10 skäl att koka benmärgsbuljong för bättre hälsa

Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. Inte heller är den senaste hälsotrenden, att koka egen benmärgsbuljong, något mystiskt. Det är nämligen i benen och märgen som  supernäringen göms. Kollagen är oerhört nyttigt och essentiellt för att få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn, vackrare hår och ungdomligare hy.

Överallt hörs idag hälsomedvetna människor tala sig varma om benmärgsbuljongens helande egenskaper. Genom att dricka en kopp om dagen kan man få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn och ungdomligare hy, för att bara nämna några av de positiva hälsoeffekterna. Att det blivit så populärt beror på att den innehåller mängder av nyttiga ämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, olika anti-inflammatoriska ämnen, och inte minst, kollagen. Man skulle kunna säga att det är en slags supermat för kroppen, och det visste man förr.

– Problemet idag är att folk äter för mycket muskler (rent kött), och för lite kokta grytor med ben, skinn och andra animaliska delar, något vi gjort sedan historisk tid. Den kosten fyllde på med kollagen, vilket dagens kost inte gör på samma sätt.

” Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare.”

– Sanna Ehdin, immunolog, föreläsare och författare

Kollagen är ett viktigt protein som bokstavligen håller ihop vår kropp. Vi tillverkar det själva, men produktionen avtar med åldern. Då får vi svagare brosk, leder och senor, slappare hud, linjer och rynkor i ansiktet, och blir lättare sjuka. För att hålla sig frisk behöver kroppen en stark struktur, och då behöver vi fylla på med kollagen från maten. Då är benmärgsbuljong ett utmärkt alternativ.

Det allra bästa är att koka sin egen buljong eftersom det blir mycket godare, nyttigare och billigare, säger Sanna. Dessutom kan man välja att köpa ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur, vilket är bra för miljön och ger bättre näring.

– Jag har prövat en rad köpta buljonger men kokar den helst själv, eftersom den både smakar godare och det blir ett garanterat högre näringsinnehåll. I köpt buljong kan koncentrationen av ämnen och näringsinnehåll variera mycket, eftersom tiden sedan tillagning, transporter, kylning och frysning gör att näringsinnehållet minskar.

Att koka sin egen buljong är inte särskilt svårt. Längre ner har jag lagt till mitt recept.

10 hälsoeffekter av benmärgsbuljong

 1. Bekämpar infektioner och ger snabbare återhämtning från sjukdom.
 2. Är anti-inflammatorisk. Innehåller höga halter av de anti-inflammatoriska aminosyrorna glycin och prolin.
 3. Läker en läckande eller stressad tarm. Gelatinet skyddar och läker slemhinnan i mag-tarmkanalen, samt stödjer matsmältning och upptag av näringsämnen.
 4. Främjar bentillväxt och reparation.
 5. Minskar ledsmärta och inflammation. Glukosamin kan stimulera tillväxten av nytt kollagen, reparera skadade leder och minska smärta och inflammation i kroppen.
 6. Ger friskt hår, hud och naglar. Kollagen och gelatin stödjer hårväxt, hudföryngring och håller naglarna starka.
 7. Främjar sömn, förbättrar humöret och lugnar sinnet. Aminosyran glycin kan ha en mycket lugnande verkan.
 8. Främjar tillväxten av nya blodkärl från redan existerande kärl.
 9. Förbättrar hjärt- och salivfunktioner efter en hjärtinfarkt eller strålning (IR).
 10. Är mättande. På grund av det höga näringsinnehållet minskar hungerkänslor och sug.

Jag gör själv en kur och dricker då 3–5 deciliter hemkokt benmärgsbuljong om dagen i en månad. Jag kommer att fortsätta dricka en kopp om dagen även efter kuren, eftersom resultaten blivit så bra.

– Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare. Jag känner mer inre styrka och buljongen är mättande – jag står mig i många timmar på bara en kopp. Längtar till nästa eftersom den är så god!

Hemkokt benmärgsbuljong

När man kokar benmärgsbuljong är det viktigt att koka länge och på svag värme. Den låga värmen gör att näringsämnena bevaras i större utsträckning, och den långa koktiden ser till att så mycket som möjligt av det nyttiga kommer ut ur benen.

När du köper märgben är det viktigt att få med benbitar där det finns en led med. Det är nämligen i leden den högsta halten av kollagen finns. Märgben kan du köpa hos en närliggande gård, eller på vissa mataffärer.

Ingredienser till 3 liter buljong:

 • 1,5–2 kg nötköttsmärgben och knogben (alternativt en hel större, ekologisk kyckling)
 • Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben (inte med kycklingen)
 • 1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
 • 4 liter filtrerat vatten (kan hällas på lite i omgångar)
 • 3 selleristjälkar, halverade
 • 3 morötter i bitar
 • 3 lökar i bitar
 • 2 msk ghee eller smör
 • Havssalt
 • Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
 • En handfull färsk persilja läggs i på slutet.

Gör så här:

 1. Placera de kapade, öppnade benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta.  Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen.
 2. Tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka benen.
 3. Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg (lägsta) värme i minst 8–10 timmar, helst över natten. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Skrapa ur märgen ur benen efter ett tag. (Om benen klyvts från början, så att märgen är frilagd, behövs inte lika lång koktid.)
 4. Lägg i persiljan på slutet.
 5. Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.

Drick buljongen som den är, eller tillsätt i soppor och grytor. Under de sista 5–10 minuterna kan du lägga i köttbitar (eller fisk), så har du en soppa direkt. Detta kan göras portionsvis, så lägg bara i den mängd du ska äta upp.

När buljongen är kall kommer den att vara som en gelépudding på grund av det höga kollagen- och gelatininnehållet. Man kan lagra den i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen i upp till 6 månader. Bästa är att frysa in i portioner eftersom det produceras histamin i all mat som står. Förvara då gärna i portionspåsar eller gör iskuber av buljong som du kan ta ut efter behov.

63 Kommentarer
 1. Monica Wilenius
  Monica Wilenius says:

  Då mitt buljongkok svalnat bildades ca 1 cm tjockt fettlager på ytan. Kan man slänga en del av det, utan att allför mycket reducera allt nyttgt innehåll i buljongen?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Du kan lyfta av det och lägga det till fåglarna nu på vinterhalvåret, de behöver detta. Alternativt kan du steka i det, som stekflott. Jag brukar ta bort det mesta om det är mkt, men behåll lite del för vi behöver animaliskt fett också.

   Svara
   • Ninni
    Ninni says:

    Fettet är ju nyttigt och kan användas både att äta, då du värmer buljongen, samt att steka i, så släng för allt i världen inte bort det. Har läst en så intressant bok av Jenny Damberg som heter ”Fett – En historia om smak, skräck och starka begär” samt hört P1:s Meny som gjort två program om fett. Tack för en så otroligt givande blogg ❤️

    Svara
 2. charlotte
  charlotte says:

  Min buljong blev inte till gele, däremot la sig gheen som ett lock över. Vad kan ha gått fel. Jag silade innan den fick kallna.
  /Charlotte

  Svara
 3. Ingegerd wolff
  Ingegerd wolff says:

  Har en fråga är utolands och har ätitit något olämpligt. Har haft kraftiga kräkningar o diareer 1/2 dygn är nu bättre. Har kollat på västskeersättning på 1177, mrn mår illa av det söta 1l vatten 6 tsk socker 1/2 tsk salt kan man använda ghee. Tacksam för svar

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag ger inte kliniska råd, men jag tar alltid aktivt kol vid matförgiftning. Mycket effektivt o du kan ta det nu också. Nåt annat råd kan jag inte ge mer än att testa dig när du kommer hem.

   Svara
 4. Åsa Svensson
  Åsa Svensson says:

  Hej!
  Jag funderar på hur det är med vårt upptag av kollagen. Har läst att vi har svårt att ta upp det tarmen varför man i hälsokostaffärer ofta säljer hydrolyserat kollagen.
  Hälsningar Åsa
  (Och tack för en fantastiskt bra blogg/FB-sida)

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Varmt tack för det! Det bästa är att dricka benbuljongen som man kokar själv, annars köpa frystorkad benbuljong alternativt kollagen som är hydrolyserad.

   Svara
 5. EvaChristina
  EvaChristina says:

  Kopierade detta;

  Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben (inte med kycklingen)

  från beskrivningen och undrar vad det betyder?
  Ska man inte använda kyckling?
  MVH
  /ch

  Svara
  • Saadieh
   Saadieh says:

   Hej Sanna
   Tack för en jättebra artikel. Jag har dock en fråga. Jag räknar mina kalorier för viktnedgång så därför undrar jag hur mycket kcal per 100 g ditt recept ovan för benmärgsbuljong innehåller med och utan kött? Dessutom hur många kcal är det om man tar bort det mesta av fettet när den har kallnat? (Cirka 80%)
   Tacksam för svar:)

   Svara
 6. Veronica Randsten
  Veronica Randsten says:

  Hej
  Har kokat benmärgsbuljong, efter ditt recept. Jättegott.
  Min fråga är, om man på ett ungefär, kan säga hur länge man behöver dricka buljongen för att märka en skillnad, på ex hud, och leder.
  Jag har druckit en mugg, ca 3 dl, varje dag i lite drygt en månad, men ännu inte sett/känt något märkbart.

  Mvh
  Veronica

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Då har du sannolikt redan bra kollagennivåer i huden, den invärtes förändringarna i leder etc är ju svårare att se.

   Svara
 7. Linda Jansson
  Linda Jansson says:

  Hej! Hur är det med benbuljong och histaminintollerans? Jag misstänker att mitt intag av benbuljong/kollagen ökat mina histaminreaktioner?

  Svara
 8. Ulla-Britt Pörhö
  Ulla-Britt Pörhö says:

  Hej!
  Jag har kokat under natten enligt ditt recept. Hällde i isformar men mitt blev inte som gele när det kallnat. Har jag kokat för länge eller gjort något annat misstag?

  Svara
 9. Marcus olsheimer
  Marcus olsheimer says:

  Hej!
  Tack för en mycket intressant artikel!
  Jag har precis börjat med uteslutningsdieten carnivore och undrar om det blir drickbart och gott om man bara kokar märgbenen i vatten, salt och ghee?

  Svara
 10. Lena
  Lena says:

  Hej! Jag har jättedålig matsmältning och tål nöt dåligt men är nötbuljongen snäll tro? Och vilken olja tycker du kan ersätta ghee för mjölkfritt alternativ? Testar med purjo istället för lök….

  Svara
 11. Tatiana B
  Tatiana B says:

  Hej! Jag undrar om jag kokar benmärg 2 eller 3 timmar i stället för 10 timmar. Får jag någon bra hälsoeffekt? Tacksam för svar

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det går inte att säga nåt sådant, tvärtom är det bra för blodet. det som är dåligt för blodkärl och cirkulation är vetemjöl, gluten och socker – låt bli allt det så kan du dricka mängder av benbuljong.

   Svara
 12. Ingrid Abrahamsson
  Ingrid Abrahamsson says:

  Hej! Varför kommer inte min kommentar med? Jag vill gärna veta när du gör en kur dricker du bara buljong då? Kan man göra på annat sätt också? Mvh Ingrid

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Ingrid, fint du engagerar dig men jag får mängder av frågor varje dag och har inte möjlighet att svara på dem. Speciellt inte nu när jag skriver en ny stor hälsobok, hoppas du förstår! Du kan göra precis hur du vill men drick en kopp benbuljong om dagen. Jag skriver mer om dessa saker i den kommande boken. Lycka till!

   Svara
 13. Christina Schöld
  Christina Schöld says:

  Hej! Tusen tack för ditt engagemang. Jag är precis hemkommen efter att ha opererat bort min gallblåsa och kokade benmärgsbuljong för att vara snäll mot min kropp. Kanske är inte detta det bästa nu, eller? Lite svårt att veta när det ska vara så nyttigt men att man ska vara återhållsam med fett.

  Svara
 14. Millan
  Millan says:

  Hej Sanna,
  Jag har nu gjort buljong på märgben som sjudit i 24 timmar.
  Har druckit det i en vecka 1 dl om dan.
  Nu har jag blivit sjuk! Ont i halsen hostar m.m. Har inte varit sjuk på 4 år. Är det en normal reaktion att man kan bli sjuk innan man blir bättre?
  Mvh/Camilla

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Att bli sjuk är en del av att bli frisk ja, helt naturligt. Att du fått en övre luftvägsinfektion nu beror antingen på om du blivit exponerad för någon, eller om näringen i benbuljongen gör att kroppens immunceller slänger ut virus – för de kan gömma sig i lymfnoder etc. Omöjligt för mig att veta varför.

   Svara
 15. Agneta
  Agneta says:

  Hej! Vad betyder att ta ur märgen ur benen, skall den inte vara med? Smälta ner i buljongen? Med vänlig hälsning Agneta

  Svara
 16. Birgitta Johansson
  Birgitta Johansson says:

  Jag tänkte göra min första buljong och undrar om det går lika bra att ha den i ugnen över natten?

  Tack för alla bra hälso tankar du har Sanna. Håller på att läsa din VASS bok också!

  Svara
 17. Sanna
  Sanna says:

  På mina benmärg finns både lite kött och (mycket) fett. Är det nyttigt att även Äta själva fettet (inte bara dricka den ur buljongen)?
  Tack på förhand och tack för bra, ĺättläst info.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack trevligt du säger det! Ja allt är nyttigt men att få i sig för mkt fett på en gång är inte bra för kan var smårsmält, jag tar bort en del till glasburk i kylen och steker i flottet.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det brunvita skummet i början är smutsigt så skumma av det. Fettet som bildas ovanpå kan man ta av hälften när det stelnat, blir talg som man kan steka i. För mycket att dricka i benbuljongen oftast.

   Svara
 18. Anette Rönn
  Anette Rönn says:

  Hej ,har jag förstått saken rätt att om det inte blir gelé när den svalnar finns det då inget kollagen i buljongen ?

  Svara
 19. Teresa Benkarcik
  Teresa Benkarcik says:

  Hej. Tack för en toppen artikel. Jag har ätit hemmagjord buljong sen barnsben. Och när jag blev vuxen fortsatte jag.
  Min sambo fick malignt canser 2018 och är supernoga med näringsrik föda som har lågt värde kolhydrater. Han slipper bromsmediciner på grund av att vi håller hans låga eller i ga cancervärden.
  Hans favorit är den hemmagjorda buljongen till frukost ibland klar och ibland med mixade gröna grönsaker. Vi bakar eget mandelmjölsbröd och knäcke. Vi ser oss lyckligt Lottade som hittade Otto Warburg forskning om cancer och anammar sockerfritt.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Om det är för mkt vätska i förhållande till benmängden blir mindre gele, hänt mig ett par gånger också och drick det oavsett!

   Svara
 20. Camilla Grane
  Camilla Grane says:

  Hej (igen)!

  Råkade visst ställa min fråga i en tråd ovan, det var inte meningen. Här kommer den i en egen tråd.

  Tack för bra information och recept! Jag undrar hur mycket salt du sätter i? Jag har finkornig Himalaya-salt här hemma. Har hällt på ca 1,5 msk. Är det mycket eller lite?

  Mvh Camilla

  Svara
 21. Alex
  Alex says:

  Du skriver att ”transporter, kylning och frysning gör att näringsinnehållet minskar.”. Detta var nytt för mig. Vilka näringsämnen är det som minskar?

  Svara
 22. Lars Andersson
  Lars Andersson says:

  Jag kokar kycklingben, tar vara på köttet och långkokar ben med skinn samt kör det i mixer, silar och fryser för att blandas i grönsaksdryck.

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna gärna en kommentar!
Min blogg syftar till att inspirera dig som läsare till ett friskare och gladare liv. Kommentera och fråga gärna – men håll en vänlig och respektfull ton. Reklam undanbedes. Tack att du bidrar till mer hälsointresse! Happy Heart ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *