Denna vecka får svenska Beatrice Fihn ta emot Nobels fredspris. Hon är doldisen som fått en stor del av världen att enas om en FN-konvention som förbjuder kärnvapen. Beatrice Fihn är ordförande i Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, som tilldelas Nobels fredspris för arbetet som resulterat i världens första avtal om förbud mot kärnvapen. 

Det är smått surrealistiskt, tycker hon själv i intervjun i SvD:
– Vi är ju bara ett gäng unga som utmanat de största och mäktigaste.

Kritiska röster hävdar att: ”Kärnvapenförbudet är oetiskt, tandlöst och kontraproduktivt för global kärnvapennedrustning.”

– Men det handlar om att påverka normer och skapa en uppfattning att kärnvapen är oacceptabelt, inte något som är respekterat och prestigefullt. Det är viktigare än någonsin, inte minst nu med Nordkoreakrisen. Många länder kryper för kärnvapenmakterna. De tror blint att kärnvapen skapar stabilitet. Med vapnen leder snarare till spänningar och konflikt.

Ett proppfullt program väntar så fort Beatrice kliver av planet i Oslo. Det är presskonferenser, möten, tv-debatter, själva Nobelceremonin följt av Nobelbanketten, fredspriskonsert och möte med norska statsministern.

– Jag ska träffa statsministern redan åtta på morgonen dagen efter banketten. Då blir det inte mycket festande kvällen innan. Det är lite synd. Det är bara en gång i livet man får ett Nobelpris.

”Förbjudit kärnvapen, vunnit Nobels fredspris, suttit bredvid påven” – Beatrice Finns bucketlist i år!

Beatrice Fihn, 34 år och jurist, har i över tio år har engagerat sig i nedrustningsfrågor och multilaterala förhandlingar. Med i internationella kampanjen för avskaffande av kärnvapen, ICAN, sedan 2011. Ordförande i ICAN sedan 2014. Innan dess nedrustningsansvarig i kvinnoorganisationen WILPF.

FAKTA:

Sverige har antagit kärnvapenförbud – men inte skrivit under (tyvärr). Den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, har funnits sedan 2007. Förkortningen står för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Kampanjen består av 458 olika organisationer som kämpar för en kärnvapenfri värld. Den 10 december mottar ordförande Beatrice Fihn fredspriset i Oslo tillsammans med en japansk överlevare från Hiroshima.

Den 7 juli i år antogs världens första förbud mot kärnvapen av 122 länder, efter starka påtryckningar från ICAN. FN-konventionen har hittills undertecknats av 53 stater, och ratificerats av tre länders regeringar. Det krävs att 50 länder ratificerar avtalet för att det ska träda i kraft.

Genom avtalet blir kärnvapen olagligt enligt internationell rätt. Men avtalet anses av vissa som tandlöst då det bojkottats av de nio kärnvapenländerna (USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea). Inte heller har Nato-länderna eller Sverige ännu undertecknat det. Sverige antog dock avtalet i juli och det pågår en utredning om undertecknande.

Dr Sanna Ehdins bloggKreativitet, skapande