Probiotika kan läka tarmcancer

Ny svensk studie visar att kosttillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer. Patienter med tjocktarmscancer har en förändrad tarmflora, och genom att ge probiotika förändras tarmfloran till att bli mindre gynnsam för cancer. Det är hoppfullt! 

Göteborgsstudien som publicerades i BMJ Open Gastroenterology visade att levande mjölksyrabakterier, probiotika, kunde förändra tarmfloran i gynnsam riktning hos patienter med tjocktarmscancer. En hälsosammare mikrofloran ökar mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat). Mjölksyrabakteriernas syra hämmar då tillväxten av cancerceller i tarmen.

Forskarna tillförde en kombination av olika bakteriestammar som hade både dokumenterad effekt mot cancer och antiinflammatoriska egenskaper. Detta representerar ett helt nytt sätt att tänka inom traditionell forskning, och det är mycket positivt.

Forskare från industri och universitet är mycket positiva och säger att: målsättningen är att utveckla probiotiska preparat som kan användas vid många olika typer av sjukdomar som är beroende av en sjuk tarmflora.

Buken är vårt största energicenter. Klappa på din fina mage och buk och ge den kärlek för att den gör så mycket gott för dig! Obs detta visar ett friskt tarmsystem.

Min kommentar

Jag inte det minsta förvånad. Vi har tio gånger fler bakterier än vad vi har celler i kroppen och vår hälsostatus, hormonnivåer, nervsignalsubstanser, vikt och immunförsvar mm är beroende av hälsofrämjande, synergistiska (samverkande) bakterier i hela kroppen inkl huden. Men tarmfloran är extra viktig pga näringsupptag och hormonomvandlingar.

Faktum är att kroppens hälsa står och faller med tarmfloran, och blir man sjuk ska man genast agera via att sanera (detoxa, fasta etc) och bygga upp en frisk tarmflora.

Intressant nog börjar skolmedicinens tänk mer och mer liknande den sk alternativmedicinens tänk, vilket är den helhetssyn och frisktänk som jag förespråkat i över 25 år och skrivit om sedan Den självläkande människan 1999. Det viktigaste är då inte i första hand vad som läker tarmcancer utan vad man kan göra som förebygger tarmcancer.

Vi är många som länge drivit dessa frågor i Sverige, och det ansågs tidigare som inte rumsrent. Men nu gör visst många inom skolmedicinen en omsvängning och förespråkar bra kost och träning, probiotika och att motverka inflammation. Ja det som fungerar är ju det man ska tillämpa och rekommendera. Det ska bli intressant att se om det kommer något erkännande från deras sida…

Imorgon kommer inlägg om tarmflorans och probiotikas betydelse.

25 Kommentarer
 1. Annette
  Annette says:

  Kombucha som är fermenterad dryck innehåller ju probiotika, vet du om det också funkar? Jag gör egen och dricker dagligen.

  Svara
   • Julia
    Julia says:

    Väldigt nyfiken på kombucha om det verkligen är bra eller inte. Kan man få ett utförligare svar på det om hur du menar att det påverkar oss. Jag har också på senaste haft problem med candida och det har känts lite konstigt med kombucha, kan det vara så att kombuchan förstärker candidan?

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Jag rek inte kombucha, det är en sockerjäst produkt av svamp. Jag är histaminkänslig o då går det inte alls, jag har alltid mått konstigt av det. Andra har kanske annan syn på det, men det är min.

     Svara
 2. Lollo Wernäng
  Lollo Wernäng says:

  Det är Leg läkare Lennart Cedgårds Probion från Wasa Medical Halmstads probion. Som studien gäller . Vi delade lokal från 1986. Han har skickat studien till terapeuter i landet.

  Svara
 3. Yves Delatte
  Yves Delatte says:

  Biolatte Oy has the patent already in 1989 for the use of some lactic (and non-lactic like sc.boulardii and B.subtilis) strains for the treatment of immunity. We also have patented the colon transplant for serious cases of Crohn disease.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Congratulations to that. I have taught and written about the importance of probiotics for 25 years, and if you can provide some interesting scientific findings – in a nonjudgemental way – I can write about it in an article.

   Svara
 4. Sara Gustavsson
  Sara Gustavsson says:

  Kan man ge Lactovitalis Pro till barn? Mina ungar är 6, 10 och 12 och vi ska resa till Indien över jul och nyår. Vill ta probiotika innan och under resan men undrar om detta tillskott blir för starkt för dem.

  Svara
 5. Fatou
  Fatou says:

  Jag har blivit rekommenderad märket thorne för mjölksyrabakterier. Är de bättre än laktovitalis eller vilka rekommenderar du?

  Svara
 6. Annika
  Annika says:

  Jag har hört att kroppen inte tillgodogör sig smörsyra som man äter, utan att den måste bildas i tarmarna när man äter resistent stärkelse, t ex kall potatis eller baljväxter. I så fall gör det ju ingen nytta att äta ghee?

  Svara
 7. Monalisa
  Monalisa says:

  Du skriver någonstans att man ska äta både mjölksyrade grönsaker och probiotika varjedag. Hur mycket grönsaker? Räcker det med 2 kapslar probiotika?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det räcker med en matsked syrade grönsaker och det beror ju helt på hur mycket en kapsel innehåller, vilken sort men 1-2 per dag bör väl svara lämpligt.

   Svara
 8. Ann-Louise
  Ann-Louise says:

  Hej Sanna

  Hittade denna tråd och gör ett försök att få kontakt. Jag är histaminkänslig också och söker en probiotika som kan fungera. Tycker du att Holistic LactoVitalis Pro fungerar med histaminkänslighet? Läste att det kan vara bra att undvika några lactobaciller vid histaminkänslighet, har du några tankar om det?

  Vänliga hälsningar

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har sätt att läka histaminkånslig, gjort detvsjälv o står i nösta bok. Många har SIBo – så för mkt bakterier i tunntarmen. Kan mätas.

   Svara
 9. Joakim
  Joakim says:

  Hej Sanna!

  Tack för ett bra inlägg. I Dave Aspreys nya bok ”Super Human” skriver han att Lactobacillus Casei är en producerar histamin och att det bidrar till inflammation. Vidare rekommenderar han neutrala probiotika såsom Streptococcus thermophilus och lactobacilus rhamnus.

  Jag har precis börjat med en pencellinkur med kåvepenin efter ett fästingbätt och hörde att man skulle ta någon sorts antibiotika och såg att den du rekommenderar innehöll många bra bakterier men dessvärre den som Asprey varnar för.
  Ska man bortse från det pga. att den innehåller så många andra bra till skillnad med andra tillskott som innehåller färre eller hur påverkar histaminer oss egentligen?

  Svara
 10. Ann-Cathrine Hartelius
  Ann-Cathrine Hartelius says:

  Hej och tack för all intressant information här – och i böcker. Jag har precis fått veta att jag har SIBO samt läckande tarm, svampar etc Har tagit probiotika i omgångar, men har uppehåll just nu. (Jag har slutat med socker, gluten, nötter, torkad frukt, baljväxter mm, äter dock kokt kall potatis) Någon sa att jag ska vänta med probiotika tills SIBO är borta. Tacksam för din synpunkt på detta.
  Vänliga hälsningar/Ann-Cathrine

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja absolut vänta till SIBO är borta. Jag delar i januari min väg ut ur SIBO, parasiter i tarmen, orolig mage etc o kanske intressant läsning för dig.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *