Basa med bikarbonat

Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen och nedan redogörs för bra resultat och hur man gör.

Många nya dieter som raw food, vegetarisk mat, juicing med flera har just som syfte att göra kroppen mer basisk, men ingenting kan jämföras med den snabba basande och syresättande effekten hos bikarbonat. Självbehandlingar med natriumbikarbonat är den absolut snabbaste metoden att syresätta kroppen och påverka kroppens pH-balans. Men det är också viktigt att göra kost- och livsstilsändringar så att vi fortsatt håller pH inom den hälsosamma ramen. Se basbildande mat längst ner.

Bikarbonat tillför syre

Denna enkla process sker när vi intar bikarbonat – och det är balanserande för vår kropp.

Bikarbonatets effekter är flera; att minska försurning och göra kroppsvätskorna basiska samt tillföra syre snabbt. Just ökad syresättning i kroppen äv viktigt, och ny forskning visar att intag av bikarbonat kan öka prestanda vid måttlig fysisk träning och förhindra att man får lokal syrebrist i musklerna (mjölksyra eller smärta).

Dessutom har bikarbonat sådana egenskaper att det absorberar tungmetaller, dioxiner och furaner (cancerframkallande föreningar). Eftersom cancervävnad har visat högre koncentration av toxiska kemikalier och pesticider än vanlig vävnad, har bikarbonat flera användningsområden.

Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den, medan hälsosamma celler lever och frodas i lätt basisk miljö. Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.

Man kan även dricka ett glas med bikarbonat om man börjar känna sig hängig och förkyld. En läkare som börjat forska om andningsträning berättar: ”Jag provade med bikarbonat bara under dag två med influensa och dagen därpå kände jag mig så frisk igen att jag kunde genomföra ett yogapass i fyra timmar. Spännande om det kan vara så enkelt men onekligen värt fortsätta utforska.”

Att basa kroppen med jämna mellanrum kan vara en bra balanserande åtgärd i en friskvårdande livsstil.

Bikarbonatkuren

Bikarbonatkuren innebär att man intar en tesked bikarbonat i ett glas vatten innan läggdags i två veckor, och många har fått en rad olika positiva hälsoeffekter av detta. Man kan också ta en halv tesked först på morgonen men viktiga att ta det minst en timme innan man intar mat – eftersom pH ska vara lågt i magsäcken för att smälta maten väl. Bikarbonatet ger bara en tillfällig höjning av pH i matsäcken, sedan stimuleras till mer saltsyraproduktion. Övre delen av tunntarmen producerar bikarbonat ändå, för att neutralisera saltsyran från magsäcken, så detta är inga konstigheter utan helt naturligt.

Bikarbonat kan köpas i vanliga välsorterade mat- eller hälsokostaffärer. OBS det ska vara ren bikarbonat, inte bakpulver som är uppblandat med stärkelse. Samt att kuren är två veckor, sedan gör man uppehåll ett tag/veckor.

 • Bikarbonat är ju också mycket billigt – ca 30-50 kr/kilot. Samarin innehåller precis detsamma bikarbonat – men kostar 425 kr per kilo!! Hoppsan.
 • När du köper bikarbonat för invärtes bruk, se till att den är aluminiumfri. BasBalans från Holistic är ett bra alternativ som tillför mineraler också.
 • Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter – effektivt mot odörer.

Bikarbonatbad

Det går även att använda bikarbonat utvärtes. Koldioxidbad är vanligt i Japan och Tyskland, både i naturligt varma källor som innehåller mängder av koldioxid och i konstgjorda koldioxidbad där de sprutar in koldioxid i gasform i vattnet. 

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att:

 • vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar
 • sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten)

Genom att bada i det eller spreja det på huden kan man få bukt med till exempel envisa eksem och kronisk värk och slippa träningsvärk. Att duscha iskallt efter träning är också ett sätt att motverka träningsvärk.

Dosering för utvärtes bruk: Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar. Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och sitt i 10 minuter.

pH-balansen viktig

Kroppen behöver hålla blodets pH-värde 7,35 konstant, och det finns därför starka, inbyggda buffrande mekanismer. När blodets pH-värde sjunker under 6,95 inträder koma. Eventuellt syra-överskott lagras på platser i kroppen där det inte påverkar blodets pH-värde: såsom bindväv (leder), skelett och celler. En felaktig syra-bas balans (försurning) kan därför ge upphov till fibromyalgi, cancer, reumatiska sjukdomar, gikt etc.

Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer, vilka är helt beroende av kroppens pH-värde. De arbetar effektivast vid ett pH på drygt 7, vid avvikelser fungerar enzymerna sämre och alla reaktioner i kroppen sker långsammare. Då fungerar såväl näringsupptag som avgiftning sämre.

Till slut kan kroppen inte fungera som den ska, och på sikt uppstår sjukdomar. För om kroppen inte kan eliminera slagg och gifter lagras dessa i kroppen, vilket på sikt kan ge förgiftningssymtom.

Lackmuspapper är bra för pH-mätning av morgonurin. Mät i fem dagar för att få ett medelvärde, och det bör vara minst 6,8 – 7,0.

Samt: Kopplingen bikarbonat-koldioxid är ju väldigt intressant. Koldioxid används ju också inom livsmedelsindustrin för sin anti-bakteriella verkan. Till exempel förpackas ost och bröd i 100 % koldioxid. Ett par svenska karolinska-forskare menar att 100% koldioxid som tillförs ett operationssår under operationen ger en snabbar återhämtning och minskar riskerna för blodpropp.

Basbildande mat: De flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt, samt om man sockrar frukten blir den syrabildande.

 • Läs mer om Syra-basbalansen.
 • Du kan även inta Holistic BasBalans för den innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde.
 • Visste du att bikarbonat också är ett gammalt klassiskt universalmedel som tar bort lukter, fläckar, används även mot myror i hemmet m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken eller i kylskåpet absorberar dålig lukt.

Referenser:

 • Sodium bicarbonate ingestion increases glycolytic contribution and improves performance during simulated taekwondo combat. Eur J Sport Sci. 2018 Jan 20:1-10. 
 • Sodium bicarbonate supplementation improves severe-intensity intermittent exercise under moderate acute hypoxic conditions. Eur J Appl Physiol. 2018 Jan 17. doi: 10.1007

 .

 

112 Kommentarer
 1. GunBritt
  GunBritt says:

  GunBritt Sjölund

  GunBritt Sjölund Jag har hört att det är dåligt att äta bikarbonat när man har ”svag ”magsyra ? Men vill så gärna äta då jag förstått att det har många goda effekter . Är det något som kan styras upp beroende på NÄR man äter bikarbonaten !?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej inte med bikarbonat, försiktigheten gäller bara för Holistics BasBalans, troligen pga kaliuminnehåll. Men intag bara bikarbonat i två veckor.

   Svara
 2. Annica Nilsson
  Annica Nilsson says:

  Jag får inte ihop det riktigt….var ser en att kroppens ph förändras vid intag av bikarbonat? i blodet? i urinen? avsevärd skillnad….

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Den extracellulära vätskan i kroppen utgör ca 20% av kroppsvikten eller ca 15 liter – och där ser du pH-förändringen. Du kan mäta det i morgonurinen t ex. Ögonvitorna är oftast vitare på en ickeförsurad, ja då är de rent av som det heter – ögonvitor. När läkare talar om kroppens syra-bas balans menar de kroppens kamp för att hålla blodets pH-värde, som är 7,35, konstant. När blodets pH-värde sjunker under 6,95 inträder koma. Syra-överskottet lagras på platser i kroppen där de inte kan ha negativ påverkan på blodets pH-värde, däribland bindväven, skelettet och i cellerna. En felaktig syra-bas balans kan ge upphov till fibromyalgi, cancer, reumatiska sjukdomar, gikt etc.

   Svara
   • Elizabeth Carlsson
    Elizabeth Carlsson says:

    Hej, tack för en väldigt bra sida.
    Om man dricker bikarbonat så blir urinet mer basiskt, men påverkas blodets ph av detta samtidigt?
    Jag dricker bikarbonat-vatten på natten, istället för mitt vanliga vatten, tar några klunkar varje gång jag vaknar, är det OK?

    Svara
 3. Cecilia
  Cecilia says:

  Har svårt att hinna vänta en hel timme från intag till frukost på vardagar när familjen är på språng och ska iväg till jobb och skolor… Är det bättre att ta det senare på dagen istället då?

  Svara
 4. Marie Lundh
  Marie Lundh says:

  Hur ska jag få i mig bikarbonaten? Spyr nästan av den salta smaken, men känner att jag behöver det… Kan det tas på något annat sätt?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ta i lite koncentrerad tranbärsjuice eller pressa i citronsaft så blir det mkt lättare. Håll ev för näsan när du dricker så smakar det inte lika mycket.

   Svara
  • Tomas
   Tomas says:

   Blanda med opastöriserad (Rå ofiltrerad) Äppelcidervinäger och ett halvtglas varmt vatten ( förkokt som svalnat ) samt ett kryddmått Bikarbonat!
   Magen och lever mår kanon

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Du kan få bort magmunsbråck med ett speciellt handgrepp hos Pernilla Carrier Jag har blivit av med det på det visat ett par gånger. Sedan blir du av med ev sura uppstötningar mha äta enligt Gröna Kuren, så bort med alla snabba kolhydrater. LCHF funkar bra också, det viktiga är att ta bort kolhydraterna som gynnar bakterier som ger backflush i systemet. Detta är mitt sätt att se på det, baserat på beprövad erfarenhet och forskning (gällande sura uppstötningar).

   Svara
 5. Susanne Johannesson
  Susanne Johannesson says:

  Tack för intressant artikel! Undrar om jag kan det tillsammans med Levaxin och Lio som jag tar på morgonen.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag är inte insatt i ev pH-kraven för de medicinerna, tror inte det är några problem men kolla med din läkare. Annars kan du ta bikarbonatet sist på kvällen. Du kan även borsta tänderna i bikarbonat så blir de vitare!

   Svara
 6. Tilla Svensson
  Tilla Svensson says:

  En annan fundering. Hur gör du med mat då du reser så mkt eller då du är hembjuden till människor? Har en 70-årig mamma som troligtvis har blivit histaminkänslig. Sedan många år tål hon inte mjölkprotein och gluten. Hon vill gärna gå upp i vikt. Hon upplever stora svårigheter med att umgås med människor utanför sitt eget hem. Skulle bli mkt glad o tacksam för att få veta hur du löser det.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Bra fråga. Jag är tydlig och förklarar innan vad som gäller och säger jag blir sjuk om jag äter fel. Om jag förbereder folk blir de mottagliga, lättare INNAN än att säga det när de ansträngt sig att laga o vill bjuda på sin kärlek. Respektera din kropps behov o respektera att människor är där de är och man får berätta om det. Finns det inget så dricker jag vatten, gör inte våld på min kropp!

   Svara
 7. Susann Trygg
  Susann Trygg says:

  Hej Sanna. Jag undrar vad du säger om att basa kroppen med pH- kalk? Åt det och Nyponpulver och nässelpulver i många år och mådde väldigt bra av det. Hörde sen att det inte skulle vara bra av någon anledning och har kommit av mig en period och vill nu starta igen. Har du någon kunskap i det? Man tar ju det varje dag i basgörande syfte istället för en kur med bikarbonaten då.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag är inte insatt i just pH-kalk, varumärkesnamn eller hur? Jag rek Holistics BasBslans som ger väl avvägd dos av viktiga mineraler/salter.

   Svara
 8. Anette Karlsson
  Anette Karlsson says:

  Tack för en fantastisk fin och informativ hälsosida! ❤️
  Körde en längre bikarbonatkur (1-2 mån) häromåret och blev av med min ständigt sura/onda mage och uppstötningar kvällstid då jag lagt mig. Käkade Novalucol och Gaviscon i parti o minut innan, de behövs inte alls längre!
  Du skriver att man ska göra en kur på 14 dgr- Hur snart/ofta kan man ta en kur igen, om man känner att det behövs?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Varmt tack! Låt det gärna gå en månad mellan bikarbonatkuren. Ät 80% basbildande kost, lägg upp mindre portioner och tugga länge – för saliven basar o ökar enzymmängden – så ska du få en mage i balans.

   Svara
 9. Åke Ekström
  Åke Ekström says:

  Jag har under en längre tid börjat varje dag med ett glas ljummet citronvatten sötat med en tsk Agavesirap. Är det OK att ta en tsk bikarbonat i denna drink?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Beror på din kost, ev stress o förkylningar. Äter du en kost som till 80% är basbildande – mkt grönagrönsaker fr a – lägger upp mindre portioner o tuggar länge så klara kroppen stt hållanra pH själv. Så man får bedöma utifrån ens livsstil o påfrestningar man har.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har inte hört om det, men möjligt om gifter frisätts. Kan bero på vätskebrist, så drick mer vatten. Köp även koltabletter på apoteket och ta för de absorberar tusentals gifter och för dem ut kroppen.

   Svara
 10. Karin
  Karin says:

  Hej! Kan det vara dåligt att göra en bikarbonatkur om man tex. har ett bra ph värde redan? Tycker du man ska kolla upp hur det ligger till innan man börjar med en kur eller finns det bara fördelar att göra kuren?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Undrar om någon har bra pH-värde med den typ av mat som äts, luftföroreningar, sömnbrist och stress. Men testa gärna morgonurinen m pH-sticka i fem dar så du vet.

   Svara
 11. Monika Skalk
  Monika Skalk says:

  Hej! Är det bra med bikarbonat om man op galla? Op bort stenar å blåsa för ca 2,5 år sedan gått upp mycket i vikt, men tack för tipps om gallrening gjorde det innan op och det funkade hade bara den största stenen (2,5cm) och slusch som de sa kvar dom de tog bort

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Men varför tog de bort gallblåsan då? Ja ska gå fint basa kroppen men rek Holistic Basbalans och innan sänggående

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja men bäst är att ändra kosten o ta bort alla snabba kolhydrater. Jag rek köra Gröna Kuren en månad o du får stor skillnad. Artikel finns på hemsidan.

   Svara
 12. Anna-Karin Yngström
  Anna-Karin Yngström says:

  Tack, vilket underbart tips!

  Jag skulle helst ta dosen på kvällen och undrar om det finns några hinder av att jag tar Kalcium och Magnesium innan läggdags? Äter mestadels oprocessat och vegansk men stressar väldigt mycket.

  Svara
   • Dante
    Dante says:

    Men varför är inte vegandiet lämplig om man stressar? Det får du förklara? Hur skulle inflammatoriska livsmedel hjälpa mot stress menar du. Du måste mena att stress är inte lämplig för någon diet?

    Svara
     • Anna-Karin Yngström
      Anna-Karin Yngström says:

      Tack! Jo, jag har läst det där tidigare med att komplettera när man inte vill äta animaliskt. Så jag äter både B-50 komplex, O3-Olja och delar av månaden Järntillskott. Startar morgonen med Aloe Vera och Probiotika. Jag försöker följa en Pitta-sänkande matrutin enligt Ayurveda och den får mig att må bra. Fallgropen är stressen som får en att inte sköta om sig själv på bästa sätt.

  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Går säkert utmärkt. Men ändra kosten istället för att ta kemiska medel som dämpar symtom, men inte åtgärdar orsaken. Genom koständringar och kosttillskott kan man få ordning på det mesta. Jag rek först Gröna Kuren i en månad, och kan vara värt att göra den histaminlåg om det är gikt involverat.

   Svara
 13. Anette Hammarström
  Anette Hammarström says:

  Hej och tack för tips!
  Började dagen med ett gl vatten m äppelcidervinäger och märkte snabbt av en fräschör i munhålan (förkyld).
  Fungerar ett BasBalans intag tillsammans med blodtrycksmedicin Bendroflumetiazid och Candesartan?

  Svara
 14. Lena Möller
  Lena Möller says:

  Hej Sanna!
  Äter trombyl(acetylsalicysyra) som blodförtunning sen många år tillbaka. Har av detta blivet i behov av syrareducerande Pantoprazol
  som jag skulle vilja slippa
  Tror du jag kan ta bikarbonatkuren
  Istället?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Fiskolja, omega 3, är det bästa för blodförtunnande. Gör även Gröna Kuren en månad o lyssna sen mer till din kropps behov nör du äter. Syrareduceringsbehov beror nog mer på din kost än acetylsalisylsyra. Blev du klokare på det?

   Svara
 15. Leila
  Leila says:

  Hej, tack för att du ger tips och råd om hur vi kan vårda våra kroppar! Det känns hoppfullt. Vilket är att föredra att använda, björkaska eller bikarbonat? Duger det med vanligt bikarbonat från matbutiken?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det är nog fint vilket som, länge sen jag använde björkaska nu o använder bikarbonat och aktivt kos från kokosnöt. Den kommer snart i webshopen. Det finns sällan bikarbonat i livsmedelsaffärer, bakpulver går inte. Köp i hälsokost eller halvt kilo över nätet. Bikarbonat standard att ha i hemmaapoteket!

   Svara
 16. Madde
  Madde says:

  Har hört att man inte ska ”missbruka” bikarbonat och basa kroppen i tid och otid eftersom det då inte kommer vara lika effektivt (med bikarbonat) vid en eventuell cancerbehandling enligt Simoncinis lära. Eller är jag helt ute och cyklar? Visserligen är det väl bra att mota Olle i grind och göra kroppen mer oattraktiv för patogener, basisk, istället för att ge sig på något fullt utvecklat. Men infon ovan är vad jag hört.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Som sagt är bikarbonatkuren i två veckor inte mer. Jag skriver man ska äta en kost som till 80% är basbildande, så det är hur det ska skötas.

   Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det bör vara en utmärkt åtgärd, för försurad miljö är inte bra för något i kroppen. Starta lite nätt med 1/4 tsk o sen öka till 1/2 tsk o sen andra/sista veckan en tsk. Tas på kvällen före sänggående.

   Svara
 17. Susan Ståhl
  Susan Ståhl says:

  Susan S.
  Jag har blodtryggsmdiciner,candemox comp 16mg,omeprazol,plendil 2,5mg trompyl 75mg,metoprolol 50mg.nitroligual 04mg dos. vad bör jag undvika ? vad är lämpligt för mig att anväda när det gäller bra tarmflora,har besvär med eksem i hårbotten och i ansiktet torr hyd,ser ut som mjäll. Är allerskisk mot Movicol,peV,sulfa,röntgenkontrast,tramadol,trimetoprim.

  Svara
 18. Sara Karlsson
  Sara Karlsson says:

  Hej Sanna!

  Jag har fått en cytomegalvirusinfektion (visat sig på blodprov) och har nu haft feber sedan 12/12-17.
  Jag har mellan 37,5-38 grader i temp nästan dagligen och jag brukar ligga på 36,3-36,5 när jag mår bra.
  Jag skulle vilja testa bikarbonatkuren men undrar om det är dumt att starta den när jag har ett virus i kroppen?
  Jag har även dermografism (skrivklåda/nässelutslag om kommer och går) sedan 2 år tillbaka. Just nu äter jag enligt Paleo och funderar på att ta bort mer histamin ur min kost då det känns som om besvär med utslag öka när jag stressar eller dricker kaffe m.m. Vad tycker du, kan jag testa bikarbonatkuren?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja absolut, testa bikarbonat och gå över till låghistaminkost. Jag rek även att ta homeopatiskt medel mot CMV, och ev ett stärkande också.

   Svara
 19. Kattis Leander
  Kattis Leander says:

  Underbara tips du ger : )
  Jag har fibromyalgi och Me så äter mycket mediciner .
  Hur länge ska det helst gå efter att jag intagit medicin eller tvärtom .
  Varma hälsningar Kattis

  Svara
 20. Marjo Mickelsson
  Marjo Mickelsson says:

  Hej Sanna
  Jag har blivit hjärtopererad och fått en mekaniskt klaffprotes . Nu måste jag äta waran livet ut. Efter op. drabbades ja av slemsäcks inflammation i min axel.
  Får inte äta antiinflammatoriska läkemedel som innebär att inflammationen vill inte släppa.
  Skulle bikarbonat vara nåt för mig?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Ja absolut och ökat flöde på olika sätt, rörelse eller akupunktur. Gurkmeja kan du väl äta, som i Dr Sannas Soldryck? Fiskolja är både blodförtunnande och motverkar inflammation.

   Svara
 21. Åke Ekström
  Åke Ekström says:

  Nu har jag tagit bikarbonat under ca tre veckor och då mätte jag mitt Ph-värde m.hj.a sticka och fann att det ligger så lågt som ca 5,5. Kan jag fortsätta tills mitt Ph-värde blivit normalt (7,4), eller måste jag göra ett uppehåll då och då?

  Svara
 22. Lundqvist
  Lundqvist says:

  Hej sanna! Och tusen tack för en fantastisk blogg och all kunskap du delar med dig av! Kan man ta bikarbonat på kvällen, det enda jag tar på kvällen är magnesium? Går det bra ihop? Och är magnesium något man alltid kan äta tillskott av?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Varmt tack Elin! <3 Det går utmärkt att ta bikarbonat på kvällen, innan du lägger dig. Spelar ingen roll om det är samman med Mg. Basbalans är också bra att ta på kvällen för att basa kroppen, och den innehåller ju mineraler. Ja du kan alltid ta magnesium, jag gör det – varje dag. Blir det överskott kissar kroppen ut det. De flesta har dock brist på Mg.

   Svara
   • Erika
    Erika says:

    Undrar; tar magnesium kontinuerligt kvällstid. Kan man även ta ca 1 krm bikarbonat tillsammans med det kontinuerligt? Undrar också i vilken ordning kvällstiddet är bäst att dricka ovanstående och äta hemmagjord kefir utrörd med potatismjöl?

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Det är en tsk bikarbonat innan läggdags i två veckor. Ta Mg till maten tidigare på kvällen. kefir m potatismjöl är inget jag rekommenderar.

     Svara
 23. Monica
  Monica says:

  Började en 14 dagars kur med bikarbonat, samt bas kost. Strikt under periden. Veckan efter fick jag ömhet i brösten och veckan efter det fick jag mens har inte haft på flera år. Torra slemhinnor i munnen är mycket bättre, kan borsta tänderna utan att ha så ont. Känns märkligt…

  Svara
 24. Billy Kjäll
  Billy Kjäll says:

  Billy K
  Tack för en bra blogg och ditt engagemang för hälsan.
  Du rekommenderar bikarbonatkur i 2 veckor. Är det skadligt att ta mer och längre, vad sker i kroppen?
  Min syster har tagit bikarbonat i ca 2 år och mycket mer än 1 tsk ( hon har cancer och behandlas med cytostatika nu). Vad tycker du om det?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Tack! Det går åt B-vitaminer, samt att det är mycket bättre för kroppen att äta en basbildande mat till 80% – för den ger mkt näring också. Två veckor är en bra och ofarlig kur, ta det innan läggdags. Jag har ingen synpunkt på din systers val av behandlingar, ger inga kliniska råd.

   Svara
 25. Tomas
  Tomas says:

  Hej!
  Jag provade 2 veckor med bikarbonat, men jag fick utslag på ovansidan av bägge händerna? … vad tror du om det, varför? Tack för en intressant blogg!

  Svara
 26. Alexandra
  Alexandra says:

  Hej! Bikarbonat verkar vara magiskt. Vill gärna hälla det i badet men har en tanke bara: Underlivet ska vara surt, blir det inte tokigt om man badar i basiskt bikarbonatvatten då?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Lågt pH i slidan ja, men inga problem att ha det på kroppen. Det är ju bara ett bad en kort tid.

   Svara
 27. Tatiana
  Tatiana says:

  Hej Sanna!
  Tack för att du delar med dig av inspirerande råd och tankar kring hälsa på ett naturligare sätt. Jag har en fundering kring försurning och candida, hänger det ihop? Tänker om candidan trivs bättre i en försurad kropp? Eller vice versa, att man blir försurad av candida?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det stämmer precis, Candidan frodas i lätt försurad miljö – och den bidrar även till försurning, eftersom den förstås vill gynna sig själv… De har en rätt bra överlevnadsmedvetenhet även de minsta o enklaste krypen!

   Svara
 28. Hank
  Hank says:

  Konstigt att du inte tar upp några sidoeffekter som kan uppkomma som diarré, illamående kräkningar. Dock ca 10% kan drabbas av detta och fler med mildare effekt. vore lämpligt att ha både possessiva och negativa effekter?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag har aldrig nånsin upplevt det och aldrig hört om någon som upplevt det. Det måste snarare ha att göra med att man ätit riktigt dålig typ av mat, inte själva bokarbonaten.

   Svara
 29. Marie Olsson
  Marie Olsson says:

  Tack Sanna för bra och intressant läsning! Jag undrar om jag har förstått det hela rätt: Är det så att om man basar kroppen så stiger ph-värdet? Och försurning ger ett lågt ph-värde? Du skriver att cancerceller dör vid ph 8,5, men att ett bra ph bör ligga runt 7. Är det ändå att föredra att ha så högt ph som möjligt eller bara om man har cancer? Eller är det bra att maxa ph-värdet för att ta död på eventuella cancerceller för att sedan sänka ph till ca 7?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Jag ger inga uttalande om behandling av cancer. Det handlar om att basa den extracellulära vätskan.

   Svara
   • Marie Olsson
    Marie Olsson says:

    Det står i din text högre upp: ”Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den medan hälsosamma celler lever och frodas.” Jag hade även fler frågor ovanför.

    Svara
 30. Agneta Heumann
  Agneta Heumann says:

  Sannas blogginnehåll passar mig precis. Jag skriver ner min mailadress o hoppas att få veta mer i framtiden.
  agnetaeh405@gmail. com
  MVH Agneta

  Svara
 31. Magdalena Höglund
  Magdalena Höglund says:

  Hej! Jag påbörjade den här kuren för några dagar sedan pga urinvägsinfektion. Redan efter 2 dagar är jag så gott som bra. Tack för bra och informativt tips. Har en 13-årig son som är nyfiken på att prova. Ska jag ge honom samma dos som till mej själv?

  Svara
 32. Bengt
  Bengt says:

  Hej
  1) Det tar 4-5 timmar innan magen är tom efter en måltid. Du säger att man skall vänta 1-2 timmar efter måltid. Då är ju matsmältningen inte klar.. eller??
  2) All föda (även flytande) utom vatten startar matsmältningen. Om man dricker vatten med bikarbonat på fastande mage går inte matsmältningen igång då? Och drar igång syraproduktionen. Hur kan då något bassikt ”slippa” igen matsmältningen för att sen höja ph i kroppsvätskan?
  Mvh
  Bengt

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Bäst är att ta först på morgonen eller sist på kvällen, ändrar så det inte blir oklart. Först hojs pH temporärt i magen, vilket stimulerar till mer saltsyreproduktion så man får en skjuts av det. Just i magsäcken neutraliseras det rätt fort. Tunntarmens övre del producerar ändå bikarbonat för att neutralisera magsyran.

   Svara
   • Bengt
    Bengt says:

    Hej, du får ursäkta men jag förstår inte riktigt. Om saltsyraproduktionen höjs i magsäcken och då neutraliserar bikarbonatet hur kan då den bikarbonat man dricker påverka kroppen så att den blir mer basisk? Tunntarms-mekanismen är ju något annat (om jag fattat det rätt) den ingår ju som en normal del i matsmältningen och skall kompensera om det slipper igenom för mycket saltsyra. Är det inte denna kompensation som man då brukar säga kostar oss kalcium/ben..
    Vill bara försöka förstå 🙂

    Svara
    • Bengt
     Bengt says:

     Så det jag egentligen är ute efter är en förklaring på vad som händer när vi dricker vårt bikarbonat-vatten. Vad händer i magsäcken och efterföljande system så att det till slut leder till att vår kroppsvätska blir påverkad bassikt… Har sökt på Internet men inte hittat en sådan beskrivning/förklaring någonstans… Jättetacksam om du kan hjälpa mig att förstå.. 🙂

     Svara
 33. Sofie Johansson
  Sofie Johansson says:

  Hej,
  Varför måste man göra uppehåll efter 2v. Vad händer/kan hända om man fortsätter längre tid? 1 månad? 6 månader? 1 år? Har märkt mycket stor skillnad både på min mage och slem i luftrören och torrhosta. Men har nog hållit på 1 månad nu men känns ibland som att jag skulle vilja öka dosen istället för att göra uppehåll.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det går åt B-vitamin bl a, så du behöver kompensera. Se det som en kur, ändra kosten och ta bort det som skapar försurning och meditera, stressa av, ta massage. Kroppen är designad att klara av allt, viktigt försöka leva balanserat idag.

   Svara
 34. Pia Sturesdotter
  Pia Sturesdotter says:

  Är bikarbonatkuren en förebyggande kur för att man inte ska få inflammation i kroppen eller kan den även fungera för att läka pågående inflammation i kroppen? Eller krävs det högre dosering av bikarbonat under en längre tid då?

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Idag har nästan alla inflammation i kroppen och bikarbonat basar och tillför syre, så bra för de allra flesta. Det viktiga är att TA BORT det som ger försurning och inflammation – ändra sin livsstil. Det som jag skriver om i Mat som läker och i Nya Sluta kämpa börja läka. Bikarbonat är inget quickfix som ska användas långsiktigt, det hjälper och vänder saker på kort tid – men ändra livsstilen är det viktigaste. Jag har artiklar om det här också.

   Svara
 35. Martin Danielsson
  Martin Danielsson says:

  ”Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den medan hälsosamma celler lever och frodas. Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö”.

  Är du seriös? pH på 8.5 är inte förenligt med mänskligt liv.

  Svara
 36. Annica
  Annica says:

  Hej
  kan jag använda kuren så här:
  1 krm.bikarbonat i vatten 1 vecka/nästa vecka ingen bikarbonat,så en vecka samma sak igen(i krm. om dagen)1 vecka utan,osv..
  mår mycket bra av bikarbonat när jag tar det.(oftast när jag har hosta)

  Svara
 37. Annica
  Annica says:

  Hej,
  jag undrar kan man variera typ varannan vecka ta 1 kryddmått bikarbonat dagligen,sedan nästa vecka ingen bikarbonat,så veckan efter den bikarbonat,osv..är det bättre eller sämre för kroppen?

  Anki

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *