Må bättre med låghistamin kost

Genom att ändra sin kost och äta en mat som innehåller låg nivå histamin kan en mängd symtom förbättras. För Histaminintolerans (HIT) är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.

Det beror på att man har medfödd eller förvärvad brist på enzymet diaminoxidas (DAO) bryter ner och oskadliggör matens histamin. Histamin är ett naturligt ämne som ger de vanliga symtomen vid allergiska reaktioner, men kan vi inte bryta ner det kan en mängd vanlig mat ge en massa diffusa symtom.

Nu är det dags att introducera ett nytt begrepp till Sverige – och väldigt många kommer att bli hjälpta av att äta histaminfri kost. 

Det innebär att äta mat med så lågt histamin som möjligt. Färskt och tillagat från icke processad mat, så typ Paleo och ingen alkohol.  Rödvin, champagne, lagrad ost och rökta charkprodukter är värst med mycket hög histaminnivå.

Mitt enkla råd är att låt bli all industriprocessad mat, rökt och fermenteras mat, konservburksmat, sockermat, alkohol, ost, gluten och komjölksprodukter samt nattskuggeväxterna. Det går väldigt fort att handla mat!

Samtidigt blir det ren och nyttig mat, så en rad fördelar för kroppen. Ingen förlust hälsomässigt utan stor vinst. Fast jag kan säga att de ser konstigt på en på restaurang om jag ber om låghistaminkost! Så det är bättre att ha koll på det själv.

Jag upptäckte i början av 2017 att jag inte tål histamin i maten, och det har gjort enormt stor skillnad för min hälsa, energinivå och välmående att numera äta en histaminlåg (ibland histaminfri) kost. Jag kan varmt rekommendera att testa denna kost. 2018 visade det sig att min histaminintolerans berodde på att jag hade inälvsmask, och när jag rensade ut dem så har HIT försvunnit.

I Sverige är histaminintolerans tyvärr väldigt okänt, och det kan vara svårt att få hjälp i sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. Läs mer i min bloggartikel: Histaminintolerans allt vanligare

18 Kommentarer
 1. Marianne Andersson
  Marianne Andersson says:

  Hej sanna! Jag har en liten hälsokost butik i Mönsterås , finns de möjlighet att jag kan vara återförsäljare för en del av dina produkter? Hälsningar Marianne

  Svara
 2. Ingela
  Ingela says:

  Hej Sanna!
  Jag har en dotter på 10 år som lider av magsmärtor. Smärtorna ör så intensiva att hon bara skriker. På sjukhuset får hon smärtstillande. Hon har i övrigt jättebra värden. Jag vill ha hjälp med att hitta orsaken till smärtorna. Vet du någon som kan hjälpa oss ta reda på detta?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Omöjligt att säga ngt utan att veta hennes hälsohistorik och vad hon äter. Gör en utredning hos en näringsterapeut, lista finns på hemsidan.

   Svara
 3. Vailet Eldmåne
  Vailet Eldmåne says:

  Jag har hört att det finns enzymtabletter som kan hjälpa vid problem med histamin… (Att ta vid tillfällen som rest.besök o middag hos vänner)…?! Är det något du kan rekommendera?

  Svara
 4. Melvin
  Melvin says:

  Hej. Jag har haft stor glädje av din hemsida. Jag har en fråga om mat som är lagad och som ska användas senare. Som jag förstår det ska mat inte stå framme eller i kylen utan ska frysas. Jag gör en hälsogröt på quinoa, hirs och psylliumhusk. Jag gör storkok och fryser den i veckoportioner. Sedan tar jag fram en burk som står i kylskåpet under veckan. Min fråga är: Blir det histaminer i gröten under veckan? Vänligen / Melvin

  Svara
 5. Eva
  Eva says:

  Hejsan! Jag är 61 år, sista 10 åren blir jag dålig av olika födoämnen. Kött, rökt, kål, lök, rotfrukter, bönor, mjölk, ost.
  Sover dåligt, hjörtklappning, många avföringar, natt och på morgonen.
  Kan detta vara histamin int, har provat Daosin, hjälper ibland.
  Vad kan jag göra, har varit hos husläkare, tagit olika prover alla är bra.
  Har du tips. Mvh Eva

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ändra din kost direkt och ät histaminlåg kost. Lägg nära in fasta så ger du kroppen chans att hämta sig bättre.

   Svara
 6. Niklas
  Niklas says:

  Hej,
  Jag är också nyfiken gällande inälvsmasken. Ber man om att få göra ett avföringsprov för att få reda på om man har det? Sen såg jag att man få kurer som tar bort det med rätt gott resultat.

  Det jag undrar över är orsaken till histamin-intoleransen. I ditt fall låter det som det var inälvsmasken. Kan det vara andra saker också som man kan åtgärda för att bort problemet helt? Känner du till fler?
  Vissa saknar enzymet helt såg jag så i de fallen är det väl inget mer att göra än att fortsatt leva enligt låghistamin-kosten. Men drömmen vore ju att få bort det helt förstås.

  Mvh / Niklas

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   De har tyvärr inte så bra tester i sjukvården, o kruxet är att man ser bara det som läppar o kommer ut i avföringen. Det bästa sättet att testa hittills är bioresonans, och finns flera runt om i landet som använder olika scanners, som Oberon, F-<scan mm. Sök på webben. Jag kommer skriva separat om min erfarenhet och vad jag gjorde, men fick forska fram saker helt på egen hand.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *