsverket skuldbelägger svenska folket för högt saltintag – samtidigt som de tillåter hur mycket industriella transfetter som helst! Det är det absolut värsta för hälsan! Dubbelmoral och de bidrar fint till Folk-ohälsan, vårt fina, semistatliga Livsmedelsindustriverk…

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. Jamen så varför begränsar inte Livsmedelsverket saltmängden i industrimaten? De ska väl skydda folkets intressen, inte livsmedelsindustrins intressen… Istället för att skydda oss tillåter de höga salthalter och ohälsosamt bordssalt – och attackerar oss!? Snälla livsmedelsverket – nu får ni tänka om.

Respons från en läsare, Annika Assarsson: ”Var med om att göra blodanalys i grupp om ca 12 personer. Samtliga hade vi saltbrist och vi var minst sagt förvånade. Vi konsumerade vanligt bordssalt eller flingsalt men ingen åt Himalaya salt eller rent havssalt. Numera använder jag inget annat än Himalaya salt och sötsuget är i princip borta.

Så salta du med havssalt och goda, nyttiga örter, ät mycket fett och speciellt mättat fett från kokosolja (som är nyttigt) och smör (ghee) – men låt bli alla snabba kolhydrater, stärkelsesirap, carbs och speciellt industriprocessat fett (sky transfetter som pesten) – så lever du länge, gott och lyckligt! 😀👍🏼

Låt även bli Seltin (pga klumpförebyggande medel) och köp t ex Sea salt från Hälsokosten – det är värt att ta en sväng till en butik som faktiskt säljer livs-medel…

Dr. Sanna Ehdin

Läs också:

 • Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet  ”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det skriver idag Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord. Läs hur kompetenta forskaren Ann Fernholm bemöter denna tankevurpa här! Livsmedelsverket tuggar om samma mossa när ny forskning tydligt motbevisar deras saltade teori.
 • Kostdoktorn Eenfeldt: Svenskarnas satvanor helt ok enligt ny studie
 • Biohackern Martina Johansson: Sanningen om salt
 • Industrimaten största hotet mot hälsan
 • Skadliga transfetter
 • Dr. Mercola ”If you repeat something long enough, people will believe it’s true. And this seems to be the case with salt. The genesis of the sodium myth lies with one study that seemed to show a link between salt and hypertension. Yes, just ONE study.”
 • Dr. Chris Kresser säger att saltbrist leder till sjukdomar: ” evidence is mounting to the contrary: a low-salt diet may actually lead to serious health consequences and higher overall mortality, particularly in conditions like heart disease and diabetes.”
 • Himalayan Pink Crystal Salt contains the full spectrum of 84 minerals and trace elements just like Mother Earth intended. It is an unrefined, unprocessed ”raw” salt that’s hand-mined from abundant salt caves that were formed 250 million years ago as ocean salt settled in certain geologic pockets around the earth.

FAKTA: Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorid och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.

Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finns en koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet torkas i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klorid anses bidra till hjärtkärlsjukdom.

För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

Intag av vanligt bordssalt (NaCl) ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till – och låta bli industrimaten. (källa: Kanariefåglarna ryter)

.

61 Kommentarer
 1. Helena Smedberg
  Helena Smedberg says:

  Hej! Tack för intressant läsning! Bordssaltet har ju ofta jod tillsatt, behöver vi det? Jag som oftast har valt havssalt och himalayasalt, får jag i mig jod då? Med vänlig hälsning, Helena

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Helena! Tack för din kommentar och fråga!

   Så här skriver Sanna om jodet i bordssalt: ”Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorjoner och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.” Äter man i stället himalayasalt eller havssalt får man i sig en del jod, men även mycket flera andra mineraler som gör kroppen gott. Det är väldigt bra för elektrolyterna i kroppen.

   Ha en fin dag!

   Hälsa & välmående,

   Hanna – Team Sanna

   Svara
 2. Britt-Marie Ahlin
  Britt-Marie Ahlin says:

  Hej!
  Tack för denna viktiga information! Jag har i många år haft lågt natrium, vilket ingen läkare har något svar på varför. Det enda de säger är att jag ska salta mer, men har ifrågasatt det pga högt blodtryck, men det här med havssalt verkar ju vara perfekt för mig. Ökar natriumet av det? Var kan man köpa havssalt! Tacksam för svar!

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Britt-Marie! Tack för din kommentar och fråga! Havssalt är bra för många processer i kroppen, däribland att hjälpa till att normalisera blodtrycket. Havssalt hittar du antingen i salthyllan i din matbutik, t.ex. från Falksalt, eller i vilken hälsokostbutik som helst, där du även kan hitta Himalayasalt som är vackert rosa till färgen (och har samma goda egenskaper som havssalt).

   Ha en fin dag!

   Hälsa & välmående,

   Hanna – Team Sanna

   Svara
 3. Annika
  Annika says:

  Kan ni förtydliga, om man äter mineralsalt, får man tillräckligt med jod då, eller ska man ta tillskott? Har övergått till havssalt, men vill ibland ha vanligt salt. Känner att jag behöver det. Mindre behöver jag celluliterna och reumatiska värken.
  Är hyfsat påläst f ö. Ändå har Sannas sidor varit en stor uppenbarelse. Har vågat släppa ”påläsandet” och faktiskt lita till min kropp till mkt större del. Egentligen har jag alltid gjort det men nu fått så mkt bekräftelse på att jag gjort rätt. Alltid ätit mättat fett. Inte velat ha bröd med mera. Därför har jag ätit vanligt salt emellanåt också. För att kroppen tycks vilja ha det.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Bra att du lyssnar på din kropp. Men jod är i bättre upptaglig form i halvsalger som kelp. Jag tar det i form av jodlösning, ex Lugols lösning.

   Svara
 4. Sven
  Sven says:

  Vad är den kemiska formeln för saltet i ”havssalt”?
  Jag sätter en peng på att det också är NaCl . Dvs samma vanliga salt måhända ”förorenat” med massa andra mineraler som ev är bra. Men saltet i sig är nog detsamma.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

   Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Därför det är raffierat – o köp ett icke raffinerat havssalt. Troligen försöker de stora saltproducenterna förvirra oss för stt bli av med konkurrerande o nyttigare hsvssslt.

     Svara
 5. Madeleine Möller
  Madeleine Möller says:

  Tack för att du delar med dig av dina kunskaper/forskning . Jag har läst dig i flera år. Varma hälsningar madeleine

  Svara
 6. Inger G.
  Inger G. says:

  Hej, bra att du tar upp saltskrämselpropragandan.

  Men havssalt är väl också natriumklorid? Det är det som ÄR salt.

  Sen tror jag ändå havssalt är bättre.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

   Svara
 7. Iréne Fredriksson
  Iréne Fredriksson says:

  Hej Sanna,
  Du skriver om sötsuget…….kan det inte vara Krom brist eller Candida?
  Sen är det tyvärr så att mycket handlar om TIDSBRIST. Man hinner inte alltid laga mat utan det får bli halvfabrikat etc
  Jag önskar verkligen att jag skulle ha mera TID men…….
  Detta måste väl vara många fler än jag som känner.

  Svara
 8. Berit Wik
  Berit Wik says:

  Mycket intressant, ska genast söka havssalt ( bor i Portugal ). Tror du att man kan få inflammation i cellerna om man nästan inte äter salt alls. Kortison i åratal är det enda läkarna ger . Viktuppgång (ca 35 kg på 2år ) högt blodtryck osv. Kanske havssalt kan hjälpa

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja saltbrist är allvarligt för kroppen. Pröva även att läta bli mat med histamin, dvs jäst o fermenterad mat o dryck, rökt och burkkonserverad. Ingen gluten o komjölksprodukter el nattskuggeväxter. Ät enligt Gröna Kuren (sök här) o jag ska blogga om histaminfri mat.

   Svara
   • Nina
    Nina says:

    Hej! Ser att det är ett år sedan denna kommentaren skrevs men nu när jag läser så undrar jag om surkål. Är inte den fermenterad? Den sägs vara jättebra mot bla candida och mycket annat. Är det fel? Jag äter alltså riktig surkål som inte är pastöriserad. Innehåller Ingredienser: Vitkål*, kummin*, enbär*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens. Tack på förhand! Mvh Nina

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Surkål är som namnet antyder mjölksyrat. Fermenterat betyder jäst, såsom öl, alkohol och även bröd. Då utgår man från kolhydrater och det bildar olika jäsningsprodukter inkl alkohol, vilket är toxisk för kroppen – allt beror på dos förstås. Surkål är mycket nyttigt, men inte jäsning – fermentering. Läs om Jäsningar är grogrund för sjukdom här.

     Svara
 9. Carina Collstam
  Carina Collstam says:

  Hej! Har gått över till att använda örtsalt. Hur är det med det? Synd om man går omkring och tror att man får i sig bra grejer, och så är det tvärtom.

  Svara
 10. Birgitta Olsson
  Birgitta Olsson says:

  Hej Sanna,
  Jag bor i Västernorrland och har hört att vi behöver salt med jod, att vi norrlänningar behöver mer jod än de som bor i södra Sverige, är det tillräckligt med jod för oss norrlänningar i Havssalt och Himalayasalt? Om vi väljer dessa alternativ måste vi då köpa tillskott av jod? Vid nedsatt Sköldkörtel funktion skiver du att då har man även en brist av Natrium, vad skall man tänka på då när det gäller kosten och vilket salt man ska använda för att förbättra natrium bristen?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rek havssslt el himalyasalt, av bästa kvalitet på båda, och att man köper joddroppar och tar lite då o då. Det gör jag, o sköldkörteln är mitt känsliga organ samman m levern.

   Svara
 11. Hillevi Kvist
  Hillevi Kvist says:

  Hej. Jag undrar om det är bra för hälsan att dricka vätskeersättning när man dricker vatten?
  Mvh Hillevi

  Svara
 12. Ing-Marie Magnusson
  Ing-Marie Magnusson says:

  Hej!
  Tack för att du delar med dig av din kunskap. Jag följer dig och får lära mig mycket.
  Jag är intresserad av vad du anser om åderbråck, ådernät och celluliter. Hänger det ihop? Kan man göra något själv åt begynnande åderbråck?
  Har under de senaste åren fått mycket ådernät runt knä och på låren. Benen börjar verkligen bli fula.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det är att äta fiskolja/fet fisk, undvika socker, äta IFD-mat som dämpar inflammation och morionera. Samt lymfmassage. En del har ärftligt mer, och det finns bra tekniker stt ta bort dem men inte insatt i det.

   Svara
 13. Estelle
  Estelle says:

  Men hur mycket salt behöver man egentligen per dag då? Jag äter endast havssalt eller buljong som innehåller havssalt, vet inte om jag får i mig tillräckligt med salt eller ej, men har aldrig sug efter salt, har testat att äta lite mer salt i bland, men blir svullen då, framför allt mer runt ögonen 🙁

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Tack för din kommentar och fråga, Estelle! Det är väldigt individuellt hur mycket salt man behöver. Vissa har år av grav saltbrist bakom sig, medan andra kanske inte behöver lika mycket. Mår man inte bra av att äta mer salt ska man givetvis inte göra det. Jag kan varmt rekommendera The Salt Fix (http://thesaltfix.com/), som ännu tyvärr bara finns på engelska.
   Hälsa & välmående,
   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hejsan Gunilla! Tack för din fråga! Himalayasalt bryts i The Salt Range i Punjabprovinsen i Pakistan, så visst finns det salt i regionen. Ha en riktigt fin dag!
   Hälsa & välmående,
   Hanna – Team Sanna

   Svara
 14. Maria Perlan
  Maria Perlan says:

  Hej!
  Vad intressant! Jag undrar hur man vet att man har saltbrist?
  Jag har gjort werlabs XLblodanalys.
  Är det nitratvärdet?
  Tack, nu vet jag mer specifikt varför jag gick över till havs o bergssalt.
  Ha det gott

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Man gör test via blodet. Livmedelsverket rekommenderar att vi intar <5 gram salt per dag. Enligt ackrediterade laboratorier utsöndrar vi 9-18 g salt i urinen per dygn, och 5 g i svett. Om man får brist på natriumklorid i kroppen, hyponatremi, så dör man förr eller senare. Den som lyder Livsmedelsverkets råd om saltintag löper alltså risk att dö av saltbrist.

   Svara
 15. Camilla N
  Camilla N says:

  Hej! Undrar om Seltin, den har inget klumpförebyggande medel, är det då ok att äta som salt? Vidare undrar jag om brist på kalium vad det kan bero på o vad göra åt detta? Med vänlig hälsning, Camilla

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Seltin är ett mineralsalt som innehåller: 50% Natriumklorid, 40% Kaliumklorid, 10% Magnesiumsulfat, 5 mg Jod – men det är inget havssalt utan ett bergssalt. Så jag rekommenderar havssalt. Livmedelsverket rekommenderar att vi intar <5 gram salt per dag. Enligt ackrediterade laboratorier utsöndrar vi 9-18 g salt i urinen per dygn, och 5 g i svett. Om man får brist på natriumklorid i kroppen, hyponatremi, så dör man förr eller senare. Den som lyder Livsmedelsverkets råd om saltintag löper alltså risk att dö av saltbrist.

   Svara
 16. Marita
  Marita says:

  Verkar som man inte får i sig tillräckligt med jod om man byter ut vanligt salt till havssalt? Hur kan säkra sitt intag av det? Vad är det för droppar?

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Marita! Jod är en av mineralerna i havssalt. För att helt säkert veta hur mycket man behöver, är det bäst att göra ett blodprov. Joddropparna heter Lugols Lösning och tillverkas av t.ex. Holistic. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna

   Svara
 17. Birgitta Pettersson
  Birgitta Pettersson says:

  Har besvär med svullna ben, bör använda stödstrumpor, vilket är oskönt och jobbigt. Hur ska jag äta och leva för att slippa svullnaden? Vill få den ur kroppen på något vis och vill inte använda vätskedrivande medicin. Använder bara lite eller knappt salt. Tack för svar. 80 år!!!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det låter som du är histaminintolerant HIT – och ska blogga om det o vilken mat som ska undvikas. Det är gluten, komjölk, rökt o konserverad mat mm. Stor skillnad m ändrad kost. Ät havssalt, mkt viktigt.

   Svara
 18. Inger G.
  Inger G. says:

  Jag ifrågasätter inte att havssalt är nyttigare. Men även havssalt består till största delen av natriumklorid. Det är bara ett aningen nyttigare NaCl pga mineralerna och avsaknaden av tillsatser.

  ”Natriumklorid, koksalt eller (vardagligt) enbart salt är ett kemiskt salt med formeln NaCl… [som] utvinns ur saltgruvor eller genom evaporering (avdunstning) av havsvatten.” – Wikipedia

  Skulle rekommendera att du korrigerar artikeln så att den speglar detta faktum. I all välmening.

  Svara
 19. Elke
  Elke says:

  Tackar för intressant läsning . Jag äter jod kelp , har hållt mig borta från salt men det ska bli ändring på detta .

  Svara
 20. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  Anna Dahlbom skrev: ”Skriver under å håller med ev egdn erfarenhet. Har precis själv upplevt hur farligt det är med saltbrist i kroppen. Då hela min kalium nivå slagits ut. Och hamnade på hjärtintensiven med kaliumdropp pga av saltbrist (kalium) å satte hela hjärtsystemet ur balans.”

  Svara
 21. Barbro Thomasson
  Barbro Thomasson says:

  Hej Sanna! Jag läste på fb där någon skrev på engelska i en hälsogrupp att i Himalayasalt finns det alldeles för mycket av tungmetaller och gifter som arsenik, bly och kvicksilver. Hon som skrev hade räknat ut det från innehållsförteckningen av mineraler för en viss mängd salt och att man sedan har en viss mängd i konsumtion av saltet och det skulle då efter hennes uträkningar bli verkligen giftiga och farliga mängder. Hur är det med det, kan det verkligen stämma? Nu törs jag inte fortsätta med det saltet förrän jag fått bekräftat om det är farligt så hoppas du kan kolla hur det är.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej det stämmer inte för det som bryts under kontrollerade former. Däremot har det kommit billigare varianter, och det är sannilikt vad hon ref till. Har hon nån dokumentation? Nu pågår ”debunking” där allt naturligt, hälsosamt misstänkliggörs – så man får ta det med en nypa salt…

   Svara
 22. Johnna
  Johnna says:

  Hej! Jag måste säga att jag blir lite förvirrad över vad jag ska välja. Oraffinerat havssalt eller Himalaya salt? Hur vet man om det är av sämre kvalitet? Är Urtekram bra? Eller något annat märke? Finns inte risk att även fler tungmetaller och miljögifter blir kvar när det inte raffinerad? Allt gott! Johnna

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har inget exakt svar på det, för det kräver efterforskningar. Oraffinerat havssalt och Himalyasalt fungerar bra, liksom ekologiska örtsalter gjorda av havssalt.

   Svara
 23. Bitta
  Bitta says:

  Hej Sanna!
  Ser att det här är ett gammalt inlägg men testar att skriva ändå.
  Jag har natriumbrist enligt homeopat och ska inta cellsalter med natrium. Har också väldigt lågt blodtryck ca 90/55. Vad jag kan läsa mig till är att natriumbrist kan ge högt blodtryck och att havssalt sänker blodtrycket. Hur blir det för mig då som redan har lågt blodtryck?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har mycket lågt blodtryck och intar mycket havssalt och mår prima. Jag skulle inte oroa mig så mycket. Lågt blodtryck är hälsosamt. Undvik blodsockerpendlingar dock.

   Svara
 24. Mikael
  Mikael says:

  Tack för bra inlägg! Jag har enligt ett blodtest på https://medisera.se/ också natriumbrist, men fick inte rekommendation om vad jag kan göra åt det. Jag förstår inte riktigt vilket typ av havssalt man skall äta, vill någon förtydliga?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *