Binjurestress allt vanligare

Binjurestress är vanligare än vi tror. Många är kroniskt utmattade idag, vilket kan yttra sig som att man med nöd och näppe klarar av att jobba – men är för trött för att fungera bra socialt och i relationer. En längre tids utnötning av hela systemet, utan tillräcklig tid för återhämtning, håller givetvis inte i längden. Vad kan vi göra åt det?

Tecken på nedsatt binjurefunktionen kan vara lågt blodsocker, lågt blodtryck, låg kroppstemperatur, man svettas lätt och känner en total känsla av utmattning. Men det påverkar även psyket och kan visa sig som frustration, irritabilitet, depression, sömnlöshet, PMS, nervositet och bristande koncentrationsförmåga.

Ett annat typiskt exempel är att man blir sjuk så fort man tar semester. Orsaken är att det ständiga adrenalinpåslaget gör att man kan prestera och vara effektiv – och trycker undan infektionen – men så fort man ”drar ur kontakten” kommer det som tryckts undan fram. Kroppen ser till att ordna sängläge genom sjukdom för att kunna återhämta sig.

 • FAKTA: Det finns totalt åtta endokrina körtlar (samt levern och njurarna) som utsöndrar hormoner i blodet. De körtlar som har starkast påverkan på tankarna och känslorna är binjurarna, könskörtlarna, tallkottskörteln och hypofysen. De två sistnämnda finns i hjärnan. Tallkottskörteln producerar bland annat melatonin, som behövs för sömnen, medan hypofysen utsöndrar ett antal reglerande hormoner som påverkar organ och körtlar i kroppen.

Binjurarna

Binjurarna är stora som en tumme och sitter ovanpå njurarna. Körtlarna producerar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin, vilket gör att vi presterar väl under pressande omständigheter. De behövs för att kunna ta sig igenom en dag med energi, entusiasm och effektivitet.

Många faktorer kan bidra till nedsatta eller uttröttade binjurar, såsom fysisk trauma, kemiska toxiner, dålig kost, brist på sömn, infektioner, receptbelagda läkemedel,  känslomässigt trauma, ångest, depression, överdriven motion och graviditet

Binjurarnas funktion försämras av bland annat näringsbrist (slarv med maten), otillräcklig sömn och av kronisk stress.

Det kan vara stress som kommer utifrån eller inifrån. Stress inifrån kan orsakas av att man bär på en mängd obearbetade emotionella upplevelser. Att känna en bristande kontroll i sitt liv eller sitta fast i ett sjukligt beroende (alkoholism, spelberoende etc.) är också en form av kronisk påfrestning. Att arbeta med något som man absolut inte vill kan suga mycket energi också.

Om binjurarna fungerar dåligt känner man sig ofta trött på morgonen, har svårt att komma i gång utan kaffe och behöver något sött och kaffe för orka igenom dagen. Fastän man är uttröttad på kvällen är det svårt att somna, för alla tankar som mal i huvudet.

Hög konsumtion av sockerprodukter och kaffe tröttar ut binjurarna snabbare.

En person med stressade binjurar kan lätt bli ljuskänslig, känna sig yr, förvirrad och ha minskad tolerans för ljud. När symtomen förvärras ökar även risken för inflammation i kroppen, och man kan bli orkeslös, få allergier, lågt blodsocker, huvudvärk, födoämnesintoleranser och ett ständigt sötsug.

Stress ger även frisättning sv kortisol från binjurarna, och visste du att konstant förhöjda kortisolnivåer sänker koncentrationsförmågan, ger åldersglömska och nedsatt energi – dvs åldrande i förtid? Jag  tar upp detta på lördag.

Binjurestress är vanligare än man tror, men sjukvården har tyvärr sällan kompetensen att diagnostisera detta tillstånd.

.

Stärk binjurarna

Man kan komma igen relativt snabbt från binjureutmattning genom att ändra till en bättre kost och specfika kosttillskott (se nedan). Det är viktigt att ta bort all stimulantia, för det har bidragit till att köra binjurarna i botten. Så bort med snabba kolhydrater och fram förlagt socker.

Jag rekommenderar att man lugnar ner kroppen genom att ta bort stimulantia och snabba kolhydrater. Genom att äta till exempel Gröna kuren i ett par veckor för att ge binjurarna en paus. (Den gäller dock inte för inflammerad tarm, då bör man äta annan kost.) Pröva fram för allt att äta glutenfritt, för jag känner åtskilliga personer som kom igen efter ”utbrändhet” snabbt när de tog bort spannmålsprodukterna. (Obs undvik glutenfria produkter med högt GI.)

Vidta stärkande åtgärder för binjurarna med meditation och sömn – helst att somna för tio på kvällen, för binjurarna återhämtar sig bäst före midnatt. Bara genom att ge mer pauser för aktiv vila: meditation och sömn – kan mycket förbättras på kort tid. När tog du en sömnhelg senast?

Ibland är det bästa man kan göra – ingenting.

Kosttillskott jag tar

Det jag tar för att balansera mina binjurar är framför allt extra doser av följande vitaminer: B-komplex och extra B6, A  och C samt mineralerna natrium (mer havssalt) och magnesium. Jag är mycket förtjust i örter som ginseng, rosenrot och chisandra, då de är välkända adaptogener som vetenskapligt visat ökar kroppens förmåga att hantera stress. Jag tar dessa örter även i förebyggande syfte, variera dock och inta inte hela tiden. Det blir bättre effekt när man varierar dos och vad man tar för kosttillskott, hellre än att alltid ta precis samma. Det lärde jag mig av professor Karl Arfors.

Ett multivitamin-komplex är allmänt stärkande. Jag tar själv binjureextrakt i kapslar, eftersom jag märkt att återhämtningen vid uttröttning går betydligt snabbare.

 • FAKTA: Adaptogener höjer kroppens stressresistens och effektivitet. Det är allmänt verkande medel som ökar cellernas effekt, kroppens anpassningsförmåga och därmed förbättrar vår förmåga att hantera stress. Exempel på adaptogener är örterna ginseng, rosenrot, chisandra, astragalus, rysk rot, fo-ti, gotu kola, maca, havregryn och sarsaparilla.

.

Blissful Mind-metoden

Vårt nervsystem påverkas vid stress, och aktiverar system som leder till nedbrytning och åldrande. Genom att aktivera vagusnerven, till exempel med Happy Heart-metoden eller annan hjärtcentrerad meditation och Mindfullness, motverkar du detta och stärker föryngrande processer.

Blissful Mind-metoden är ett sätt att snabbt lugna hela kroppen med hjälp av hjärtats kraft. Den är mycket potentiell för binjurarna, eftersom den aktiverar vaguserven. Vagusnerven är en av de viktigaste nerverna som kommer från hjärnan och den går till alla större organ och reglerar dem.

Forskningen har visat att denna nerv aktiveras genom avslappning, meditation och liknande metoder. Därmed kan du styra dina immunceller, minska inflammationer och även förebygga sjukdomar och åldrande.

Viktigt också att sluta stressandas eller andas genom munnen. Investera i att lära dig rätt andningsteknik, och använd gärna en andningstränare – det har jag gjort i sju år! Akupunktur, örter, yoga, avslappningstekniker, motion samt näringsrik kost och tillskott bidrar också till att främja läkningsprocessen.

.

Läs även: Del 2: Binjurestress 2: kortisolets roll      Del 3: Binjurestress 3: DHEA lugnar.     

.

30 Kommentarer
 1. Lillis
  Lillis says:

  Tack för all din inspiration!
  Jag är utbränd sedan många år men fungerar numer bra efter att gjort väldigt mkt förändringar i mitt liv.
  En fråga, en del läkare pratar nu om Bipolär 2 ist för utmattningssyndrom. Vad är det? Har googlat en del men blir inte helt klar över detTacksam om du vet och vill delaMvh Lillis

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack o grattis till förändringsrna! Jag sysslsr inte med diagnoser, utan att justera obalanser o stärka det friska, så har ingen kommentar.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Utmattningen leder till ett multifaktorellt systemfel – bloggar mer om det. Inte lätt bara göra en test, att se på sina symtom är en bra start. Man kan åtgärda mycket själv, kommer i blogg.

   Svara
 2. Ulrica Ågren
  Ulrica Ågren says:

  Hej
  Om jag misstänker att jag har binjurestress – går det att göra någon test för att konstatera detta?

  Svara
  • AnnaLena Roslund
   AnnaLena Roslund says:

   Man ska vända sig till sjukvården och beskriva symtom. De avgör vilka prover som ska tas. En sen och obehandlad Addison kan man dö av

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är ett multifaktorellt systemfel – bloggar mer om det. Inte lätt bara göra en test, att se på sina symtom är en bra start.

   Svara
 3. Lillevi
  Lillevi says:

  Hej!
  Vill tack för allt bra du delar med dig av❤
  Min frågan är…är det egentligen så bra att ta binjure extrakt från djur och varför?
  Jag äter de i omgångar och mår bra av de men frågan finns där ändå
  Tacksam för svar,mvh Lillevi

  Svara
 4. Jenny
  Jenny says:

  Hej. Du skriver att sjukvården har svårt att diagnostisera detta tillstånd, men hur gör man det? Räcker det med blodprover eller behövs även andra prover?

  Svara
 5. Dr Lekman
  Dr Lekman says:

  Hej Sana!
  Du ber om ursäkt för din dyslexi och att du inte ser stavfel. Vi är i samma båt då.
  Jag skriver inlägg på mina bloggar och läser genom flera gånger. Så åkejar jag lämnar sidan och läser genom en gång till. Då plötsligt sera jag ”stavfel” eller ofullbordade ord. Som i dagens inlägg. Det är ett eländigt gissel Sanna.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det är lite av ett pyssel! Men jag har ingen irritation med det, utan försöker bara integrera det som en del av livet – så det inte tar någon energi för mig. Ungefär som en handikapp o man får vara lite snäll mot sig. 🙂

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej Mona att ha uttröttning är ett ett multifaktorellt systemfel – och därför tappas bort av sjukvården. Jag ska blogga mer om detta idag eller imorgon, flera hormoner är involverade och finns i nuläget inte ett enkelt svar. Att se på sina symtom själv är en bra början, och man kan själv göra mkt för att ställa det tillrätta.

   Svara
 6. Ann-Marie Forsman
  Ann-Marie Forsman says:

  Hej. Jag undrar också om det finns några prover man kan ta för att se om man lider av binjureutmattning? I så fall vilka och var kan man ta dem?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Hej att ha uttröttning är ett ett multifaktorellt systemfel – och därför tappas bort av sjukvården eftersom de ännu inte intresserar sig för Systemhälsan utan fortfarande har en detaljsyn. Jag ska blogga mer om detta idag eller imorgon, flera hormoner är involverade och finns i nuläget inte ett enkelt svar.

   Svara
 7. Nina
  Nina says:

  Hej!
  Jag är 24 år, promenerar ibland & går väldigt mycket i arbetet & har haft problem länge.
  För 2 år sedan blev jag diagnostiserad med egentlig depression. Men innan det och nu efter (äter inga mediciner & mår bra) är jag kroniskt trött. Jag orkar arbeta, men orkar inte göra något när jag kommer hem. Kan ta upp till 3 timmar innan jag får någon ork att kliva ur sängen, flytta mig till soffan när jag är ledig.

  Provat Paradren som funkat bra för minnet & koncentrationen, men tröttheten sitter i. Läkare på HC säger ”alla prover ser normala ut. Du är deprimerad”

  Jag känner själv att något är fel. Men ingen lyssnar på mig. Jag har även PCO. Har du några tips?

  Tack för bra läsning. Kram!

  Svara
  • Hanna - Team Sanna
   Hanna - Team Sanna says:

   Hejsan Nina! Tråkigt att läsa att du inte mår bra, och trist att vården inte tar dig på allvar. Tyvärr har inte Sanna någon möjlighet till individuell rådgivning när det gäller hälsa, kosttillskott eller självläkning. Jag rekommenderar att du hittar en bra näringsterapeut eller en funktionsmedicinsk läkare som kan ge dig den hjälp du behöver. En lista på bra näringsterapeuter hittar du här: https://ehdin.com/artikel/lista-pa-naringsterapeuter/ Hoppas du hittar någon lämplig där! Hälsa & välmående,
   Hanna – Team Sanna

   Svara
  • Elise
   Elise says:

   Halloj! Jag är i samma sits som du Nina! 24 år och diagnostiserad först med depression och nu utmattningssyndrom. Kände också att något var helt galet i kroppen, men kände mig inte deprimerad, bara djävulskt trött och svag. Läkarna lyssnade inte på mig så jag har börjat forska och söka svar på egen hand. Kolla in utmattningsskolan.se
   Där finner jag otroligt mycket hopp och inspiration om hur jag kan hjälpa kroppen att återhämta sig.

   Hoppas denna kommentaren kan nå dig på något vis! Styrke kramar! 🙂

   Svara
 8. Mia
  Mia says:

  Ni som är unga, ta era utmattningssymptom på allvar. Det är så mycket som går snett i kroppen när man stressar och en del går inte att reparera. Det är inte då viktigt att ha en massa saker eller att se perfekt ut. Man mår oftast bäst av det enkla i livet och ser bäst ut när man är sitt naturliga jag. Motion, sömn, nära relationer och naturupplevelser är det som ger mest energi. Själv har jag stressat sönder min hälsa under 30 år och har nu flera kroniska sjukdomar. Har ingen glädje av allt jag skaffat mig i form av materiella ting.

  Svara
 9. Jessika
  Jessika says:

  Hej,
  Jag är intresserad av vad du tar för binjureextrakt. Har jag förstått det rätt att du tar det och vitaminer också.
  Jag har precis satt mig och försökt ta mig igenom djungeln med alla tips på flera sidor. Har varit sjukskriven en längre tid men är trött på all antidepressiv medicin som bara ger en massa biverkningar.
  Med vänlig hälsning
  Jessika

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja det finns mycket, och jag tar ungefär samma för att motverka uttröttning, o Adrenawhole är bra – men osäker på om det finns annat än via Näringsterapeuter. Förslagsvis detta: Lugols lösning (jodlösning), Mega B-komplex, B12-folat sugtablett, C-vitamin Bioflav 2-5 gram per dag, Magnesium 120 mg 1-2 st morgon o kväll, Zink 30 mg 1 st morgon o kväll, Multimineral och Multivitamin 2 st morgon o kväll, Glutamin 1-2 tsk morgon och kväll i glas vatten, L-tyrosin, Stressbalans – 1 ml 2 ggr per dag och Adrenalow är bra också, Fiskolja ArcticMed 2 tsk per dag. Jag köper från Holistic: http://sannashop.vitamera.se/Kategori/vitamera-funktion

   Samt Dr Sannas Soldryck • 1 toppad msk i varmt vatten på morgonen m 1 msk olivolja https://drsannas.se/shop/soldryck-300-g/

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *