Allt grönt är inte skönt

Grönsaker är mycket hälsosamt, men man kan behöva undvika vissa sorter – just på grund av hälsoskäl. Broccoli, lök och vitlök är exempel på grönsaker som inte passar till alla. Man bör undvika viss mat om man har tendens till gikt, ledbesvär, sköldkörtelproblem, herpesutslag eller har lätt att svettas. 

Jag fann följande text i min första matbok ”Kokkonsten för den självläkande människan” år 2000, och det stämmer fortfarande så här kommer lite om vad en del kanske behöver vara försiktiga med.

Människor med gikt bör undvika purinrik föda, till exempel linser, lever, njure, sardiner, makrill och lax. Purinerna bryts ned till urinsyra och förhöjda nivåer av urinsyra ökar risken för att kristaller fälls ut i lederna. Detta orsakar i sin tur de akuta inflammationerna, men det kan även kännas som en viss stelhet i leden på morgonen.

Urinsyrans effekt kan dock minskas av färsk ingefära. Puriner finns även i hög halt i koffeinet i kaffebönan och dess motsvarighet i kakao och te, teobromin respektive teofyllin. Så kaffe är tyvärr inte bra om man lider av gikt.

• Den som har sjukdomar med kalciumanknytning (ledinflammation, hjärt- kärlsjukdomar, dåliga tänder etcetera) bör helst undvika grönsaker med oxalsyra eller solanin eftersom dessa hämmar kalciumomsättningen. Oxalsyra finns i spenat, rabarber, tranbär, plommon och rödbetor. Solanin finns i nattskuggeväxter som exempelvis potatis, tomat, aubergine och paprika.

• Vid reumatism och ledinflammation bör man iaktta försiktighet med sura frukter som citrus. Även om dessa är basbildande i kroppen tillför de syror som kan förvärra tillståndet (till exempel citrinsyra och askobinsyra).

• De som har en dåligt fungerande sköldkörtel eller brist på jod bör undvika broccoli, eftersom den påverkar kroppens förmåga att använda jod.

Lökfamiljen har ett högt innehåll av svavel, vilket är ett värmande mineral som renar kroppen. Därför bör personer som lätt blir varma, röda i ansiktet och har lätt för att svettas vara försiktiga med lökväxterna och särskilt vitlök.

Ingefära bör inte heller användas vid feber eller hos personer som har lätt för att bli varma och svettas.

Gravida kvinnor bör äta sparsamt med aubergine (tillhör familjen nattskuggeväxter, Belladonna). I Japan avråds kvinnor helt från att äta aubergine under graviditeten eftersom det anses att det kan leda till missfall.

Ammande kvinnor bör undvika persilja eftersom det är vätskedrivande och minskar mjölkproduktionen. Dill har motsatt verkan och är därför bra för ammande mödrar.

Rödbetor bör inte ges till små barn eftersom det kan skada njurarna. Man bör överhuvudtaget vara försiktig med att ge röda grönsaker till de minsta eftersom färgämnet kan vara för starkt.

• De som har lätt att få herpesutslag bör vara restriktiva med mat som innehåller aminosyran arginin. Denna aktiverar herpesviruset och finns särskilt i jordnötter, mandel, choklad, kakao, kokos, bröd och svamp.

• De som är allergiska mot acetylsalicylsyra, som finns i vissa huvudvärkstabletter, ska vara försiktiga med frukt och bär som innehåller ämnen med liknande aktivitet. Det är björnbär, blåbär, körsbär, dadlar, apelsiner, katrinplommon, hallon och jordgubbar.

(Källa: Paul Pitchford, Healing with Whole Foods, – Asian Traditions and Modern Nutrition 1993 o 2002)

• Om man har tendens till histminintolerans (HIT) bör man undvika bland annat nattskuggeväxter (potatis, tomater, paprika och auberginer) samt spenat och ruccola, olika typer av frukt (t.ex. jordgubbar, ananas och bananer), samt bönor, kikärter, sojabönor och jordnötter. Histaminintolerans är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.  Läs mer om histaminlåg kost.

Om du tycker det blev komplicerat nu, så är mitt bästa råd att fasta 1–3 veckor och sedan lägga till lite mat i taget. Så får kroppen och matsmältningen hämta sig först – och sedan kan man lägga märke till vad man tål eller inte när man börja äta igen. Ofta kan problem med intoleranser bero på överansträngd eller ingenslammad mag-tarmkanal. Lyssna på din kropp, eller testa din kropps reaktioner hos en kinesiolog.

Fasta är mycket effektivt sätt att starta om och kalibrera systemet. Det är manna för självläkningen.

.

15 Kommentarer
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är bättre att ångkoka, men ät mer sparsamt. Innan jag visste detta åt jag broccoli flera gånger i veckan (ångkokt) men nu blir det ett par gånger i månaden. För Sköldkörteln är mitt centrala organ o känsligt för påverkan.

   Svara
 1. Stina
  Stina says:

  Ända sedan jag var mycket liten (två år eller ännu yngre) så har jag inte tålt någon som helst form av lök. Inte ens i mycket små mängder som t ex i blandkryddor och liknande. Reaktionen är starkt illamående, uppkastning om mängden lök varit för stor (kanske någon halv tesked eller så) och halsbränna i flera dygn efteråt.
  I klimakteriet upptäckte jag att jag numera klarar måttliga mängder vitlök, men fortfarande är allt från gräslök, rödlök, syltlök och alla andra sorter helt omöjliga.

  Vad är det som gör att min kropp inte kan hantera lök?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag vet inte, kan vara svavlet. Jag tål inte alls besprutat lök och vitlök, men går bra med ekologisk så kanske pröva det. Risk de sprayar med svavel för antibakteriellt på konventionellt. Purjolök och gräsläk klarar jag inte dock, det är mkt skarpt. Lyssna på din kropp, men testa eko.

   Svara
 2. Cynthia
  Cynthia says:

  Jag har hört att det endå är okey med kålgrönsaker,så som broccoli, för de med lågfungerande sköldkörtel OM grönsakerna tillagas. Stämmer inte det ? Tack på förhand ☺

  Svara
 3. Lena
  Lena says:

  Hej, Sanna,
  Jag undrar var jag kan läsa mer om vilka grönsaker och rotfrukter man inte skall äta vid ex ledproblem. Referens till studier? Jag har trochanterit och en eventuell höftartros och äter massor av bladspenat samt en del paprika och tomat. Vänligen//Lena

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rek att söka via google och ev om det finns böcker om detta, av personer som ägnat sig åt det – jag har inte gjort det. Man ska undvika allt gluten och komjölksprodukter då, samt även rött kött. Viktigt att äta fiskolja och nyponpulver kan hjälpa. Du kan pröva att äta en histaminlåg kost.

   Svara
   • Lena
    Lena says:

    Jag var nog otydlig. Jag eftersökte inte råd om hur jag skall äta utifrån nämnda problem. Jag bad om referenser till det du skrev om vad man skall undvika vid ledbesvär, förutom den källhänvisningdu anger.

    Svara
 4. Annkie
  Annkie says:

  För två v sen opererade jag bort alla körtlar på halsen. Metastaser av bröstcancer hade spridit sig dit. Är det någon mat jag bör undvika?

  Svara
 5. Lena A
  Lena A says:

  Hej Sanna
  Jag har lindrig psoriasis och rosacea, ledvärk (lätt), tål inte acetylsalicylsyra, svettas lätt, får lätt halsbränna. Jag vet snart inte vad jag ska äta och dricka :(. Till frukost brukar jag äta havregrynsgröt med banan i, ett kokt ägg och en smoothie på färskpressad morotssaft, spenat, ingefära, lime, gurkmeja och jordgubbar och om jag förstått det rätt så är det inte så mycket av det som är i smoothien som är bra för mig egentligen. Ingefära sägs ju vara bra mot halsbränna, men jag tycker nästan att jag får halsbränna utav det istället. Skulle bli såå tacksam för tips, tycker det är svårt att bena ut själv. Vänliga hälsningar Lena A

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag tycker du äter mycket mat och en stor blandning. Jag kan inte rekommendera för andra, men vad jag gör är att fasta en vecka och sedan testa att äta en sak i sänder och se hur kroppen reagerar. Jag äter max 3-5 lika saker i en måltid, och vilsamt för magen. Jag är histaminkänslig, kanske värt pröva den histaminlåga dieten. Allt för att få ner inflammation. Jag skriver om antiinflammatorisk mat i Mat som läker, men fr a om mn har problem med huden handlar det ofta om att läka tarmen och eliminera den mat som stör. OBS! Detta är ytterst generella kostråd, konsultera en näringsterapeut för din situation.

   Svara
 6. Helene Harhoff
  Helene Harhoff says:

  Hej Sanna!
  Du nämner i en text här ditt ”centrala organ”. Vad menas med det?
  Med vänlig hälsning,
  Helene

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *