Nedsatt sköldkörtel

En miljon kvinnor i Sverige har underfungerande sköldkörtel (hypotyreos)  enligt sjukvårdens uppskattning, men mörkertalen är sannolikt stora. Män är också drabbade men det är tio gånger fler kvinnor. Rätt kost och näring behövs för att balansera din energi.

 • Jag startade Dr Sannas därför att jag älskar att hjälpa människor att må bättre. Målsättningen är att göra det enkelt att leva ett friskare liv. På denna sida har jag samlat över 1000-artiklar som jag hoppas får fler människor att må bättre och leva friska liv. Allt jag delar är mina erfarenheter och kunskaper som jag samlat på mig under mina 35 år av fristående forskning. Om du väljer att följa mina råd och tips sker det på egen risk. Om du tror att du är sjuk rekommenderar jag alltid att uppsöka en läkare och söka rådgivning från kunniga specialister.

Tecken på underfungerande sköldkörtel är främst ökande övervikt, stor trötthet, torrt, sprött hår och en allmänt sviktande hälsa. En obehandlad underfunktion påverkar hela kroppen och kan till och med påverka fostret om moderns sköldkörtel är underaktiv under graviditeten, med försämrad intellektuell kapacitet som följd.

Tecken på nedsatt sköldkörtel

 • kalla händer och fötter på grund av försämrad blodcirkulation
 • ödem, svullnad av armar, ben och ansikte är tecken när det gått längre
 • gulaktig hud främst på händerna, då sköldkörtelhormon hjälper till och omvandlar betakaroten till a-vitamin.
 • envisa infektioner
 • håravfall
 • smärta i leder
 • uttorkning av huden (rynkig och torr hy, glanslöst hår, sköra naglar)
 • artrosliknande smärta i knän och leder

Ny syn på test och behandling behövs

Det råder delade meningar om hur man bäst testar funktionen hos sköldkörteln, traditionella test av sköldkörtelhormonerna T3 och T4 visar bara en del av bilden. En god bakterieflora i mag-tarmkanalen är också viktig, då en antibiotikakur slår ut de mikrober som omvandlar 20-30 procent av T4 till T3. En mer individanpassad behandling efterfrågas. I Kureras artikel (länk nederst) berättas om en kvinna som inte fick hjälp av Levaxin men väl av naturligt svinsköldkörtelextrakt.

Orsakerna till nedsatt sköldkörtel kan vara flera, som exempelvis stress, otillräckligt med sömn och näringsbrist (dålig kost), underliggande infektion, inte haft eller tagit tid för återhämtning. Det kan oftast balanseras till normal nivå med ändrings av kosten och kosttillskott.

Det viktigaste är att ändra livsstil och kosten.

Att ta bort gluten och helst även komjölksprodukter, är essentiellt då de vetenskapligt visat ökar risken för autoimmuna reaktioner i kroppen. Att äta mer protein får fart på kroppen.

Samt ta bort lite av alla måsten. Lätta på trycket och lägga in tid för avslappning och meditation varje dag. Jag rekommenderar varmt Happy Heart-metoden, tar bara ett par minuter och lugnar hela kroppen direkt – Heartfulness. Måttlig träning och promenader är bra för ökad energi också.

Dr. Sanna Ehdin

49 Kommentarer
 1. Christina Österberg
  Christina Österberg says:

  Hej! Kan jag som har bortopererad sköldkörtel (tror att det lämnades kvar en liten del) efter struma för 23 år sedan, tänka likadant? Eller behöver jag göra något annorlunda eller mer tror du? Jag lyckas inte till 100% men försöker vara gluten och sockerfri samt äta ekologiskt. /Christina

  Svara
  • Therese
   Therese says:

   Lyssna på din doktor! Om du inte har en sköldkörtel behöver du medicin punkt slut. Jag blir så arg över alla icke vetenskapliga belägg om att kosten kan påverka! Jag har också bortopererad sköldkörtel och väljer att lyssna på de sin är specialister på området

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är ju referens och standardvärden så de ger en viss garantu, men bäst är att lyssna på sin kropp o lära känna den.

   Svara
 2. Tina
  Tina says:

  Hej Sanna,
  Söker efter kosttillskott som inte innehåller gluten och då också ris mm eller mjölk. Känner du till ngt märke?
  Hälsningar Tina

  Svara
 3. Anna
  Anna says:

  Min undran är kring järnbrist och D-,B-brist orsakas av levaxin, lio(T3) ndt (naturligt sköldkörtelhormon). Jag förstår att många får denna brist när man medicinerar. Jag är vegetarian äter inte gluten och mjölkprodukter förutom smör och ost. Tål inte mjölkprodukter men ibland funkar en liten mängd men nästa gång är det kört.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rekommenderar inte Levaxin utan att du uppsökt en läkare. Mitt tips är även att man balanserar med kost, näring och vila/återhämtning. Så kan inte uttala mig om negativa sidoeffekter av Levaxin. Mitt råd är låt bli alla mjölkprodukter och koka ghee, proteinfri smörolja så är det bättre. Många är kaseinintoleranta utan att veta om det, och det kan ge trötthet (matallergi) och påverkar sköldkörteln. Recept på Ghee: http://www.annaskipper.se/ghee.html

   Svara
 4. Iréne Bergeld Bergman
  Iréne Bergeld Bergman says:

  Hej
  Jag har precis fått veta att jag har väldigt låga värden på sköldkörteln.
  Fick levaxin 50mg/dag till att börja med. Gissar på att jag haft låga värden länge men inte lyssnat på min kropp. Vilka tillskott rekommenderar du att jag ska ta?
  Tack för att du skrev så bra om sköldkörteln, gav många svar till mig!

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack Iréne och så är det oftast, att man inte lyssnar på kroppens signaler. Jag anger i artikeln vad som behövs och ändra kosten definitivt så länge! Låg energinivå gör att man äter mer sockermat och det förvärrar det hela! Ta bort gluten också, för det sätter ner sköldkörtelns funktion för en del.

   Svara
 5. Tekla
  Tekla says:

  Tack fina Sanna!
  Min sambo (man) som är 27 år har problem med extrem trötthet ibland. I år kom det i samband med våran detox under aprilmånad. Han har tidigare kollat skölsdkörtelfunktionen eftersom hela familjen har problem. Han tog ett blodprov som visade på höga värden och läkaren rekommenderade levaxin fram till juli då hans får komma på en ordentlig kontroll. Han är tveksam mot medicinering så han tar inte levaxin än. Vi vill veta mer..
  se fortsättning

  Svara
 6. Tekla
  Tekla says:

  Läkaren menar att det är hypoteros. Han går aldrig upp i vikt oavsett, är smal.
  Andra symptom han har är koncentrationssvårigheter, tröghet, långsam i sitt sätt, introvert, sämre kortsiktigt minne.
  Har du några råd att ge?

  Svara
 7. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  Är den förstorad på grund av inflammation? Låta bli gluten och mjölprodukter o sött (inkl glutenfritt för det är snabba kolhydrater) är första rådet. Vad hände då för 15 år sedan när den blev förstorad? Svårt att säga något om just detta utan att veta en hel del. Sök gärna till en kinesiolog, som Pernilla Carrier http://www.carriercarrier.se, och be henne kolla din kropp och ev reaktivitet. Analyser är dyra och man behöver veta vad man ska leta efter. Uppsök alltid läkare vid behov.

  Svara
  • Annika
   Annika says:

   Tack för svar. Jag var väldigt stressad när den förstorades. Men jag äter glutenfritt, mejerifritt och utan socker sedan 3 år tillbaka. Ingen förändring. Ska kolla din länk, tack!

   Svara
 8. Evelyn Klöverstedt
  Evelyn Klöverstedt says:

  Hej Sanna,
  Har du några råd att ge mig?
  Känner igen alla de symptom du beskriver, onormal viktuppgång, torrt hår o hud, orkeslös, ingen feber när jag är sjuk etc. men har vid varje test på HC haft värden som legat på gränsen och vägrats testa Levaxin. Har struma sedan tio år tillbaka som gudskelov inte växer. Känner mig nonchalerad av vården. Vad gör jag för att må bättre?
  Vänligen
  Evelyn Klöverstedt

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Så snart vi har möjlighet. Nya produkter ska tas in och just nu är det fokus på Crowdfunden så att vi kan försätta den spännande verksamhet vi bygger inom Dr Sannas. 🙂

   Svara
 9. Susanne
  Susanne says:

  Är det någon skillnad på en sköldkörtel som har låg funktion av sig själv och en sköldkörtel som är opererad eller behandlad med radiojod och har nedsatt funktion pga det? Passar rek kosttillskott till båda?
  Jag äter levaxin sen 20 år men har massor med symptom som du anger här ovan bla låg kroppstemperatur och ingen feber vid infektion. Det visste inte min läkare när jag frågade.
  Jag är så tacksam att jag kan få klara råd här.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är helt omöjligt att ge klara råd eftersom jag inte vet något om din livsstil i övrigt, motion, kost, kosttillskott, sömn, stress, relationer. Gå gärna till en näringsterapeut och få hjälp eftersom du har påverkade skäldkörtlar. Lista finns här Men ta det som jag rek för att stärka sköldkörteln. Kroppen har finurliga sätt att kompensera för nedsatt funktion, och näring stödjer.

   Svara
 10. Johanna
  Johanna says:

  Vad innehåller detta paket? Kan man fortsätta äta sitt vanliga kosttillskott? Jag lider av hypotyreos samt Sjögrens. Kram!/Johanna

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Vi tar det när paketet kommer, så kan du jämföra med det du har. Om du har Sjögrens ta bort alla komjölksprodukter och gluten, om du inte redan gjort det och var försiktig med legymer och bönor. De innehåller starka lektiner som ställer till det m autoimmuna sjukdomar. Konsultera allrid en läkare. kram till dig!

   Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Alla bönor innehåller starka lektiner som kan ställa till det, så har man problem med nedsatt sköldkörtel bör man fakta försiktighet med dem. Man blötlägger bönorna länge för att inaktivare mycket av lektinerna, men de finns där ändå.

     Svara
 11. Maj-Britt Bernhardsson
  Maj-Britt Bernhardsson says:

  Sanna! Jag känner igen symtombilden för hypothyreos. Stämmer in bra på mig. Var på VCT för provtagning men allt var bra enl läk. Nu tänker jag ta tag i detta själv med hjälp av dina rek. Jag bara undrar om jag kan fortsätta ta mina kosttillskott när jag fastar? MVH Maj-Britt

  Svara
 12. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  Min generella rekommendation är att man första ska ställa det tillrätta genom att åtgärda orsaker som ger obalans eller inflammation. Kosten är mkt viktig, bort med gluten och minska/uteslut sockermaten. Mer protein etc som jag skrev i bloggen – samt kosttillskott. Var inte orolig, bli VD för din egen hälsa och agera. Kunskapen finns, det är upp till oss själva att tillämpa den. Uppsök dock alltid läkare vid behov.

  Svara
 13. Madde
  Madde says:

  Du har en bild på kål men jag ser inget i texten om goitrogena grönsaker som ju varit på tapeten i flera år som olämpligt för personer med sköldkörtelproblem. Vet inte om du känner till Medical Medium, men i och med att du lever och andas kostens betydelse för hälsan tror jag inte du missat honom. forts nästa inlägg….

  Svara
 14. Madde
  Madde says:

  forts. Han skriver att goitrogena grönsaker tvärtom är bra vid sköldkörtelbesvär, och att avråda från dessa produkter är ett stort misstag. Personligen älskar jag kål/broccoli/blomkål och äter det dagligen. Har käkat levaxin i 6 år men har på eget bevåg dragit ner på levaxindosen (150mcg) till 2-3 tabletter i veckan då jag inte känner några av de typiska hypo-symptomen alls.

  Så, vad anser du om goitrogener och sköldkörtelbesvär?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack för kommentaren Madde, ska se om kommentarerna kan vara lite längre. Jag har sett olika uppgifter om det och menar att man kan äta det, men kanske inte för mycket och definitivt kokt. Så en gång i veckan utan problem. Förr åt jag nog broccoli fem ggr i veckan men drog ner på det till 1-2 ggr och sen låter jag bli i perioder. Jag äter gärna färsk grönkål o tuggar länge på den, tänker att enzymerna i saliven gör bra då!

   Svara
 15. Madde
  Madde says:

  ”Max 500 tecken” är svårt att rent spontant ha koll på om inte formuläret visar återstående antal, därför fick jag dela upp 🙂

  Svara
 16. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  Ja visst kan svullnaden gå ner när du balanserar dig med rätt kost och kosttillskott, har sett det hos många. Att det är vanligare hos kvinnor kan bero på att många har mycket ansvar, både på arbete och i hemmet. Forskning visar att stressen går ner hos män när de sker hem från arbetet, medan den går upp hos kvinnor för man ska ta hand om barn, hem och mat. forts…

  Svara
 17. Dr. Sanna Ehdin
  Dr. Sanna Ehdin says:

  VI kvinnor behöver nog bli bättre på att be om hjälp, sätta gränser och ta hand om våra egna behov. Män är nog generellt lite bättre på att prioritera sina fysiska behov, medan vi kvinnor kanske sätter andras behov före oss själva. kör på hårt o sedan får vi betala pris på det. De säger att idag går kvinnor ”in i väggen” efter andra barnet fötts… Det är inte bra utveckling!

  Svara
 18. Ruth Welinder
  Ruth Welinder says:

  Hej Sanna!
  Vet du fler som kan lämna sina historier om hur de hjälpte sin sköldkörtel att bli frisk utan medicin? Och vilken av de två näringsterapeuter i Malmö, du skrev i listan, tror du kan bäst om sköldkörteln? Har länge försökt laborera själv med vitaminer och mineraler, nu tänker jag be om hjälp
  Happy heart❣️

  Svara
 19. Carina
  Carina says:

  Hej. Intressant läsning. Symptomen känns igen och har balanserats med Levaxin sen jag var 9 månader gammal. Nu är jag dryga 57. Jag är nämligen född utan fungerande sköldkörtel.

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hej Carina! Tack för din kommentar! Oj, ja då vet du verkligen vad du pratar om. Hoppas du mår bra och har välinställda Levaxindoser, det kan verkligen göra stor skillnad. Ha en riktigt fin dag! Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna

   Svara
 20. Stefan Fahlander
  Stefan Fahlander says:

  Hej Sanna
  Tack för en utmärkt sida.
  Jag har gjort en blodanalys och hade förhöjt S-THS värde och normalt S-T4. Hur påverkas detta av att jag fastar 16/8 varje dag? I övrigt är jag pensionär (ingen stress) och tränar 5-6 gånger i veckan och äter åt LCHF-hållet
  Mvh
  Stefan

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Stefan, jag är inte läkare och ger inte kliniska råd. Mätvärdena på sköldkörtelfunktion är satta mot generella värden och enligt min syn är det viktigaste att du känner du mår bra av din livsstil. Den låter utmärkt tycker jag – fortsätt med det!

   Svara
   • Stefan
    Stefan says:

    Om jag formulerar frågan så här:
    Hur skulle du ur ett näringsperspektiv bedöma att 16/8-fasta påverkar hormonerna till och från sköldkörteln?

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Intressant fråga som kräver en egen djupdykning. Sedan är det så att vi har olika hög o låg funktion på sköldkörteln så fullkomligt omöjligt att ge ett generellt svar. Beror på kroppstyp, kön, ålder, påfrestningar o sjukdomar och livsstil i övrigt. Bäst att du kollar dig själv individuellt hos en näringsterapeut för att få svar på det.

     Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     forts. Folk behöver komma ifrån tron att en sak gäller för alla. Vi är biokemiskt unika, har en av fyra olika grundkroppstyper – dvs olika biokemi redan där. Sedan beror det som sagt på faktorerna ovan och en mängd andra frågor. Mänsklig hälsa är brett, det blir lätt lite som att fråga hur lagar man en fantastiskt fasanmiddag. Och det blir en rad svar på det förstås. Mänsklig hälsa är att likna vid att laga mat, en mängd faktorer involverade och fingertoppskänsla behövs.

     Svara
 21. Maria
  Maria says:

  Hej Sanna. Jodbrist är ett stort problem och bidrar till många dåliga effekter på hälsan och Kelpasan (Vogel) är en väldigt bra produkt som verkar direkt. Problemet med att ta bort mjölkprodukter är att det blir ännu mindre jod per dag. Man måste äta fyra ägg eller en liter mjölk för att få dagsbehovet om man är vegetarian, och Veganer får nästan inget om de ej tar tillskott. Skillnaden i hälsa blir enorm! Jag började äta Kelpasan och märkte så stor skillnad direkt på energi, sömn, livsglädje, styrka att jag inte nog kan poängtera vikten av denna bortglömda spårämne.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *