Basa med bikarbonat

Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen och nedan redogörs för bra resultat och hur man gör.

Många nya dieter som raw food, vegetarisk mat, juicing med flera har just som syfte att göra kroppen mer basisk, men ingenting kan jämföras med den snabba basande och syresättande effekten hos bikarbonat. Självbehandlingar med natriumbikarbonat är den absolut snabbaste metoden att syresätta kroppen och påverka kroppens pH-balans. Men det är också viktigt att göra kost- och livsstilsändringar så att vi fortsatt håller pH inom den hälsosamma ramen. Se basbildande mat längst ner.

Bikarbonat tillför syre

Denna enkla process sker när vi intar bikarbonat – och det är balanserande för vår kropp.

Bikarbonatets effekter är flera; att minska försurning och göra kroppsvätskorna basiska samt tillföra syre snabbt. Just ökad syresättning i kroppen äv viktigt, och ny forskning visar att intag av bikarbonat kan öka prestanda vid måttlig fysisk träning och förhindra att man får lokal syrebrist i musklerna (mjölksyra eller smärta).

Dessutom har bikarbonat sådana egenskaper att det absorberar tungmetaller, dioxiner och furaner (cancerframkallande föreningar). Eftersom cancervävnad har visat högre koncentration av toxiska kemikalier och pesticider än vanlig vävnad, har bikarbonat flera användningsområden.

Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den, medan hälsosamma celler lever och frodas i basisk miljö. Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.

Man kan även dricka ett glas med bikarbonat om man börjar känna sig hängig och förkyld. En läkare som börjat forska om andningsträning berättar: ”Jag provade med bikarbonat bara under dag två med influensa och dagen därpå kände jag mig så frisk igen att jag kunde genomföra ett yogapass i fyra timmar. Spännande om det kan vara så enkelt men onekligen värt fortsätta utforska.”

Att basa kroppen med jämna mellanrum kan vara en bra balanserande åtgärd i en friskvårdande livsstil.

Bikarbonatkuren

Bikarbonatkuren innebär att man intar en tesked bikarbonat i ett glas vatten innan läggdags i två veckor, och många har fått en rad olika positiva hälsoeffekter av detta. Man kan också ta en halv tesked först på morgonen men viktiga att ta det minst en timme innan man intar mat – eftersom pH ska vara lågt i magsäcken för att smälta maten väl. Bikarbonatet ger bara en tillfällig höjning av pH i matsäcken, sedan stimuleras till mer saltsyraproduktion. Övre delen av tunntarmen producerar bikarbonat ändå, för att neutralisera saltsyran från magsäcken, så detta är inga konstigheter utan helt naturligt.

Bikarbonat kan köpas i vanliga välsorterade mat- eller hälsokostaffärer. OBS det ska vara ren bikarbonat, inte bakpulver som är uppblandat med stärkelse. Samt att kuren är två veckor, sedan gör man uppehåll ett tag/veckor.

 • Bikarbonat är ju också mycket billigt – ca 30-50 kr/kilot. Samarin innehåller precis detsamma bikarbonat – men kostar 425 kr per kilo!! Hoppsan.
 • När du köper bikarbonat för invärtes bruk, se till att den är aluminiumfri. BasBalans från Holistic är ett bra alternativ som tillför mineraler också.
 • Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter – effektivt mot odörer.

Bikarbonatbad

Det går även att använda bikarbonat utvärtes. Koldioxidbad är vanligt i Japan och Tyskland, både i naturligt varma källor som innehåller mängder av koldioxid och i konstgjorda koldioxidbad där de sprutar in koldioxid i gasform i vattnet. 

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att:

 • vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar
 • sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten)

Genom att bada i det eller spreja det på huden kan man få bukt med till exempel envisa eksem och kronisk värk och slippa träningsvärk. Att duscha iskallt efter träning är också ett sätt att motverka träningsvärk.

Dosering för utvärtes bruk: Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar. Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och sitt i 10 minuter.

pH-balansen viktig

Kroppen behöver hålla blodets pH-värde 7,35 konstant, och det finns därför starka, inbyggda buffrande mekanismer. När blodets pH-värde sjunker under 6,95 inträder koma. Eventuellt syra-överskott lagras på platser i kroppen där det inte påverkar blodets pH-värde: såsom bindväv (leder), skelett och celler. En felaktig syra-bas balans (försurning) kan därför ge upphov till fibromyalgi, cancer, reumatiska sjukdomar, gikt etc.

Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer, vilka är helt beroende av kroppens pH-värde. De arbetar effektivast vid ett pH på drygt 7, vid avvikelser fungerar enzymerna sämre och alla reaktioner i kroppen sker långsammare. Då fungerar såväl näringsupptag som avgiftning sämre.

Till slut kan kroppen inte fungera som den ska, och på sikt uppstår sjukdomar. För om kroppen inte kan eliminera slagg och gifter lagras dessa i kroppen, vilket på sikt kan ge förgiftningssymtom.

Lackmuspapper är bra för pH-mätning av morgonurin. Mät i fem dagar för att få ett medelvärde, och det bör vara minst 6,8 – 7,0.

Samt: Kopplingen bikarbonat-koldioxid är ju väldigt intressant. Koldioxid används ju också inom livsmedelsindustrin för sin anti-bakteriella verkan. Till exempel förpackas ost och bröd i 100 % koldioxid. Ett par svenska karolinska-forskare menar att 100% koldioxid som tillförs ett operationssår under operationen ger en snabbar återhämtning och minskar riskerna för blodpropp.

Basbildande mat: De flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt, samt om man sockrar frukten blir den syrabildande.

 • Läs mer om Syra-basbalansen.
 • Du kan även inta Holistic BasBalans för den innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde.
 • Visste du att bikarbonat också är ett gammalt klassiskt universalmedel som tar bort lukter, fläckar, används även mot myror i hemmet m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken eller i kylskåpet absorberar dålig lukt.

Referenser:

 • Sodium bicarbonate ingestion increases glycolytic contribution and improves performance during simulated taekwondo combat. Eur J Sport Sci. 2018 Jan 20:1-10. 
 • Sodium bicarbonate supplementation improves severe-intensity intermittent exercise under moderate acute hypoxic conditions. Eur J Appl Physiol. 2018 Jan 17. doi: 10.1007

 .

 

171 Kommentarer
« Äldre Kommentarer
 1. Peter
  Peter says:

  Hej,
  Tack, för bra blogg.
  Jag har samma fråga som ovan;
  Kan jag äta bikarbonatkuren om jag har magmunsbråck och haft problem med mycket halsbränna?
  (Håller just nu på att trappa ner på omeprazol.)
  Mvh
  Petet

  Svara
 2. Åsa
  Åsa says:

  Har hört att man ska vara försiktig med bikarbonat i samband med blodtrycksmediciner, försökt att googla på det men hittar ingen bra info. Vad känner du till om det?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag rek inte blodtrycksmediciner utan bästa sättet att få stabild, hälsosamt blodtryck är att låts bli all socker- o skräpmat, ändra kisten, meditera och motionera – vetenskapligt visat. Varför äta ”mediciner” som inte åtgärdar orsaken utan ger fler symtom?
   Tänk om, tänk nytt, gör nytt!

   Svara
   • Åsa
    Åsa says:

    Tack för ditt svar. Vill vara lite tydligare, de mediciner jag tar är syftet kärlvidgande då jag i samband med en autoimmun sjukdom, Sjögrens, har Raynauds och polyneuropati. Dessa mediciner har förbättrat mina symtom och jag vill därför fortsätta använda medicinerna. Så min fundering än en gång är om det är lämpligt eller olämpligt i samband med bikarbonat? Tack på förhand!

    Svara
 3. Monica Fristedt Svanberg
  Monica Fristedt Svanberg says:

  Hej Sanna. Har ätit levaxin i 33 år, mår ej bra, massor av biverkn.läkarna vill ej skriva ut nat.sköldk.hormon. vad göra? Monica

  Svara
 4. Jane
  Jane says:

  Jag blir lite förvirrad när jag försöker få reda på vad en lämplig dagsdos bör iigga på. Jag hittar olika bud, från en halv tesked per dag upp till 2 matskedar. Vad gäller egentligen? Själv är jag kraftigt försurad vilket upptäcktes förra året. Tack! /Jane

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det finns ingen vetenskapligt fastställd dos, jag rek en tsk morgon o kväll i glas vatten i två veckor – max.

   Svara
 5. Jane
  Jane says:

  Hej Sanna!
  Jag tar bikarbonat eftersom min kropp är försurad men vill även ta C-vitamin/askorbinsyra för dess positiva effekter på kroppen. Kan jag blanda dessa eller bör jag ta dem vid olika tidpunkter eller bör jag inte ta dem båda tillsammans överhuvudtaget? Tänkte att när Ph är okej att blanda dom, läste att man kunde göra det för ett neutralt pH men hur gör jag nu? Tack för din informativa artikel. Försöker förbättra min balans pånaturlig väh genom både motion, kost och t e x bikarbonat för att minska och kanske slippa läkemedel på sikt. /Jane

  Svara
 6. Marjetta
  Marjetta says:

  Hej Sanna, går det bra att göra bikarbonatkuren fast man äter blodtrycksmedicin mot för högt blodtryck.
  Tack på förhand.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag ger inga rekommendationer vid kliniska diagnoser och medicinering. Däremot kan jag varmt rekommenderar meditation för att sänka blodtrycket samt att ändra kosten och pröva Gröna Kuren, som du finner på denna sidan.

   Svara
 7. Carina Karlsson
  Carina Karlsson says:

  Hej Sanna!
  Kan jag ta bikarbonatet tillsammans med 5-htp på kvällen? Och var det en eller 1/2 tsk?
  Tack på förhand

  Svara
 8. Mats Blomqvist
  Mats Blomqvist says:

  Hej Sanna. Mycket intressant läsning!
  Min fråga: Jag brukar blanda min egen ”läskedryck” – en lime eller citron samt en halv tesked/kaffesked bikarbonat samt 5 dl kallt vatten. Mycket gott och uppiggande vid bilkörning, eller i ett glas före läggdags. Men, du säger max 2 veckor, finns kända problem med att använda kontinuerligt eller är det ett säkerhetstänk? Jag undrar vad ett kontinuerligt användande kan orsaka. Tack i förskott.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Därför det tar näring (B-vitamin) ur kroppen, och att det rubbar balansen att ta för mycket eller hela tiden. Dt är bättre att ändra kosten och äta mer basande mat,

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Därför det tar näring (B-vitamin) ur kroppen, och att det rubbar balansen att ta för mycket eller hela tiden. Dt är bättre att ändra kosten och äta mer basande mat,

   Svara
 9. Margaretha Jönsson
  Margaretha Jönsson says:

  Hej Sanna
  Varför max i 14 dagar ?
  Jag tar lite, var och varannan dag, om jag förnimmer lite gastritsymtom pga. tex. för mycket kaffe….jobbar natt.
  Tack på förhand.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Därför det tar näring (B-vitamin) ur kroppen, och att det rubbar balansen att ta för mycket eller hela tiden. Det låter som att du behöver ändra dina kostvanor o kaffedrickande, inte plåstra på med bikarbonat.

   Svara
 10. Annika
  Annika says:

  Går det att inta vanlig bikarbonat från matbutik, typ Santa Maria?
  Vilken bikarbonat rekommenderar du för att bada i?

  Svara
 11. Anonym
  Anonym says:

  Om man tar B6 B12 och folsyra när man tar bikarbonat, jag lider av rest leggs och det har jag gjort länge det fungerar bra .

  Svara
 12. Leena
  Leena says:

  Hej!
  Om man vill basa kroppen med bikarbonat, är det viktigt då att endast göra kuren på två veckor eller kan man hålla på längre än så? Om inte, hur långa uppehåll behövs?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja gör två veckor i taget och gör uppehåll ett par veckor sedan. Ät basbildande kost till 80 %.

   Svara
 13. Christer Jakobsson
  Christer Jakobsson says:

  Jag har länge använt bikarbonat och salt efter jag druckit alkohol och innan läggdags.
  Alkohol är väl oxå försurande, kan man öka dosen vid dessa tillfällen?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja alkohol försurande, lägg till aktivt koltabletter så tar du bort en del av förgiftningen. Ännu bättre är att sluta dricka alkohol, som jag gjorde för 4,5 år sedan – eftersom alkohol är ett nervgift som får oss att åldras fortare än socker och rökning…

   Svara
 14. anna
  anna says:

  varför skriver du att bär är basgörande. Jag upplever de mkt syrabildande för min mage och på andra ställen har jag läst att bär är försyrande särskilt svarta vinbär

  Svara
 15. Monica
  Monica says:

  Hej
  Basar kroppen med jämna mellanrum beroende uritrit. Varje gång blir jag lika förundrad över hur mjuka och lena mina så annars torra och sprukna fötter blir. Smöjer två gånger om dagen nästan utan effekt. Med bas med bikarbonat behöver jag inte smörja. Så märkligt! Teori kring varför?

  Svara
 16. ..Börje Wigström
  ..Börje Wigström says:

  Hej Sanna, intressant att du har lagt in min artikel om björkaska.
  Hör av dig jag kanske har mer intressant info som du kan få ta del av.

  Svara
 17. Lisa
  Lisa says:

  Hej,
  I instruktionen för leverrening står det att man ska ta den tredje (och sista!?) dosen på morgonen.
  Blir inte det en dos över?
  Tacksam för svar!
  Lisa

  Svara
 18. Nvi
  Nvi says:

  Hej! Ska man ta en tsk på morgonen innan frukost eller på kvällen innan läggning, för i samma artikel som är publicerad på epoch Times står det tvärtom (morgon där och innan läggning i denna blogg. Tack!

  Svara
 19. Camilla
  Camilla says:

  Hej!
  Jag tror mig ha fått seborroiskt eksem i ansiktet och har förstått att jag ska basa min kropp via min kost.
  Läste ditt inlägg om bikarbonat och tänker göra kuren i två veckor men vill också prova att spraya i ansiktet.
  Vilken mängd bikarbonat/vatten rekommenderar du?

  Med vänlig hälsning,
  Camilla

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag ger inte kliniska råd, men att följa mina kostråd med IFD-maten hjälper många. Jag kommer med bok i januari om hur jag själv läkme min känsliga och oroliga mage, kanske finns bra att inspireras av där.

   Svara
 20. Lotta
  Lotta says:

  Hej, har fibromyalgi, IBS, astma, haft cancer samt är benskör. Undrar om Holistics Benstark samt deras Basbalans går att kombinera? Vilka doser skulle du rekommendera?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja et går fint att kombinera. jag ger inga individuella råd. Du kan ev ha glädje av min bok som kommer i januari ”Nystart” där jag berättar ur min egen väg ur IBS, parasitangrepp mm.

   Svara
 21. Farnoosh
  Farnoosh says:

  Hej,
  Om man tar bikarbinat i ett glas vatten med lite äppelcidervinäger i, har den samma effekt eller blir den neutraliserad och tappar effekten?
  Mvh/ Farnoosh

  Svara
 22. Ulrika
  Ulrika says:

  Hej,
  jag dricker en kopp uppkokat vatten med matcha- och kollagen pulver i . Kan jag blanda bikarbonaten i detta också eller förtas det då? Tänker det också vore smidigt att lägga i kaffekoppen på helgen.. ?

  Sen,blir stressad av att basisk mat ofta är mat med högt insulinpåslag. Försöker äta rätt sträng LCHF men det blir ju galet då iom ett högt intag av mejeri (läs creme fraiche och grädde). Den här matdjungeln alltså… Med vänlig hälsning //Ulrika

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej för det bildas kolsyra och allt kommer bubbla ur koppen. Ta bikarbonatet helt separat i vatten, ev kan du ta i halv tsk askorbinsyra men inget annat. Jag undviker allt mejeri men äter mkt ghee, olivsolja och mellankedjig kokosolja – mejerivaror kass pga massa hormoner och kasein. Att vara stressad är försurande… ja visst är det en djungel o en konst! 🙂

   Svara
   • ulrika
    ulrika says:

    hej igen Sanna, det här fick jag till mig om att basa med bikarbonat på annat forum. Vilka reflektioner gör du om raderna nedan? Vänliga hälsningar och trevlig helg!
    //Ulrika

    ”Använd i stället bikarbonat som rengöringsmedel.. om man promt skall köpa sådant!
    Blodets PH är så himla noga reglerat, dvs man blir inte sjuk.. man dör rätt snabbt om blodets PH förändras inom snäva gränser!
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Fysiologiskt_pH
    Man har olika PH i olika organ.. blodet/kroppen fixar det av sig själv utan att äta/dricka onödigt bikarbonat!
    Inte nog med det så finns det olika toxiska och medecinska tillstånd där man kan råka ut för antingen Alkalos eller Acidos!”

    Svara
« Äldre Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *