Syra-basbalansen

Precis som naturen är många människor försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde – det vi äter, känsloreaktioner, stress och andning. Kroppen strävar efter att upprätthålla ett snävt pH-intervall med hjälp av ett flertal buffrande system och tål inte för mycket baser eller syror.

Om allt fungerar som det ska förbränner kroppen födan med hjälp av syre, varvid energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter bildas. Beroende på vad man äter blir de sistnämnda mer sura eller mer basiska. Födoämnen är potentiellt syrabildande om de återstående ämnena är sura när maten har förbränts. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra.

Om det återstår basiska rester sägs det vara basbildande, och vanliga baser är kalcium, magnesium, natrium och kalium. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 80 procent vara basbildande och till 20 procent syrabildande.

En felaktig kost, stillasittande eller stress stör jämvikten mellan mineralsalter (baser, alkalier), syror i blodet och kroppens bindväv, varvid olika endobionter (sjukdomsalstrare) snabbt förökar sig. Återställd balans fås genom kostomläggning, intag av mineraler för rätt syra-basbalans samt fysisk träning.

Man kan alltså blir trög och energilös av att vara försurad i kroppen, och det är också en grogrund för sjukdom.

Ett exempel på mycket syrabildande dryck som skapar stark obalans är coladrycker. Dricker man exempelvis en burk Coca-Cola (Pepsi-Cola eller motsvarande) förloras motsvarande en tredjedel av dagsbehovet av magnesium – på grund av läskens innehåll av fosforsyra och låga pH-värde. Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.

Men genom att basa kroppen och detoxa kan man motverka försurning. Nedan ges exempel på bas- och syrabildande mat.

Vi bör äta en mat som till 80% är basbildande, så välj klokt och din kropp kommer att tacka dig!

.

Basbildande mat

Gröna Kuren är ett utmärkt val för att basa kroppen.

De flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt, samt om man sockrar frukten blir den syrabildande.

Syrabildande mat

Kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, vetemjöl, socker, sötningsmedel, stevia (söt ört), godis, läsk, nötter (utom mandlar), slånbär, plommon, rabarber, alkohol.

.

.

10 Kommentarer
 1. annika
  annika says:

  hej sanna,
  jag har basat m bas-balans i 2 veckor nu o har plötsligt fått något som liknar träningsvärk i hela axelpartiet med spridning mot nacken, utåt armarna o ner i mellanryggen. är helt svag i armar o axlar.
  kan det vara en effekt av utrensning eller vad är det? jag har levt precis som vanligt… har konstaterad artros i händer o vid ryggslutet, men bara lite lite.
  får du några idéer om vad som händer?
  tack för allt du gör o ger <3

  Svara
 2. Nicklas
  Nicklas says:

  Hej Sanna!

  Intressant detta med Syra-basbalansen. Jag försöker leva efter den, men reagerade på att du har med bovete som syrabildande. Jag har förstått det som att det är en ört och inget spannmål och att bovete är basisk. Kan du förklara för mig?

  Svara
 3. Jozephine
  Jozephine says:

  Hej! Är äppelcidervinäger sur eller basisk? Delade meningar. Vilket pH värde har det egentligen? Och är det bra för kroppens alla delar, ska man ha samma pH värde utan som innan?

  Hälsningar Jozephine

  Svara
 4. Anonym
  Anonym says:

  Jag jobbade på 70-talet med Lilly Johansson på Föllingegården. Där åt vi,
  enligt henne, en basisk frukost bestående bl a av bovete och blåbär. Hon utgick från Ragnar Bergs syra-bas tabell, vilken stämmer dåligt med din tabell där blåbär anses mest syrabildande och bovete medel syra. Hur hänger det ihop? Jag har i alla år ätit Lillys som jag trott basiska frukost.
  Hälsningar Inger

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag hittar både att blåbär är svagt basbildande och att det är syrabildande, så vet inte. Men än att det kan vara så att färska blåbär är syrabildande medan frysta är mer basbildande. För de har olika effekt på tarmen, förstoppande eller laxerande – färska och frysta blåbär. Minns inte vilken som gav vilket. Får kolla upp det. Tack för du såg det!

   Svara
 5. Wiveka
  Wiveka says:

  Tack för tydlig information! Jag äter hjärna inlagd sill och har försökt hitta svar på om det är surt eller basiskt. Har du ett svar på det?
  Hälsningar Wiveka

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *