Tillskott av vissa näringsämnen förbättrar spermiekvalitéten och ökar fertiliteten hos män. Det är slutsatsen från en ny forskningsöversikt av 28 kliniska studier med 2 900 deltagare. Här ges också  fakta om kost som försämrar eller förbättrar spermakvalitén och även fertiliteten hos både kvinnan och mannen.

WHO erkänner infertilitet som ett globalt hälsoproblem – och det är tyvärr en av de snabbast ökande “sjukdomarna”. Infertilitet påverkar 15% av världens befolkning och spermakvalitén har mer än halverats de senaste 50 åren i utvecklingsländerna. Detta kan få konsekvenser för den mänskliga artens överlevnad.

Minskningen i spermkvaliteten är relaterad till ohälsosam livsstil. Stress, konsumtion av droger, tobak och alkohol och ohälsosamma dieter verkar vara de främsta modifierbara faktorerna. Men även besprutning av maten med hormonstörande pesticider. Forskarna bakom artikeln har gjort en omfattande och aktuell granskning av befintliga vetenskapliga bevis, vilket visar på den positiva betydelsen av kosttillskott.

Så minska på de negativa faktorerna – och öka de positiva inklusive att inta kosttillskott!

.

Följande näringsämnen har dokumenterade positiva effekter för mäns reproduktionsförmåga:

  • Omega-3-fettsyror ökar spermiernas antal och rörlighet. spermiernas cellmembran innehåller mer fleromättade fettsyror än andra celler i kroppen.
  • Zink (viktigt för testosteron och öka spermiernas kvalitet, rörlighet och antal). Infertila män har lägre zinknivåer än fertila män. Läs mer om hur Zink stärker och skyddar här!
  • Folsyra (B-vitamin som bl a främjar snabb celldelning). Lågt folsyra kopplat till skador på spermiernas dna. Folsyra tillsammans med B6 och B12 ger metylgrupper som är skyddande för generna.
  • Koezym Q10 – antioxidant som förbättra spermiernas rörlighet.
  • Selen – en ökning av spermieantal och -rörlighet, och viktigt då vi har selenfattiga jordar i Skandinavien. selen ingår i ett enzym som skyddar våra celler mot oxidativ stress.
  • L-karnitin – aminosyran bidrar till normal fertilitet.

.

Ät hälsosamt och detoxa

En hälsosam livsstil är alltid viktigt för hälsosam fertilitet. Det gäller för både den blivande mamman och pappan. Undvik mat som ger inflammation, främst socker, chips och alkohol. Det är känt att högre konsumtion av bland annat socker och alkohol har samband med sämre spermiekvalitet och nedsatt fertilitet (se nedan).

Jag rekommenderar de som planerar att bli föräldrar att i god tid innan gå på en rigorös detox, för att bli av med ackumulerade gifter och slem i kroppen. Ja slem – för den moderna industrimaten och omjölksprodukter ökar slembildningen i kroppen, vilket kan sätta ner äggledare och funktion och hastighet i tuber och kanals.

Därefter ät så rent som möjlighet i ett par månader innan man försöker bli gravid. Det har att göra med att den mat du äter idag bygger proteiner som är med dig i två månader, så man behöver tänka långsiktigt för att få positiva förändringar för spermakvalitét och bädda för äggets inplantering och växt i livmodern.

Ät gärna enligt Gröna Kuren, som undviker snabba kolhydrater och fokuserar på en enkel och ren Paleo-liknande kost med rikligt med naturligt fett och olja. Viktigt att äta anti-inflammtorisk mat, och i min bok Mat som läker finner du både fakta och 140 enkla recept som tar 15-20 minuter att laga. Du kan även läsa om IFD-maten här på hemsidan.

Ät ekologiskt!

Ät ekologiskt förstås – för att minska gifter och hormonstörande pesticider. Den minskade spermakvalitét och rörlighet beror även på besprutning av maten med olika hormonstörande pesticider. Glyfosat (Roundup) är mycket vanlig pesticid vid konventionell odling, och glyfosat är visat orsakar skador på spermamembran och DNA samt minskning av mitokondriernas funktion (energiproduktion) och spermiernas rörlighet (studier på fiskar som ju drabbas i vattendrag och sjöar).

En ny forskningsstudie  från Europeiska kommissionens gemensamma forskningscenter och två holländska laboratorier visar att 45% av Europas översta jord innehåller glyfosatrester, vilket visar att EU-jordbruksmodellen har förlitat sig för mycket på denna skadliga herbicidkemikalie.

Givetvis dödar pesticider mycket av det som lever i det översta jordlager som vi måste ha för att kunna odla vår mat, och minskad artrikedom i jorden minskar både avkastning och näringsinehåll i maten. Enligt en rapport från WWF nyligen visar att den biologiska mångfalden hotas av olika former av överexploatering, giftspridning, storskaligt skogsbruk och markanvändning där inte minst jordbruk och livsmedelsproduktion är starkt drivande.

Men det är inte bara arter av djur, fåglar, insekter, fiskar mm som dör ut med en alarmerande hastighet. Även  människans existens är hotad – av oss själva. Vi håller på att såga av den gren vi sitter på, menar WWF. Men just därför kan vi människor också göra något åt detta.

.

Undvik denna mat:

Forskningsstudien visade att dieter som är rika på processat kött (charkvaror och färdigmat), sojamat, potatis, komjölksprodukter inkl ost, kaffe, alkohol, sockersötade drycker (saft och läsk speciellt), godis och andra sötsaker är skadligt för spermakvalitéten.

Ett högt intag av alkohol, koffein och rött kött och charkvaror (som korv) har hos män ett negativt inflytande på risken för graviditet eller befruktning av sina partner. Bra att undvika alltså…

.

Referenser:

Dr Sanna Ehdins blogg