Vänlighet är en livsstil

Vänliga ord föder vänlighet och positiva känslor. Ett empatiskt bemötande och ett par vänliga ord kan ändra din sinnesstämning. Vänlighet är kärlek i handling. Så enkelt är det.

Goda handlingar och gärningar förbättrar din psykiska hälsa visar modern forskning:

Att vara vänlig och uttrycka vänlighet eller hjälpsamhet mot andra människor gör att vi upplever att vi är av betydelse för andra och därmed meningsfulla. Och att uppleva sig meningsfull för någon annan är väldigt sammankopplat med välmående, förklarar Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet, i en intervju i en Nya Wärmlands Tidning.

Att göra en god gärning ger inte bara till givaren välmående, utan det minskar även risken att exempelvis insjukna i Alzheimers. (Därför att mening, glädje och kärlek aktiverar våra friskgener som inget annat! Bloggar mer om det varje måndag.)

Det finns dock biverkningar med att utföra goda gärningar: när du väl börjar, så stannar glädjen i dig. Du får lättare steg. Effekterna är smittsamma till människor i din omgivning, och du tenderar att fortsätta med goda gärningar.

I de buddistiska lärorna anses kärlek, vänlighet och empati vara en de fyra noblaste nivåerna av mänskligt medvetande – kronjuvelen. Det bekräftas av modern forskning, som har visat att människor upplever glädje i proportion till hur många vänliga handlingar de gör.

Det vill säga, ju fler vänliga handlingar, desto gladare och lyckligare blir man!

Medkänsla och kärlek utmärks av vänlighet och kärleksfullhet och då är det viktigt för dig att vara generös, empatisk och sympatisk gentemot andra människor. Du blir glad av att göra goda gärningar. Vänliga ord och handlingar hjälper till att öppna hjärtat. Dessutom, när du lyfter andra människor lyfter du samtidigt dig själv. Det skapar en win-win-situation.

När godhet, vänlighet och människokärlek blir hårdvaluta istället för att ackumulera pengar och prylar – då förändras världen.

Vänliga ord skapar självförtroende. Vänliga tankar skapar innerlighet. Vänliga handlingar skapar kärlek.

LAO ZI, född ca 600 f.kr.

 

Övning: praktisera vänlighet genom att säga vänliga och uppskattande ord till andra människor – de första du gör när du möter dem. Säg även några vänliga ord till dig själv varje dag. Börja gärna dagen med att säga något snällt och uppskattande till dig själv i badrumsspegeln – medan du ser dig själv i ögonen. 

6 Kommentarer
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Ellinor! Vad roligt att du uppskattar Sannas artikel. Tack för din kommentar, vi uppskattar den mycket allihop!

   Svara
 1. Gunilla Whitford
  Gunilla Whitford says:

  Så sant, att ge av sig själv och att vara vänlig ger lika mycket till den som ger som till den som får. Underbart

  Svara
 2. Jocke K
  Jocke K says:

  Enligt vad mitt liv gett mig som vänlig person – min barndoms och ungdoms vänlighet till trotts – skars jag bort från andras vänskap eller gemenskap i allehanda sammanhang – i stället för att bli tillfrågad om att hänga med ut, blev man ignorerad och aldrig tillfrågad ,hånad när andra passerade med kompisar på väg till fester eller discon mm.
  Dålig behandling, utfrysning, mobbing, – man har blivit tilldömd en icke existens av ungdomar som aldrig hade förnuft till empati eller omtanke, och aldrig gav någon en andra chans efter sociala fel eller brister. Minsta brist så blev man tydligen nollad och raderad fån allt annat än samvaro i klasserna eller ingen alls !

  För mig har detta som jag fick – inte gett mig annat än sorger !

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ledsen att höra det Jocke, men ingen förlust att vara av med de personerna och fortsätt att söka för det finns gott om goda och snälla människor som vill väl. De som du beskriver vill skada och stjäla energi från andra, och är obotbara. Så lämna dem till sitt eget elände. Jag var också mobbad som barn, blev utfryst i lågstadiet, men jag bytte klass och kom igen. Vet hur det känns, men också att det finns mycket kärlek o vänliga människor.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *