Digital Nomad – en livsstil

Man går till jobbet… Jag har varit en digital nomad i nio år och älskar det! Jag har planerat mitt liv så jag kan ta med mig arbetet vart jag än åker, och väljer helst varma och torra klimat.  Hyr möblerat eller bor på hotel. Det är enkelt, omväxlande och jag prioriterar friheten – för jag är en explorer, det finns i blodet sen generationer bakåt. 

Först bodde jag fyra år i Los Angeles och Palm Desert, men sedan fyra år spenderas vintern i Perth, Västra Australien. På vägen dit i höstas åkte jag via Fiji och Nya Zealand – för att jag är en explorer som älskar att upptäcka och uppleva nya platser.

Givetvis innebär denna livsstil att man får avstå från sådant som är självklart för andra. Det är ledsamt att resa från goda vänner och familj, men jag reser alltid till de vänner jag har på de olika boställena – eller så möter jag nya vänner. Dock har jag (med glädje och lätthet) avstått från massa prylar.

För nio år sedan satt jag i en stor, modern lägenhet vid vattnet på Lidingö och hade fina designmöbler och konst. Men jag fick ingen glädje av det – utan kände mig snarare fastlåst… Bestämde mig för att sälja, magasinera och dra iväg till södra Kalifornien, som jag tidigare hade bott i sex år. Ett par år senare byggde jag ett hus på landet i Skåne, för att ha en bas någonstans, men var där så lite att jag bestämde mig för att kapa allt.

Så jag sålde det 2014 och gav även bort 2/3-delar av mina ägodelar. Vilket bitvis var som en själslig tandutdragning; det gjorde faktiskt fysiskt ont att göra sig av med en del saker. Det var nyttigt att inse hur mycket av ens identitet man sätter i saker…

Nu ryms det jag behöver i min resväska, hyr möblerat eller bor på hotel och skaffar extra på plats vid behov. Många lever numera på ett enklare sätt, man gör sig av med saker – eftersom allt fler insett att många prylar ger inte lycka. Tvärtom kan det bli mycket begränsande och ta mycket av ens tid.

Har man för många saker är det hög rIsk att de äger dig (din tid) – än tvärtom…

Livet i en väska

Älskar att resa

Detta enkla och fria liv passar mig – för jag är en resenär och explorer i hjärtat! Så fort jag tjänade egna pengar från sena tonåren lade jag det mesta på att resa. Jag samlar på upplevelser och gillar upptäcka nya saker. Samma gäller för mitt arbete i Hälsoområdet, jag söker ständigt och utforskar nya saker och fenomen utanför det gängse etablerade, och är därför tidigt ute med det mesta.

Givetvis passar denna livsstil som Digital Nomad inte alla, och livet går i faser där man är mer bunden i sammanhang och andra människors (barns) behov i en del av livet. Det är givetvis en stor gjädje och stolthet i det eller i att ha ett fast arbete. Det är vackert att göra goda saker för andra, hur man än gör det. I andra perioder kan man välja mer frihet. Oavsett kan man alltid ge utrymme för att längta eller drömma efter något!

Att längta och drömma efter något kan man alltid göra. Det är mer än halva nöjet!

Jag gick och längtade efter detta enklare, fria liv i nästan tio år innan jag gjorde slag i saken då för åtta år sedan! På den tiden (för 18 år sedan) var jag gift och levde ett mycket etablerat, yuppiefierat liv i en enorm takvåning i centrala Stockholm. Vilket var en härlig upplevelse under en begränsad tid, men inget jag egetligen ville stanna i.

För mig är det viktigt att våga testa och förverkliga det jag tror på. Att våga utmana mig själv genom att utsätta mig för nya saker. När jag kom till Västra Australien för fyra år sedan kände jag inte någon och hade aldrig varit här, det är att starta om rejält. Det är en fantastisk upplevelse att få börja om på ett vitt blad, skapa nya minnen på en ny plats.

På ett helt nytt ställe kan man börja om på ett vitt blad, och skapa helt nya minnen.

Tacksam

Samtidigt är jag mycket tacksam för det goda jag har fått i livet. Jag tar inget för givet, och få anar hur mycket som ligger bakom; att jag kan göra detta. De enorma utmaningar och svåra förluster som jag har gått igenom, vilka jag har kunnat använda för att växa som människa. Det var nära ögat flera gånger, och för sex år sedan mötte jag Döden – men gick tack och lov stärkt ur det.

I perioder har det varit utmanande, men vi växer genom utmaningar. Även om det är tufft i stunden gör det livet så mycket rikare. Det gör att jag gläds desto mer för det somu är bra och de personer som är goda och kärleksfulla!

Jag följer solen och lever endless summer.

Omväxlande kontor, här Fiji nov 2016.

Och jag är glad för att kunna inspirera människor och ge hopp om god hälsa och ett bättre liv, via böcker och det digitala – var jag än befinner mig. 

I maj 2017 var det 134 000 besökare på min nya hemsida – och det gläder mig mycket att hälsointresset är så stort nu. Samt att vi har denna fantastiska digitala teknik, som bl a gjort sociala media till den största maktfaktorn. Vi går en spännande framtid till mötes, inte likt någonting i Världshistorien. Välkomna det! Samt att vi lever i förändringarnas tid, där det enda bestående är – just förändringen!

Ibland är det bra att stanna upp och fråga sig om man verkligen lever sin egen dröm – eller någon annans…

Vi lever här och nu, i den mest omvälvande tiden på över 2 000 år, och det är dags att förverkliga det vi kommit hit för att göra. Nu handlar det om att lyssna inåt, på den där lilla viskade rösten – och ta den på allvar.

Livet är här och nu, ju mer du är närvarande i det du gör och nöjd – desto bättre blir allt. Jag hoppas jag gav Dig lite inspirerande läsning här henom att dela min erfarenhet. Happy Heart!

Dr Sanna Ehdin

 

Walking on the beach my way to work!  I’ve been a digital nomad for eight years, and dreamt of it ten years before I got going and sold my home and got rid of 2/3rd and the rest in storage. As I am an author with high social media-presence, I just bring my work anywhere wifi is accessible – which is basically everywhere! This lifestyle does not suit all and life has different phases, but you can always dream for what you don’t presently have. Longing for something is half the pleasure! 

10 Kommentarer
 1. Helena
  Helena says:

  Tack för att du delar om ditt liv. Är själv mitt i en ”fork in the road” och ska besluta hur jag ska leva. Min undran är – hur mycket kapital behövs för att vara digital nomad? Har ett visst kapital, men däremot ingen karriär att luta mig mot, samt år av utbrändhet. Kan jobba lite, men när pengarna är slut så är de slut…

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Det beror helt på var du lever, och Bali är bland de billigaste ställena att vara. Det går att hyra billigt, finna många bra länder att välja på.

   Svara
 2. Maja
  Maja says:

  Det du skriver är mkt bra och inspirerande men man får komma ihåg att många människor måste arbeta heltid ,kanske med ett arbete som i bästa fall är lite roligt,för att få det att gå ihop och har kanske långt ifrån tid eller resurser att ens närma sig ett mer självförverkligande fritt liv.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Så du menar att jag inte kan dela hur jag valt att leva för att alla inte kan leva så? Skrev jag någonstans att detta är enda sättet att leva på? Jag skrev mitt i texten att detta passar inte alla.

   Svara
 3. Jonna Pedersen
  Jonna Pedersen says:

  Hej
  Har du checkat ut från Sverige?
  Om, var är du skriven nu?
  Följer själv solen sedan 4 år, bor i Chile, Barcelona och mindre o mindre i Sverige. Kanske skriver jag en bok det livet.

  Svara
  • Dr. Sanna Ehdin
   Dr. Sanna Ehdin says:

   Nej är i Sverige på sommarhalvåret. Sverige är en viktig plats att driva den Nya Hälsomedvetenheten eftersom vi har det högsta hälsomedvetandet i världen, generellt sett på befolkningen, o bloggar om det.

   Svara
   • Jonna
    Jonna says:

    Att flytta till ett annat land, inte känna någon, kanske inte kunna språket och därmed inte kulturen är inte så glamoröst som det låter. Hamna i svenskkoloni var kanske inte heller meningen för man lämnar väl inte Sverige för att träffa andra svenskar. Däremot att göra sig av med alla prylar o ägodelar som tynger axlarna
    rekommender jag skarpt.

    Svara
    • Dr. Sanna Ehdin
     Dr. Sanna Ehdin says:

     Min motivation är inte att det ska vara ”glamoröst” utan jag älskar att resa och uppleva nya kulturer och människor. Har även utlandssvenskar som vänner och de är bland de härligaste människor jag känner, fria i sinnet men man delar kultur o värden som gör det lätt att umgås. Internationella vänner som också är beresta är lättast att träffa.

     Svara
 4. SUSSI
  SUSSI says:

  Följa sommaren har jag velat göra i flera år.men man går ofta på autopilot.men dom senaste åren har jag börjar ifrågasätta alltmer.mycket behöver jag pusha mej i att våga lämna trygghetszonen eller boxen som begränsar.jag har fastnat elleregentligen alltid varit i samma loop.behöver ändra i princip allt i mitt liv.har bara svårt att ta tag i saker direkt.drar ut på tiden.men ändå tacksam att jag är mer medveten o

  Svara
 5. SUSSI
  SUSSI says:

  Hej jag följer det du skriver med stort intresse måste bara komma igång på riktigt o följa råden också inte bara tänka att det är bra o viktigt.fastnar lätt i negativt eller osäkerhetstänket som gammal vana,med glimtar av vad jag egentlligen kan vara o hur man kan leva ett bättre roligare hälsosammare liv.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *